GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După ce ne-am încărcat bateriile în zona stațiunii Băile Felix, am plecat spre nordul țării pentru întâlnirea cu următoarele minunății ale României pe care nu am reușit să le vedem până acum.
Următorul obiectiv al nostru era Cheile Bicazului.
Atunci când am fost în Bucovina și am vizitat mănăstirile, de acolo am plecat spre mare și am trecut foarte aproape de acest obiectiv, alegând să vedem atunci Piatra Neamț și abia când am fost departe am realizat că am trecut de Cheile Bicazului. Așa că acesta era prioritar pe lista noastră fiind un obiectiv important al României pe care noi nu l-am văzut.
De la Oradea puteam să ajungem la Cheile Bicazului pe un drum mai scurt dar soția a insistat să urcăm până la Vatra Dornei și să coborâm de acolo spre chei și spre restul obiectivelor de pe listă, pentru că îi era foarte dor să revină în zona Bucovinei.
Așa că în ziua a 8-a a călătoriei noastre prin țară, am plecat de la Băile 1 Mai spre Vatra Dornei.
Am ales următoarea rută: Băile 1 Mai - Oradea - Huedin - Cluj Napoca - Dej - Bistrița - Pasul Tihuța - Vatra Dornei. 355 Km.
Chiar cu o seară înainte să plecăm am văzut un reportaj la Pro Tv despre coloanele care se formează pe drumul E 60 (DN 1) Oradea - Cluj Napoca, în dreptul localității Aleșd. Drumul este bun dar foarte aglomerat dar nu am prins coloanele de care se vorbea la știri.
Cam pe la jumătatea distanței dintre Oradea și Cluj Napoca se află localitatea Ciucea, jud Cluj unde am oprit pentru a vizita unul din obiectivele pe care îl aveam de văzut pe acest tronson.
Poate că uni o să ne considere mai ciudați, dar noi de fiecare dată când plecăm pe un drum nou, cu câteva zile înainte îl parcurgem mergând pe el cu Google Earth și în locurile unde vedem mai multe poze pe hartă știm că e ceva frumos de văzut și îl includem pe lista de obiective.
Așa am aflat și despre Muzeul Memorial Octavian Goga din localitatea Ciucea.
Muzeul se află pe partea stângă a drumului dacă mergi spre Cluj, la ieșirea din localitate.
Am ajuns aici într-o zi de luni și la fel ca toate muzeele și acesta este închis lunea. Dar am putut să ne plimbăm prin curtea acestuia unde am admirat mai ales mausoleul, biserica de lemn, casa memorială Octavian Goga și am văzut multe veverițe care se plimbă pe acolo.
Am ajuns la Cluj Napoca. Nu am ales să vedem nimic aici pentru că am mai fost și pentru că știam că e destul de greu să ajungi într-o zi la Vatra Dornei dacă vrei să vizitezi și obiectivele din Cluj Napoca. La fel am ales să procedăm și cu Dej-ul, unde am vizitat în alt drum, centrul și impunătoarea Biserică Reformată.
Chiar înainte de a ajunge în Beclean, în localitatea Coldău, am oprit la Pensiunea Regal pentru a servi ceva de mâncare la restaurantul acesteia. Nu ne era așa foame așa că am luat doar desert și băuturi răcoritoare. Am mâncat aici cei mai buni papanași și culmea erau făcuți într-un mod cum nu mai am mâncat niciodată. Cred că erau copți în cuptor. Am auzit de papanași fierți, prăjiți dar nu și copți. Restaurantul arată foarte bine, mâncărurile erau ieftine și arătau bine iar desertu-rile sunt fenomenale.
Am ajuns în Bistrița unde am parcat în apropierea Prefecturii și am plecat spre Biserica Evanghelică, plimbându-ne pe strada pietonală din centru.
Frumoasă și impunătoare Biserica Evanghelică, centrul curat și elegant, niște mere uriașe puse pe spațiul verde dintre benzi, pasajele înguste, totul frumos în Bistrița.
Am continuat spre Pasul Tihuța și am ajuns cu bine la Vatra Dornei.
Aici ne-am cazat la Hotel Belvedere, am servit masa la restaurantul hotelului și am plecat să vedem puțin din stațiune în puținul timp care a mai rămas până să se lase seara.
Ne-am plimbat prin parc, am băut apă de la izvorul Sentinela, am admirat clădirile din zonă, am trecut râul și ne-am plimbat puțin prin zona primăriei și am revenit la hotel pentru că deja se înnoptase.
Trimis de ungureanica in 06.10.17 15:40:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ungureanica: Start vot! si aici, si ma plimb cu drag alaturi de voi. Foarte frumos traseu ati ales si ma bucur sa cistesc despre asta. Prin Bistrita am trecut si noi anul acesta insa ne-am oprit doar sa mancam, iar prin Vatra Dornei ne-am plimbat in urma cu 9 ani, doua orase minunate.
Clujul este un oras pe care mi-as dori sa-l cunosc mai pe indelete asa ca nu se stie ce urmeaza.
Felicitrai, votat cu mare placere.
@ungureanica: Lăudabilă inițiativă, frumoase locuri! Să vă țină Dumnezeu sănătoși, să vă-mpliniți visul de-a vedea toată țara!
@ungureanica: Domnule, nu mai fi asa zgarcit cu vorbele! Pe acest traseu era o paine buna de mancat, s-ar fi publicat articole timp de o saptamana si mai bine. Dar nu am te gand sa te cert, ba dimpotriva. E de admirat faptul ca se mai gasesc oameni care isi propun sa viziteze si Romania.
Ultima parte a traseului din acest articol am strabatut-o si eu in 2009, intr-un concediu de o saptamana in dulcea Bucovina, la Vatra Dornei. In ziua de vineri 17 iulie am vrut sa ajungem la Colibita, dar de la Prundul Bargaului nu ne-am mai putut continua drumul, traseul spre Colibita fiind blocat de niste alunecari de teren. Pasul Tihuta, indiferent de supararea soferilor pe timp de iarna, ramane mereu de admirat, mai ales culmea Calimanilor. Incerc sa recuperez dintr-un calculator care s-a defectat definitiv o parte din articolele pe care le scrisesem despre concediul in Bucovina si, daca voi gasi motive temeinice, voi incerca sa le public.
Ma opresc aici, pentru ca am vazut ca mai sunt si alte articole care ma tenteaza sa le citesc.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49:Știu că sunt multe de spus despre toate locurile pe unde am trecut. Dar au povestit alți despre ele mai frumos ca mine. Eu vreau în seria asta de articole să fac un rezumat al drumurilor pe care am mers iar despre cazări și locurile unde chiar am stat mai mult încerc să scriu separat. În locurile despre care scriu aici am stat prea puțin ca să pot să scriu prea mult. Mulțumim pentru vorbele frumoase și pentru toate completările pe care le aduceți.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3b Alte mănăstiri din Vâlcea — scris în 22.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3a Mănăstiri din Vâlcea — scris în 08.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.2 Mănăstiri din judeţul Neamţ — scris în 05.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.1 Mănăstiri din Bucovina — scris în 31.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 4.2 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 25.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii — 4.1 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 23.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 File din istoria României oglindite în excursii: 2. Începuturile — scris în 26.06.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ