ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Legendarul oraş şi faimosul Cal Troian

TIPĂREȘTE

După prima noapte pretrecută în Canakkale (impresii despre drumul până acolo puteţi citi aici), am pornit mai departe în drumul nostru. În mai puţin de jumătate de oră am ajuns la Troya unde am vizitat legendarul oraş şi faimosul Cal Troian, evident o replică a acestuia. Vizita noastră a durat aproape o oră şi jumătate, timp suficient pentru a ne urca în celebrul Cal Troian şi a ne plimba printre ruinele existente în siteul arheologic.

Oraşul Troya a fost fondat în urmă cu aproximativ 4000 de ani. Troya era o aşezare locuită încă din epoca timpurie a bronzului, până în vremurile de început ale bizantinului. Mulţi ani s-a crezut că acest oraş era o legendă, până când a fost descoperit în realitate. Oraşul este asociat cu epopeile Războiului Troian descris de Homer în Iliada şi Odiseea.

Oraşul, aflat la 32 km de Canakkale, a purtat diferite denumiri de-a lungul istoriei şi aici au fost descoperite de către arheologul german Heinrich Schliemann, în 1870, existenţa mai multor oraşe construite succesiv unul peste altul. Straturi de ruine evidenţiază 9 perioade distincte, cu mai multe subdiviziuni.

Războiul Troian a fost un conflict militar din antichitate, între ahei şi oraşul Troia, conflict izbucnit după ce Paris, prinţul Troiei a răpit-o pe Elena, soţia lui Menelaus, regele Spartei. Troia antică se afla la

malul mării, însă acum marea este la 15 km de locul vizitat de noi. Acest lucru se explică prin depunerea de aluviuni în gura de vărsare a râului Scamander, pe malul căreia se află dispus oraşul antic.

După ce am plătit taxa de intrare, am făcut câteva poze cu Calul Troian. Apoi, curioşi să vedem înteriorul acestuia, am urcat scările. Pentru mine, acel cal de lemn era o dovadă clară că turcii ştiu să exploateze o legendă şi să scoată bani buni de pe urma ei. Lucru de admirat, de altfel! În momentul vizitei noastre, în situl arheologic se găseau multe grupuri de vizitatori, mai mulţi japonezi, dar şi alte naţionalităţi. Mulţi dintre ei erau români.

Spaţiul interior al calului era format din două cămăruţe inegale, în care ar fi putut încăpea cam 30-40 de luptători ingrămădiţi, dacă erau scoase scările şi amenajările. După ce am făcut poze de sus şi am cercetat un pic interiorul, am coborât şi am pornit mai departe. Într-o cameră se afla un muzeu, şi intrăm şi noi pentru puţin timp în el. Pereţii erau tapetaţi de multe schiţe şi poze, explicaţii în engleza care făceau trimitere la Iliada lui Homer. Erau diverse machete în muzeu, planuri care prezentau etapele de dezvoltare ale oraşului pe culori, suprapuse. Micul muzeu nu era supravegheat de nimeni dar nici nu ar fi avut ce să păzească în el.

Am ieşit din muzeu şi am pornit mai departe printre ruinele şi relicvele timpului şi printre zidurile care se suprapuneau. Nu aveam un ghid să ne dea mai multe detalii, aşa că ne plimbam la întâmplare printre ruine. Deşi era luna mai, am constatat că iarba era aproape arsă pe acolo. O zonă era protejată cu prelată, de soare sau de ploi probabil. Am trecut pe lângă ziduri milenare care nouă nu ne spunea mare

Lucru, dar care sunt încarcate de istorie şi ne-am întrebat dacă pe acolo o fi luptat Paris sau s-o fi ascuns Elena...

Dacă pietrele ar putea vorbi, probabil am fi aflat mult mai multe lucruri despre importanţa fiecărui zid, a fiecărei pietre sau ruină. Însă, aşa cum ştim cu toţii, pietrele nu pot vorbi!

Pot spune că situl arată mai mult părăsit şi că pietrele răzleţe din interiorul lui nu prea duceau la ideea măreţiei Troyei. Am găsit pe traseu panouri care explicau evoluţia vechii Troia, foarte utile pentru cei fără ghid, ca noi. Oraşul se întinde pe mai multe hectare şi nu am avut cum să îl vizităm pe tot. Ne-a atras atenţia şi un amfiteatru pe lângă care am trecut şi pe care îl puteţi vedea în poze.

În drum spre ieşire, adică spre locul pe unde am intrat, am văzut şi o frumoasă pisicuţă care stătea pe o bancă, fiind atracţia multor turişti să o pozeze. Ajunşi din noalul Troian, mai facem câteva poze cu el şi cu zona înconjurătoare după care plecăm mai departe în drumul nostru spre mare.

A fost o vizită interesantă în legendarul oraş Troia, care consider că ar trebui făcută de toţi cei ce trec pe acolo în drum spre litoralul turcesc. Avantajul este că se află în drum, deci nu necesită un ocol pentru a fi vizitat.

Pot spune şi eu, ca mulţi dintre dumneavoastră: mă pot mândri că “am fost acolo! ” Să nu evitaţi acest loc! Este plin de istorie!


[fb]
---
Trimis de iccata in 18.08.13 12:18:03
Validat / Publicat: 18.08.13 15:27:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5835 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iccata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Un amfiteatru pe traseul nostru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dabator
[18.08.13 20:37:28]
»

Ai dreptate atât timp cât privim totul cu sufletul. Altfel Calul Troian este o copie palidă a originalului (dar și noi ne-am bucurat să facem poze cu el). De asemenea trebuie să recunoaștem că ruinele nu prea spun nimic (nu aș vrea să afirm că se află într-o stare deplorabilă, căci aș putea cade sub incidența ridicolului) și că nici măcar nu există certitudinea că acolo ar fi fost Troia. Asta nu împiedică turismul din zonă să crească an de an. La fel Mausoleul de la Halicarnas (cu toate că mă bucur că am "marcat" această minune a lumii antice). În schimb recomand cu căldură Efes și Castelul Sf. Petru care sunt conservate în condiții excepționale, fiecare relativ la vârsta lor.

iccataAUTOR REVIEW
[19.08.13 09:53:16]
»

@Dabator: Eu am cam recunoscut că ruinele nu spun nimic, doar că am spus-o sub altă formă

Îi admir pe toţi cei care ştiu să "profite" de o legendă sau de câteva file de istorie pentru a aduce vizitatori şi a creşte turismul.

Cei mai tari mi se par englezii cu pietrele lor... dar asta e o altă poveste.

O fi sau nu cum se spune, contează cel mai mult ce simţim noi, corect? Şi faptul că am fost acolo...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dabator
Alte impresii din această RUBRICĂTroia legendară:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039973974227905 sec
    ecranul dvs: 1 x 1