ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Business
50 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Tabăra de Sculptură

TIPĂREȘTE

În Subcarpații de Curbură, Depresiunea Nișcov, există un proiect inedit care a început acum mulți ani: Tabăra de Sculptură de la Măgura.

Tabăra nu se află în localitatea Măgura ci în localitatea Tisău, vecină cu Măgura dar piatra folosită la sculptură este adusă din localitatea Măgura.

Se ajunge pe DJ203G.

Tabăra se desfășura pe parcursul a două luni, respectiv august și septembrie, în fiecare an, începând cu anul 1970. Proiectul era planificat a se desfășura pe parcursul a 16 ani.

Fiecare sculptor primea un bloc de piatră pe care urma să o sculpteze, după inspirația proprie iar lucrarea rezultată urma să rămână instalată pe unul din dealurile alocate proiectului. Blocurile din piatră erau alocate sculptorilor prin tragere la sorți.

În zilele noastre, dealurile respective sunt, cu adevărat, presărate cu sculpturi din piatră, care mai de care mai originale. Unele prezintă imagini realiste, altele stilizate, altele simbolice. Toate împreună formează un ansamblu deosebit, diverse reprezentări, amplasate aleatoriu sau nu pe pantele înverzite ale taberei, printre copaci și arbuști, prin poienițe. Cum treci o culme, îți mai apare câte o sumă de sculpturi, care mai de care mai inspirate.

Sunt cărări cu vegetație joasă prin iarba înaltă dar nu prea bătătorite. Se poate ajunge la sculpturi, le poți atinge.

Toate lucrările dintr-un an sunt adunate în aceeași zonă, de regulă într-o poieniță și există montat câte un panou explicativ pe care scrie anul, ce ediție a fost precum și catalogul lucrărilor cu numele artiștilor și numărul sculpturii, acestea fiind numerotate – de la 1 la 16 - iar fiecare sculptură are montată o plăcuță pe care scrie un număr și anul când a fost realizată. Acest număr se regăsește pe panou, astfel, putem afla denumirea lucrării.

Cu adevărat, un proiect inedit.

Proiectul a apărut la inițiativa lui Gheorghe Coman și Gheorghe Apostol, sprijiniți de Uniunea Artiștilor Plastici din România și a avut scopul de a aniversa 16 secole de atestare documentară a orașului Buzău. Astfel, timp de 16 ani au participat câte 16 artiști plastici – se prefera a fi mereu alții - producând câte 16 lucrări ce îmbogățeau, anual, inventarul.

În total, la proiect au participat 163 de sculptori care au produs 256 de lucrări în piatră, donate județului de către artiști, în cadrul unei festivități.

A rezultat cel mai mare ansamblu sculptural din țară, întins pe 21 hectare de teren. Acesta aparține Mănăstirii Ciolanu iar autoritățile culturale administrează ansamblul sculptural și plătesc chirie către mănăstire pentru suprafața de teren.

Artiștii participanți la proiect erau, în majoritate, elevi de la liceele de artă din țară sau absolvenți ai Academiei de Arhitectură din București.

Decizia de a iniția acest proiect a aparținut președintelui ???? de la acea vreme (de tristă amintire, unii îi spun dictator) după ce a vizitat obeliscul din parcul Crâng din Buzău.

Am ajuns la sculpturile de la Măgura (Tisău) într-o minunată dimineață de toamnă timpurie, cu colorit încă verde pe plaiuri, cu un soare blând ce mângâia colinele și sculpturile. Deși ziua era însorită, iarba înaltă era udă, poate de la rouă, poate fusese o mică ploaie, ceva, mai devreme. Eram în sandale, terenul era ud și pământos, se lipea de tălpi, săream peste pârâiașe cu maluri alunecoase apoi lipăiam prin iarba udă. Era un drum de acces spre tabără de pământ reavăn lipicios cu margini înălțate pe tăpșane, nu era nici măcar forestier și a fost o adevărată aventură să fac slalom prin poienițe, printre sculpturi dar zău că a meritat fiecare secundă. Ce m-aș fi gândit eu să-mi iau bocancii de munte? Știam că nu fac trekking dar la varianta asta cu tabăra nu m-am gândit. Nu-ș ce-aveam în cap citind tabără de sculptură, cred că mai mult nimic, pe văzute și pe încercate dar n-am murit nici în sandale.

Cu adevărat, Mănăstirea Ciolanu e fix alături sau, mai bine zis, Tabăra de Sculptură Măgura se află lângă Mănăstirea Ciolanu, de o parte și de alta a șoselei, o parte peste drum de mănăstire și partea asta nu o vezi din drum că-i ascunsă de copaci și dealuri și cealaltă parte în amonte de mănăstire și pe partea asta se văd clar sculpturile chiar din șosea pentru că sunt aproape și nu sunt arbori care să se interpună.

A fost frumos.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Zona este mirifică.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ai cu ce te distra și relaxa în zonă, dacă-ți pui mintea, ai cu ce umple multe ore cu studiul sculpturilor.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 20.09.21 12:11:17
Validat / Publicat: 20.09.21 12:41:52
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MĂGURA & BERCA

VIZUALIZĂRI: 156 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Tabăra de Sculptură Măgura, Buzău
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18100 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[20.09.21 13:52:57]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[04.02.22 23:55:05]
»

@webmaster: ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂTabăra de sculptură Măgura [Tisău]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054121017456055 sec
    ecranul dvs: 1 x 1