ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
29 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Circuit INDIA (XIII) Templul hindus Akshardham. Un vot pentru Presedinte

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa vizita la Taj Mahal ne-am îndreptat spre ultima etapa a circuitului nostru în India, New Delhi. Am avut parte de înca o surpriza din partea ghizilor si anume ne-au anuntat ca vom vizita (nu era inclus) templul hindus Akshardham, un templu dedicat Umanitatii de catre poporul indian.

Am fost asigurati ca este un templu deosebit, o încântare pentru suflet si ca nu vom regreta vizita. Si asa a fost!

În acest moment organizatoric daca tot ne abatem putin de la program (nu pierdeam nimic) am cerut sa fim dusi dupa vizita la templu, la ambasada României fiind 9 noiembrie, zi de votare în Diaspora, votare pentru alegerea unui nou Presedinte. În jur de ora 18.15 am coborât din autobuz sub motivul ca în zona sunt strazi înguste si autobuzul nu poate face manevre. Cu GPS-ul pornit pe telefon, grupul nostru a început sa caute adresa ambasadei, am mers/ocolit/ratacit timp de 30 de minute, am dat si peste niste containere de gunoi cu gunoi împrastiat pe jos (ca la noi, trebuie sa recunoastem!) si vreo 3-4 vaci care cautau de mâncare printre gunoaie…

Am ajuns în fata ambasadei si am început sa facem poze. În fata portii, lateral era o cusca si un indian cu mitraliera de gât de paza. Se uita la noi si nu stia ce sa faca, eram un grup galagios dar pasnic. A deschis poarta de intrare o persoana din interior care ne-a atras atentia ca nu avem voie sa facem poze la cladire. Din 29 am votat 27 plus ghidul român. Personalul ambasadei s-a bucurat de prezenta si spiritul civic al nostru. Chiar a fost o bucurie pentru mine ca am putut vota în primul tur si am putut experimenta votul la o ambasada româna din strainatate, stampila « Votat » s-a pus pe ultima fila din pasaport. A fost un vot pentru Presedinte!

Am anticipat putin momentul final al serii dar acum trebuie sa povestesc despre vizita la templul hindus Akshardham.

Pot spune ca am vizitat doua minuni în aceeasi zi: dimineata Taj Mahal în Agra si dupa amiaza complexul hindus Akshardham din Delhi.

Ne apropiem de locul unde este amplasat acest complex si de pe un pod, din mers, autobuzul a încetinit, am reusit sa fac 2 fotografii (singurele!) ale templului si cu soarele la apus. Am coborât în parcarea mare a acestui loc, lasând totul în autobuz.

Adresa este: Nolda Mor, Pandav Nagar, New Delhi 110092, coordonatele sunt 28*36’50’’N si 77*16’40’’E.

Aici se aplica aceleasi restrictii ca la Taj, ba as putea spune ca aici este o paza si mai severa, în plus nu am avut apa si nici voie cu vreun aparat foto, video sau telefon pentru ca nimeni nu are voie sa faca poze în acest areal. Trecem prin controale severe, unul câte unul ca la aeroport, scanati si verificati în genti si ne îndreptam spre primul loc de vizitat « Ten gates ».

TEN GATES sau 10 Porti

Ne-am adunat tot grupul aici pentru a asculta povestea locului spusa de cei doi ghizi, indian si român care se completau unul pe altul. Suntem în centrul acestui spatiu înconjurati de niste cadre ca niste porti simbolizând libertatea gândurilor, a ideilor. Fiecare poarta are un ecran de apa ce curge linistit, e o experienta linistitoare pentru minte si corp si te pregateste pentru ceea ce va urma, o experienta unica într-un spatiu cultural unde vom avea parte de o etalare a artei, arhitecturii si spiritualitatii indiene.

Lucrarile au demarat în data de 8 noiembrie 2000 si ceremonia de deschidere s-a tinut pe 6 noiembrie 2005. Un efort comun a 11 000 de oameni, lucratori, voluntari si artizani ce si-au unit eforturile, au fost 300 milioane de ore lucrate pentru a desavârsi Akshardham-ul. Satish Gujral, un arhitect indian a zis ca ar fi durat 50 de ani pentru a construi asa ceva în mod normal. Si iata minunea s-a facut doar în 5 ani!

Acest complex a fost inspirat de Pramukh Swami Maharaj pentru a îndeplini dorinta gurului sau Yogiji Maharaj. Piatra a fost adusa de la o distanta de 400 km si prelucrata în Pindvada si Sikandra si în alte 24 de ateliere, dupa care a fost transportata la Delhi pentru a fi asamblata fara a se folosi o structura metalica.

Bhakti Dwar sau Poarta Devotiunii este bogat ornamentata ca fiecare cladire din acest complex, aici se gaseste centrul de informare despre Akshardham.

Mayur Dwar cu Peacock Gates (Poarta Paunului), de-o parte si de alta a portii sunt sculptate 869 figuri de pauni în diferite forme si marimi, e o adevarata frumusete.

Templul AKSHARDHAM

Punctul principal al complexului este templul Askhardham construit din piatra roz si marmura alba de Carrera Italia cu urmatoarele dimensiuni 109 m lungime, 96 m latime si 43 m înaltime. Templul are 234 coloane cu modele complicate, 9 domuri cu cupolele decorate diferit pe interior, 20 de turnulete si peste 20 000 de figuri sculptate reprezentând flori, fauna, dansatori, muzicieni.

Am ajuns pe platoul de lânga Akshardham, ne lasam încaltamintea aliniata lânga un perete, deoarece nu se intra încaltat în interior, ghidul a platit un indian sa le pazeasca, eu am folosit o pereche de sosete, urcam scarile si intram în templu. Maretia locului ne taie suflarea, nici nu stii încotro sa privesti si sa admiri mai întâi. Sub fiecare cupola e o alveola cu o zeitate hindusa, peretii sunt decorati cu figurine, s-au folosit multe tone de aur si doi saci de pietre pretioase, vorba ghidului, fiecare cupola are model diferit, sunt prelucrate si sculptate în vechea arta traditionala indiana, demonstrând puterea si dexteritatea mintii si mâinilor umane.

În centrul templului e o zona circulara protejata de pereti înalti cu 3 spatii libere prin care sa vedem interiorul. Accesul înauntru e interzis, sunt cordoane care blocheaza accesul si oameni de paza.

În centrul zonei interzise e statuia din aur de dimensiuni mari a Bhagwan Swaminarayan si succesorii lui spirituali, 3 în partea dreapta si 2 pe partea stânga. De fapt ca sa respecte traditia hindusa aceste statui sunt facute dintr-un amestec de 5 metale. Statuile succesorilor sunt prinse în atitudini si pozitii ale palmelor diferite ce transmit mesaje ca umilinta, slujire, devotiune, non-violenta, rugaciune, moralitate, armonie în familie.

Iesim afara si dam o tura în jurul templului pentru a admira exteriorul templului.

MANDOVAR

Peretele exterior numit si Mandovar are 8 niveluri de decoratiuni diferite si fiecare are un nume: gajstar, sinhstar, vyalstar, kumbstar, kalashstar, gavakshstar, jangha si chhajja. Peretii sunt formati din 4287 de blocuri din piatra slefuite si ornate. Nivelul kumbstar are 48 de figurine sculptate ale lui Sri Ganeshji în diferite pozitii- mudras. Fiecare nivel e lucrat cu talent, rabdare infinita, cu atentie la detalii si cu dragoste fata de lucrul bine facut.

Gajendra Peeth

Ne recuperam încaltamintea si facem o tura pe lânga peretele de jos al platformei pe care este construit templul. Întreg peretele, de jur împrejur este decorat cu o galerie de elefanti în marimi diferite, inclusiv pui de elefanti împodobiti pentru o ceremonie spirituala. Galeria numara 148 de elefanti, 125 figuri de oameni, 42 figuri de animale, un întreg ansamblu ce reflecta coexistenta în pace, cu dragoste fata de natura.

Sahaj Anand Water Show

În gradina din spatele templului este o fântîna într-o forma stilizata de lotus ce asigura seara un spectacol cu jocuri laser, « flacari sub apa », alte 8 fântîni mici cu aceeasi forma de lotus ce înconjoara lotusul central. În jurul fântînii este un fel de amfiteatru cu 2870 de trepte dispuse inegal pe care te poti aseza ca sa urmaresti spectacolul. Nu am mai asteptat ora spectacolului pentru ca ne grabeam sa mergem la ambasada, la cazare la hotelul Leisure Inn (acelasi hotel ca în prima zi) si cina. În alta zona a gradinii sunt 65 de statui din bronz reprezentând copii, femei, luptatori pentru libertate si lideri politici, bineînteles ca nu lipseste statuia lui Mahatma Gandhi.

În acest complex este si un lac ce contine apa sfânta din 151 de râuri si lacuri.

LOTUS GARDEN

Plecând de la templu pe aleea ce duce în ultima curte, pe partea dreapta este o gradina superba tip peluza, cu arbori, arbusti si piesa centrala ce atrage toate privirile este Lotus Garden sau Yogihriday Kamal. Lotus Garden e o constructie în forma de lotus cu 8 petale cu pereti verticali. Fiecare petala are ca piesa centrala un turnulet asezat pe o miniplatforma circulara în trei trepte, ni s-a spus ca sunt morminte! Pe conturul fiecarei petale sunt pietre cu forma ovala ce au gravate texte din scrierile înteleptilor lumii, a oamenilor de stiinta, a scriitorilor, e un fel de biblioteca în aer liber.

În centrul florii de lotus e o pasarela ce se unduieste pe piloni, e doar pentru plimbare si de a privi putin de mai sus gradina întreaga.

În ultima curte înainte de a iesi din complex este un restaurant vegetarian, alaturi e un magazin de suveniruri.

Vizita la templul hindus Akshardham ne-a dezvaluit cultura, spiritualitatea si arhitectura traditionala indiana si hindusa. Cei 11 000 de lucratori au demonstrat o mare capacitate de mobilizare de a finaliza aceasta capodopera

O asemenea constructie nu putea scapa ochilor celor de la Guinness Books si pe 17 decembrie 2007 complexului Akshardham i s-a acordat titlul de cel mai mare templu hindus (109 m lungime, 96 m latime, 43 m înaltime pe o suprafata de 8021,4 mp, facut din pietre ornate manual si fara o structura metalica.

Dar mai sunt 3 temple din regiunea Tamil Nadu care pretind ca sunt mai mari ca Akshardham si prin urmare au trimis reclamatii la Guinness World Record.

« Akshardham celebreaza trecutul, se adreseaza prezentului si binecuvinteaza viitorul ».

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 10.02.20 23:04:47
Validat / Publicat: 11.02.20 06:16:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 1419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Akshardham, zoom-ul prea mare mi-a facut figuri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

robert
[11.02.20 06:21:17]
»

Felicitări pentru tot di nu in ultimul rând pentru spiritul civic!

webmaster
[11.02.20 07:02:28]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

YolandaAUTOR REVIEW
[11.02.20 11:46:16]
»

@webmaster: multumesc webmaster!

YolandaAUTOR REVIEW
[11.02.20 11:52:52]
»

@robert: multumesc de vizita si ecou.

mishu
[26.03.20 22:39:24]
»

@Yolanda: Indienii nu se dezmint de dantelariile care le plac atat de mult si nu pot sa nu ma gandesc (deja e automatismul lui Pavlov) la felul lor de a fi, cum dau ei din cap cand vorbesc. Am un coleg de birou care este indian, un indian micut de inaltime, si care de cate ori vorbeste da din cap, si desi este aici de vreo 10 ani si este o persoana curata, tot mai are mirosul specific, si tot nu pot sa inteleg de unde provine de fapt asta, stiu ca este specific lor, ca ii protejeaza, dar vad ca nu dispare .

Frumos in continuare, ma bucur de ce citesc, asa ca felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
YolandaAUTOR REVIEW
[28.03.20 09:42:20]
»

@mishu: Mirosul specific e din cauza condimentelor pe care le pun în mâncare, pun condimente în mod exagerat, mirosul condimentelor se simte în transpiratie, intra în piele, eu am avut o problema cu mâncarea lor, nu am mai putut suporta iuteala si am trecut pe dulciuri si înghetata...

webmasterX
[20.05.24 07:24:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Templul Akshardham» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Turist în Delhi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, robert, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂTemplul Akshardham:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05808687210083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1