ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 7 MIN

Coreea de Nord, țara stelelor căzătoare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă ar trebui să unesc firele trecutului ca apoi să le împletesc după legile armoniei, aș ajunge la o Coree Unită și prosperă, greu de egalat pe continentul asiatic, grație puterii creatoare a acestui popor pentru care munca și datoria față de semeni au rol de religie națională. Dar și atunci când o țară se frânge în două, după voința și interesele altor state, istoria poate naște monștri. Scenele văzute în jungla africană, în care leii, tigrii, rinocerii sau hipopotamii își delimitează teritoriile cu o ferocitate tipică regnului animal, seamănă aproape la indigo cu modul la fel de rapace în care acționează oamenii și țările mari, aflate permanent în conflicte teritoriale. Mai mult, Coreea de Nord, o victima sigură aflată în plin picaj din pricina resurselor limitate și a înfometării, nu mai primește nici măcar un colac salvator din partea Chinei, Rusiei sau a Statelor Unite.

Dar ce se întâmplă cu nord -coreeanul de rând și cum privește el spre lumea de dincolo de gardul de sârmă ghimpată? Cum se ajunge aici ca turist, cum se obține viza și cum trebuie să te porți pentru a nu-ți prelungi sejurul cu câțiva ani într-un lagăr de re-educare? Ce se putea întâmpla cu țările ale căror ideologie preluase într-un avânt revoluționar manifestările megalomane și formatul transferului de putere pe linie ereditară?

Se spune că în Coreea de Nord, stelele cad în fiecare noapte luminând casele fără curent electric dar și speranțele oamenilor. Atunci, ca la un ritual ceresc, fiecare bunic le lasă un mesaj nepoților, cu limbă de moarte: Promite-mi că vei veni la mormântul meu și îmi vei spune că cele două Corei s-au unit!

Nordul, o privire spre interior

Mărturiile fugarilor ajunși aici în Coreea Liberă, cam 30.000 în ultimii douăzeci de ani, documentarele BBC, relatările ghidului, dar mai cu seamă best-sellerul „Drumul către libertate, ” scrisă de Yeonmi Park, cu povestea unei evadări recente din iad, tradusă și în limba română, îți prezintă fiziologia unei națiuni pe cale de destructurare.

În mare, nord–coreenii, sunt împărțiți în trei caste numite songbun:

Nucleul ce include revoluționari militanți, împreună cu familiile lor, veterani sau foști lideri rămași loiali partidului.

Clasa oscilantă care îi include pe cei care au trăit cândva în Coreea de Sud, negustori sau intelectuali ce ar putea reprezenta semne de îndoială față de partid

Clasa ostilă de foști moșieri, foști soldați din armata vecină, familiile dizidenților politici sau adepți ai altor religii decât budismul

De menționat că fiecare dintre cele trei caste are în interior cincizeci de trepte mai mici pe care urci sau cobori în funcție de rapoartele vecinilor și a serviciilor secrete. Urcușul este greu dar căderea spontană te poate arunca direct într-un lagăr de re-educare de unde ieși cu memoria „spălată”. Deloc surprinzător, atunci când cade unul din familie, tot neamul se prăvălește la vale. În schimb, cei cu referințe bune, pot accede ușor în Partidul Muncii, la studii în facultate și la o slujbă care să le asigure supraviețuirea.

În același timp, comerțul la negru cu țigări și haine chinezești este pe cât de la modă, pe atât de riscant; „a putea supraviețui pe piatră seacă” este calificativul bărbatului ideal în Coreea de Nord unde căsătoria se oficializează la poliție pe bază de buletin iar femeia nu este obligată să-și schimbe numele; corupțía, mita, traficul la negru pot să le asigure un statut mai bun de scurtă durată; contrar opiniei generale, poți obține viza nord-coreeană la consulate sau prin intermediul ambasadelor chineze din zonă dar turismul, aflat acum în creștere, impune rute fixe, alături de câteva rigori la care ești invitat să consimți când treci punctul de control, cum ar fi să nu te întorci singur la hotel dacă ai uitat ceva, să nu faci poze oriunde sau să nu denigrezi regimul; serviciile medicale, la rândul lor, ne confirm ghidul, sunt cam peste tot ce se întâmplă în Coreea de Nord, un lucru reconfortant pentru o națiune aflată în pragul inaniției; singura iubire spune transfuga Yeonmi este un fel de venerație zăbăugă a celor douăzeci și cinci de milioane de oameni față de un singur om; tristețea este copleșitoare, posturile de radio și de tv străine sunt inexistente iar tinerii se țin de mâini pe ascuns; un vers de poezie scrisă chiar de Yeonmi mi-a atras atenția: ‘’Ce falnic este muntele verde din fața casei, dar eu încă nu am cules nicio floare... ’

Marii dictatori și chibritul suedez

Din 1945, istoria Peninsulei Coreene a adus pe lume doi lideri: Kim Ir Sen în Nord și Li San Man în Sud, unul predestinat să-și tragă țara în jos iar altul în sus: aici, în Nord, când se nasc liderii, apare hop! și soarele însoțit de o planetă nouă ce le poartă numele-mulți se întreabă, cu toată convingerea imaginabilă, oare cum se învârte pământul fără ei; actualul lider s-a dovedit a fi și cel mai prolific intelectual dintre toți capii lumii: a scris 1600 de volume în cei trei ani petrecuți la Universitatea Kim Ir Sen; toate monumentele turistice sau religioase, încep cu Kim iar în manualele școlare primele cuvinte sunt „nenorocitul yankeu cu nasul mare”; un Ghinghes Han atomic are în spate o armată de trei milioane, cu o tehnică terestră demodată dar, dacă dăm crezare CNN-ului, ceea ce aduce fiori pe spatele americanilor este potențialul atomic în creștere, bomba cu hidrogen și capacitatea de război cibernetic, un război în care contează cine apasă primul pe butonul roșu; înainte de a vizita Cuba, m-am uitat pe un studiu făcut de o universitate americană, studiu care trebuia să afle ce-i mână-n luptă pe dictatori, după ce schimbă cursul istoric al propriilor țări, iar răspunsul invariabil a fost: frica; cetățenii nord-coreeni merg la vot dansând pe muzică de fanfară iar votul este de sută la sută pentru unicul candidat; în general, marii dictatori ai lumii au fost monogami convinși, motiv pentru care mulți răutăcioșii îi asemuiau cu un chibrit suedez ce se aprinde doar pe propria-i cutie: ca și o floare printre spini, actualul lider nord-coreean, aidoma marelui Fidel Castro, este sclavul declarat al grației eterne feminine.

Drumul spre libertate

Pentru a nu vă întrista mai mult, voi rezuma odiseea transfugului doar în câteva fraze. Cele mai frecvente evadări sunt semnalate pe granița chinezo-coreeană, unde se traversează râul Yalu, după spusele lui Noemi. Pe coasta chineză, după negocierea cu grănicerii chinezi ce par a fi înțeles binefacerile turismului la liber, traficanții vând și cumpără mirese, ca apoi să le treacă printr-un fel de sclavie, din care cel mai cumplit și mai bănos târg mi s-a părut cel de soții pentru persoanele cu handicap din China. Dacă apucă să adune ceva bani și să acceseze internetul, pot lua legătura cu alți samsari sau, în cazul cel mai fericit, cu grupuri religioase ce le asigură trecerea prin Deșertul Gobi, via Mongolia, spre Coreea, cu riscuri imense de a fi capturați și trimiși în țară, direct la plutonul de execuție.

După trei ani de reintegrare în viața normală, care începe de regulă cu răceala fraților din Sud, toți transfugii admit că cea mai grea întrebare în Coreea Liberă, începea cu “ Ce părere ai”... o întrebare ce nu li se adresase vreodată în Nord.

Este adevărat că atunci când avem puțin, cel mai mic lucru ne poate face fericiți. Dar, dacă ajungem să descoperim adevărata libertate și puterea de a iubi, scânteia sacră din noi poate să ne aducă împlinirea mult visată.

Părăsesc Coreea cu un ochi care plânge și unul care râde, dar cu mulțumirea că am văzut ceva la care visam încă din copilărie. În următoarele săptămâni vă voi trimite câteva “felii de viață” din Taiwan, o țară cu un soft istoric mai ponderat și cu un popor ce trăiește prezentul la maxim.

https://www.youtube.com/watch?v=g9o5BPeU03I


[fb]
---
Trimis de glcitizen in 03.12.16 11:10:16
Validat / Publicat: 03.12.16 12:21:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 3312 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Într-o zi oamenii își vor da mâna peste granițe.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2037 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.12.16 12:18:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist in Coreea de Nord, destinații diverse #" (deja existentă pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

glcitizenAUTOR REVIEW
[03.12.16 12:22:53]
»

@webmasterX:

Multumesc. Foarte rapid!

Carmen Ion
[03.12.16 12:52:21]
»

@glcitizen: Frumos şi emoţionant reviewul tău. Subscriu la cugetările despre dictatură şi dictatori, despre ţările mari şi ţările mici. Tragedia poporului coreean se prelungeşte de zeci de ani şi cel puţin pe moment nu se întrevede nicio rezolvare.

Totuşi am o mare nedumerire: să înţeleg că în fapt nu ai călătorit în Coreea de Nord, ci doar până la zona demilitarizată care o desparte de sora aflată la sud?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
mprofeanu
[03.12.16 13:07:41]
»

@glcitizen: Felicitări pentru aceste minunate impresii despre Coreea în general, cea de Sud și cea de Nord!

Mi-am readus aminte ceea ce am vizitat și eu numai într-o parte a ei, în cea de Sud.

Nu am ajuns în zona DMZ pentru că trebuia să o abordăm cu excursie plătită, se putea cumpăra la orice agenție cu programare bineînțeles dar mi s-a părut cam scumpă.

Acum regret, dar mă bucur că am citit în reviewurile tale despre această zonă deosebită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[03.12.16 13:18:09]
»

@Carmen Ion:

Multumesc, Carmen. Nu, nu am patruns in Nord. Am scris ca poti lua viza, dar eu, cu pozele si cu o curiozitate speciala pentru ce se intimpla acolo, aveam sanse sa stau citiva ani in plus, motiv pt care nu voi cere vreodata viza nord-coreeana-mi-a ajuns experienta din Cuba ca sa-mi dau seama unde duc asemenea experimente cu oamenii.

In schimb, m-am documentat suficient ca sa pot avea o parere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
glcitizenAUTOR REVIEW
[03.12.16 13:21:49]
»

@mprofeanu:

Iți multumesc pentru ecou. Poate ca a fost mai bine, fiindca impactul cu nordul iti creeaza stari de spirit cam neplacute si ai nevoie de o schimbare rapida, in cazul meu, Taiwanul, ca sa mai uiți cite ceva.

webmaster
[03.12.16 13:55:54]
»

@glcitizen:

Nu, nu am patruns in Nord

Offf... Îmi asum greşeala, superficialitatea mutării la "Coreea de Nord".

Nici la "Sud" nu era (şi nu e) însă potrivit...

-

Până la urmă rămâne, aici, la "Nord", dar fără note (din moment ce "nu ai fost acolo")

glcitizenAUTOR REVIEW
[03.12.16 14:10:56]
»

@webmaster:

Da, mi se pare corect. Pot ramane doar simbolice.

webmaster
[03.12.16 14:16:43]
»

@glcitizen:

Pot ramane doar simbolice

Mă obligi să-mi asum o nouă "superficialitate", dar o fac... care o fi termenul potrivit... cu drag, în acest caz. :-)

Review-ul a fost republicat fără PMA STD - poate fi votat doar simbolic

(voturile anterior exprimate au fost convertite de mine în unele de tip simbolic)

glcitizenAUTOR REVIEW
[03.12.16 14:55:10]
»

@webmaster:

Multumesc din nou.

Eu am scris clar sursele mele de informatie dar dorinta mea de a ridica un voal de pe Coreea de Nord ramâne reala.

ElisUdar
[04.08.18 01:14:12]
»

@glcitizen: Felicitari! Ai creionat foarte frumos tot ce ai scris, mai ales despre cele doua tari surori.

glcitizenAUTOR REVIEW
[05.08.18 13:47:18]
»

@ElisUdar:

Multumesc mult, Elis. Am scris tot ce am vazut si am auzit de pe granita.

O excursie acolo, mi-ar putea fi fatala, fiindca nu m-as putea abtine sa fac poze sau sa pun intrebari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, ElisUdar, glcitizen, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist in Coreea de Nord:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050185918807983 sec
    ecranul dvs: 1 x 1