ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Inegalabilă basilică franciscană din Sumuleu Ciuc

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

A doua oprire a primei zile din excursia făcută în luna septembrie a fost la Sumuleu Ciuc. Auzisem la televizor de mai multe ori despre marele pelerinaj care are loc acolo în fiecare an de Rusaliile catolice dar nu am vizitat vreodată Sumuleu Ciuc. Pe AFA s-au scris patru reviewuri despre manăstirea franciscană şi pelerinaj dintre care cele mai recente din 2021 ale lui AZE vezi impresii şi Tata 123 vezi impresii le consider foarte complete.

Atunci de ce scriu acest review? Pentru că este un must see, adică obligatoriu de văzut de toţi care vor să viziteze obiective unicat prin frumuseţea lor. Cred deasemeni că e necesară aducerea în atenţia userilor AFA a acestor minunăţii.

S-a scris aproape tot despre această destinaţie, am grijă să nu copiez ce au scris cei doi useri şi să aduc unele informaţii noi. Majoritatea pozelor le-am făcut cu aparatul de fotografiat pe care a doua zi l-am scăpat din mână. Nu am mai putut recupera pozele făcute dar cu cele din exterior de pe telefonul mobil, cu cele trimise pe What´s App de turiştii cu care am făcut excursia şi altele nevotabile (în special despre vizita Papei din 2019) am putut reconstitui ceeace înseamnă complexul baroc de la Sumuleu Ciuc.

Sumuleu Ciuc este un cartier din Miercurea Ciuc la o distanţă de 3 km de central oraşului. Cum se ajunge acolo a scris AZE. Localitatea a fost prima oară atestată în 1335 cu numele de Sumlov.

Manastirea franciscană

Cuprinde: biserica franciscană ˝vizita Mariei la Elisabeta˝, claustru, capela ˝sf. Ioan Botezătoru˝ şi crucea de piatră. Am vizitat numai biserica.

Calugării franciscani au venit în Transilvania în sec. XIV când au zidit o mănăstire şi mai târziu o biserică în stil gotic cu hramul ˝vizita Fecioarei Maria la vara ei, Elisaveta˝. Întreaga mânăstire a fost înconjurată de ziduri solide de piatră, în incintă adăpostindu-se locuitorii din împrejurimi în timpul atacurilor duşmane. Distrusă, reparată, incendiată a fost refăcută în forma de astăzi prin 1780. În 1675 aici s-a deschis o tipografie în care se tipăreau cărţi bisericeşti, apoi manuale şcolare. Biblioteca mănăstirii are cea mai bogată colecție bisericească din Transilvania, cu multe tipărituri antice și cărţi rare. Lucrătorii erau călugări.

În perioada comunistă ordinul franciscan a fost desfiinţat şi călugării întemniţaţi în inchisoarea din Miercurea Ciuc.

Basilica de la Sumuleu Ciuc.

Prima biserică a fost construită în 1352 dar între anii 1442-1448 în acelaş loc a fost ridicată o alta franciscană, comemorare a unei victorii a lui Iancu de Hunedoara. Timp de trei secole a fost invadată, distrusă de turci apoi de tătari şi refăcută. Abia între anii 1802-1824 a fost construită biserica actuală în stil baroc de arhitectul Konstantin Schmidt. Finisarea interioară a durat 72 de ani. Cele două turnuri au fost construite ulterior. Materialele de construcţie ale primei biserici au fost folosite în pereţii actualului lăcaş. Actuala biserică are hramul ˝Adormirea Maicii Domnului ˝ este o construcţie enormă, sveltă, înaltă pe care o poţi cuprinde cu ochii doar de la depărtare. Biserica de azi are lungimea de 58 m, 22 m lățime și 55 m înălțime. În interior sunt picturi, sculpturi, vitralii de o valoare şi frumuseţe excepţională şi pe lângă altarul central unde se află statuia Fecioarei Maria mai sunt alte opt dedicate principalilor sfinţi şi deasemeni trei capele situate pe dealul Sumuleu.

Fecioara Maria de la Sumuleu Ciuc

Este o sculptură asezată în altar pe un piedestal înalt de 5m. Ea are dimensiuni uriaşe, înălţime 2.27 m, fiind cea mai mare statuie a Fecioarei Maria din lume. Este încadrată de sculpturile regilor maghiari Sfântul Stefan şi Sfântul Ladislau. Nu se stie data exactă nici numele sculptorului dar prin datare cu carbon s-a stabilit că este din sec XVI şi este atribuită unui sculptor transilvănean. Statuia este sculptată în lemn de tei şi Maica Domnului îmbrăcată în razele soarelui, are o rochie albă acoperită cu o mantie de aur. Pe cap poartă o coroană cu douăsprezece stele, în mâna dreaptă un sceptru şi la piept Îl ţine pe pruncul Iisus. Statuia este cuprinsă de sus până jos de o rază aurie, unică în lume, căreia I se spune ˝raza Fecioarei de la Sumuleu˝. Este descrisă în Cartea Apocalipsei - "Femeia Îmbrăcată în Soare".

Ca să ajungă la ea, pelerinii trebuie să urce multe trepte înalte şi abrupte, să fie destul de înalţi ca ridicându-se pe vârfurile tălpii să poată ajunge să atingă degetele picioarelor Fecioarei. Eu am privit de jos pentru că nu puteam urca treptele. Fecioara Maria are pe obraz urmele unei răni. Se spune că tătarii au vrut să fure statuia şi s-o urce într-un car tras de 8 boi. Statuia a devenit atât de grea că n-a putut fi transportată. Furios tătarul a rănit chipul Fecioarei dar mâna i-a rămas paralizată. Cicatricea de pe chip este definitivă şi nicio vopsea nu o poate acoperi. Sub statuie este o altă sculptură, Iisus pe cruce înconjurat de îngeri şi arhangheli.

Pelerinajul de la Sumuleu Ciuc închinat Fecioarei Maria.

Este cel mai important pelerinaj catolic din România, din Europa Centrală şi de Est şi străbate mai multe ţări pe drumul Mariei. Pentru prima oară a fost organizat în 1444 în timpul construcţiei bisericii franciscane şi de atunci are loc anual în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor adunând din ce în ce mai mulţi credincioşi. El are loc pe muntele Sumuleu unde se ajunge pe un drum greu de coastă. Mulţi credincioşi nu folosesc ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci urcă spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi „Drumul crucii” , care porneşte la câteva sute de metri de catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.

În mijlocul lui se află altarul iar credincioşii cântă imnuri religioase. Un moment interesant a fost în timpul pelerinajului din 1567 când localnicii secui s-au opus trecerii la reforma protestantă...

În 2023 la pelerinaj au participat peste 330000 de credincioşi, mulţi dintre ei venind dinafara graniţelor tării. A participat şi preşedintele Ungariei Katalin Novak. În ziua pelerinajului sunt restricţii de circulaţie din cauza zecilor de mii de maşini care ajung acolo. De vineri după-amiază până sâmbătă dimineața, la ora 6, numai mașinile sau autobuzele (al cărui număr de înregistrare a fost raportat primăriei de către unitatea de cazare) pot merge până la Basilica Șumuleu Ciuc. Sâmbăta de la ora 6 dimineața pana la ora 12 duminica este strict interzis circulaţia tuturor autovehiculelor

Vizita Papei la pelerinajul din Sumuleu Ciuc

Încă din 1948, Papa Pius al XII-lea a conferit bisericii statulul de "Basilica minor˝.

În 1999 a avut loc prima vizită a unui papă, Ioan Paul al II-lea într-o ţară majoritar ortodoxa dar aceasta s-a limitat la Bucureşti. Papa a promis că va reveni să paticipe la pelerinajul de la Sumuleu Ciuc. N-a fost să fie.

După 20 de ani, la 1 iunie 2019 papa Francisc a vizitat-o respectând promisiunea făcută. Cu ocazia acestei vizite a fost scoasă din biserică pentru prima dată după cel de al doilea război mondial statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Papa Francisc a spus:. ˝Nu am venit aici la întâmplare: suntem pelerine. Acest pelerinaj anual aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă; participă la el și credincioși de alte confesiuni și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității˝ Papa Francisc a dăruit mănăstirii franciscane un trandafir din argint placat cu aur de 24 k cu două flori de chihlimbar.

Din câte biserici, catedrale şi mănăstiri am văzut, basilica din Sumuleu Ciuc mi-a produs una din cele mai mari emoţii.

WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=EbaKBzE1BNE

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 18.11.23 21:58:20
Validat / Publicat: 19.11.23 07:35:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MIERCUREA CIUC

VIZUALIZĂRI: 993 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Altar în Basilică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30500 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.11.23 07:33:21]
»

Mutat în rubrica "Șumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj, MIERCUREA CIUC" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin zona Miercurea Ciuc]

webmasterX
[19.11.23 07:34:17]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[19.11.23 07:58:23]
»

@webmasterX: Mulţumesc

webmaster
[19.11.23 08:29:41]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MichiAUTOR REVIEW
[19.11.23 09:02:30]
»

@webmaster: Mulţumesc din nou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂȘumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060606002807617 sec
    ecranul dvs: 1 x 1