ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rezervația naturală ”Pădurea Hagieni” , insula de verdeață din sudul Dobrogei

TIPĂREȘTE

Până în urmă cu ceva ani, Dobrogea însemna pentru noi doar mare, adică porțiunea de litoral dintre Năvodari și Vama Veche. Între timp însă, am vizitat Delta Dunării, am mers pentru o zi la Gura Portiței, am explorat Cheile Dobrogei, am vizitat mai multe mănăstiri și câteva cetăți, am făcut două frumoase drumeții în Munții Măcinului (ajungând de fiecare dată pe Țuțuiatu, vârful considerat a fi” acoperișul” Dobrogei), ne-am plimbat în două rânduri pe faleza de la Tulcea.

Documentându-ne în mod repetat, am mai descoperit obiective interesante și ne-am propus să le vizităm atunci când se ivesc ocazii potrivite. Pădurea Hagieni a ajuns astfel pe lista noastră.

Pe la jumătatea lunii august am mers la mare pentru un final de săptămână și ne-am cazat la Neptun. După o repriză de plajă duminică dimineața, ne-am gândit să vizităm Pădurea Hagieni înainte de a pleca spre casă.

Localizare și acces: Am ajuns repejor la Mangalia și de acolo am urmat DJ 391, îndreptându-ne către localitatea Albești. După vreo 10 kilometri, am observat pe câmp, spre stânga, un drum secundar nesemnalizat (drum care a fost cândva asfaltat). Nu există vreun indicator în zonă, dar pe cealaltă parte a șoselei se află un reper: borna kilometrică ce arată că până la Albești mai sunt trei kilometri.

Am avansat încet pe drumul îngust și denivelat (din loc în loc sunt adevărate cratere), printre bălăriile uscate, iar după aproximativ un kilometru am ajuns la marginea pădurii. Sosisem la intrarea în rezervația naturală” Pădurea Hagieni” , aflată pe teritoriul Podișului Negru Vodă din județul Constanța. Acest areal are o suprafață totală de 586 de hectare, din care 395 de hectare reprezintă suprafața ocrotită. Considerată rezervație floristică și faunistică, Pădurea Hagieni este o adevărată oază de verdeață între întinderile aride din jurul ei.

Interesant este faptul că, după ce am intrat în pădure, am văzut că accesul se face pe un drum îngust (pentru o singură mașină), însă asfaltul este mult mai bun. Am luat-o către dreapta, am mai parcurs câteva sute de metri, apoi am făcut un prim popas. Din loc în loc găsești câte un spațiu mai larg, iar acolo ar putea trece cu grijă două mașini, una pe lângă cealaltă, în rest drumul este suficient de lat pentru o mașină numai.

Am făcut câțiva pași în jur și am ascultat păsările ale căror triluri răsunau printre copaci. Nu am văzut în acea zonă vreo cărare, așa că ne-am mulțumit cu plimbarea de-a lungul drumului. La vreo 500 de metri, într-un luminiș, am zărit niște stupi, însă nu ne propusesem să tulburăm liniștea hărnicuțelor albine, așa că am ocolit. Interesant este că această pădure arată ca o junglă; indiferent în ce direcție privești, vegetația abundă, iar copacii îmbrăcați în iederă apar din loc în loc. Nu doar iedera îmbrățișează copacii (stejari, salcâmi, cărpiniță, plopi ori pini), ci și niște plante mai subțiri ori mai groase, asemănătoare cu lianele.

În acest paradis vegetal, la câțiva kilometri de malul mării, și-au găsit an de an adăpost și cuibăresc numeroase specii de păsări, dintre care aș aminti: șerparul, gaia brună, ciocănitoarea, ciocârlia sau vânturelul de seară.

După vreo jumătate de oră, ne-am întors la mașină și am continuat plimbarea prin pădure. Am trecut prin dreptul câtorva clădiri vechi și încetul cu încetul am început să coborâm. Printre copaci, văzusem că ne aflam la marginea unei zone mlăștinoase; era momentul pentru un alt popas. Locurile mlăștinoase, cu ochiuri de apă și cu vegetație abundentă, sunt caracteristice acestei păduri și constituie habitate perfecte pentru diferite specii de reptile; dintre cele mai cunoscute, voi aminti: vipera cu corn dobrogeană, șarpele rău, șopârlele ori broasca țestoasă de uscat dobrogeană. Pe parcursul plimbării noastre prin această pădure, ne-am intersectat cu câteva șopârle, iar surpriza am avut-o aproape de ieșire, când ne plimbam la pas și am dat nas în nas cu o țestoasă dobrogeană. Bineînțeles că nu am rata ocazia de a-i face câteva fotografii!

Văzând că drumul continuă prin pădure, ne-am gândit că vom ieși prin alt loc (citisem că ar fi posibil acest lucru). Nu a fost o decizie prea bună deoarece am dat peste niște zone înguste, iar mașina s-a ales cu câteva zgârieturi. Am mai făcut un popas de câteva minute într-un loc mai înalt; acolo, relieful semăna cu ceea ce am mai văzut prin Cheile Dobrogei, adică la marginea drumului era un perete calcaros, înalt de câțiva metri, cu mici nișe pe sub stâncă, numai bune pentru a se ascunde micile viețuitoare.

Când pădurea se rărea, ne-am întâlnit cu doi motocicliști care ne-au confirmat că mai avem puțin până la ieșirea spre satul Albești. Chiar la ieșirea din pădure, am dat peste albia secată a unui pârâu, obstacol pe care l-am depășit în cele din urmă; dacă ar fi plouat în acea perioadă și ar fi fost apă în acel șanț, cu siguranță că ar fi trebuit să ne întoarcem pe unde venisem.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Pădurea Hagieni este un areal interesant, o zonă diferită de ceea ce se află în acea parte a țării. Ne-ar plăcea să revenim în această pădure într-un alt anotimp (de preferat ar fi primăvara) pentru a surprinde modul în care natura se îmbracă în haine de sărbătoare, dar și pentru a admira bujorul de stepă și bujorul dobrogean.

Pădurea Hagieni este curată și bine întreținută, semn că nu este prea vizitată.

Noi am petrecut peste două ore explorând acest loc, iar vizitarea este gratuită.

În apropierea pădurii se află alte câteva obiective interesante: Balta Limanu, Mănăstirea Limanu-Hagieni, Peștera Limanu sau Moscheea Hagieni (din satul cu același nume).


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ajuns la finalul articolului, recomand vizitarea rezervației naturale” Pădurea Hagieni” !

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 06.12.20 18:07:42
Validat / Publicat: 06.12.20 19:01:34

VIZUALIZĂRI: 1921 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 La pas prin Pădurea Hagieni. Ne plimbam pe drumul printre mlaștini.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.12.20 18:59:12]
»

Mutat în rubrica "Rezervația Naturală Pădurea Hagieni, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

​​

Floryn81AUTOR REVIEW
[06.12.20 19:09:26]
»

@webmasterX:  Poziționarea rezervației pe hartă este corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Flory100PHONE
[06.12.20 19:26:02]
»

@Crazy_Mouse:  Felicitari pentru articol. La primavara o sa incerc sa ajung in padurea Hagieni.  

Floryn81AUTOR REVIEW
[06.12.20 19:54:27]
»

@Flory100:  Mulțumesc pentru aprecieri! Merită să ajungeți primăvara prin Pădurea Hagieni, după cum merită să vizitați în același anotimp Munții Măcinului, un alt areal fascinant aflat pe meleagurile dobrogene. Noi ne-am propus să mai ajungem atât la Hagieni, cât și în Măcin, iar pentru primăvara viitoare ne-ar atrage traseul Cozluk din Munții Măcinului, pentru a porni în căutarea bujorilor care înfloresc prin poieni la început de mai. Să vedem ce vom reuși să facem, sănătoși să fim până atunci!

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[06.12.20 22:42:54]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

calatorul
[11.05.21 01:49:45]
»

@Floryn81 : Multumim pentru interesantele informatii oferite. O excursie temerara si curajoasa, care merita repetata si de alti curiosi iubitori ai naturii. Felicitari pentru vizita si multumim pentru impresiile impartasite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Flory100
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Pădurea Hagieni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074084997177124 sec
    ecranul dvs: 1 x 1