ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2021
DURATA: 4 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Calatorie in pandemie

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul AFA.

Am sa intrerup putin seria reviewurilor despre circuitul facut anul trecut in Grecia, pentru a va oferi noi informatii despre conditiile de calatorie in Turcia, respectiv Istanbul.

Sunt un norocos pentru ca vizitez aceasta tara de cateva ori pe an, in interes profesional. Am reusit de fiecare data sa imbin utilul cu placutul si sa ma bucur de frumusetile acestei tari si in special al inegalabilului Istanbul. Sunt foarte multe persoane pe acest site care sant realmente indragostite de Istanbul si daca nu ar fi aceasta nenorocita de pandemie ar pleca imediat intr-un city break sau concediu in Turcia. Pentru cei care aleg sa mearga cu masina am sa le ofer astazi si o varianta noua de traseu pentru traversarea Bulgariei, pe care am promis-o catorva useri... Daca totusi aceasta pandemie nu va sperie prea tare sa pornim in calatoria spre tara semilunei.

Pentru inceput aveti nevoie de un pasaport a carui valabilitate sa fie mai mare de sase luni pana la data expirarii si un test real time P. C. R negativ, a carui valabilitate sa nu fie mai mare de 72 de ore de la data recoltarii. Trebuie sa recunosc ca am avut mare teama in privinta rezultatului la acest test, pentru ca marja de eroare a aparatelor este destul de mare si am citit despre foarte multe persoane care au fost diagnosticate cu acest virus si fara nici un simptom. Dar totul este bine cand incepe cu bine si se termina si mai bine.

Fac aceasta calatorie insotit de sotie care este si un bun copilot. Plecam in jurul orei trei dimineata din Pitesti si dupa aproximativ doua ore ajungem in Giurgiu. Prima oprire este pentru a plati taxa de pod, in valoare de 15 lei pentru turisme. La intoarcere platiti in Bulgaria pentru traversarea aceluiasi pod suma de doi euro sau echivalentul in leva al acestei sume. Trebuie sa aveti suma respectiva doar in cele doua monede, lei romanesti nefiind acceptati.

Controlul la intrarea in Bulgaria se rezuma la controlul pasapoartelor, talonul masinii si nelipstele intrebari; Unde calatoriti? Ceva de declarat? Pentru ca destinatia noastra era Turcia politistul de frontiera ne-a reamintit sa avem neaparat la noi testul pentru covid, dupa care au urmat urarile de drum bun.

Iesim din vama bulgara si oprim imediat in parcarea de langa sensul giratoriu unde sant doua gherete de termopan cu program nonstop pentru achizitionarea vignetei. Tot aici puteti schimba valuta sau lei pentru a obtine leva. Achizitionez o vigneta cu valabilitate de sapte zile pentru care platesc in jur de noua euro iar restul pana la o suta il schimb in leva. Desi doar tranzitez Bulgaria, am nevoie de leva pentru alimentarea cu carburant. Intotdeauna vecini nostri au avut un pret mai mic la carburant, diferenta fiind la data cand am facut aceasta calatorie (in urma cu 10 zile) de 50 de bani la litrul de motorina. Iar in privinta cursului euro- leva, guvernantii bulgari merita tot respectul, cursul fiind aproximativ acelasi de 7-8 ani, un euro echivaland cu 1,89 -1,98 leva. Dupa ce am rezolvat schimbul valutar si vigneta electronica pornim in traversarea Bulgariei.

Am mers foarte multi ani pe traseul Ruse - Razgrad - Targovishte - Omurtag - Yambol - pana in vama Hamzabeyli. Pentru ca pe acest traseu sant portiuni de drum foarte prost, va propun urmatorul traseu care este mai lung doar cu zece kilometri fata de cel mentionat mai sus. Drumul este foarte bun si daca respectati cele cateva informatii pe care vi le ofer, traversati Bulgaria in 4 - 4,20 ore.

TRAVERSAREA BULGARIEI

-Prima etapa a traseului este Ruse -Veliko Tarnovo. Acesta portiune de traseu are o lungime de 110 km. Asfaltul este foarte bun, drumul fiind reabilitat recent. Pentru ca nu sant prea multe localitati prin care treceti, va puteti deplasa cu o suta de kilometri la ora fara nici o problema. Conduceti mai prudent in apropiere de Veliko Tarnovo pentru ca in aceasta zona apar si primele echipaje de politie. Foarte mare atentie si la sensul giratoriu de la Byala, este pus foarte prost, este construit foarte prost dar este bine semnalizat pentru ca sa puteti reduce viteza.

Mergeti pe soseaua ocolitoare a orasului Veliko-Tarnovo urmand indicatorul de Sofia. Dupa ce urcati dealul la iesirea din Veliko, mai mergeti cativa km si va incadrati pe DN 55 spre Gurkovo. Aceasta a doua etapa intre Veliko si Gurkovo are o lungime de 65km. Drumul este foarte bun iar echipaje de politie o sa vedeti la intrarea in Gurkovo care vaneaza in special tirurile pentru mici ciupeli. Va continuati drumul, traversati micutul orasel si la iesirea din localitate dupa ce treceti pe sub un pod, virati imediat la stanga urmand indicatorul Burgas, pe DN 6. Aceasta portiune de traseu intre Gurkovo si Yambol are o distanta de 65km si se circula foarte bine. Drumul este unul de viteza si calitatea asfaltului va permite sa calcati un pic mai tare acceleratia. Atentie ca in apropierea orasului Sliven iesiti prin dreapta urmand indicatorul Yambol. Traversati acest oras fie pe drumul principal care traverseaza localitatea sau pe centura ocolitoare. Eu unul personal recomand drumul prin centrul orasului.

Dupa ce lasam in urma orasul Yambol facem jonctiunea cu ultima portiune a vechiului traseu, Yambol - Hamzabeyli. Aceasta ultima portiune de traseu are o lungime de aproximativ 70 km. Urmati D. N 7 pana in vama bulgaro - turca.

Daca facem o socoteala simpla obtinem o distanta totala de 300 de km, cu 10 km mai mult decat pe vechiul traseu.

ATENTIE - Pentru ca fac acest traseu de cativa ani buni si am reusit sa il parcurg si in trei ore si jumatate, acum lucrurile s-au mai schimbat un pic. Va recomand sa folositi aplicatia Waze pe acest traseu, dar aveti grija ca in majoritatea localitatilor pe care le traversati sant radare fixe, montate chiar langa cititoarele de vigneta. Aplicatia Waze va este foarte utila dar inca nu sant trecute toate radarele fixe. Respectati viteza in localitati. Daca nu o sa faceti asta in vama urmeaza premierea. La drumul pe care l-am facut anul trecut in septembrie pentru concediul din Turcia, am fost premiat cu doua amenzi una din 2018 si una din 2019 in valoare de 950 leva, aproximativ 2000 lei. Asa ca am fost bucuros la acest drum sa aflu ca am ramas repetent si numai primesc nici un premiu. Respectati viteza in localitati si nu o sa aveti probleme.

VAMA - Pentru ca nu era aglomeratie in vama bulgara, toate formalitatile nu au durat mai mult de zece minute. Cu tot excesul de zel pe care il au politistii si vamesii bulgari atunci cand controleaza masinile romanesti, nu au avut ce face mai mult de zece minute. Control pasaport, control talon, verificare serie la masina, control bagaje si drum bun.

Intram in vama turca si desi aici trebuiesc indeplinite mai multe formalitati ne incadram si aici intr-un interval de timp de 10-15 minute. La prima oprire se fotografiaza masina, urmeaza apoi controlul testelor P. C R. Mergi personal cu ele intr-un ghiseu special unde sant scanate testele si pasapoartele, dupa care sant xeroxate. Urmeaza apoi controlul politiei de frontiera pentru viza si controlul vamal. Pe vamesii turci ii intereseaza in special sa nu introduci in tara bauturi alcoolice si tigari. Trecem apoi printr-un tunel pentru dezinfectarea masini, unde platim o taxa de trei euro si primim in schimb si trei masti. Urmeaza ultimul ghiseu pentru o reverificare si intram in Turcia. Daca in vama bulgara si prin toate localitatile bulgaresti pe unde am trecut, nu purta nimeni masca, in vama turca nu era nimeni fara masca.

AUTOSTRADA - Pentru cei care nu au mai fost cu masina in Turcia, distanta de la vama Hamzabeyli si pana in Istanbul este de aproximativ 270 de km. Mergeti in jur de 40 de km pe D 535 pana in apropierea orasului Edirne dupa care intrati pe autostrada spre Istanbul.

Pentru a putea circula pe autostrazile din Turcia aveti nevoie de un sticker H. G. S. pentru a putea plati electronic taxele de autostrada. Acesta il puteti achizitiona de la orice oficiu postal Ptt. DAca nu aveti sticherul il puteti lua de la oficiul de la intrarea pe autostrada. Acesta este situat pe sensul celalalt si daca nu il cumparati de aici il puteti lua de oriunde gasiti oficiu Ptt Plata se face si retroactiv. Ca o atentionare - pe timpul zilei puteti opri pentru relaxare, necesitati si un pic de dezmorteala in oricare din parcarile de pe autostrada. Pe timpul noptii opriti numai in marile parcari care au benzinarii, restaurante si magazine.

CAZAREA -Pentru ca santem in plina pandemie si numarul turistilor este nesemnificativ, majoritatea hotelurilor din Istanbul au scazut tarifele de cazare la preturi care sfideaza orice concurenta. De vina poate fi lipsa clientilor si prabusirea lirei turcesti. Poti plati la un hotel respectabil un sejur de trei nopti, cu aceeasi suma care inainte de pandemie era perceputa pentru o noapte. Ospitalitatea turceasca si amabilitatea personalului a ramas aceeasi dar pe bani mai putini.

SCHIMBUL VALUTAR -Pentru ca moneda turceasca este in cadere libera, majoritatea caselor de schimb aveau afisat acelasi curs. Doar in zonele turistice era o foarte mica diferenta. 1 USD =7,200 lire, 1E = 8,900 lire.

PARCAREA - Pentru toti cei care viziteaza acest oras cu masina, parcarea a fost mereu o problema. Chiar daca hotelul va ofera parcare aceasta este numai contracost. Cred ca in tot Istanbulul nu sant mai mult de 10 hoteluri care sa aiba parcare gratuita. Daca nu aveti rezervata parcarea puteti apela la una privata sau la cele ale primariei. Preturile variaza intre 10 si 15 euro pentru 24 de ore. Daca santeti la ananghie o sa vi se ceara si 30-40 de euro pentru parcare. Negociati, pretul corect este intre 10 si 15 euro.

ISTANBULKART - Daca ati rezolvat cu parcarea, pentru deplasarea in orice zona a Istanbulului va recomand sa folositi mijloacele de transport in comun; metro, bus sau tramvai. Puteti achizitiona acest card de la orice automat de bilete din preajma statiilor de tramvai sau metrou. Pretul unui card este de 10 lire, la care adaugati o suma care sa va acopere cheltuielile calatoriilor pe care doriti sa le faceti. Pretul unei calatorii este de 3,5 lire, aproximativ 2 lei.

CODUL HES - Acesta este un cod unic atribuit fiecarei persoane care se deplaseaza pe teritoriul Turciei. Poate fi obtinut telefonic de pe o cartela turceasca. Il puteti obtine fara sa cumparati cartela telefonica, de la receptia hotelului unde va cazati. Datele de pe pasaport si de pe Istanbulkart, vor fi folosite pentru obtinerea acestui cod. Fara el nu puteti folosi mijloacele de transport in comun sau intrarea in marile magazine.

Scopul acestui cod este de a limita raspandirea covid 19. Exemplu; mergeti cu metroul in data de..., ora..., iar o persoana care ajunge la spital cu covid, s-a aflat in acelasi mijloc de transport sau in acelasi magazin cu dvs, automat santeti testati sau introdusi in izolare. Cat de eficienta este aceasta metoda nu stiu, dar stiu ca daca nu ai acel cod nu te poti deplasa sau vizita nimic.

OBIECTIVE TURISTICE - Puteti vizita absolut orice in zona exterioara, accesul turistilor in anumite muzee sau palate fiind restrictionat. Deasemenea sant suspendate toate croazierele in scop turistic pe Bosfor. Pentru deplasarea in aceste zone aveti nevoie de codul HES.

GASTRONOMIE -Pana la 1 martie toate restaurantele au functionat pe sistemul take away. Desi accesul inauntru era interzis puteai sa comanzi absolut orice. La ora cand scriu aceste randuri, terasele sant deschise si restaurantele la 50% din capacitate. Chiar daca santem in plina pandemie, puteti sa comandati absolut orice din traditionala bucatarie turceasca si sa serviti in camera de hotel.

SHOPING - Acum este perioada marilor reduceri. Pentru cei care viziteaza mall-urile din Istanbul se pot bucura de o repriza de shoping in magazinele brandurilor favorite. Au scazut preturile si in Grand Bazar la aur si imbracaminte-incaltaminte. Un pic neschimbate sau chiar in usoara crestere preturile in bazarul de mirodenii.

RESTRICTII - Portul mastii este obligatoriu peste tot. Circulatia este restrictionata dupa ora zece seara, dar politia nu se prea ia de turisti. Daca nu ar fi fost masca ai fi zis ca pandemia nu a fost niciodata prezenta in acest oras. DACA doriti sa vizitati acest oras o puteti face si acum. Preturile sant mai mult decat rezonabile si anuleaza din start cheltuiala pentru testul PCR.

In mod normal as fi incheiat acest review cu... va recomand, dar in conditiile date ma abtin de la asa ceva. Nu neg existenta acestui virus care ne-a bulversat vietile dar pe langa el mai exista ceva, nu stiu politic, malefic etc... In sprijinul aceste afirmatii mai adaug doar 2-3 idei. Testul in Romania 300 lei - in Turcia 120 lei. Testul pentru intrarea in Turcia obligatoriu doar pentru cetateni U. E. Rusi, americani chinezi si alte natii nu au nevoie de asa ceva. Pretul unei masti in Romania = 1 leu, in Turcia cu aceeasi bani cumperi 8 bucati.

Si ar mai fi multe de spus dar ma rezum doar la va ura vacante si calatorii cat mai frumoase intr-o lume normala. Toate cele bune.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de micutzu in 10.03.21 19:59:56
Validat / Publicat: 10.03.21 21:05:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 6968 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

31 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Zona Taksim
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

31 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 31
webmasterX
[10.03.21 21:05:11]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța la Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must See' în Istanbul]

calatorul
[10.03.21 21:34:23]
»

Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, mai mult decat lamuritoare. Excelente. Drumuri bune si vacante frumoase in continuare!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[10.03.21 22:33:59]
»

@micutzu:  

Felicitări pentru revederea Istanbulului și pentru noutățile împărtășite în acest articol!

Ești norocos că ai ajuns din nou în Turcia într-o perioadă în care turiștii sunt mult mai reticenți, din motive absolut evidente. ​

Pentru inceput aveti nevoie de un pasaport a carui valabilitate sa fie mai mare de sase luni pana la data expirarii si un test real time P. C. R negativ, a carui valabilitate sa nu fie mai mare de 72 de ore de la data recoltarii.

Ştiam de obligativitatea testului RT PCR negativ introdusă de turci încă de la sfârşitul anului trecut, însă eu sper să se mai relaxeze lucrurile până începe sezonul turistic pe litoralul turcesc şi să putem călători relaxaţi, la fel ca anul trecut, şi fără costuri şi emoţii suplimentare.

În ceea ce priveşte valabilitatea paşaportului însă lucrurile stau puţin diferit faţă de cum ai scris tu mai sus. Paşaportul trebuie să fie valabil 150 zile (5 luni) de la data intrării în Turcia şi să aibă cel puţin o filă  goală pentru ştampilele lor. Ştiu sigur, deoarece am verificat foarte recent că nu s-au schimbat condiţiile de intrare în Turcia pentru că valabilitatea paşaportului meu va fi la limită în septembrie-octombrie când plănuiesc să ajung din nou în Turcia. ​

Iesim din vama bulgara si oprim imediat in parcarea de langa sensul giratoriu unde sant doua gherete de termopan cu program nonstop pentru achizitionarea vignetei..... Achizitionez o vigneta cu valabilitate de sapte zile pentru care platesc in jur de noua euro iar restul pana la o suta il schimb in leva.

Sinceră să fiu, aici chiar nu te-am înţeles. Au curs "râuri de cerneală" pe AFA referitor la posiblitatea achiziţionării online a vignetei bulgăreşti introdusă în ultimii ani, dar tu continui să îi "îngraşi" pe speculanţii de la giratoriul din vamă . ​

 Pentru ca fac acest traseu de cativa ani buni si am reusit sa il parcurg si in trei ore si jumatate, acum lucrurile s-au mai schimbat un pic.

Ştiu traseul despre care povesteşti pentru că l-am parcurs şi eu la o întoarcere din Turcia în urmă cu mai mulţi ani, însă pe mine nu m-a convins. Şi tocmai pentru că am fost pe acolo, nu ştiu cum ai reuşit să-l parcurgi în trei ore şi jumătate, respectând limitele de viteză pentru a nu fi " premiat". ​

Ai fost norocos la trecerea vămii bulgaro-turce.

​Cu tot excesul de zel pe care il au politistii si vamesii bulgari atunci cand controleaza masinile romanesti, nu au avut ce face mai mult de zece minute.

Excesul de zel este mai mult la întoarcerea din Turcia. Sunt curioasă cum a decurs controlul la reintrarea în Bulgaria din Turcia. ​

Pe vamesii turci ii intereseaza in special sa nu introduci in tara bauturi alcoolice si tigari.

Vameşii turci pot fi interesaţi să nu introduci alcool la ei în ţară, acesta fiind foarte scump din cauza accizelor descurajant de mari, dar cu ţigările nu cred să fie interesaţi. Când ţigările în Turcia costă jumătate ca la noi fumătorii nu vin cu ţigări de acasă mai mult decât fumează pe drum

Urmeaza apoi controlul politiei de frontiera pentru viza si controlul vamal.

Pentru români nu mai există viză de prin 2010, astfel că la ghişeul respectiv verifică doar să ai ştampila de intrare şi cea pentru autoturism, după verificarea asigurării maşinii. ​

Acesta il puteti achizitiona de la orice oficiu postal Ptt. DAca nu aveti sticherul il puteti lua de la oficiul de la intrarea pe autostrada. Acesta este situat pe sensul celalalt si daca nu il cumparati de aici il puteti lua de oriunde gasiti oficiu Ptt

Din păcate, doar teoretic poţi lua HGS-ul de la ORICE oficiu poştal, în practică vei găsi stikerul respectiv la FOARTE PUŢINE, cele aflate pe autostrăzi. Însă dacă îl ai deja, da poţi reîncărca la orice oficiu poştal şi oricând în termen de 15 zile de la prima trecere printr-o poartă de taxare. ​

Foarte utile şi de mare actualitate​ sunt informaţiile legate de obţinerea codului HES. Eu am deja o cartelă turcească pe care o voi reîncărca la toamnă, dar până atunci pot apela la recepţia primului hotel pentru ajutor.

Ai avut mare ghinion să prinzi restaurantele închise, pentru că mesele la lokante fac parte din farmecul unei vacanţe la Istanbul, dar tot e bine că ai putut comanda bunătăţile turceşti.

Să ne mai povesteşti cum ţi-ai petrecut timpul pe acolo ​​​​​​​​​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][12 voturi]
micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[10.03.21 23:07:48]
»

@nicole33:  Salut. Voi incerca sa raspund pe rand la toate sesizările făcute la acest review.      

1. Stiu ca  termenul pentru pașaport este de 150 de zile, dar nu sfătuiesc pe nimeni sa ajungă în vama turca cu o valabilitate de fix 150 de zile. Cunosc caz cand din acest motiv nu a fost permisa întrarea în Turcia, de aceea am spus 6 luni, adică 180 zile.

2. Despre testulP. C-R, nu cred ca va fi scos iar în sezonul estival o sa avem nevoie de el sau de certificat de vaccinare.

3. Despre vigneta știu ca o poți achizitiona  online sau de la un automat din benzinărie ​​​dar pentru ca fac și un schimb valutar mi se pare ok și acolo. Diferenta nu e un capăt de tara, 2-3 euro.

4 Va invit sa faceți acest traseu alături de mine și o sa vedeți ca îl parcurg în trei ore și jumătate, dar pentru asta iau și premiu. Acum patru ore și un pic e OK.

5​​. Eu unul am avut parte de câteva ori de control amănunțit la iesire din Bulgaria spre Turcia. Mi s-au demontat panourile de la usi s-au numărat bani avuti asupra mea și s-au răscolit bagajele temeinic. La întoarcere am fost de trei ori cu masina la raze X.

6. Cand m-am referit la viza, poate ca nu trebuia sa ma exprim asa. Am numit viza stampila aplicata de politia de frontiera pe pașaport. Viza plăteam acum 10-12 ani, 20 USD. de persoana.

7. Sticherul îl găsești la posta de pe întrarea pe autostrada sau la oficiile din Istanbul. Va mulțumesc pentru completările aduse și va doresc toate cele bune. ​​

AryaPHONE
[10.03.21 23:19:47]
»

@micutzu:  

​Prima oprire este pentru a plati taxa de pod, in valoare de 15 lei pentru turisme.

Aoleu si taxa asta s-a scumpit?

De când?

​Soțul a plătit doar 13 lei ultima dată când am fost la Ruse.   Sau ai mers cu o mașină mai mare?

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[10.03.21 23:43:19]
»

@micutzu:  

Stiu ca  termenul pentru pașaport este de 150 de zile, dar nu sfătuiesc pe nimeni sa ajungă în vama turca cu o valabilitate de fix 150 de zile. Cunosc caz cand din acest motiv nu a fost permisa întrarea în Turcia, de aceea am spus 6 luni, adică 180 zile.

Mă mai gândesc dacă îl schimb până la plecare. Voi avea fix 150 zile de valabilitate la data întoarcerii şi cu 16 zile mai mult la data intrării în Turcia. Nu am mers niciodată la limită, dar aşa s-a nimerit anul acesta. ​

Despre testulP. C-R, nu cred ca va fi scos iar în sezonul estival o sa avem nevoie de el sau de certificat de vaccinare.

Nu ştiu cum va fi la vară, însă eu sper că-l vor scoate pentru că au nevoie de turişti ca de aer. ​ Nici anul trecut nu l-au cerut, ştii prea bine.

Nu ştiu cum va fi cu certificatul de vaccinare, pentru că Turcia nu este în UE, dar mie îmi convine pentru că noi ne-am vaccinat. Chiar dacă avem ca dovadă doar o hârtie chioară foarte uşor de "aranjat"

Va invit sa faceți acest traseu alături de mine și o sa vedeți ca îl parcurg în trei ore și jumătate, dar pentru asta iau și premiu. Acum patru ore și un pic e OK.

Mulţumesc pentru invitaţie, dar noi ne-am obişnuit cu drumul prin Razgrad-Tărgovişte​.

Nu am contestat că poţi parcurge traseul recomandat de tine în trei ore şi jumătate, nu mă înţelege greşit, şi noi scoteam mereu timpi foarte buni pe Bulgaria, dar după amenda plătită în toamnă în vamă la întoarcerea din Turcia, parcă mă mai gândesc dacă merită. Şi acum mă oftic pentru banii cu care am cotizat. ​

Cand m-am referit la viza, poate ca nu trebuia sa ma exprim asa. Am numit viza stampila aplicata de politia de frontiera pe pașaport. Viza plăteam acum 10-12 ani, 20 USD. de persoana.

Eu am intuit exact la ce te-ai referit, dar cine nu a mai fost în Turcia poate fi derutat. Şi eu am plătit viză ultima dată în 2009 doar 10 euro, iar din 2010 nu a mai fost cazul pentru români.

Mă bucur dacă nu te-ai supărat pentru că am comentat pe review-ul tău ​​​​​​

Aurici
[11.03.21 00:35:50]
»

Mulțumim pentru info proaspete, sunt binevenite. Deși mă mănâncă tălpile, parcă nu mă încântă să găsesc restaurantele și obiectivele închise. Când am fost în octombrie nu erau închise, dar toate terasele erau aproape goale și nu mi-a plăcut asta. Bosforul cu zeci de bărcuțe altă dată, mi s-a părut fără nici un farmec cu 2-3 câte erau la data vizitei noastre. Dacă acum nu sunt nici astea...

Nuuu, nu mă gândesc la Istanbul ca la orașul fără turiști. Farmecul lui constă tocmai în îmbulzeala și în forfota de care m-am îndrăgostit și așa aș vrea să-l regăsesc. Sper să se întâmple cât mai curând. Și fără bătaie de cap.

Benzina/motorina, nu erau mai ieftine în Turcia decât în Bulgaria și România? ​ ​Totuși lira s-a mai apreciat puțin față de octombrie. Noi am schimbat atunci cu 9,45 față de 8,90 acum.

Mare noroc ai avut la vamă. Nu îmi amintesc să fi stat vreodată așa puțin la dus.

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[11.03.21 08:05:25]
»

@calatorul:  Si eu iti multumesc pentru vizita și ecou. Toate cele bune va doresc.

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[11.03.21 08:09:46]
»

@Arya:  Nu asta este prețul care îl plătești cum spunea și Nicole, la speculanți, a se citi prestatori de servicii. Bineinteles ca plata acestei vigneta este mai ieftina online

. Multumesc pentru vizita și ecou și sa auzim numai de bine. ​

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[11.03.21 08:18:44]
»

@nicole33:  Salut. Bineînțeles ca nu sant supărat. Mai ales ca aceste comentarii vin din partea unei persoane care cunoaște foarte bine Turcia. Persoana despre care iti spuneam ca nu a putut întra în Turcia deși pașaportul avea valabilitate 152 de zile, sant eu. Nu mi sa permis accesul prin vama Hamzabeyli și am fugit spre Kapikule dar rezultatul a fost același. Daca aceste mici completari au fost utile cititorilor înseamnă ca am făcut un lucru bun impreuna. Toare cele bune.

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[11.03.21 08:26:12]
»

@Aurici:  Salut. Multumesc mult pentru vizita și ecou. Eu zic ca dacă te mănâncă tălpile poti sa încerci o mica escapada. Frica de virus nu ar trebui sa fie un impediment. Cunosc persoane care nu au ieșit din casa, s-au protejat maxim și tot au luat virusul. Eu cred ca acest lucru depinde în mare măsură de sistemul imunitar al fiecăruia. Trecem noi și peste asta, asa ca iti doresc vacante și călătorii frumoase plus un dor nebun de ducă... în Istanbul.

mprofeanu
[11.03.21 16:18:37]
»

@micutzu:  Citit și recitit articolul, mai ales că nu am mai fost cu mașina în Turcia din vara anului 1998, am fost mai recent cu avionul în aprilie 2017. De la Aeroportul Sabiha-Gokcen, fiind în tranzit am vizitat circa 10 ore Istanbulul asiatic pentru plimbare și masă. Vroiam să văd puțin marea. Am luat un Shuttle Bus până la Kadikoy Port, zona asiatică de unde se poate lua ferry peste Bosfor...

​ Foarte utile informațiile și de mare actualitate totul, scrise la cald de un cunoscător ce face acest drum de multe ori pe an...

Ce diferență între prețuri pentru testare și pentru măști, sigur știi mai multe dar te rezumi doar la informarea turistică​...

Mulțumesc pentru acest articol! ​

SUFLETELPHONE
[11.03.21 22:38:46]
»

@micutzu:  

Felicitări pentru review și pentru cu​raj.

Pe mine m-ai convins ca nu este încă momentul pentru o noua vacanta în Turcia și ca este preferabil sa mai aștept pana s-o termina cu virusul asta nenorocit care ne-a dat viețile peste cap ​.

Toate aceste restricții nu sunt întâmplătoare.

Mulțumesc pentru informațiile calde ​​

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[12.03.21 07:30:18]
»

@SUFLETEL:  Multumesc pentru aprecieri si ecou. Alegerile pe care le facem ne apartin în totalitate si suportam consecințele oricare ar fi ele. Despre teama de virus fiecare o percepe cum simte ca este cel mai bine pentru el. Tatăl meu avea o vorba „dacă e sa te ia necuratul te ia si din usa bisericii" Scuza umorul negru dar parca uneori trebuie sa facem și haz de necaz. Toate cele bune.

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[12.03.21 07:53:30]
»

@mprofeanu:  Va mulțumesc mult pentru vizita și ecou. Sant convins ca si dvs va este dor de Istanbul, de călătorii si mai ales de viata pe care am avut-o înainte de aceasta pandemie. Speram sa trecem cu bine peste asta și sa putem calatori din nou pe unde ne dorim. Nimic nu se compara cu un pahar de ceai băut dimineata pe malul Bosforului. Toate cele bune.

SUFLETEL
[12.03.21 23:34:09]
»

@micutzu:  

Ai perfectă dreptate. Fiecare alege cum crede că este mai bine pentru el şi pentru familia lui, asumându-şi alegerea făcută. ​

Tatăl meu avea o vorba „dacă e sa te ia necuratul te ia si din usa bisericii" Scuza umorul negru dar parca uneori trebuie sa facem și haz de necaz.

Nu este chiar umor negru, ci o atitudine mai "fatalistă" în genul ciobanului din Mioriţa. ​

Despre teama de virus fiecare o percepe cum simte ca este cel mai bine pentru el.

Dacă ar fi vorba strict de persoana mea, nu aş avea nici o problemă şi nici o teamă. ​

Noi am renunţat la vacanţa în Turcia planificată anul trecut, achitată integral încă din iarnă, înainte de declanşarea pandemiei. Mi-a fost frică, recunosc, să-mi expun copilul, care are unele probleme de sănătate, culmea chiar pe parte respiratorie. Doar eu cu soţul am fi plecat fără ezitare, riscurile fiind minime chiar în cazul în care am fi contactat boala în timpul vacanţei.

Din păcate, constat că situaţia nu va fi mult diferită nici anul acesta. Încă sunt prea multe cazuri. Soţul s-a vaccinat deja cu prima doză prin intermediul serviciului şi eu mă voi vaccina atunci când îmi va veni rândul, nu m-am agitat şi nu am încercat să intru înaintea celor cu adevărat vulnerabili, deoarece noi suntem sănătoşi, nu avem boli cronice, nu bem, nu fumăm​, pentru noi riscurile sunt minime. Adevărata problemă va fi din nou copila, prea mică pentru a putea fi vaccinată, şi tare mă tem că vom rata şi vacanţa de anul acesta, dacă situaţia nu intră într-o normalitate cât de cât. Din acest motiv urmăresc cu mare interes situaţia din Turcia. ​​​

calatorul
[13.03.21 23:06:14]
»

@SUFLETEL:  Aveti dreptate sa amanati vacantele si va felicit pentru prudenta, sanatatea inainte de toate. Si noi avem o situatie similara si cunosc atatea cazuri de imbolnaviri neasteptate si chiar cateva tragice, decese ca urmare a covid/ului. VAcantele nu intra in sac anul asta, noi ne/am propus, dupa vaccinare, sa mai revedem putin din Romania, decat sa riscam vreo carantina cine stie pe unde prin lume sau cozi si blocaje la vama sau aeroport. Lumea nu prea intelege ca boala este reala si imprevizibila si crede ca daca unii au scapat cu bine, e ok, dar asta nu e o regula. Succes la vaccinare si multa sanatate, alegeri inspirate si vacante frumoase pe mai departe.

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[14.03.21 09:22:17]
»

@SUFLETEL:  Trebuie sa ne gândim și la cei dragi, aveți perfecta dreptate. Eu sant genul de persoana care cred în Dumnezeu și destinul pe care acesta la dat fiecăruia dintre noi. Traim cu frica, devenim uneori paranoici  de teama acestui virus  și ajungem sa numai fim stăpâni nici pe propriile noastre gânduri. Eu unul cred ca ce îți este scris în frunte e pus. Toate cele bune.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[14.03.21 09:52:01]
»

@SUFLETEL:  

Noi am renunţat la vacanţa în Turcia planificată anul trecut, achitată integral încă din iarnă, înainte de declanşarea pandemiei. Mi-a fost frică, recunosc, să-mi expun copilul, care are unele probleme de sănătate, ...

Din păcate, constat că situaţia nu va fi mult diferită nici anul acesta. Încă sunt prea multe cazuri.

Ştiu povestea încă de anul trecut şi mai ştiu şi cât de greu este să dai sfaturi în asemenea situaţii​ delicate. În opinia mea, decizia trebuie să o ia fiecare pentru el, în final fiind o problemă de asumare a riscului. Dar te vei întreba, firesc, dacă merită să-ţi asumi riscuri pentru a merge în vacanţă. Poţi pleca şi să fie totul ok, dar se pot ivi şi situaţii nedorite cu consecinţe grave şi îţi vei reproşa toată viaţa imprudenţa comisă.

Pandemia ne-a furat celor mai mulţi dintre noi un an din viaţă, dar să nu uităm că, din păcate, unora le-a furat chiar viaţa

Sunt convinsă că vei alege cea mai bună variantă pentru familia ta.

Sănătate! ​​​

​​

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[14.03.21 10:21:41]
»

@calatorul:  

Aveti dreptate sa amanati vacantele si va felicit pentru prudenta, sanatatea inainte de toate.

Şi eu sunt de părere că sănătatea este mai importantă decât orice, iar dacă îţi este afectată nici banii nici nimic nu mai contează, iar destinaţiile de vacanţă ne vor aştepta tot acolo ​şi atunci când vom putea ajunge în deplină siguranţă.

După un an greu, cu multă muncă şi mult stres, cu incertitudini şi  dezamăgiri, în care planurile de vacanţă mi se năruiau unul după altul, departe de prieteni şi de alte lucruri care ne făceau nouă plăcere, am luat hotărârea de a pleca totuşi în Turcia, mulţi considerându-mă iresponsabilă pentru gestul meu. Aveam nevoie de acea vacanţă ca de aer şi, chiar dacă nu a fost la fel de relaxantă ca în alţi ani, pentru că nu am uitat nicio secundă de pandemie şi ne-am protejat şi acolo la fel ca şi acasă, mi-a fost extrem de necesară pentru încărcarea bateriilor. Acum pot spune că am avut şi noroc şi a fost totul bine.

Pentru anul acesta aveam vacanţele plătite şi amânate de anul trecut, banii​ erau oricum blocaţi şi cu şanse minime de a-i mai recupera, dar îmi lipsea curajul de a face noi rezervări.

​Abia după ce ne-am vaccinat amândoi şi am verificat şi că am anticorpi, am reluat planurile de vacanţă şi chiar dacă destinaţiile alese nu sunt convinsă că ar fi 100% sigure, oricum avem altă linişte şi încredere faţă de anul trecut.

... decat sa riscam vreo carantina cine stie pe unde prin lume sau cozi si blocaje la vama sau aeroport.

Eu mai mult mă tem de schimbările dese şi imprevizibile ale condiţiilor de intrare/călătorie într-o ţară sau alta​, mai ales atunci când este vorba de ţări din afara Uniunii Europene.

Sănătate! ​​​

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[14.03.21 10:38:27]
»

@micutzu:  

Traim cu frica, devenim uneori paranoici  de teama acestui virus  și ajungem sa numai fim stăpâni nici pe propriile noastre gânduri.

Ai dreptate şi sunt convinsă că acest virus a făcut şi victime colaterale, unele persoane ajungând să dezvolte probleme de natură psihică, nemaivorbind de cei care s-au intoxicat cu clor sau alţi dezinfectanţi din cauza fricii excesive. Eu pot spune că am scăpat "ieftin" doar cu mâinile crăpate şi cu răni pe mâini de la folosirea spirtului şi a gelurilor dezinfectante.

Eu unul cred ca ce îți este scris în frunte e pus.

Pe acelaşi principiu, mulţi îmi spuneau că "degeaba te fereşti atât pentru că de ce ţi-e frică tot nu scapi" .

Corect, însă, indiferent ce s-ar fi întâmplat, măcar nu mi-aş fi reproşat ulterior că nu am făcut TOT ce a depins de mine. Nu înseamnă că încerc să schimb destinul, dar măcar nu caut necazul.

Sănătate!

elenaadina
[17.03.21 18:46:28]
»

Un articol minunat si foarte util!

Ma bucur mult pentru voi si pentru calatoria in Istanbul, mi-ar fi placut si mie o evadare in Turcia, de care chiar mi-e dor tinind cont ca anul trecut am facut o pauza...

Ma bucur sa constat ca pe strazile din ​Istanbul​ oamenii poarta masti si sunt responsabili, doar in pozele cu bazarul am observat citiva fara masca... Bine ca nu ati avut probleme si ati revenit sanatosi in tara! Toate cele bune si vacante minunate va doresc!

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[18.03.21 12:38:58]
»

@elenaadina:  Multumesc mult pentru vizita și ecou. Singurul loc unde se respecta la sânge purtatul măști era în tramvai sau metrou și în marile magazine  În rest masca în barba, nasul în vânt exact ca pe la noi. Ser sa trecem cu bine peste aceasta perioada și sa auzim numai de bine.

gigel2007
[22.07.21 00:40:57]
»

@micutzu: waze imi spune acum 5h:27m bucuresti - hamzabeyli cu 369 km prin Razgrad. cum apreciati acest timp in comparatie cu ce ati prezentat (veliko tarnovo)? de asemenea cum ati reusit in 2 ore pitesti-giurgiu, cu viteza legala, in conditiile in care centura bucuresti e dezastru, iar bucuresti-giurgiu are destul de multe localitati? nu intreb ironic sau retoric, eu incerc sa ma ghidez dupa ce scriu oamenii in recenzii insa timpii astia nu mi se par cu viteze regulamentare.

ori de cate ori am incercat sa fentez waze-ul pe metoda "stiu eu mai bine" m-am pacalit (ma refer la Romania, nu am iesit cu waze din tara)

PS: este foarte deranjant cand citesc forma repetat gresita a verbului "a fi" la persoana intai singular. se scrie sunt, nu sânt. daca urâți academia româna pentru schimbarea adusa, macar pastrati ortografia veche si scrieti "sînt", sa stim o treaba pana la capat. nu stiu daca afa permite editarea, ar fi draguta o corectura.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yoda
[22.07.21 07:31:33]
»

@gigel2007:

de asemenea cum ati reusit in 2 ore pitesti-giurgiu, cu viteza legala, in conditiile in care centura bucuresti e dezastru, iar bucuresti-giurgiu are destul de multe localitati?

Se poate ajunge in Giurgiu fara a mai merge pe centura Bucurestiului. Se iese de pe autostrada si se merge prin Vanatorii Mici si prin Ghimpati.

Yolanda
[26.11.21 12:16:50]
»

@micutzu: la noapte plec la Istanbul cu autocarul, voi fi scutita de toate grijile astea cu taxe, vize...

Formularul HES l-am facut on-line si il am si pe telefon si imprimat pe hârtie, plus certificat COVID cu 3 doze facute. In formular am trecut adresa hotelului, ultima tara vizitata in ultimile 10 zile, adica România si s-a generat cu QR code. Sper sa nu am parte de sicane, e prima vizita in Istanbul, în functie de cât bine va fi, voi reveni sau voi ocoli aceasta tara. Voi povesti la întoarcere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yoda
[26.11.21 13:01:26]
»

@Yolanda:

ultima tara vizitata in ultimile 10 zile, adica România

Nu cred sa fie o problema, dar cred ca trebuia trecuta si Bulgaria la aceasta "ultima tara" daca se merge cu masina. Dar nu cred ca se va sesiza cineva, e mai mult o formalitate.

Petrecere frumoasa si drum bun!

nrs †
[26.11.21 13:35:25]
»

@Yolanda:

sigur nu vei avea probleme!

se poate sa nici nu iti trebuiasca HES-ul

Yoda
[30.11.21 11:32:22]
»

@Yolanda: Cum a fost cu furtuna de ieri de la Istanbul? Amauzit ca a fost rau de tot.

Yolanda
[06.12.21 21:32:08]
»

@Yoda: da, a fost rau. Scuze de un asa raspuns cu intârziere.

Tirul rasturnat era din Arges, de la mine, compania Lazar, din pacate soferul a murit.

Dupa vizita la moscheea albastra si Sophia si palatul Topkapi, s-a renuntat la vizita la palatul Dolmabahce pentru ca se anunta ploaie; asa ca am mers o statie cu tramvaiul de la piata Sultanahmet pentru a vizita Marele Bazar... si a început potopul, rupere de nori, umbrele rupte aruncate pe strada, rafale de vânt de te zbura de pe strada, nu am crezut ca voi trai vreodata asa ceva, hainele si încaltamintea ude de nu am putut sa le mai îmbrac a doua zi.

Marti din nou ploaie zdravana în drum spre Dolmabahce, udat si perechea de pantofi de rezerva, am vizitat palatul Dolabahce si am iesit in curtea palatului spre mare, din nou un vânt puternic si mare agitata de s-a întrerupt circulatia vaporaselor spre insula Buyukada... era pe lista de vizitat, altadata.

Am vizitat un magazin de încaltaminte... m-am ales cu o pereche de adidasi de piele, sinuzita mea nu suporta încaltamintea uda...

Am vazut la TV turca locuintele ramase fara acoperis, masinile lovite de copaci, tirul rasturnat...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, calatorul, elenaadina, gigel2007, micutzu, mprofeanu, SUFLETEL, Yoda, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța la Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10052108764648 sec
    ecranul dvs: 1 x 1