ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Templul sintoist Meiji Jingu

TIPĂREȘTE URM de aici

Templul Meiji Jingu din Tokyo are mai multe intrari, noi am optat sa intram pe poarta de langa statia de metrou Kita-sando si am iesit pe poarta dinspre statia Harajuku de pe linia JR Yamanote,  langa parcul Yoyogi.

Este deschis in fiecare zi a anului de la rasaritul soarelui pana la apus (in functie de sezon) si intrarea este gratuita. Pentru doritori, se poate vizita Gradina interioara, pentru care se platesc 500 de yeni, sau Muzeul Meiji Jingu, intrarea fiind 1000 de yeni.

Inainte de a povesti despre acest templu, as vrea sa spun cateva cuvinte despre religiile care se reflecta in tipurile de temple pe care le intalnim in Japonia. Se spune despre japonezi ca se nasc sintoisti, se casatoresc crestini si se inmormanteaza budisti.

Sintoismul este religia traditionala a Japoniei si o fosta religie de stat a tarii, ce implica venerarea unor zei numiti kami. Budistii cred ca telul cel mai inalt al vietii este sa dobandeasca „iluminarea” , dupa cum o percep ei.

Sintoismul  se bazeaza pe o viata simpla, in armonie cu natura si cu ceilalti oameni. Exista 4 principii ale sintoismului, cel mai important fiind cel legat de conservarea traditiilor si familia. Urmeaza dragostea pentru natura, care este sacra, a fi in contact cu natura inseamna a fi aproape de kami, apoi curatenia fizica si participarea la “Matsuri” (festivale dedicate zeitatilor).  

Imparatul Meiji a fost primul imparat al Japoniei moderne, care s-a deschis catre lume, dupa lunga sa izolare si sfarsitul shogunatului Tokugawa, adoptand cultura si tehnologia occidentala, pastrand in acelasi timp, pregnanta, cultura japoneza.  

Templul Meiji Jingu a fost construit de guvernul japonez pentru a comemora spiritele zeificate ale imparatului Meiji si ale sotiei sale, imparateasa Shoken (mormintele lor sunt in Kyoto). Constructia a durat 5 ani, altarul fiind dedicat oficial in 1920, insa in perioada Showa (1926-1989), cea mai mare parte a complexului sanctuar a fost distrusa din cauza raidurilor aeriene severe ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cladirile au fost restaurate ca urmare a donatiilor si incepand cu anul 1958 a devenit o atractie turistica si cel mai vizitat templu din Japonia.

Intrarea in terenul altarului se realizeaza printr-o poarta masiva torii, dupa care intram intr-o padure ce a fost creata prin donarea a 100.000 de copaci din toata Japonia, plantati de tineri voluntari. Nu mi-a venit sa cred ca exista o astfel de locatie linistita, in mijlocul orasului care are peste 37 milioane locuitori.  

Torii este o poarta traditionala japoneza aflata la intrarea in templele sintoiste, ce marcheaza simbolic trecerea de la lumesc la sacru, locul in care kami sunt bineveniti si prin care pot calatori.

Precum credinciosii sintoisti, dupa ce am trecut prin torii, am urmat procesul de purificare, spalandu-mi mainile si clatindu-mi gura intr-un bazin aflat in incinta sanctuarului.  

Templul este de o simplitate plina de rafinament, fiind alcatuit din lemn. Se intra in sala de cult („haiden” ), nu insa si in sala principala („honden” ), caci aceasta este lacasul „kami” -ului. Am continuat respectarea ritualului, aruncand o moneda in cutia cu ofrande, am batut de trei ori din palme pentru a-l instiinta pe kami de prezenta mea, dupa care am rostit rugaciunea. Se mai pot practica si la activitati tipice sintoiste, cum ar fi a face ofrande in sala principala, a cumpara farmece si amulete sau a scrie dorinte pe un ema.

Imparatul si imparateasa au excelat in scrierea waka (poeme traditionale japoneze in 31 silabe). Am descoperit si noi poemele lor, care descriu sentimentele lor fata de oameni, in caseta„Omikuji” , din apropierea altarului principal.

Am avut norocul si am asistat la 2 ceremonii traditionale (doar ritualul din afara altarului) de nunta si am vazut mirii si miresele imbracati in kimono de nunta japonez, alaturi de alaiul de nuntasi.  

Printre copacii plantati pe terenul din jurul templului, am descoperit si arbori de camfor, plantati in 1920, la momentul consfintirii templului Meiji, fiind considerati sacri. Cei doi arbori giganti de camfor cunoscuti ca„Sot si sotie” , au devenit un simbol al casniciei fericite si al vietii de familie.

La iesirea din templu, pe la partea de sud a acestuia, am intalnit o serie de butoaie de sake si vin insirate de-a lungul drumului, oferite in fiecare an zeitatilor consacrate templului, de catre Asociatia ce fabrica sake de generatii si de catre celebrele crame din Bourgogne din Franta.

In exteriorul templului se afla unul dintre cele mai mari parcuri din Tokyo, numit Yoyogi, cu peluze largi, iazuri si zone impadurite, un loc grozav pentru jogging, picnic si alte activitati in aer liber. Este cunoscut pentru padurea sa de copaci de ginkgo si pentru pinul imperial, cu inaltimea de 12 metri si circumferinta de 2,5 metri.

Inainte de a deveni un parc urban in 1967, zona in care se afla Parcul Yoyogi a servit ca loc de amplasare a Satului Olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964 si mai inainte, ca zona rezidentiala pentru personalul militar american.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 07.07.24 15:51:36
Validat / Publicat: 07.07.24 16:36:24

VIZUALIZĂRI: 312 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[08.07.24 09:56:10]
»

@geani anto: AmFostAcolo, mulţumesc de aducere aminte.

mprofeanu
[10.07.24 14:09:35]
»

@geani anto: Articolul tău mi-a readus aminte de vizita la acest frumos templu din anul 2015 la sfârșitul verii când am fost acolo. Era o zi de duminică și tot așa erau câteva nunți tradiționale acolo. Fiind spre sfârșitul sejurului meu pe cont propriu în Japonia mi-am cumpărat câteva amulete, mici săculeți de culori diferite, pentru familie, sănătate și noroc, le privesc cu drag și acum vezi impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Tokyo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052663087844849 sec
    ecranul dvs: 1 x 1