GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rezervația Râpa Roșie din Sebeș, jud. Alba, denumită 'micul Canion al Romaniei'
Râpa Rosie - Sebes, jud.Alba from APDT on Vimeo.
Am ajuns la Râpa Roșie într-o frumoasă zi de 1 mai 2017, împreună cu un grup de prieteni, mânați de frumusețea fotografiilor de pe net. Nu credeam că la noi în țară putem vizita o mică replică a Marelui Canion din SUA.
Din cauza articolelor de pe net în care drumul era descris ca nefiind în stare bună, o mare parte din grupul nostru a abandonat vizita la acest obiectiv.
Noi am avut plăcerea să descoperim că lucrurile s-au îndreptat între timp, drumul de acces a fost nivelat, este acoperit cu balast și sort și se poate merge cu mașina până în zona de unde se urcă pe jos.
La capătul drumului pietruit, se deschide privirii spectaculoasa formațiune Râpa Roșie, care chiar și de la distanță exercită o forță de hipnotizare, care te face să nu îți mai dorești altceva decât să te apropii cât mai repede de ea, să o vezi mai bine, să o imortalizezi, să o atingi, să o escaladezi și bineînțeles să o fixezi cât mai bine și detaliat în memorie.
După parcarea fără plată a mașinilor, se pornește pe jos parcurgând o poiană în care erau amenajate multe bănci și mese, se făceau grătare că doar era 1 mai, era și un loc de unde se puteau cumpăra diverse alimente și băuturi, un cort cu suveniruri dar cel mai important lucru erau toaletele ecologice și coșurile de gunoi.
După ce am parcurs pe jos o distanță destul ce scurtă, cca. 200m., grupul s-a divizat în două, pentru că atâtea variante erau.
O parte au luat-o tot înainte și au intrat prin pădure pe cărarea care ducea la baza Râpei Roșii și de acolo se putea escalada formațiunea. Atenție însă, nu e o joacă să urci pe gresii alunecoase ca la patinoar, dar dacă doriți sa faceți acest lucu, trebuie să avețiti o încălțăminte adecvată, în nici un caz adidasi. De la noi din grup, a urcat un domn care avea ghete, iar în timpul urcușului, dânsul a întâlnit mai multe persoane care erau pe jos, în patru labe pentru că alunecau foarte tare.
A doua variantă, pentru care am optat și eu, este aceea de a privi totul de la înălțime, acesta alegere fiind mai potrivită pentru fotografiat. Aici se ajunge pe cărarea de pe colina care urcă pe partea dreaptă, pe care am străbătut-o până în capăt, unde este destul de îngustă. Eram cu adidasi și alunecam foarte tare atât eu cât și ceilalți prieteni din grup, în momentul în care călcam pe rocă. Dar nu trebuie să mergeți până în capăt unde nu aveți pe ce să mai călcați decât pe rocile alunecoase.
Din acest punct am fotografiat minunatul perete roșu care are forma unei orgi cu turnuri și coloane, la care natura a început lucrul în urma cu 60 de milioane de ani. E fascinantă cromatica dată de încadrarea piramidelor etajate roșii, în verdele pajiștilor care le înconjoară.
În anul 1950 Râpa Roșie fost declarată arie protejată, această suprafață are o întindere de 10 ha. și este situată în S-V Podișului Secașelor. Culoarea roșie provine de la oxidul de fier care se regăsește în concentrație foarte mare în gresiile și argilele care o compun. Pământul din jurul ei este de asemenea roșu.
Lungimea Râpei Roșii este de 800m. iar înălțimile acesteia variază între 50-125m.
Vă recomand să vizitați această minune a naturii, mai ales că acum drumul de acces a fost amenajat. Vizitarea este gratuită.
Accesul: DJ106 Sebeș- 3 km. până la Daia Romana-la stânga este un indicator cu direcția spre Râpa Roșie
Coordonate: 45°59′15″N 23°35′29″E45°59′15″N 23°35′29″E
Rog webmasterul sa atașeze filmul de prezentare. Mulțumesc!
Trimis de Dana2008 in 11.05.17 14:28:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.98416100 N, 23.58521500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Dana2008: O frumusete de fata intr-o frumusete de loc. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos frumos Mishu pentru vizită și aprecieri!
@Dana2008: Superb fenomen natural care îți atrage privirea chiar de pe autostradă ori drumul național. Cred că nuanțele de roșu își schimbă intensitatea în funcție de momentul zilei sau starea vremii. Mă bucur că am fost și eu acolo și am privit coloanele roșii de la bază, terenul fiind destul de alunecos pe ici-colo (vezi impresii). Observ că a apărut și aici fenomenul comercial, în 2012 nu era picior de chioșc, terasă ori alte „atracții”.
Mă bucur că ați ajuns aici; frumoase fotografii!
@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Călătorii plăcute!
@Dana2008: Frumoasă plimbare iar în poze ai surprins "Râpa" în toată splendoarea ei. Preferata mea este poza 7
Am avut şansa să văd de la depărtare Râpa roşie în drumurile noastre spre Alba Iulia (se vede şi de pe A1). Dar am admirat-o tot de la distanţă, stând la masă la restaurantul de la ieşirea din Sebeş spre Alba. Ţin minte că aveau pe masă nişte hârtii pe care puneau tacâmurile cu poza Râpei roşii.
Îmi dau seama că acolo în rezervaţie totul este natural, frumos, viu, roşu...
Plimbări frumoase în continuare.
Toate cele bune.
@ANILU: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Acum că drumul este amenajat, poți merge la Râpa Roșie, pentru că merită!
Mă gândeam dacă să pun sau nu poze cu mine... mulțumesc frumos pentru compliment !????
Călătorii plăcute!
@Dana2008:
Foarte frumoase locuri! Nu am fost la Rapa Rosie pana acum. E de vazut. De batut la pas. Foarte ciudate cercurile alea in iarba. Ce or fi?
Pamantul acela rosiatic aprins este fascinant. Felicitari pentru excursia la Rapa Rosie!
Felicitari pentru articol!
@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Chiar că merită să faceți o vizită la Râpa Roșie. Nu uitați de papucii care nu alunecă, că să puteți urca fără să alunecați.
Voi scrie și unde puteți merge să mâncați in apropiere niște plăcinte pe vatră delicioase.
Puteți și înnopta acolo e foarte frumos amenajat.
Călătorii plăcute!
@Dan&Ema: acum este in lucru!... si cu cateva obiective din imprejurimi.
@Dana2008:
Dupa ploaie e posibil accesul? Atat cu masina pana la platoul de la baza cat si apoi la pas echipat corespunzator? Sau pot fi noroaie mari si teren foarte alunecis pentru urcarea deasupra abruprului rosu?
Ma bate un gand zilele urmatoare, dar prognoza e cam umeda...
Inca o data super poze. Arata magnific locul.
Multumesc anticipat pentru raspuns. Numai de bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Râpa Roșie... sau rezervația care se vede din satelit! — scris în 06.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 In sfarsit la Rapa Rosie! — scris în 07.08.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Râpa Roşie - Un 'Must see' al zonei Sebeş - Alba Iulia — scris în 26.02.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Râpa Roșie - canionul de Sebeș — scris în 18.08.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Treceti si pe la Râpa Roşie (macar 15 min) cand sunteti pe A1 Sibiu - Deva — scris în 11.08.17 de mariusii din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Templul roșiatic din Podișul Secașelor — scris în 11.07.16 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Rapa Rosie - micul nostru ''canion'' — scris în 03.09.15 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ