ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.05.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 26.06.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 10 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Salina Praid - cateva detalii

TIPĂREȘTE URM de aici

Tratament, agrement sau doar curiozitate oricare ar fi motivul merita sa-ti faci timp macar o data sa ajungi aici.

Ca sa ajungi la salina este suficient sa ajungi in statiunea Praid iar de acolo este imposibil sa „ratezi” intrarea chiar daca nu vezi cele cateva indicatoare care te indruma spre salina.

Primul contact este cu casa de bilete care e destul de aglomerata uneori. Preturile sunt cam pentru toate buzunarele, decente zic eu. Un adult 22 de lei iar copiii si studentii platesc 12 lei, acestea daca doresti sa intrii doar o data. Daca ai venit pentru tratament atunci exista varianta abonamentului pentru minim 5 zile, unde preturile scad substantial si anume 10 lei pentru 1 adult, respectiv 6 lei pentru un copil sau elev/student.

Programul salinei este intre orele 8 si 16 cu intrari din jumatate in jumatate de ora, ultima intrare fiind insa la ora 15. Iesirile sunt tot din jumatate in jumatate de ora dar la si 10 respectiv si 40 de minute.

Am zis ca e aglomeratie la casa de bilete?? sa vedeti ce e in salina... Defapt totul depinde de perioada in care mergi. Medical este cel mai corect sa alegi primavara sau toamna atunci cand diferenta de temperatura nu este prea mare intre exterior si interior (unde sunt constant aproximativ 16 grade). Vara este destul de periculos deoarece corpul poate resimti destul de urat o trecere de la 35-40 de grade la 16 grade. Tot medical este mai indicat sa alegi intrarile din primele ore ale diminetii cand inca aerul din salina este proaspat neapucand sa fie poluat de aerul expirat de ceilalti vizitatori.

A 3-a indicatie e sa alegi (pe cat posibil) sa nu fie in timpul vacantelor copiilor sau a unei minivacante de gen 1 mai deoarece in aceste perioade e „curata nebunie”. Nu stiu daca e cel mai potrivit termen dar e atat de aglomerat incat orarul autobuselor devine la cerere, in sensul ca in loc sa coboare/urce la 30 de minute acestea circula in momentul in care se umplu. Si, se umplu nu gluma deoarece toata lumea sta ca sardelele. Iarasi ma refer la conceptul „medical” potrivit caruia, un astfel de transport este foarte periculos, riscul de transmitere a diversilor virusi fiind foarte mare.

Pentru cine este indicata salina?

In principal pentru persoanele care sufera de boli ale tractului respirator (amigdalite, sinusite, astm bronsic) dar si pentru anumite forme de alergii, si dupa spusele paginii salinei chiar si pentru surmenaj, oboseala, nevroza.

Pentru ce varsta e indicat?

In urma cu cativa ani cand salina se axa eclusiv pe tratamente si nu era destinata in mod special turismului, se gasea inclusiv pe pagina acesteia indicarea varstei intre 2 si 60 de ani. Acum din pacate aceasta indicatie nu exista si se pare ca tot mai putina lume trece si pe la medicul salinei deoare exista foarte multi bebelusi tinuti in salina cu orele. Noi acum cativa ani cand am mers prima data, am trecut pe la medicul salinei sa vedem ce recomandari are. Acesta ne-a spus asa:

- Cu un copil peste 2 ani prima data intrii de acomodare (aceasta pentru fiecare serie) si stai aproximativ 1,5 ore, apoi in fiecare zi cresti cate jumatate de ora pana ajungi la maxim 3 ore

- Pentru copiii peste 4 ani, procedezi ca mai sus, dar poti sa cresti durata sederii pana la 4 ore. Aceasta e valabil si pentru adulti

- Pentru bebelusi, copii sub 2 ani, nu se recomanda intrarea zilnica. Prima intrare trebuie sa fie de jumatate de ora, apoi poti sa cresti tot cate 15-30 minute, dar fara a depasi 1,5 ore si cum am spus mai sus, preferabil sa se intre tot a 2-a zi.

In timpul in care il petreci in salina, nu este indicat sa stai intr-un loc deoarece oricat de bine ai fi imbract, te cam ia frigul. Chiar daca nu pentru acest motiv ci pentru principalul motiv pentru care ai intrat in salina, cel de a inhala aerul sarat, este bine sa faci cat mai multa miscare iar salina iti ofera mai multe modalitati de a-ti petrece timpul in acest fel.

Miscarea, incepe chiar din momentul in care ai coborat din autobusul cu care te-ai deplasat printr-un tunel lug de vreo 2 km si ai trecut de punctul de verificare al biletelor, unde te asteapta aproximativ 240 de trepte abrupte (nu mai stiu exact deoarece le-am numarat doar acum 3 ani, de data asta nu...). De asemenea miscarea se termina in drum spre autobus unde trebuie sa urci vreo 180 de trepte, deoarece este alt traseu la urcare decat cel de la coborare.

Odata ajunsi in salina propriuzisa, in baza de tratament, te aflii la o adancime de 120 de m fata de suprfata, iar in fata ta se intinde o priveliste impresionanta. Salina este imensa. Peretii sunt gri cu alb si sunt sarati (i-a gustat fiul meu). Avantajul este ca „pardoseala” este fina desi are unele denivelari, spre deosebire de alte locatii unde este grunjoasa si periculoasa pentru copii mici.

Asadar, ce poti face aici?

Te intampina la intrare doua sculpturi de sare si se continua cu mai multe mese si banci de lemn, balansoare de lemn, un trenulet de lemn, un elicopter, mai multe tobogane pentru copii, toate acestea gratuite. Peste tot prin salina gasesti astfel de mese, banci, balansoare.

Daca te indrepti „inainte” adica inspre iesire si toalete gasesti:

Cafeneaua est prima „locatie” pe partea dreapta care iti iese in cale. Aici poti servi o cafea sau un ceai fierbinte ca sa te incalzesti putin daca te ia frigul.

Pe partea stanga gasesti magazinul de suveniruri si jucarii. Are preturi putin cam piperate dar gasesti destul de multe produse, chiar unele jucarii care ii pot tine ocupati pe copii o buna bucata de timp.

Urmeaza punctul de prim ajutor unde am vazut ca multa lume merge sa-si ia tensiunea, nu stiu daca din cauza problemelor de sanatate sau doar asa de amorul artei. Cu toate acestea se aud zvonuri cum ca au existat si persoane care au lesinat in salina.

Exista si un loc numit mama si copilul unde sunt disponibile 3 mese de infasat unde poti schimba scutecele copiilor sau hainutele acestora, cu mentiunea ca temperatura in aceasta camera este la fel ca in restul salinei.

Cinematograful 3D este ultima „gaselnita” a celor din salina, dar desi este un mod placut de a-ti ocupa timpul petrecut in salina nu este foarte solicitat de clienti din cauza frigului. Eu am intrat o singura data cu baiatul cel mare, dar cum filmul dura 1 ora si ceva timp in care stai pe scaun si nu te prea misti (din cauza castilor legate de scaun) am cam inghetat de frig si am zis ca nu mai intru a 2-a oara desi urmau multe filme interesante in zilele urmatoare. Pretul de intrare este 10 lei de persoana (indiferent daca e adult sau copil).

Ultimul pe acest „traseu” este locul unde sunt situate toaletele, renovate in acest an, dar, fie femeile cu curatenia isi fac aparitia cam rar pe acolo fie civilizatia noastra e mult prea departe de ceea ce ar trebui sa fie.

Intorsi la punctul de intrare in salina, daca facem stanga in loc de inainte (ca mai sus) ne asteapta alte puncte de atractie:

Parcul aventura este un loc pentru cei mici si pentru cei mari, pasionati de alpinism si nu numai. Este permis accesul persoanelor peste 4 ani, care pot parcurge diverse trasee interesante. Intrarea, sau dupa spusele lor, inchirierea echipamentului, costa 20 de lei pentru 45 de minute (tariful de copil, nu stiu daca e alt tarif pentru adulti, nu am fost atenta). Tot dupa spusele lor, cele 45 de minute nu sunt contorizate in mod special. Un adult cu siguranta poate petrece mai mult de 45 de minute, dar un copi sub 8 ani, care poate avea acces doar la primul nivel nu rezista 45 de minute. Exemplu, copilul nostru de 4 ani facea in 20 de minute de cate 2 ori, cele 2 trasee de la primul nivel si apoi obosea sau se plictisea, deoarece nu mai dorea sa le parcurga si a 3-a oara. Daca doresti sa intrii de mai multe ori, ai optiunea de a plati 4 intrari si de a o primi pe a 5-a bonus. Adica ai 5 intrari pentru 80 lei.

Locul de joaca este un punct de atractie pentru cei mici dar si pentru unii adolescenti. Anul acesta s-a inbogatit cu inca un loc de joaca gonflabil fiind in prezent 3 astfel de ansambluri. Mai gasiti aici o trambulina destul de spatioasa si un loc de joaca cu 3 niveluri. Tot aici mai gasesti si un televizor cu o consola xbox 360 kinect, dar am vazut doar jocurile de pe cd-ul sports, nu stiu daca au si altele.

Pretul de intrare depinde functie de cat stai si de numarul de intrari. La casa exista o doamna si un domn. Doamna este foarte acra, mai ales daca nu vorbesti maghiara. Si in nici un caz nu-ti spune de variantele de pret convenabile daca nu le cunosti. Astfel, cea mai putin rentabila, este varianta recomandata de ei, varianta cartelei care are un pret minim de 10 lei (sau 8 lei daca spui ca ai abonament la intrarea in salina) pentru 20 de minute dupa care se taxeaza la minut. Astfel poti ajunge la un cost de 30 de lei (respectiv 24 lei) pentru 1 ora. Exista insa si varianta platii cu ora si anume platesti la intrarea la locul de joaca 18 lei pentru o ora dar trebuie sa soliciti expres aceasta. Anul acesta am aflat insa de o varianta si mai convenabila. Daca iti faci un abonament pentru minim 5 intrari de cate 1 ora, platesti 15 lei pe ora. Aceasta din urma e cea mai indicata varianta, din punctul meu de vedere.

Daca iti continui drumul prin salina ajungi la magazinul de produse naturiste. Nimic din ce nu ai putea gasi in exterior, dar la preturi mult mai mari.

Biserica este defapt o capela care se incadreaza perfect in decorul de lemn si sare al intregii saline. Din cate am reusit sa-mi dau eu seama, aceasta biserica este mixta, atat ortodoxa cat si catolica. Exista pana si imitatii de vitralii, avand asezate in spatele lor becuri pentru a reda aspectul luminii care patrunde pe fereastra.

Muzeul prezinta o scurta istorie a salinei in limbile romana, maghiara, engleza si germana si pe langa aceasta cateva ustensile folosite in trecut de catre mineri. Poti vedea si ambalajele si modul de prezentare al produselor productie proprie astfel ca la iesirea din salina sa stii ce sa alegi din multituninea de produse oferite. Ca o paranteza, in afara de magazinul de prezentare al salinei 9care de anul acesta s-a mutat langa casa de bilete si-l gasesti cu usurinta) nu gasesti in nici o alta parte sarea Oceanica (cea produsa de salina).

Zona de sport este un spatiu mare si liber unde de 2 ori pe zi se face cate o „ora” de sport. In realitate nu stiu exact cat dureaza deoarece nu am cronometrat. Profesorul de sport isi incepe „adunarea” doritorilor incepand din celalalt capat al salinei cu sunete de fluier si atentionari verbale. Nu stiu insa de ce, foarte multi copii se tem de el. O fi din cauza glasului strident? Nu stiu, dar pana acum nici unul din copiii nostrii sau ai prietenilor nostrii precum si ai altor cunoscuti din salina nu doresc sa mearga la ora lui de sport. Foarte multi din ei dau chiar dovada de frica atunci cand il vad.

Tot in aceasta zona mai poti gasi si cateva mese de pinpong pe care le poti folosi dar trebuie sa vii cu paletele si mingea de acasa sau sa le cumperi de la magazinul de la intrare.

In salina gasesti si cateva televizoare unde se pot urmari desene animate, dar din pacate fara sonor.

Este interzisa joaca cu mingea dar aceasta nu-i impiedica pe copii sa se joace cu aceste obiecte indragite. Sunt foarte multi copii care vin cu trotinete sau biciclete de acasa si le folosesc intens.

In fata locului de joaca exista si 2 mese de fussball care se pot folosi contra cost.

La acest nivel al salinei exista semnal foarte bun la telefoane si ai mai multe locuri in care exista prize si iti poti incarca laptopul sau telefonul mobil. Am vazut ca exista si retea wii-fi dar despre calitatea acesteia nu pot sa va spun mare lucru deoare nu am probat-o.

In drumul spre iesire, dupa ce urci cele aproximativ 180 de trepte si treci printr-un hol cu cateva picturi realizate pe peretii salinei si sculpturi in lemn, te asteapta o noua sala mare, dar nu la fel de mare ca prima. Aici poti gasi o expozitie de vinuri, o crama/bar si un restaurant. Tot aici mai sunt si toalete dar mult mai curate decat cele de la nivelul anterior deoarece sunt mult mai putin folosite.

La crama/bar preturile sunt decente, dar cu toate acestea nu am prea vazut clienti.

Restaurantul ofera diverse tipuri de mancare, la preturi acceptabile dar de asemenea foarte rar vezi pe cineva sa serveasca acolo masa. Nu am mancat niciodata, dar niste prieteni care si-au cumparat o portie de mamaliga au zis ca era exagerat de sarata. Poate ca sa nu uite ca sunt in salina.

De la acest nivel te poti deplasa spre un alt punct de interes al salinei ce merita vazut si anume observatorul Belvedere. Este un punct in care poti admira un fel de pestera in interiorul muntelui dar care are o gaura in varf pe unde patrunde lumina din exterior. Nu am inteles insa de ce e acolo o umiditate foarte mare comparativ cu restul salinei. Si spre acesta sunt de urcat cateva trepte dar se urca foarte usor.

De la restaurant spre statia de autobus treci pe langa un loc unde exista un fel de altar destinat sfintei Varvara protectoarea minerilor, desi acolo sunt indicatoare cu sfanta Barbara??? Nu am inteles de ce.

In zona de asteptare a autobusului exista cateva bancute dar nu exista semnal la telefonul mobil.

Auobusul face vreo 2-3 minute prin acelasi tunel prin care a intrat iar la capatul acestuia se vede puternica lumina din exterior, dupa atata „intuneric”.

Eu ma aflu deja la a 5-a vizita si de fiecare data revin cu placere si descopar ceva nou.


[fb]
---
Trimis de andreea_c in 19.05.14 10:57:07
Validat / Publicat: 19.05.14 12:45:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 25880 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea_c); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O parte din Salina Praid cu Parc Aventura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.05.14 12:49:01]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AleDia
[27.10.14 17:15:32]
»

Un review foarte interesant si detaliat! Nu stiam ca exista un medic care poate fi consultat in ceea ce priveste varsta versus durata optima de a sta in salina. E bine de stiut pe viitor

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AleDia, andreea_c
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Praid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053627967834473 sec
    ecranul dvs: 1 x 1