ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ilfov
ÎNSCRIS: 22.05.09
STATUS: SENIOR
LUNA
AUG-2015
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Atmosferă rustică la Taverna Payak

TIPĂREȘTE

În centrul satul Arbanasi, pe partea stângă cum vii dinspre Veliko Târnovo, se află Taverna Payak care ne-a fost recomandată de un negustor din oraş atunci când i-am spus că am vrea să luăm prânzul un loc în care tradiţia bulgărească să fie la ea acasă.

La intrare este amplasat grătarul, apoi vine bucătăria, iar în spate, departe de şosea, se află grădina de vară cu flori multicolore şi o şaretă împodobită cu flori.

Meniul este foarte bogat şi cuprinde gustări calde şi reci, salate, supe, feluri principale pe bază de carne de pui, porc, vită, miel şi iepure, preparate la grătar, fructe şi deserturi.

O specialitate locală este supa Tarator, o supă rece din iaurt, lapte şi castraveţi, asemănătoare cu gazpacho (supa spaniolă din roşii) ideală într-o după amiază toridă de vară.

Chuşki burek este un ardei kapia copt, umplut cu cremă de brânză şi ulterior acoperit cu o crustă de făină şi bere şi prăjit în baie de ulei, iar miş-maş nu este vreo potlogărie, aşa cum am fi tentaţi să credem la prima vedre, ci un fel de ouă jumări cu ceapă, ardei gras şi roşii.

Aceste două feluri de mâncare mi-au întărit convingerea că popoarele tracice, de la nord şi sud de Dunăre, au rădăcini, gusturi şi tradiţii comune şi e greu să spui că „ceva” este tradiţional dintr-o anume regiune pentru că se gătesc pe spaţii geografice foarte largi.

Ardeiul copt, cu brânză şi fără crustă, este o gustare comună în Grecia şi se numeşte „florinies” după numele localităţii Florina, unde cresc cei mai mulţi ardei kapia. Cel de-al doilea, îl prepară aromânii de pretutindeni, sub numele de „piperki târgâsiti” şi l-am întâlnit chiar şi în lumea arabă.

Am mai văzut şi tocană de iepure cu arpagic, care în Grecia se numeşte stifado, iepure pane şi chiar foie-gras pe grătar care a fost delicios şi am înţeles că este destul de popular în Bulgaria.

La desert am ales iaurt cu miere şi cu nuci. Deşi avea mult mai puţină miere decât eram obişnuită în Grecia, a fost la fel de bun şi de cremos.

Atmosfera rustică, preparatele proaspete şi servirea de excepţie sunt motive pentru care vom reveni cu plăcere la următoarea vizită.


[fb]
---
Trimis de almona in 27.08.15 09:45:10
Validat / Publicat: 27.08.15 10:28:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4842 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Iaurt cu miere și nuci
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[27.08.15 10:28:42]
»

Câteva fotografii de pe acolo ar fi mai mult decât bine-venite... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=7373

andreieu
[27.08.15 12:18:46]
»

@almona - Un asemenea articol absolut delicios nu am mai savurat de mult timp! Felicitări și ai votul meu!

almonaAUTOR REVIEW
[27.08.15 12:39:03]
»

@andreieu - Mulţumesc mult. Chiar a fost delicios şi nu regret că am ales această tavernă din toate celelate.

Când am întrebat în Veliko Târnovo, ne-au fost recomandate tavernele Payak şi Arbat.

Sunt una lângă alta, la fel de frumoase, dar Arbat era un pic cam aglomerată şi nu ne-am fi putut alege o masă convenabilă (mare şi la umbră).

Data viitoare, cu siguranţă vom încerca şi la Arbat.

Zoazore
[27.08.15 14:45:46]
»

@almona - Uff, almona! Si-s inca la birou...

Chipercili le fac si eu, destul de des!

Sarut mana pentru masa! E F. Util de stiut!

almonaAUTOR REVIEW
[28.08.15 07:26:25]
»

@Zoazore - Acum au fost validate şi pozele, poftim la masă.

LUIZA_28*
[30.10.15 13:37:32]
»

Ceva preturi la mancare?

webmasterX
[23.10.17 10:38:41]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Unde mâncăm în Arbanasi?» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, andreieu, LUIZA_28*, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Arbanasi?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054511070251465 sec
    ecranul dvs: 1 x 1