EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zece „Știați că...” , despre Paris
![](/images/printer_off_32.png)
1. În ciuda numelui, Pont Neuf (Podul Nou) este de fapt cel mai vechi dintre cele 37 poduri ale Parisului?
A fost realizat între 1578 și 1607 la comanda lui Henric al III-lea și inaugurat în prezența succesorului său, Henric al IV-lea, care, cu acest prilej, a trecut călare peste pod. Cu o lungime de 238 m și lățimea de 20 m, Pont Neuf leagă Île de la Cite de malul stâng și malul drept al Senei. Prezintă 12 arcade în stil renascentist (5 înspre malul stâng și 7 înspre malul drept), iar sub cornișe sunt înșirate 385 de mascaroane (măști grotești) sculptate în piatră.
2. Pe Turnul Orologiului din complexul La Conciergerie a fost montat în 1370 primul ceas public din Paris, încă funcțional?
Sumbra La Conciergerie este cea mai veche parte care a supraviețuit din structura Palatului Regal, construit între 1301 și 1315 de Filip cel Frumos și folosit ca închisoare începând din sec al XV-lea până în 1914, când aici a fost mutat sediul Palais de Justice. Aici au fost închiși 4.000 de revoluționari francezi, dintre care 2.800 au fost ghilotinați, printre cei mai celebri, Danton și Robespierre. Regina Marie Antoinette a fost deținută aici între 2 august și 16 octombrie 1793, înainte de a fi ghilotinată în Place de la Concorde.
3. Până în 1832, Rue de l' Hotel de Ville se numea Rue de la Mortellerie când, mare parte din locuitorii săi au căzut victime unei epidemii de holeră, parizienii au propus ca numele străzii să fie schimbat, întrucât conținea particula -morte?
Vechea Primărie care a funcționat aici încă din sec. al XIV-lea a fost distrusă în timpul Comunei din Paris și reconstruită în 1873 în stil neorenascentist. Fațada este decorată cu 136 sculpturi ce prezintă cele mai mari personalități a Franței.
4. Clopotele Bisericii St-Germain L' Auxerrois au dat semnalul pentru începerea măcelului din Noaptea Sfântului Bartolomeu (23-24 august 1572)? Și că, 30.000 hughenoți (protestanți calviniști) au fost uciși atunci, cu bestialitate de catolici?
Ridicată în sec al XI-lea, biserica a fost terminată abia în sec. al XVI-lea, dar sub dinastia de Valois a avut statut de biserică regală. Interiorul adăpostește valori precum, un altar flamand din Anvers, vitralii de sec. XVI, orga de la 1771, adusă de la Sainte Chapelle. Orga este vedeta concertelor de Duminica după amiază.
5. Opera Garnier a fost locul de naștere a romanului lui Gaston Leroux, Fantoma de la Operă?
Proiectată de Charles Garnier în onoarea lui Napoleon al III-lea, în stil belle epoque, etalează în foaierul principal un plafon decorat de Paul Baudry iar în sala de spectacole, tavanul pictat de Marc Chagall, cu scene din opere proictate pe fundalul peisajelor pariziene, dar... într-un colț, pictorul rus de origine ebraică, a pictat o izbă.
6. La sfârșitul sec. al XVII-lea în Montmartre se înălțau peste 300 Mori de vânt, dintre care au supraviețuit doar două?
Cunoscute sub numele Moulin de la Galette și Moulin Rouge ambele au fost transformate în săli de dans și cabaret. Musee de Montmartre aflat pe Rue Cortot 12 (ce am mai bâjbâit, până l-am găsit!) prezintă istoria acestui loc de legendă. Colecția cuprinde picturi, afișe, litografii, mobilier și documente cu referire la cartier și la artiștii care au trăit și au creat aici.
7. Pentru chipul Sfintei Genoveva din Pantheon, pictorul Puvis de Chavannes a luat-o ca model pe soția sa, prințesa Maria Cantacuzino?
I-a fost muză și sursă de inspirație pentru pictura murală Alma Mater din amfiteatrul de la Sorbona, pentru tabloul Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul expus la National Gallery din Londra sau pentru Sfânta Radegonda dă azil poeților, pictat pentru Primăria din Poitiers
8. Fațada Muzeului de Artă Medievală, cunoscut și ca Musee de Cluny este decorată cu numeroase scoici sculptate în piatră, ca simbol al drumului de pelerinaj până la altarul Sf. Iacob de la Santiago de Compostela, în Spania?
Drumul trecea pe lângă Hotel de Cluny. Potrivit unei legende, corpul sfântului, transportat pe mare spre locul de îngropăciune, ar fi fost pierdut în timpul unei furtuni, dar a reapărut la mal, acoperit de scoici.
Scoica era folosită de pelerini ca recipient pentru mâncare, cât și pentru apă. Pelerinii purtau cu ei cochilia, iar când se întorceau acasă luau scoica, ca mărturie a faptului că au făcut Camino de Santiago.
9. În loc să urmeze un traseu drept, linia 4 a metroului parizian face o buclă între stațiile Saint Germain des Pres și Les Halles, tocmai pentru a ocoli clădirea Institut de France și a evita vibrațiile provocate de trenurile subterane, pentru a nu deranja academicienii de aici?
Cinci Academii sunt adăpostite în Institut de France. Academie Francaise întemeiată la 1635, Academie des Inscriptions et Belles-Letters întemeiată la 1663 de Richelieu, Academie des Sciences întemeiată de Colbert la 1666, Academie des Sciences Morales et Politiques (1795) și Academie dex Beaux-Arts întemeiată în 1816.
10. Turnul Eiffel realizat de inginerul Gustave Eiffel a fost ridicat din subansambluri metalice realizate la sol și asamblate progresiv, pe măsura realizării construcției?
Această metodă are la bază o tehnologie inventată în Romania de inginerul Gh. Pănculescu, cel care a realizat calea ferată București-Predeal, montând șina pe traverse în afara spațiului căii ferate. Aflând despre această metodă de îmbinare a traverselor, Eiffel a venit la Vălenii de Munte în 1879 pentru a se întâlni și discuta cu Pănculescu, fiind găzduit în casa în care acum funcționează Muzeul Nicolae Iorga (vezi impresii)
Turnul are trei platforme, prima aflată la 57 m, a doua la 115 m, iar a treia, accesibilă doar cu liftul, la 276 m. Imaginile turnului sunt luate din Place du Trocadero.
Fotografiile au fost realizate în 2012 și 2013.
Dacă dihania aia mică și „încoronată” permite, nu ocoliți Parisul!!
 
Rog, o melodie cu Edith Piaff. Mulțumesc!
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Orice colțișor din Paris are o poveste.
Trimis de mihaelavoicu in 29.06.20 09:20:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@mihaelavoicu: Foarte instructive aceste 10 Știați că... și excelent ilustrate. Felicitări!
@Carmen Ion: Mulțumesc, Carmen! Parisul, rămâne Paris și dacă e gol de turiști.
Sănătate și să se revină la normal!
Vor fi acestia niste primi pasi catre doritul TURISM CULTURAL?
Eu imi permit sa sper.
Se mai inscrie careva?
Multumesc pentru ce am citit, retrait, si pentru increderea ca se va mai putea intampla din nou...
@mirceabrasov și Michi: Este singurul loc, unde mi-am rezervat bilet anul acesta. Nu va fi să fie, nu-i bai, totuși mi-ar pare rău pentru o vizită în Hotel de Ville Paris. Aș regreta și pentru amica ce mergea pentru prima oară la Paris.
Un gând bun și multă sănătate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Transport de la și spre aeroportul Beauvais — scris în 05.02.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Transfer Aeroport Beauvais - Paris — scris în 23.10.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Dans le ventre de Paris — scris în 22.11.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Paris - tips & tricks — scris în 26.08.16 de Madalina07 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Paris — scris în 05.07.16 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Ce ar trebui să știi dacă mergi prima dată la Paris — scris în 19.02.17 de iuliaen din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Paştele în Turnul Eiffel şi o aplicaţie utilă pentru călătorii — scris în 03.05.16 de iriss din TIMIşOARA - RECOMANDĂ