ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Canionul de sare... și altele de văzut în Praid

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Umblă Janos bácsi prin sat la minus 20 grade dar fără căciulă în cap. Vine István bácsi din sens opus și îi spune

-Dar de ce nu ți-ai pus căciula pe frigul ăsta?

-Apăi de când am avut accidentul nu mai port...

-Ce accident?

-Păi... mi s-a oferit o pălincă, am avut căciula în cap și n-am auzit...

Mi-am zis că mai bine mă feresc atât de pălincă cât și de accidente și îmi continui vizita. Un alt obiectiv și important de văzut în Praid este Canionul de sare. Ca să n-o lungesc cu Praidul în acest articol voi integra și descrierea altor obiective turistice de văzut poate nu atât de importante ca cele două (Salina și canionul de sare) dar care merită vizitate.

Localizare Canionul de sare din Praid

Din Sibiu avem de parcurs aproximativ 153 km. Din Sovata 10 km, de la locul nostru de cazare cca. 14 km. Drumurile folosite au fost DN14, DN13C, DN13A, DJ153. Vom parcurge toată Strada Minei, vom trece de Salina Praid, pe drum vom observa pensiuni dar și resorturi, în stânga noastră vom observa muntele de sare pe sub care se află salina dar și fostele mine. După cca un km de la salină se va observa indicatorul canionul de sare se va trece un pod de peste râul Corund și se va ajunge într-o parcare neamenajată. Dec acolo ne putem îndrepta spre canionul de sare.

Un alt acces este chiar din drumul național DN13A înainte de a intra în Praid dinspre Ocna de Sus. Acum 10 ani am intrat pe acolo dar nu recomand (am locuit la o pensiune care era mai aproape de această intrare Pensiunea Melinda-există și în prezent). Nu recomand pentru că se trece prin terenuri virane, pot exista haite de câini vagabonzi, etc. Deci mai bine mergeți spre intrarea oficială.

Orar și taxe

Există un orar de respectat pentru a intra în rezervație. 10.00-18.00. Probabil în aceste ore se află paznicul acolo cel care va emite și biletele de acces. Acestea costă 10 lei/adult și 5 lei/copil. Ne ghidează oarecum și ne arată cam pe unde să mergem. Dar traseul este simplu începe în pădure pe urmă bifurcă și continuă pe ambele maluri ale râului Corund.

Despre Praid

Câteva cuvinte voi scrie și despre Praid deoarece în articolul din prezent o să mai descriu și altele decât canionul de sare.

Praidul se află în județul Harghita și este satul de reședință cu același nume. Cel mai important râu care curge prin localitate este Târnava Mică iar din punct de vedere relief Praidul se află la poalele munților Gurghiului în depresiunea Praid la o altitidudine de 580 m deasupra mării.

Am povestit că s-a locuit aici de foarte mult timp, de fapt sarea de toate zilele era foarte importantă pentru omenire indiferent dacă este vorba despre locuitori ai epocii bronzului, epocii dacice sau epocii romane. A existat și o fortificație romană și asta chiar în apropierea zăcămintelor de sare.

În prezent Praidul este locuit de cca 6800 persoane și o mare parte din forța de muncă se ocupă de turism, industrie, agricultură. Din punct de vedere etnie sînt cca 96% maghiari.

Despre canionul de sare

Muntele de sare din Praid este o arie protejată de interes național. Se întinde pe o suprafață de 60 hectare. Rezervația este împărțită în două de fapt secționată de pârâul Corund, astfel pe parte dinspre sudul Praidului vom găsi partea mai înaltă Dealul Sării 576 m iar pe partea opusă un dela mai mic cu denumirea de Corbul Mic.

Aceste dealuri acoperă cele mai mari zăcăminte de sare, adîncimea pe sub pământ ajung la 3 Km!

Și vegetația este specifică zonei mai ales în aproperea izvoarelor sărate, aici crește de ex brădișorul de sărătură. În rest pădurea de pini întregește peisajul și combinația râu-deluri din sare-pădure ne arată că ne aflămîntr-un loc deosebit.

Vizita noastră

După ce am lăsat mașina și schimbat câteva cuvinte cu paznicul/ghidul ne-am îndreptat spre rezervație. Nu este amenajat chiar ca la carte ar mai fi de lucru, eu recomand bocanci sau măcar pantofi de trekking pentru explorarea zonei. Primul obiectiv observat este intrarea la fosta Mină Iosif. Toată intrarea este acoperită și ferită astfel de intemperii. Pe aici intrau minerii de odinioară ca să ne aducă sarea cea de toate zilele. Este foarte interesant, face parte din istoria noastră.

Pe drum găsim indicatoare și diferite informații. Avem harta rezervației, regulament, locul unde ne aflăm și alte informații interesante.

După această primă vizită vom urma cărarea amenajată cu pietriș și podețe și vom trece printr-o pădure. La ieșire vom observa canionul de sare și pârâul Corund care la vizita noastră și în urma plilor, zăpezilor era umflată până la rangul unui râu.

Apar și primele izvoare care sînt săturate cu sare, și bineînțeles sarea rezultată în urma evaporării se va observa pe orice. Apar și primele munți de sare, un peisaj atipic. La un moment dat cărarea se bifurcă și am decis să trecem podul pietonal de peste râul Corund. Atenție mai există scânduri putrezite, grijă să nu se trezească carea în râul Corund. Drumul continuă pe podețe iar asta mai au câte o scândură mai șubredă.

La un moment dat în mâlul de la malul râului Corund am observat niște urme imense de urs și erau și proaspete. Ne continuâm drumul spre băile de nămol și mirosul de urs se întețește până devine al naibii de deranjat. Am și auzit ceva dinspre dealul Corbul Mic că ne aflam pe această parte a rezervației până vad alte perechi de urme acestea erau o pereche de labe de urs XXL și o pereche de labe urs S (de pui) În fine nici acum nu am luat-o înapoi am mai vizitat băile de nămol.

Găsim aici niște nămoluri curativecare se formează cu ajutorul degradării organice și cu ajutorul mineralizării. Acest nămol se formează foarte lent, acționează 4 componente sarea, izvoarele de ape, argila și sedimentele pțrțului. Pe panouri se vor găsi și instrucțiuni privind modalitatea de tartament cu nămol. La urmă nămolul se poate spăla într-una din minipiscinele naturale sau construite cu rame de lemn. Am văzut și ceva cabine de schimb. Am văzut izvoare și în această zonă.

Ne-am întors și moș-martin ne-a ocolit cred că și-a dat seama că il ignorăm, și am început plimbarea pe partea cealaltă a Corundului acolo unde se află munții de sare. Când solul este erodat de pe suprafața sării, stâncile de sare ies la suprafață, se formează crevașe și alte forme ca o conopidă de exemplu sau draperie. În orice caz nu discutăm de culoarea sării, arată mult mai murdar dar este totuși sare, este modul natural în care arată sarea. O filmare cu muntele de sare aici: youtube,

La întoarcere intru la paznic și il întreb de urși, dacă știe de existența lor, etc. Zicea că ar exista doar că nu a auzit recent de aceste mamifere și chiar în zona de care răspunde. Cred că i-am trezit interesul și sper să se iau niște măsuri pentru a nu ajunge locul la prima pagină a știrilor naționale J)

Alte obiective turistice din Praid

Ștrandul din Praid

Se găsește în imediata apropere a salinei pe strada Minei. Am povestit mai demult că ocnele de suprafață nefolosite sau alte ocne prăbușite de-alungul timpului se umplu de apă de ploaie și astfel devine o baie sărată. Prima atestare a băilor de sare din Praid este din 1715. Observând potențialul de la Sovata cei din Praid au dezvoltat băile. Istoria și descrierea băilor se poate citi pe siteul salinei.

Tarifele sînt la fel ca la salină sînt de o zi și costă 50 lei adult, 30 lei copil, tarif redus 40/20. Orarul este 10... -18.00 doar în sezon acum în aprilie am făcut doar o poză cu bazinele și împrejurimile lor.

Casa fluturilor

Fluturii care ajung aici din America de Sud, Asia și Africa se pot admira în sezon, în anul curent de ex se va deschide în 26 mai. Deoarece durata de viață a fluturilor este scurtă de doar câteva săptămâni în perioada se zonului vizitării se vor înlocui permanent. Biletul de adulți este 10 lei copii vor plăti 8 lei. Adresa este pe strada Kullo mezo. Nefiind în sezon am văzut doar de afară această casă a fluturilor.

youtube

Biserici în Praid

Așa zisul centru al Praidului nu este în zona salinei. Mai sus la răscucea de drumuri către Gheorgheni acolo găsim mai multe lăcașe de cult, o casă de cultură.

Dacă în adâncul salinei găsim Biserica ecumenică, aici la suprafață vom putea observa bisericile ale diferitelor confesiuni dovadă a conviețuirii armonioase.

La drum și la partea opusă a casei de cultură vom observa biserica reformată din Praid (1790-1796), clădire istorică. Mai sus vom observa o altă biserică istorică Sfântul Ioan Botezătorul –romano catolică (1800). Față în față cu acesta este una modernă de tot catolică nouă (1994-2001)

Mai jos în dreptul unui parc vom găsi biserica ortodoxă Sfânta Treime (1929). În par cvom găsi diferite statui, memoriale.

Altele de văzut în Praid

În fața salinei vedem un mic părculeț cu fântână arteziană. Este doar un loc de socializare dar am văzut mulți oameni acolo. Magazinele de prezentare și cu vânzare cu diferite obiecte artizanale sînt omniprezente pe tot drumul principal dar și pe strada Ocnei. Se pot observa clădiri specifice case de oaspeți, dar și clădiri mai moderne. Din perioada comunistă au rămas ridicate blocuri de 2 etaje și locuiesc oameni acolo. Câteva locuri de cazare sau de luat masa din ce îmi aduc aminte: Casa Telegdy, Pensiunea Andrei și Denis, Restaurantul Sun Garden (unde am mâncat (Gelateria Serafino, Pizza Gurmand și așa mai daparte. Din toate magazinele pe care le-am văzut am cumpărat doar flori de plantat pentru acasă (am dat 1,5 lei/fir în loc de 5 lei cât ar fi costat în Sibiu)

Cetatea Rapsonne este fotă fortificațieconstruită în secolele XI, XII pe vremea dinastiei lui Arpad. Asigura supravegherea Pasului Bucin, în consecință turiștii care se deplasează în această zonă, spre Gheorgheni de ex. sau mai departe spre Cheile Bicazului ar putea s-o viziteze dar ar fi de mers pe un drum de pământ de cca 2-3 km. Am fost acolo în urmă cu 13 ani.

youtube

Împrejurimi Praid

Am povestit despre Corund aici vezi impresii.

Urmează să povestesc și despre Sovata. Dar de Ținutul Sării aparține și comuna Lupeni despre care am scris acum câțiva ani mai mult despre Statuia Inima lui Isus aflat pe un deal din apropiere și în care ne și putem urca - amfostacolo.ro/hotel9.php ... cuiesc&id=24553.

Oricum o luăm sezon sau extrasezon în Praid nu ne putem plictisi, recomand cu drag, excursii faine vă doresc.

WM, ar fi ceva linkuri de atașat pe parcursul articolului, iar acesta de jos rog la începutul articolului, mulțumesc.

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 19.04.23 21:58:37
Validat / Publicat: 20.04.23 07:17:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Muntele de sare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.04.23 07:16:54]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Muntele și Canionul de Sare:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070726871490479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1