GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În centrul satul Arbanasi, pe partea stângă cum vii dinspre Veliko Târnovo, se află Taverna Payak care ne-a fost recomandată de un negustor din oraş atunci când i-am spus că am vrea să luăm prânzul un loc în care tradiţia bulgărească să fie la ea acasă.
La intrare este amplasat grătarul, apoi vine bucătăria, iar în spate, departe de şosea, se află grădina de vară cu flori multicolore şi o şaretă împodobită cu flori.
Meniul este foarte bogat şi cuprinde gustări calde şi reci, salate, supe, feluri principale pe bază de carne de pui, porc, vită, miel şi iepure, preparate la grătar, fructe şi deserturi.
O specialitate locală este supa Tarator, o supă rece din iaurt, lapte şi castraveţi, asemănătoare cu gazpacho (supa spaniolă din roşii) ideală într-o după amiază toridă de vară.
Chuşki burek este un ardei kapia copt, umplut cu cremă de brânză şi ulterior acoperit cu o crustă de făină şi bere şi prăjit în baie de ulei, iar miş-maş nu este vreo potlogărie, aşa cum am fi tentaţi să credem la prima vedre, ci un fel de ouă jumări cu ceapă, ardei gras şi roşii.
Aceste două feluri de mâncare mi-au întărit convingerea că popoarele tracice, de la nord şi sud de Dunăre, au rădăcini, gusturi şi tradiţii comune şi e greu să spui că „ceva” este tradiţional dintr-o anume regiune pentru că se gătesc pe spaţii geografice foarte largi.
Ardeiul copt, cu brânză şi fără crustă, este o gustare comună în Grecia şi se numeşte „florinies” după numele localităţii Florina, unde cresc cei mai mulţi ardei kapia. Cel de-al doilea, îl prepară aromânii de pretutindeni, sub numele de „piperki târgâsiti” şi l-am întâlnit chiar şi în lumea arabă.
Am mai văzut şi tocană de iepure cu arpagic, care în Grecia se numeşte stifado, iepure pane şi chiar foie-gras pe grătar care a fost delicios şi am înţeles că este destul de popular în Bulgaria.
La desert am ales iaurt cu miere şi cu nuci. Deşi avea mult mai puţină miere decât eram obişnuită în Grecia, a fost la fel de bun şi de cremos.
Atmosfera rustică, preparatele proaspete şi servirea de excepţie sunt motive pentru care vom reveni cu plăcere la următoarea vizită.
Trimis de almona in 27.08.15 09:45:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii de pe acolo ar fi mai mult decât bine-venite... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=7373
@almona - Un asemenea articol absolut delicios nu am mai savurat de mult timp! Felicitări și ai votul meu!
@andreieu - Mulţumesc mult. Chiar a fost delicios şi nu regret că am ales această tavernă din toate celelate.
Când am întrebat în Veliko Târnovo, ne-au fost recomandate tavernele Payak şi Arbat.
Sunt una lângă alta, la fel de frumoase, dar Arbat era un pic cam aglomerată şi nu ne-am fi putut alege o masă convenabilă (mare şi la umbră).
Data viitoare, cu siguranţă vom încerca şi la Arbat.
@almona - Uff, almona! Si-s inca la birou...
Chipercili le fac si eu, destul de des!
Sarut mana pentru masa! E F. Util de stiut!
@Zoazore - Acum au fost validate şi pozele, poftim la masă.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Unde mâncăm în Arbanasi?» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2018 [Restaurant Sevastrokator Park Hotel] Terasa restaurantului Hotelului Sevastokrator*** — scris în 06.05.18 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2014 [Mehana Bulgarka] Complex Etnografic "Bulgarka" – Arbanasi — scris în 20.02.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2011 [Mehana Hotel Cheshmata] Restaurant Chesmata Arbanasi — scris în 03.02.12 de Moschino din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Hotel Cetatea Kaloian — scris în 01.10.12 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 [Mehana Hotel Cheshmata] Restaurantul Cheshmata din Arbanasi — scris în 12.04.10 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ