ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2024
Cuplu
PREȚ ~150
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La masă în Chora Amorgos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Voi încheia seria aceasta, cicladică-dodecaneză, cu articolul de față, fiindcă în ordine cronologică urma să ne întoarcem cu ferry în Santorini unde ne-am cazat, ca și la venire, la Stella Nomikou Apartments despre care am scris deja vezi impresii, iar de potolit foamea am făcut-o la Taverna Simos vezi impresii, un local ce ne intrase la suflet încă din 2023, la fel, despre care am postat un articol la vremea respectivă. N-ar mai fi, deci, locuri sau teme necunoscute, așa că cel mai nimerit este să mă limitez pentru a nu repeta lucruri deja știute.  

 Revenind la oile noastre, în Chora Amorgos am petrecut două zile, având de luat, deci, două prânzuri și două cine, pentru micul-dejun îngrijindu-ne să dispunem de materie primă să-l savurăm în cameră.

   Chora Amorgos nu excelează prin dimensiune, dar știu sigur că taverne se găsesc la tot pasul, așa încât devine cam dificil să alegi una anume și atunci recurgi la internet să găsești un local cu recenzii bune și note pe măsură.

   În Chora am fi vrut să nu ratăm nicidecum patatato, specialitatea gastronomică a insulei, un fel de mâncare tradițional local ce constă în carne de capră gătită lent la cuptor, cartofi și ierburi specifice, uneori și cu roșii, în funcție de rețetă, până ce carnea se desprinde de pe os.  Fava amorgiană sau magirema avea un renume foarte bun, la fel ca și brânzeturile locale xynomyzithra,  malaka,  kopanisti și anthotyro vestite și ele pentru gustul natural ce provine dintr-o preparare artizanală, veche de când cu lumea.

De asemenea, vestitul psimeni raki, lichiorul care se produce numai în Amorgos, cu originea chiar la mănăstirea Chozoviotissa, era pe lista noaastră, precum și rakomelo, o variantă mai strong a acestuia.  Pasteli sau dulciurile locale, prăjiturelele, ce nu lipsesc din nicio gospodărie ar fi cel mai bun companion pentru psimeni raki, însă băuturile sunt recomandate a fi consumate și alături de brânzeturi spre a le fi pus în valoare gustul.

Acestea ar fi, în mare, bunătățile locale, altminteri și în Amorgos bucătăria grecească este prezentă cu toate bucatele deja recunoscute,  fiind condimentate și aromatizate cu ierburile locale ceea ce nu face decât să le dea un plus de savoare.

Taverna TranzisToRaki

Adresă: Strada Principală, Chora Amorgos

Website: https://www.tranzistoraki-amorgos. gr/

Tel. : +30698 8820049

Numele tavernei este un joc reușit de cuvinte ce face trimitere la cuvântul raki și se vrea un local cu atmosferă hippie, decor vintage în interior. Ba chiar unul de clasă, dacă mă gândesc la atitudinea și servirea angajaților, mult mai stilate față de ce am întâlnit în mod frecvent în tavernele tradiționale. Totul în combinație perfectă cu o muzică veche, grecească sau internațională care contribuie la un ambient mai mult decât agreabil. Este un local micuț, dar de efect, din moment ce toate recomadările îl includeau, inclusiv gazda noastră de la Pension Ilias vezi impresii având cuvinte de laudă la adresa lui.

Denumirea sa oficială este de mezedopoleio, adică un local specializat în mezes, acele gustări substanțiale care, prin varietate și cantitate, pot constitui adevărate festinuri.

Mesele sunt așezate și afară, de-a lungul străzii, acolo unde am găsit și noi una micuță de două persoane, la primul prânz, altfel era tot timpul full, fiind nevoie să aștepți să se elibereze vreuna.

De îndată ce am luat loc la masă, un tânăr politicos a venit și ne-a adus meniurile tipărite și, în plus, ne-a spus că aveau o și o mâncare a zilei, care atunci consta în paste linguini cu brânză graviera, ciuperci și bucățele de carne de pui. Deloc scumpă, regăsind-o ulterior pe nota de plată la 10,50 €.

Sincer, mie mi s-au aprins beculețele imediat și am comandat făcându-mi-se instantaneu dor de paste. Soțul s-a orientat la o porție de sardine la grătar (7,70 €)  și una de cartofi cu brânză feta la cuptor (5,50 €) . Bine, ne-am gândit că vom share-ui totul, așa că e impropriu spus că unul dintre noi s-a înfruptat cu două porții, celuilalt rămânându-i doar una, iar de băut am preferat vinul casei, alb, la carafă de jumătate de litru (5,40 €) și apa plată (1,70 €) .

Toate preparatele au fost foarte gustoase, gătite și servite într-o manieră aleasă, nota de plată subțirică, de numai 33,50 € pe care am achitat-o cash, rotunjind la 37€, mulțumiți de calitatea bucatelor, modul de servire și amabilitatea personalului.

Am primit desert din partea casei constând în două boluri mici cu înghețată și cremă de lapte asezonate cu nuci pisate, o bunătate!

TranzisTo Raki nu ne-a dezămăgit deloc, dimpotrivă s-a ridicat la nivelul așteptărilor și al bunlui său renume.

 

Taverna Kastanis

Adresă: Aleea Principală, Chora Amorgos

E-mail: gkovaios09@gmail.com

Tel. : +30 2285072048, +30 6978405181

Taverna Kastanis a fost localul din Chora Amorgos la care am luat celelalte mese. Kastanis este vecinul lui TranzisToRaki, dar este genul de tavernă tradițională cu care eram deja obișnuiți în Grecia. De fapt, din denumirea oficială rezultă că ar fi estiatorion unde majoritatea preparatelor incluse în meniu cuprind carne gătită la cuptor în diferite forme: mousaka, stifado, gemista.

Dacă TranzisToRaki este un local relativ nou, dar creat cu amprente vintage, Kastanis chiar este veche, datează din 1962, fiind considerată prima tavernă din Chora. Este o afacere de familie, în prezent se află la a treia generație de amfitrioni, tânărul proprietar actual, Antonis Giannakos, învățând arta gătitului de la bunicul și tatăl său. Din când în când, își încântă clienții la propriu, „ciupind” chitara bouzouki sau „mângâind” arcușul viorii pe ambele păstrându-le la loc de cinste în tavernă.

  Rețetele folosite sunt clasice, materia primă obținută din gospodăriile localnicilor, proaspătă și de o calitate excelentă, rezultând adevărate delicatese, de cele mai multe ori. Are ciorchini de struguri pe sigla regăsită pe fațadă, șervețele personalizate, fețe de masă de hârtie, meniu tipărit, ceea ce denotă că proprietarii dețin podgorii, iar vinul este unul dintre punctele forte ale tavernei.

  La Kastanis ne-a atras aspectul său tradițional și lista bucatelor regăsite pe tăblițele de pe perete, ce ne făceau cu ochiul. Prima oară, ne-am dus acolo pentru a cina după ce ne-am întors de la morile de vânt unde admiraserăm apusul.

Am găsit o masă liberă, ne-am așezat și imediat a venit un domn trecut de prima tinerețe cu meniurile tipărite. Doream să încercăm patatato, tânjeam la el de ceva vreme, iar când domnul a revenit să ne ia comanda, am întrebat în primul rând de această specialitate a insulei. Ni s-a spus cu regret că tocmai se terminase, că gătesc această mâncare încă de dimineață în cantități nu prea mari și îl servesc în cursul zilei, cu precădere la prânz, așa că ne-am ales cu invitația de a-i trece pragul și ziua următoare.

Cum ne era foame, ne-am reorientat la preparate clasice: o salată grecească, varianta amorgiană (9,50€),  feta saganaki (5,50€) și o psarosoupa (10€), altfel spus o ciorbă de pește, desigur cu accente amorgiene, pe care le-am share-uit, conform obiceiului. De băut, am vrut vinul casei, alb, la carafă de jumătate de litru care a venit mai întâi, „aburit” , de mai mare dragul! Totul a fost foarte gustos, porțiile îndestulătoare, iar nota de plată de 33,50€, subțirică. La final, am primit din partea casei câte un păhărel de psimeni raki, pe post de digestiv. Am achitat cu cash, lăsând câțiva euro pentru servicii, dar se putea plăti și cu cardul.

 A doua zi, fiindcă ne rămăsese gândul la patatato, de cum ne-am întors de la plaja Agia Anna, ne-am înființat la Kastanis pentru a prânzi. Am comandat pe post de starter o porție de fava (6€)  pe care s-o share-uim, apoi câte o porție de patatato (14€) , ca să ne înfruptăm fiecare și s-o savurăm încetișor. Pentru a face ca mâncarea să alunece bine, am ales tot vinul casei, alb (6€) , la carafă de jumătate de litru, calitatea vinului fiind demnă de remarcat. Bine, ne-am mai trezit la fiecare dintre mese cu un coș de pâine neagră, gustoasă tare, pe care am regăsit-o mai târziu, invariabil, pe nota de plată (2€).

Mâncarea a fost bine gătită, fava mai încercaserăm și în alte locuri din Ciclade și a fost foarte bună și cea de aici, garnisită cu ceapă roșie și capere, dar patatato chiar ne-a dat pe spate. A fost chiar mai gustoasă decât kleftiko, și noi chiar ne dăm în vânt după mielul kleftiko!  

  Nota de plată a însumat 42€, iar înainte de a o achita, din nou am primit psimeni raki, iar de data aceasta a fost excelent după o mâncare cam grea.

Pentru cină ne-am propus ceva mai facil digerabil, eu am repetat salata amorgiană, soțul a vrut o porție de tzatzki (5€)  și, împreună, am zis mai luăm și o mousaka (12€)  din care să ciugulim dacă nu ne-om sătura din salate. Același vin și aceeași pâine ne-au însoțit bucatele, așa încât nota de plată s-a situat pe la 34,50€. Preparatele s-au dovedit la fel de gustoase, la sfârșit ospitalitatea gazdelor s-a soldat tot cu două păhărele de psimeni raki. Bune!

Concluzie

Experiențele culinare din Amorgos s-au ridicat la nivelul așteptărilor în sensul că doream preparate gătite din ingrediente cât mai naturale și în moduri cât mai simple, tradiționale. Ambianța și nu în ultimul rând prețurile au fost alte elemente prietenoase care ne-au convins că în Chora Amorgos se mănâncă bine și deloc scump.  

La final de serial

În vacanța aceasta cicladico-dodecaneză ne-au intrat la suflet două insule micuțe, „aruncate” în mijlocul Egeei, dar absolut fermecătoare. Deși mai greu accesibile, Amorgos și Astypalea merită vizitate în special de cei ce apreciază Grecia rustică, necosmetizată, cu peisaje pitorești, localnici primitori, fără aglomerație și cu prețuri decente.

Dacă drumurile prin Grecia vi le aduc vreodată în cale, nu le ocoliți, vă vor aduce satisfacții mari!

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

[fb]
---
Trimis de irinad in 28.08.25 19:07:36
Validat / Publicat: 28.08.25 20:03:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 28 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P47 Taverna Kastanis, psimeni raki din partea casei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Amorgos?:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.045372009277344 sec
    ecranul dvs: 1 x 1