GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Corintul antic - Templul lui Apollo
Acest review este unul special, atat datorita locului cat si motivului pentru care am ajuns sa vizitez acest loc, in afara de faptul ca era un loc de bifat in lista mea de “must see”. Ce te faci daca esti in Atena, in luna Iulie, luna in care cantaretul tau preferat, adica Mihalis Hatzigiannis in cazul de fata, nu are concerte in capitala?
Raspunsul este simplu: pleci pe urmele lui. Care este cel mai apropiat oras si mai ales unul in care sa arzi de nerabdare sa ajungi?
Raspunsul este simplu din nou: CORINT – 78 kilometri distanta de Atena.
Cand am citit in greaca pe lista lui de concerte acest nume: CORINT, imi venea sa iau manualul de greaca sa ma asigur ca nu cumva incurc vreo litera si este de fapt vorba de alt oras. NU, era chiar Corint.
Adica: Mihalis live si Corintul vechi in aceeasi zi? L-am considerat unul din acele momente in care intregul univers comploteaza pentru ca acel lucru pe care ti-l doresti cu ardoare sa se implineasca.
Mare bucurie sa ajungi acolo unde maretia coloanelor si cea a muntilor se completeaza intr-un cadru idilic. Acest tip de trairi nu se pot explica in cuvinte. Sunt genul de om pentru care natura este parca desprinsa din mine si atunci cand ma aflu in natura ma intregesc. Am cumparat cu nerabdare biletul pe care am dat 6 euro si o sa il si scanez pentru a-l pune la poze. L-am pastrat, si pe acesta si pe cel de la Sounio, atat de dragi mi-au fost.
Cred ca daca m-ar “vizita” vreun hot as zice: banii sunt in sertar pe partea stanga, numai nu va atingeti de suvenirurile din Grecia. :))
Situl arheologic este dominat de Templul lui Apollo, un templu Doric, in jurul caruia cu cinci secole inainte Hristos se dezvolta centrul comercial, cultural si religios al orasului. Acesta era format din agora, sanctuare, temple, teatre, fantani si cladiri publice.
Teatrul si fantana Glauke taiata in stanca erau pozitionate la vestul tempului iar la sud era piata, flancata de magazine. In secolul al V-lea inainte de Hristos, Corintul era a treia mare putere in Grecia si a luat parte la toate bataliile impotriva persanilor. Dupa ce persanii au incetat a mai fi un pericol, rivalitatea intensa cu Atena a adus Corintul, adica Corinthos in greaca, pe o pozitie secundara.
Exista si un mit corintian potrivit caruia Briareus, unul dintre ekatogheires (Ἑκατόγχειρες) - adica cei cu o suta de maini - a fost arbitru intr-o disputa intre Poseidon si Helios - intre mare si soare. Verdictul lui a fost ca Istmul Corintului ii apartinea lui Poseidon si stanca Corintului adica Akrocorint (Corintul superior) ii apartinea lui Helios.
Tin sa amintesc si de importanta religioasa a Corintului, el fiind mentionat in Noul Testament, in prima si a doua epistola catre corinteni. Acestea au fost scrise in timpului vizitei facute de Apostolul Pavel lui Gallio, fiul lui Seneca si guvernator al orasului totodata.
Muzeul
Muzeul contine pretioasele descoperiri in urma excavarii in aria Corintului vechi. In prima sala pot fi vazute piese de ceramica, figurine si unelte din timpul instalarii preistorice in regiune. A doua sala este cea a obiectelor din perioadele Geometrica, Arhaica si Clasica.
Sala III gazduieste statui ale conducatorilor romani, mozaicuri, picturi si ceramica romana si bizantina.
De asemenea, pot fi vazute figurine cu diverse parti ale corpului care erau aduse zeilor drept ofranda de catre greci, fiecare cu “problema” lui.
La Akrocorint nu am reusit sa ajung datorita timpului, insa nu imi pare rau pentru ca m-am bucurat de concert si de oras - de Corintul nou.
Centrul si portul sunt zone superbe, dar despre ele voi povesti in urmatorul review, deci: VA URMA!
Trimis de Ellada_sagapo in 12.01.11 12:12:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ellada_sagapo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 37.42961936 N, 21.90028923 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Suportul muzical este tot grecesc, Stamatis Spanoudakis, la al carui concert sper sa ajung intr-o zi.
Sper sa placa melodia. Se numeste "Ftinoporo", adica "Toamna", dar am ales-o pentru ritmul care te poarta pe culmi inalte... iar mie Corintul imi inspira: inaltime!
http://www.trilulilu.ro/Seherezada/8ef58daa30b5a6
As dori sa merg impreuna cu familia mea, insa pe cont propriu, nu circuite organizate de agentii... de aceea as dori sa rezerv cazari direct la hoteluri/pensiuni/vile pentru a fi mai sigur si eventual mai ieftin.
As fi interesat unde pot gasi astfel de cazari particulare, daca stie cineva vreun site strain, sau grec etc... pentru a putea gasi oferte convenabile si date de contact direct la sursa pentru locatiile: Platamonas, Kalambaka, Delfi, Atena si Paralia Katerini. '
Cine ma poate ajuta sau indruma, va multumesc foarte mult.
Cel mai bine te documentezi de pe AFA de la cei care au fost acolo. Eu nu te pot ajuta prea tare pentru ca in Atena am avut la cine sa stau deci nu am avut nevoie de cazare, iar in celelalte locuri nu am ajuns.
Bafta!
@andynho
Am gasit o posibila varianta chiar pe AFA, pentru Atena.
Tinand cont de pret si zona, este o alegere pe care ti-o recomand.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Peloponezul" (deja existentă pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Templul lui Apollo Epikurius [Bassae]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 În mijlocul pustietății: templul lui Apollo Epikourios de la Bassae — scris în 04.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Jaful Templului lui Apollo Epicurius — scris în 29.09.12 de webmaster din TIMISOARA