ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 06.04.10
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 3 nopți
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 71 USD
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 10 MIN

La doi pași de Cetatea Sfântă: Shepherd Plaza Hotel, Bethlehem

TIPĂREȘTE URM de aici

Când la finalul primei noastre zi de vizitare a Ierusalimului am fost debarcați în fața Hotelului Shepherd Plaza, nici nu am realizat că ne aflăm în Bethlehem și nu în Ierusalim. S-a întâmplat așa pentru că, deși un oraș de sine stătător și aflat sub administrarea Autorității Palestiniene, Bethlehemul este practic lipit de Ierusalim, părând mai degrabă un cartier al marelui oraș.

Locația ca atare am descoperit-o a doua zi dimineața, când am solicitat la recepție un business-card și am citit adresa. Din nou am fost confruntată cu o veche prejudecată, de fapt o falsă imagine, aceea că teritoriul palestinian este unul mizer și slab dezvoltat. Ori noi ne aflam într-o zonă frumos îngrijită, curată și chiar elegantă. E drept că de la fereastra camerei în care fusesem cazată, panorama vizibilă în proxima vecinătate era una cam dezolantă, cu resturi de clădiri demolate, câmpuri de gunoaie și utilaje de construcție abandonate. Și totul părea uitat așa de multă vreme, căci vegetația sălbatică și neîngrijită își arogase deja drepturi de viețuire depline. Pe cealaltă parte a clădirii însă, colegii mei au fost răsfățați cu o priveliște mult mai frumoasă și mai... cosmetizată, pusă mult în valoare de apusurile de soare.

Shepherd Plaza Hotel și construcțiile din jur sunt lucrări edilitare de dată recentă. Hotelul a fost dat în folosință în anul 2009, iar înfățișarea sa nu pare să se fi degradat în cei patru ani de funcționare. Evaluându-l din exterior, dar și din interior, pare de-a dreptul nou, sau cel puțin foarte bine întreținut.

Este un bloc cu opt niveluri, o construcție tipică zonei, prin faptul că finisajul exterior respectă standardele locale în ceea ce privește placarea obligatorie a fațadelor cu plăci de piatră alb – gălbui extrase numai din carierele Ierusalimului.

Accesul se face de-a dreptul din stradă, traversând doar micul trotuar din fața intrării. Strada cu pricina este destul de îngustă, încât nu poate servi decât pasager ca loc de parcare. Din fericire, autocarele vin și pleacă imediat după debarcarea turiștilor, iar celelalte autovehicule își pot găsi adăpost un timp mai îndelungat fie în parcarea gratuită din spatele hotelului, fie în parcarea subterană cu plată, aflată și ea în spate, la cca. 50 m depărtare de clădirea hotelului.

Trecând dincolo de ușa intrării, pătrundem într-un hol nu prea mare, dar suficient să adăpostească deodată 50 de turiști abia coborâți din autocare, cu bagaje cu tot. Și dacă e mare aglomerație, până la momentul check-in-ului ne putem odihni pe unul dintre fotoliile amplasate acolo.

Pentru noi, momentul cazării efective s-a prelungit cu un sfert de oră, poate mai mult, nu pentru că recepția hotelului nu ar fi făcut față avalanșei de turiști, nici pentru că repartizarea pe camere nu ar fi fost făcută din vreme. Motivul a fost altul, un pic hilar, dar posibil de înțeles în împrejurări similare: cu puține excepții, toți formam un grup de vechi colegi. Numai că de organizarea excursiei, de înscrieri și de plata serviciilor s-a ocupat o singură persoană. Aceasta a depus o listă a participanților și a achitat c/val. pachetului turistic în numele tuturor, fără însă a consemna particularitățile de cazare ce se impuneau după caz. Astfel, inițial, repartizarea locurilor de cazare la hotel s-a făcut doar după criteriul sexului, în timp ce printre noi se aflau mai multe familii (soț-soție, mamă-fiică, s. a. m. d.), dar și grupuri de prietene sau prieteni care doreau a fi cazate împreună. Așa încât, cu ajutorul organizatorului de grup, cunoscător din fericire al limbii engleze (nu, nu e vorba de însoțitorul grupului din partea agenției turistice, prezent și el!), s-a purces la o nouă repartizare pe camere, spre a răspunde tuturor solicitărilor special exprimate. Operația a descurs în liniște și cu puțintică răbdare ne-am regăsit fiecare la locul nostru, în camera de hotel.

Camera mea și a colegei mele se afla la etajul 4. Am urcat cu liftul (hotelul dispune de două lifturi de capacitate medie, amplasate fiecare la câte un capăt al holului de primire), descoperind nu fără îngrijorare că reședința noastră avea un perete comun cu casa liftului. Din fericire, zgomotul la care ne așteptam pe măsura circulației liftului, a lipsit cu desăvârșire, pesemne antifonarea spațiului cu pricina era una de foarte bună calitate, sau poate liftul în sine era angrenat în mișcare de motoare silențioase de ultimă generație.

Potrivit clasificației israeliene, hotelul este acreditat la un confort de 4*, dar, ca și în cazul multor altor țări, nu există o similitudine cu cerințele impuse în România pentru confortul de 4*. Vorbind despre Hotelul Shepherd Plaza, pot asocia confortul acestuia, fără teama de a greși în vreun fel, cu un hotel de 3* de pe la noi.

Astfel, camera era una comună, poate chiar modestă prin mărime și dotări: pat dublu cu lenjerie albă și două saltele suprapuse, două noptiere, un dulap cu umerașele aferente, un birou cu frigider încorporat, un fotoliu, telefon, televizor LCD, baie cu cabină de duș și cosmeticele tradiționale (săpun, șampon), aer condiționat. Nici nu aveam nevoie de mai mult, în condițiile în care în fiecare din cele trei zile cât am locuit acolo, întorcerea la hotel s-a făcut după ora 20. De aceea poate, nu ne-am simțit deranjate de faptul că baia nu avea aerisire proprie, eliberarea aburului de la duș făcându-se spre cameră, pe ușa larg deschisă. Nici neșansa de a fi nimerit într-o cameră fără balcon (camerele cu amplasare centrală nu au balcon și de pe poziții simetrice pot comunica una cu cealaltă printr-un hol lat cam de 1m, închis de regulă de câte o ușă pe partea fiecărei camere) nu ne-a știrbit plăcerea odihnei. Dimpotrivă, am apreciat cu satisfacție faptul că în ciuda sărăciei de apă din zonă, n-am avut un orar de folosire a apei calde, că prosoapele se schimbau zilnic și tot zilnic se făcea curățenie și ordine în cameră.

Despre celelate facilități oferite de Shepherd Plaza Hotel nu pot decât să enumăr câteva dintre cele furnizate de site-urile de specialitate (hotelul nu are un site propriu, dar posibilități de rezervare vi se oferă pe foarte multe pagini de Internet, solicitând doar o căutare pe numele hotelului): recepție 24 ore/zi, bar, restaurant, săli de conferințe și/sau de afaceri, piscină interioară cu saună, baie turcească și cadă hidromasaj, centru spa, acces gratuit la Internet Wi-Fi, schimb valutar, spălătorie și călcătorie, room service, ș. a.

Nu pot aprecia în niciun fel calitatea acestor servicii, întrucât, exceptând barul și restaurantul, nu am fost beneficiara lor. O singură dată am intrat în piscina acoperită, dar nu pentru a mă bucura de răsfățul apei, ci doar ca să-mi fac o impresie despre locul cu pricina. Plasată într-un spațiu total închis, fără ferestre, dar discret iluminată de două proiectoare, piscina își aștepta oaspeții într-o atmosferă ușor aburită ce vaporii apei calde din bazin. Dar nu era nimeni la baie, poate era o oră nepotrivită, cea de după cină, când tot omul se mulțumește doar cu un duș, urmat de binemeritata odihnă în pat.

La restaurant însă, am luat micul dejun și cina timp de trei zile, atât cât a durat sejurul nostru la hotel. ”Armada Restaurant” oferă clienților mic dejun tip bufet cu specialități internaționale : brânzeturi, preparate din carne, ouă, unt, cereale, legume și fructe proaspete sau conservate, băuturi lactate sau răcoritoare, ceai, cafea, produse de patiserie și panificație.

Prânzul și cina se servește tot în sistem bufet, dar bucatele oferite sunt doar din bucătăria orientală: este exclusă carnea de porc, iar preparatele cu carne de pește, pui sau miel, sunt servite în baie de sosuri condimentate, la care poți adăuga după preferințe, legume fierte, înăbușite, coapte, puse separat sau amestecate în boluri separate; nu lipsește ciorba (se confirmă aștfel că aceasta este o specialitate importată de bucătăriile balcanice de la arabi) și supa, ele fiind preparate de regulă din legume, fără carne.

În ce mă privește, nu pot caracteriza decât în parte calitatea bucatelor oferite, întrucât nu am vrut să renunț la rigorile postului Paștelui, mărginindu-mă astfel să consum doar preparate vegetale. În cursul celor trei zile de sejur am mâncat într-o singură seară supă de conopidă (da, ați citit bine, supa se servea și la cină), în rest, am abuzat pur și simplu de salată. Și cum legumele și fructele spălate și tăiate se aflau fiecare în bolul său, am reușit să depășesc senzația de monotonie culinară, alegând de fiecare dată alte ingrediente și amestecându-le fără vreo rețetă anume. Am încercat să aflu de la personalul de servire care sunt preparatele exclusiv vegetariene, dar nu aveam habar cum se zice în engleză ”mâncare de post”. După ce am încercat să mă fac înțeleasă cu expresii gen ” food without meat, please” sau ”I want to fast ”, oamenii păreau să fi înțeles solicitarea mea, mi-au recomandat arătând cu degetul câteva preparate, dar printre ele am descoperit supă și pilaf de pasăre. Iar când am văzut cum se foloseau tacâmurile de către mulțimea de turiști de pe toate continentele, trecându-le de multe ori de la un preparat la altul, am hotărât să mă rezum la …. cura de detoxifiere și mineralizare cu salată. Și nu mi-a părut rău: niciodată n-am mai avut ocazia să mănânc salată verde, amestecată cu roșii, castraveți, cartofi copți, ardei copți, măsline, ananas, pepene galben și banană, pudrate cu sare, boia și curcumă, apoi stropite cu puțin ulei de măsline!

Câteva cuvinte despre personalul de servire! Binevoitori, prompți, dar cel mai adesea sobri, lipsiți de surâsul ce exprimă prietenie sau deschidere către dialog, palestinienii ce deservesc acest hotel (n-am văzut femei, doar bărbați, toți tineri) par niște studenți întorși de la studii de prin Europa și puși să facă practică în țara de baștină. Spun asta pentru că nimic nu rămâne nerezolvat, dar nici nu există o politică de prevenire sau eliminare a lipsurilor înainte ca omul să se cazeze aici. Printre noi au existat câteva cazuri care au impus intervenția personalului de specialitate, fie pentru că telecomanda televizorului sau iluminația în baie erau nefuncționale, fie pentru că sistemul de climatizare nu răspundea comenzilor, în condițiile în care în cameră era foarte frig și se impunea creșterea temperaturii ambiante. Cum era de așteptat, raportându-ne la ora târzie la care ne cazasem, reclamațiile au fost rezolvate abia a doua zi. Dacă defecțiunile ar fi fost detectate din timp, cel mai la îndemână fiind momentul curățirii și toaletării camerei, probabil că astfel de situații neplăcute ar fi fost evitate, spre satisfacția și confortul tuturor, gazde și oaspeți deopotrivă.

Din pliantul de promovare am reținut că hotelul are o poziție relativ apropiată de obiectivele turistice și de pelerinaj, cea mai apropiată fiind Biserica Nașterii Domnului, la numai 4 km distanță. Ierusalimul cu comorile sale de spiritualitate se află la 8 km distanță. Spre sud, un drum de cca. 4 km ne poartă spre Mănăstirea Sfântul Gheorghe, iar la 6 km sud-est se poate vizita ceea ce a mai rămas din vestita fortăreață Herodium, lângă care a fost descoperit abia în anul 2007 mausoleul și mormântul regelui Irod cel Mare, îndeobște cunoscut în istorie ca cel ce a reclădit pentru a doua oară Marele Templu din Ierusalim, dar și cel ce a ordonat uciderea tuturor pruncilor sub doi ani din regat.

Dacă nu ați venit cu autocarul sau cu autoturismul propriu și nici nu ați închiriat vreunul din zonă, accesul spre și dinspre hotel se poate face cu taxiul sau cu mijloace de transport în comun. Cu adevărat avantajos este transferul de la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv (distanță 45 km) la hotel, serviciu oferit la cerere cu titlu gratuit.

Una peste alta, sejurul la Shepherd Plaza Hotel mi-a lăsat o bună impresie, motiv pentru care mă alătur celor care pe site-urile de specialitate au dat o notă bună acestui hotel. În plus, am motive să cred că nu va trece mult timp și aici va fi un mic centru de primire al românilor: nu numai pentru că am întâlnit și numeroși alți români cazați, nici pentru că în grila de programe la televizor am găsit și RTV Internațional, ci și pentru că am descoperit că hotelul este oferta de cazare cel mai des întâlnită în programele sociale de turism pentru seniori din țara noastră.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mariana.olaru in 04.06.13 14:55:14
Validat / Publicat: 04.06.13 16:40:54
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere de pe partea de răsărit a Shepherd Plaza Hotel, Bethlehem
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 71.10 USD pe cameră

  • ECOURI la acest review

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [07.06.14 11:52:26]
    »

    Din câte-mi dau seama, hotelul e situat la cvasi-periferia Ierusalimului, astfel că am mutat rubrica sa în secţiunea (geografică) IERUSALIM.

    -

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    mariana.olaruAUTOR REVIEW
    [07.06.14 19:30:15]
    »

    Web, adresa exactă, așa cum e precizată în cardul primit de la recepție este: Montain Road PO Box 583 Bethlehem. Căutând pe Google localizarea pe hartă a acestei adrese, alte câteva site-uri m-au orientat în aceeași poziție geografică pe care ai găsit-o și tu. Deci, cred că poziționarea pe hartă e corectă, dar nu știu dacă și coordonatele GPS sunt foarte exacte. Oricum, aceea este zona.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    sunflower
    [21.07.14 18:30:53]
    »

    Am fost și eu cazată aici, la micul dejun și la cină, spre deosebire de dumneavoastră, m-am înfruptat până la îngrășare, din păcate, din lipiile pe care ni le serveau calde... La mine combinația lipie-humus, pe care pur și simplu am adorat-o a adus pe lângă desfătare culinară, eu nefiind acolo în vreo perioadă de post, un pic mai multă grăsime în plus

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mariana.olaruAUTOR REVIEW
    [22.07.14 08:48:50]
    »

    Dragă Floricică a soarelui, din ecoul tău am înţeles că toată oferta culinară a restaurantului de la Shepherd Plaza Hotel merită o notă de frunte. Eu, nefiind în postura de atoatedegustător, cel mai mult mi-a plăcut că în simplitatea lor, preparatele au fost suficient de diverse, încât la fiecare masă să-ţi poţi asezona propiul meniu, după buna inspiraţie a momentului.

    Când ai fost la Ierusalim? Pe cînd unul sau mai multe review-uri pe această temă?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    sunflower
    [22.07.14 11:08:00]
    »

    @mariana. olaru: Am incercat cam tot ce se putea incerca, culinar vorbind , in plus seara am fost si la centrul lor Spa, jacuzzi, etc.

    Am fost in 2012 octombrie, în pelerinaj, cred că au fost cele mai interesante zile pe care le-am trăit din punct de vedere turistic, Israelul m-a fascinat și m-a întristat și m-a bucurat, am trăit un amestec de sentimente și senzații greu de transpus în cuvinte, sigur de neuitat.

    M-am bucurat să văd că am fost cazate la același hotel, mie aici mi-a plăcut mult, era altceva, sper să mă viziteze inspirația și să scriu și eu o impresie despre acest loc din Palestina.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mariana.olaru, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂShepherd Plaza Hotel [Bethlehem]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05206298828125 sec
    ecranul dvs: 1 x 1