ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2009
    DURATA: 9 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    IORDANIA - Marea Moarta, apa, Soare, relaxare

    TIPĂREȘTE

    IORDANIA

    Scopul principal al calatoriei mele in Iordania a fost vizitarea uneia din cele 7 MINUNI ALE LUMII –orasul Petra (am scris despre el).

    Sa vezi Petra nu e tot ce poti face face in Iordania. Programul vacantei a fost urmatorul ; plecare seara din Bucuresti, s-a ajuns noaptea in Amman, capitala Regarului Hasemit al Iordaniei si cazare la hotel Amaken Plaza.

    Tin sa precizez ca am fost doar 3 doamne. La aeroport am fost intampinate de un reprezentant al agentiei de turism partenere celei din romania.care ne-a condus la hotel. Hotelul este in centrul orasului; mare, curat iar dimineata la micul dejun cred ca am ajuns noi prea tarziu caci nu mai erau prea multe feluri de mancare (desi se vedea ca au fost).

    In prima zi am facut turul orasului, care in antichitate a fost construit pe 7 coline, iar in ziua de azi s-a ajuns la peste 20 prin extinderea lui. Am vizitat cea mai mare moschee din oras, unde ni s-au dat tinute potrivite locului (rochii lungi negre si esarfe de pus pe cap) .Apoi am oprit pe o colina de unde am admirat vechiul amfiteatru roman. Iordania a fost o zona locuita din timpuri imemorabile. In timpul colonizarii, atat grecesti cat si romane, orasul a purtat numele de Philadelphia si este considerat a fi unul dintre cele mai bine conservate orase romane in aceasta regiune a lumii.

    Inca din prima zi, m-a frapat ospitalitatea oamenilor.Iordanienii sunt singurul popor din aceasta regiune a Asiei ce reuseste sa nu se implice de multi ani in razboaiele si conflictele din zona. Desi sunt musulmani convinsi, sunt foarte toleranti la ce este nou. Daca in restul tarilor arabe, femeile nici nu ies singure din casa, aici am ramas uimita sa vad femei – politist, imbracate cu pantaloni si totusi cu esarfa pe cap sub cascheta. Am cunoscut o doamna iordaniana patroana unui salon de “frumusete” …. deci are afacera ei proprie, merge neinsotita pe strada, are angajate si face tot ce face o femeie de afaceri din occident. Femeile au voie sa se imbrace dupa cum le dicteaza constiinta; de la femei cu corpul si fata acoperite in totalitate, la altele cu esarfe pe cap dar cu fata libera, la femei imbracate cu pantaloni si tricou cu maneci lungi si cap acoperit (nu si fata) …pana la femei ce puteau fi confundate cu turistele, …exista o libertate mare, care este directata de conditia sociala si de familie.

    Bun…... am cutreierat orasul in lung si in lat, am mers si in zona comerciala, apoi am plecat spre Marea moarta. Unde am ajuns pe la ora 20. 30. Aici trebuia sa avem acces la mare prin unul din hotelurile de acolo. Trebuie mentionat ca soseaua este mult mai inalta fata de nivelul marii. Defapt Marea moarta se afla la 400m. sub nivelul oceanului planetar, deci este intr-o mare vale. Dar la ora 19. 00 se inchide accesul la mare din motive de securitate. Totusi, datorita ghidului nostru (depre care am aflat pe drum ca este chiar patronul agentiei de turism iordaniene) am fost lasate sa facem o baie in mare. Am primit prosoape (contra cost) si uite-ne singure in mare.

    A fost o experienta unica. Cat vedeai cu ochiii... doat noi jucandu-ne in apa. A fost foarte usor sa ne lasam plutind pe apa... mai greu era sa ne ridicam iar in doua picioare... apa tinea mortis sa nu ne lase sa ne indreptam... doar sa plutim. A fost fantastic.

    Stiti ca este atat de sarata ca orice si orcine pluteste? Stiti ca acolo exista un namol unic in lume cu care se mentin in forma cele mai exigente femei? Efectul benefic al namolului de la Marea Moarta este dat de faptul extrage toate toxinele din celulele corpului. Lasa pielea complet curata si improspatata dupa infuzia cu minerale. Cu siguranta a fost cea mai naturala sedinta spa de care m-am bucurat... si desigur am adus acasa cosmetice pe baza de namol ce la noi nu se gasesc si care in occident costa sute de dolari pentru ca doar cei f. oarte bogati si le pot permite, sau cei norocosi care ajung acolo.

    Dupa o ora de balaceala, am facut dus si am plecat mai departe catre Petra (orasul nou) Ne-am cazat la Hotel 18111 Petra. Hotel este în centrul oraşului. si are tot ce ii trebuie unui hotel de 5*.

    Dar ce este inedit la acest hotel... este ca cele 6 etaje pe care le are sunt... in jos. Adica parterul se afla la nivelul soselei. La parter sunt receptia si restaurantele iar camerele sunt la subsol. Dar cum hotelul este construit pe panta unei vai abrupte, camerele ‘ se sprijina cu spatele de stanca ‘ si au terase mari cu vedere la exterior totusi (exteriorul insemnand o vale). Si aici am stat doar o noapre.

    In ziua urmatoare am vizitat orasul antic Petra, o minunatie a civilizatiei antice despre care am mai scris.

    Apoi am plecat catre statiunea Aqaba, cea mai selecta statiune a lor.

    Desi am ajuns noaptea, am fost intampinate cu champanie de un personal hotelier cum credeti-ma nu am vazut altul mai dragut si mai amabil niciunde. (si cam peste tot in lume... turistul nostru = stapanul nostru).

    Hotelul Marina Plaza (la care am stat) este minunat. Camere mari, f. curate toate cu balcon. Ale noastre aveau vederea spre curtea interioara, unde sunt trei piscine, pe trei nivele, doua din ele comunicand. Adica din cea mai de sus circulara, apa se scurge pe un perete de piatra in urmatoarea.

    Restaurantul este amplasat la primul nivel al unei din cladirile ce alcatuiesc complexul hotelier. Si este mare, foarte curat cu un personal mai mult decat amabil. Mancarea se incadreaza atat in bucataria internationala cat si in cea iordaniana. Se putea manca in interiorul restaurantului sau pe terasa acestuia. Seara mese si scaune festive sunt scoase in jurul piscinei de jos si cina se serveste afara, la lumina lumanarilor. Este fantastic.

    Ziua se poate face plaja si baie la hotel sau dupa o plimbare de 10 min... pe plaja la mare. Plaja cu nisip nu foarte fin, dar impecabil amenajata; zi si noapte sezlonguri cu saltele astepta turistii. Sub fiecare umbrela exista becuri care noaptea stau aprinse pentru cei ce doresc sa se relaxeze pe plaja, sa bea ceva sau pur si simplu sa asculte valurile.

    In programul nostru o zi era dedicata desertului Wadi Rum. Asta insemna sa mergem pe urmele lui Lawrence al Arabiei unde sa parcurgem o pare din acest desert in jeep-uri si sa oprim în tabăra beduinilor pentru cină. Minunatul nostru ghid – insotitor a schimbat cu o zi programul dupa ce a aflat ca una din colegele mele isi sarbatoreste ziua de nastere a doua zi. Si fara sa il roage nimeni nimic, a modifiact programul astfel ca ea sa fie sarbatorita in desert in tabara de beduini. In plus a comandat pentru ea un delicios tort. Seara a fost minunata. Cam 20 de beduini au fost “ la dispozitia “ noastra la modul cel mai serios si respectabil. Ne-au servit bucate traditionale, au cantat si au dansat pentru (si cu) noi. In timp ce noi ne gandeam ce ciudata e situatia pentru niste arabi sa serveasca ei niste femei…………... ei nu pareau deloc deranjati de situatie. Trebuie sa povestesc o scena care ne-a lasat mute pe toate. La un moment dat muzicienii au facut o pauza. Atunci, unul din dansatorii, a scos din buzunare vreo 2 telefoane mobile, la care a pus muzica si a continuat sa danseze, ca nu cumva sa ne plictisim.

    In alta zi am petrecut cam o ora la Institutul de Cercetari Marine din Aqaba care are un acvariu, cei drept nu foarte mare si restul zile a fost dedicat scufundarilor. Pesti... pesti... si iara pesti si corali... toate formele si toate marimile (din pacate si arici de mare).

    In ultima zi, pentru ca avionul nostru decola noaptea, seara dupa ce am ajuns in Aman am colindat si ne-am cheltuit ultimii banuti intr-un mall.

    Am aflat o multime de lucruri bune despre acest popr atat de putin cunoscut la noi dar care merita tot respectul... si am vazut o tara care merita vizitata. Cu mana pe inima va spun ca a fost o experienta minunata despre care as avea ce povesti zile in sir... si de care imi voi amintii cu multa placere toata viata.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 13.12.09 12:55:02
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 10539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Hotel Amaken Plaza - Amman.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1300 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    16 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [13.12.09 13:36:03]
    »

    mutat impresiile si fotografiile in sectiunea IORDANIA (Orientul Mijlociu).

    dianastefanescu*
    [15.12.09 20:54:49]
    »

    woww... din povestirea ta chiar incep sa imi dau seama de ce este una din cele 7 minuni ale lumii.

    Ai vizitat si celelate 6 minuni?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [15.12.09 21:24:48]
    »

    din cele noi, am inceput cu Petra

    dianastefanescu*
    [15.12.09 21:27:38]
    »

    exista cele noi si cele vechi? si asa eu sunt deja ametita ca am o carte cu "cele 100 de minuni ale lumii".

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [15.12.09 21:44:25]
    »

    Cele 7 minuni antice au fost; Piramida lui Keops, Gradinile Semiramidei, Farul din Alexandria, statuia lui Zeus, Templul lui Artemis, si Mauzoleul lui Halicarnas. Din cele vechi azi mai exista doar Piramidele din Egipt.

    Cele 7 Minuni ale lumii moderne: Marele zid chinezesc; Taj Mahal din India; Machu Picchu din Peru; Statuia lui Christos din Brazilia; Coloseumul din Italia; Ruinele mayase Chichen Itza, din Mexic; Ruinele orasului Petra, din Iordania;

    jorj*
    [17.12.09 00:35:47]
    »

    iti sta bine cu voalul ala alb :

    )

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [17.12.09 09:08:40]
    »

    Esti amabil.

    lizuk
    [17.12.09 11:43:08]
    »

    Iordania este o tara superba iar oamenii sunt extraordinar de primitori! Ma bucur sa vad ca si alti "colegi" de site au vizitat Iordania si au venit cu impresii frumoase de acolo. Oricum, citind materialul tau mi-am dat seama ca am vazut Iordania oarecum "la alt nivel", tu cu ghid si hoteluri de 5 stele, noi pe cont propriu si hoteluri de doua stele, si ma asteptam sa fii multumita pentru ca e clar, a fost o excursie "de lux".

    Referitor la femeile din Iordania si la modul in care se imbraca, cred ca ai observat totusi ca aceasta "libertate" e intalnita mai des in Amman, mai putin in Aqaba si deloc in zona desertului Wadi Rum sau in zonele ne-turistice din Iordania. De ce e asa in Amman? Pentru ca o mare parte dintre locuitorii orasului nu sunt musulmani, ci crestini, si atunci normal ca ei au alte reguli. Asta am aflat-o de la un iordanian - crestin pe care l-am cunoscut la Marea Moarta, unde ni le-a prezentat-o pe sotia, fiica si sora lui (imbracate doar in costum de baie, spre deosebire de femeile musulmane care erau acoperite din cap pana in picioare)

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [17.12.09 13:37:13]
    »

    Noi in Amman am cunoscut familia ghidului. E drept ca ea este englezoaica, dar el e arab si nu i-a impus o tinuta traditional araba; doamna era in imbracata cu pantaloni si tricou, nu purta nimic pe cap si era f. amabila cu noi.

    In Aqaba am fost in multe magazine si am vazut femei lucrand; intr-un supermarket toate casierele erau femei; unele cu voal pe cap altele fara, dar toate imbracate cu fuste normale si camasi sau tricouri.

    Tot in Amman, asteptandu-mi prietenele sa iasa dintr-un magazin, am auzit doua romance vorbind. Le-am salutat si am intrat in vorba cu ele. Asa am aflat ca locuiesc acolo, ca sunt maritate cu iordanieni musulmani dar ca nu le forteaza nimeni (nici macr soacrele) sa se imbrace traditional. Cred ca au fost sincere cand au spus ca sunt fericite. (nu ar fi avut de cine sa se feresca si nici nu aveau motiv sa minta).

    Dar cel mai mult m-au amuzat politistele; imbracate cu tinuta tipic barbateasca dar cu esarfa pe cap sub cascheta. Si asa erau toate.

    De admirat este si atitudinea ghidului, care a vorbit doar in temeni laudativi despre poporul si tara sa, asa ca de la el nu am aflat nimic din "realitatea mai putin frumoasa a tarii".

    Referitor la tinuta femeilor a facut o singura remarca atunci cand noi am vazut cateva femei imbracate in negru din cap pana in picioare si cu fata complet acoperita si pe care ne chinuiam sa le fotografiem; a spus "sunt nebune... nu asta inseamna poporul iordanian".

    lizuk
    [17.12.09 20:51:15]
    »

    Ok, acum chiar am impresia ca am vazut din Iordania eu o parte, tu o alta... Pentru ca eu la Marea Moarta am ajuns pentru prima data in locul preferat de localnici pentru iesirea de joi seara (cand incepe weekendul la ei) si crede-ma ca femeile era acoperite si imbracate traditional, desi majoritatea nu purtau voal si pe fata. La fel la Hammamat Ma'in, bai termale frecventate mai mult de iordanieni si mai putin de turisti, nu am vazut absolut nici o femeie, tanara sau mai in varsta (in afara celor cateva turiste rusoaice) care sa nu aiba cel putin voal pe cap si o bluza mai lunga si mai larga, daca nu chiar rochia aceea - pardesiu care se imbraca peste restul hainelor. Iar in desert l-am intrebat pe ghidul nostru, Sabah, cum se imbraca sotia lui si cand el mi-a spus ca poarta doar negru si ca e acoperita si pe fata mi-a spus ca e alegerea ei si ca asa a fost invatata in familia ei (dar am simtit ca oarecum pentru aceasta "educatie" a ales-o). Ca sa nu mai vorbesc de Ma'an, un orasel despre care am scris si aici, pe site, unde clar nici macar una din tinerele pe care le-am vazut nu a fost cu capul descoperit, chiar daca erau machiate si purtau blugi pe sub rochia - pardesiu. Chiar si la Aqaba, intr-o seara a venit fiica proprietarului la hotel ca sa stea pe net si am vazut-o clar imbracata in blugi, dar cu pardesiul deasupra si cu hijab pe cap. Deci... explicatia pe care mi-a dat-o iordanianul crestin de care spuneam imi pare mai plauzibila. Totusi, aceasta pare a fi Iordania, cu acele femei imbracate traditional si cu unele acoperite in intregime, chiar si pe fata... Care, din cate am inteles si eu, nu sunt obligate in mod expres de sot sau cineva anume sa se imbrace asa, ci doar obisnuite si crescute cu ideea ca asa trebuie si asa e normal sa fie.

    Nu vreau sa te contrazic deloc, e clar ca am avut experiente diferite in aceasta tara. Atata doar ca noi ne-am dorit sa ne amestecam mai mult cu localnicii (prin pietele din Amman, in Ma'an, la bai, la restaurantele lor) si astea sunt impresiile cu care am ramas dupa contactul cu ei, nemijlocit de vreun ghid.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [17.12.09 21:19:11]
    »

    Ai dreptate; sunt oameni si oamenii, traditii mai mult sau mai putin pastrate si ca o dovada in plus uite, am mai posta 2 fotografii. In una se vede o femeie ( sau cel putin asa pare .........) insotita de doi barbati , In Petra.

    A doua este facuta intr-um mall; desi fotografia nu e clara , priveste vanzatoarele de la mesele de jos. La parterul mall-ului era o expozitie cu vanzare de obiecte traditionale. Observa cum sunt imbracate.

    Oricum remarca mea generala se referea ca ele , acolo au mult mai multe libertati decat in Tunisia sau Egipt, unde nu am vazut picior sau chip de femeie lucrand sau mergand singura pe strada.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    geni
    [17.12.09 22:26:32]
    »

    Diaura,

    Da-mi voie sa te contrazic. Am fost in Tunisia in sept. 2007 si am vazut femei lucrand sau mergand singure pe strada. Femeile lucreaza in magazine (erau femei arabe) sau in supermarketuri. Le-am vazut si in Sousse si in Tunis. Ca sa nu mai spun de cele ce lucreaza la hoteluri. Unele aveau hijab altele nu.

    In Tunis am vazut femei tinere pe strada, singure dar aveau capul acoperit. La Kairouan lucrau in magazine. Locurile unde sigur nu le-am vazut sunt: bazarele, restaurantele si tarabele oriunde ar fi ele.

    Imi este greu sa cred ca nu era nici una musulmana. In acel moment chiar m-am gandit ca Tunisul are un aer occidental.

    In alta ordine de idei, chiar mi-ar placea sa vad Iordania (am o prietena care lucreaza pe vase de croaziera si care a fost incantata) si daca dorinta mea se va materializa, contez pe ajutorul tau si al @Lizuk pentru informatii la cald!

    Toate cele bune!

    lizuk
    [17.12.09 22:37:34]
    »

    Hm... eu nu vroiam sa accentuez partea asta, cu libertatea femeilor in lumea musulmana pentru ca e un aspect pe care noi sigur il percepem gresit (si probabil le plangem de mila femeilor musulmane mai mult decat isi plang ele). Pur si simplu vroiam sa accentuez ca si la acest aspect putem imparti Iordania in "Amman si restul tarii" (e o vorba recunoscuta si de iordanieni). Eu asa am simtit.

    Altfel, geni, Iordania e o tara foarte sigura si foarte usor de vazut pe cont propriu, sunt cateva obiective care merita clar vazute acolo (le gasesti inclusiv in pliantul de la ambasada lor - foarte bine facut) si sunt usor de gasit, sunt bine semnalizate. Dar cand vei merge te voi ajuta cu placere, daca vei avea nevoie

    geni
    [17.12.09 22:45:21]
    »

    lizuk,

    multumesc si in caz ca ne hotaram te contactez sigur!

    In ceea ceea ce le priveste pe femeile musulmane chiar nu este cazul sa intram in polemici! Am citit ecoul si mi-am amintit de Tunisia. Doar atat!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [18.12.09 07:54:44]
    »

    Fetelor, pe mine chiar ma incanta discutia asta. Se vede traba ca suntem observatoare bune a ceea ce ne inconjoara (ma rog... aici fiecare vede altceva...) important e ca nu trecem nepasatoare prin acele locuri) si ca suntem feministe.

    Este adevarat ca noi ne facem oarecum griji (sau le compatimim pe femeile " reprimate").

    Pentru ele cu siguranta situatia lor nu este chiar atat de grea. In acel fel au fost crescute si poate ca nici nu ar concepe altfel viata. Cand toate in jurul lor au fost crescute si traiesc la fel... li se pare normal asa.

    Ca obiective turistice in Iordania poti alege o excursie organizata de aici, cu un program deja stabilit... dar la fel de bine poti merge si pe cont propriu. Adevarat... este o tara f. sigura si pentru turistii ce merg pe cont propriu.

    Eu personal prefer o excursie cu ghid. Oricat m-as informa inaintea plecarii... acolo tot imi place sa mai imi povesteasca cineva tot ce vizitez; de multe ori ghizii strecoara in povestile lor lucruri pe care nu le gasesti in pliantele turistice.

    webmaster26
    [02.07.17 10:38:54]
    »

    Mutat în rubrica "Relaxare la Marea Moartă, Litoral MAREA MOARTĂ" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dianastefanescu*, Diaura*, geni, jorj*, lizuk
    Alte impresii din această RUBRICĂRelaxare la Marea Moartă:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075599908828735 sec
    ecranul dvs: 1 x 1