ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cabana Omu – Fara coada la cabina dar cu (eventuale) probleme la masina

Ilustrație video-muzicală
El Choclo (violin)


TIPĂREȘTE

Nu fusesem in viata mea decat o singura data la cabana Omu si implicit varful Omu, singurul varf de peste 2500 m pe care am urcat la noi in tara si vazand la tv ca s-a deschis noua autostrada pana la Ploiesti, am hotarat sa ii verfic utilitatea si sa ating din nou cei 2507m in cel mai scurt si rapid mod cu putinta.

Deci am plecat cu motorina destula ca sa nu fac pana prostului pe autostrada fara utilitati, la ora 6 si un sfert sambata dimineata si in 11 minute am ajuns la centura, la fabrica Tuborg in Pantelimon. De acolo in fix 7 minute am ajuns la sensul giratoriu din care se face intrarea pe A3 Bucuresti Ploiesti, care sper ca in cel mai scurt timp posibil (10-20 de ani) sa devina Bucuresti- Brasov. Sensul giratoriu se afla la 2 km de iesirea Andronache- Stefanesti in directia spre Pipera. Aici am facut dreapta si in cateva sute de metri am intrat pe carosabilul impecabil al unei autostrazi moderne cu 3 benzi pe sens.

Nu stiam nimic ca ar avea 3 benzi si ma minunam in gandul meu, ce chestie domnule sa le treaca la astia prin cap sa faca autostrada cu 3 benzi pe sens. Insa minunea nu a tinut prea mult si dupa 12-13km s-a ingustat la 2 benzi pe sens pana la finalul ei in sensul giratoriu din centura Ploiestiului, loc pana unde am facut exact o ora, deci 60 de minute din Titan pana pe centura Ploiestiului, mare afacere pana acum, deci autostrada e utila... pentru mine, insa pentru multi care stau in Militari sau Drumul Taberei, de exemplu, nu are nici o utilitate.

Am mers pe DN1 in continuare pe drumul stiut si extrem de aglomerat, la Sinaia am facut stanga spre Targoviste, iar dupa 6 km dreapta spre cabana Cuibul Dorului. Citisem pe site ca s-a asfaltat drumul spre Hotelul Pestera si cabana Piatra Arsa, asa ca m-am gandit ca telecabina Pestera-Babele e mult mai putin folosita decat Busteni – Babele unde se sta cu orele la coada si traseul e mai lung si mai periculos pentru mine.

La Cuibul Dorului am gasit drumul deschis, dar pe o pancarta mare scria: DRUM INCHIS. Am vrut sa merg sa intreb insa cabanierul, probabil stresat de turisti, scrisese pe un afis toate informatiile pe care le stia. Se merge pe propria raspundere si ca drumul e asfaltat atatia km si distantele pana la destinatiile importante. Eu nu am citit cu atentie si am demarat rapid cu speranta sa nu intalnesc alta masina. Drumul este bun dar ingust, nu sunt doua benzi, ca peisaje e comparabil cu Transalpina, insa e mult mai scurt. Ca ingustime e comparabil cu Zlatograd -Thermes insa e mult mai domolit in ce priveste curbele si pantele. Dupa fix 8 km am ajuns la intersectia cu drumul ce urca in dreapta spre Piatra Arsa-Babele si fix dupa 10m asfaltul se termina, tragedie greceasca pentru ca de aici incolo drumul e forestier insa plouase cu o zi inainte si se facusera santuri, gropi si balti. In unele locuri un utilaj turnase pamant proaspat, insa pe acolo imi era frica sa nu raman cu masina impotmolita, pentru ca erau noroaie.

Venind cu avant de pe autostrada si apoi DN1 am mers cu viteza mai mare si am reusit sa fac fix 3 ore pana la telecabina Pestera. Un timp excelent avand in vedere ca prima data, in 97’, am facut 3 ore doar de la Cuibul Dorului pana la Hotel Pestera, adica 26 km. Am trecut in viteza melcului, cu a doua mai mult, pe langa intersectia cu drumul spre Moroieni, apoi pe langa drumul ce duce la Scropoasa, loc unde acum e un camping pentru corturi si ceva casute ce pareau nefolosite, apoi pe langa Cabana Zanoaga si lacul de acumulare Bolboci unde se afla si cabana cu acelasi nume. Apoi am trecut prin cheile Tatarului si in scurt timp am ajuns la drumul ce duce la cabana Padina si am mers spre H Pestera si apoi spre telecabina.

Drumul e rau, chiar nu il recomand nimanui care isi iubeste masina si o considera un membru al familiei, noroc ca eu nu mai am astfel de sentimente, consider masina un fier, un viitor morman de rugina, util, cu ajutorul careia imi fac treaba, insa care se poate schimba la fel de repede asa cum am si cumparat-o.

Am vazut multe masini pe acest drum, unele noi si scumpe altele vechi si ieftine, insa toti se chinuiau sa mearga pe aici cu viteza a doua, chiar si cei cu 4x4, Loganul insa e masina perfecta pentru un astfel de drum, se descurca perfect are garda inalta si este extrem de rezistent, nu puteti sa va inchipuiti cat de rezistent.

Telecabina Pestera functioneaza conform tabelului de la intrare in fiecare zi intre 8.30 si 16.30 mai putin martea dimineata cand e revizie pana la 10.30. Pretul unei urcari sau coborari pentru un adult e 18 lei si un dus-intors costa 31 de lei. Copii platesc de la 5 ani in sus 11 lei coborare sau urcare si 18 lei dus-intors. De la 12 ani in sus sunt considerati adulti. Telecabina arata ca acum 15 ani insa se pare ca au concediat femeia de serviciu. Peisajul e foarte frumos in jur si multi turisti decid sa isi petreaca ziua pe pajistile din imprejurimile statiei de telecabina de la Pestera.

Am urcat cu cabina de ora 10.00, in 8 minute am ajuns la Babele. La Statia de telecabina se gaseste cos de gunoi, ultimul pe care il veti vedea si toaleta cu pretul de 1 (un) leu, cea mai ieftina de pe platoul Bucegi. Am mers spre cabana Babele aflata la 100m mai sus si admirat vechea toaleta aflata in judetul Dambovita, cabana aflandu-se in Prahova, unde am aflat ca Zamolxe ma iubeste, vezi poza.

Cabana arata intr-un mare fel, insa aici toaleta costa 3 lei, mai scump ca la Mamaia pe plaja, sau ma insel? Sincer nu mi-a placut cabana, am vrut si eu o ciocolata calda si nu mergea automatul... in rest preturi exagerate, avand in vedere ca aprovizionarea se face cu masina sau cu telecabina. In spatele cabanei se afla ceva Babe obosite unde multi incerca sa isi faca o poza cu ele inca in picioare.

La cateva sute de metri se afla Sfinxul, din pacate doar dintr-un unghi isi pastreaza un pic de profil pe care l-am surprins si eu, cred ca in curand se va narui acest monument natural, mergeti sa il vedeti atata timp cat mai exista.

De la Babele am mers la cabana Omu pe un drum destul de usurel cam 2h30, se urca si se coboara, intre 2300 si 2500m, insa mare grija sa o luati pe drumul de vara. Drumul de iarna e un pic mai dificil. Se merge drept pana se ajunge la o baraca pe care sunt desenate niste aripi si pe ea scrie drum de iarna in stanga. Deci sa o luati in dreapta si veti vedea pe latura din dreapta a baracii ca scrie: drum de vara - pe aici. Drumul e frumos si relativ usor, am vazut si persoane in varsta mergand pe aici pe langa cei in putere, insa toti oameni seriosi care dadeau buna ziua si carora li se lumina fata cand le spuneai tu: Buna ziua. Cred ca am dat Buna ziua de peste o mie de ori. Spectaculos este cand ajungi pe la jumtatea drumului si vezi Costila, cabana Omu, varful Omu, coltii Morarului si valea ce duce la Valea Cerbului si Busteni, care este extrem de spectaculoasa si abrupta.

Cabana Omu este exact in starea de acum 15 ani, inauntru aveau ceva de mancare si baut. Ciorba era una singura, de fasole 10 lei si felul doi aveau friptura cu cartofi prajiti, cabanos cu cartofi prajiti sau cabanos cu fasole, pret 16 lei portia, de baut bere, apa, ceai, ciocolata calda si tuica fiarta. Preturile la bauturi nu le-am retinut pt ca fotografiatul este interzis in cabana si mi-am incarcat memoria full, cu preturile la mancare. Deci gasesti ceva si dupa cum se bateau lupii la gurile celor care mancau inauntru, mancarea parea buna. Atentie acolo iluminatul electric e asigurat pana la ora 21.00, apoi se da stingerea. Nu am dibuit toaleta, deci nu stiu daca exista sau daca e pe bani sau nu.

Am stat un pic, am mancat, am admirat peisajele uluitoare din jur si am plecat inapoi pe acelasi traseu.

La intoarcere se face mai putin pana la Babele , probabil cam 2 ore , avand in vedere ca se coboara, mai mult. Am coborat tot cu telecabina si am plecat spre casa, oprind peste tot unde era o cabana sau un loc frumos pentru a face poze. Mentionez ca pe drum pe langa lac , multi oameni culegeau afine, fragi si posibil zmeura.

Lacul Bolboci este foarte frumos, se putea face baie insa apa era cam rece din spusele celor care au avut curaj sa intre.

Din experienta proprie va spun ca drumul spre Scropoasa e foarte frumos si merita foarte mult sa fie facut desi lacul si cabana Scropoasa nu sunt cine stie ce.

La intoarcere am condus mult mai incet cu multa mila pentru bieletele si capatele de bara noi pe care le schimbasem de o saptamana si astfel am facut mai mult de 3 ore pana in fata blocului unde locuiesc. Intre Cuibul Dorului si Pestera sunt 26 de km si din 500 in 500m se gasea cate un afis pe care scria: catre sectia de votare 305, interesant, sectia de votare se afla la Hotel Pestera.

Recomand acest drum tuturor celor carora le place natura si au masini rezistente, am mers cu placere la cabana Omu si am revazut peisaje foarte frumoase si spectaculoase si va rog din suflet, oameni buni nu mai urcati in slapi sau rochie de plaja, totusi suntem la munte, sa il respectam!


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 29.07.12 19:37:57
Validat / Publicat: 29.07.12 21:31:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7217 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65200 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Admin
[29.07.12 20:11:44]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

MCM
[30.07.12 00:02:12]
»

cuvintele sunt inutile. Felicitari. Asta imi aduce aminte ca mi-am propus sa continui traseele din Bucegi, dupa plimbarea pana la Cruce. Multumesc ca mi-ati amintit.

webmaster13
[30.07.12 07:13:05]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

P. S.

-sa aveti o dimineata cat mai placuta!

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.07.12 08:03:16]
»

Ptr. articol foarte multe aprecieri, insa pentru faptul ca n-ai dat nici un semn de viata, vot negativ!

Sambata eram si eu cu masina in zona Pestera=Padina, cautand tovarasi de drumetii. Si mai stiu pe cineva din Ploiesti care era prin zona Dar m-am intalnit si cu ei la fel cum m-am intalnit cu tine,

iulianic
[30.07.12 08:17:28]
»

@ionescunic: Ati avut parte de un traseu frumos, de aer curat si privelisti de neuitat. Ma bucur pentru voi!

Noi n-am mai fost la Babele si Omu de foarte mult timp.

Acum vreo doi ani am incercat sa ajungem numai pana la Cuibul Dorului, la cabana, unde mai fuseseram cu niste ani in urma. Cautam umbra, racoare si relaxare, dar am gasit un drum desfundat, cu sleauri si paraie care veneau de pe versantul din stanga (plouase cu o zi inainte). Ne-au descurajat si cei care veneau din sens opus spunandu-ne ca drumul este deosebit de rau. Am intors destul de chinuit acolo, pe drumul ingust, si ne-am cazat in alta parte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sniga
[30.07.12 08:34:29]
»

Ce frumos, n-am ajuns niciodata pana la Omu, doar la Crucea Eroilor. Frumoase poze. Corectez, spectaculoase!

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.07.12 15:15:13]
»

Ca iubitor de munte vreau si eu sa va felicit pentru aceasta frumoasa drumetie.

Si profit de ocazie ca, asemeni dumneavoastra, sa adresez tuturor indemnul de a merge si a vedea Babele si Sfinxul, atata timp cat ele mai sunt inca in picioare. Din pacate, nimeni nu se intereseaza de protectia acestor "creatii ale naturii".

Cat despre cabana Omu, de ani de zile patronul se lauda ca va investi masiv si o va reface. Cum arata ea, ... ati vazut foarte bine!!! Si pe langa asta, vad ca si regulile se schimba, dar tot in rau (din punctul meu de vedere) -ma refer la interzicerea fotografierii in cabana.

In final, imi permit o sugestie. Daca veti mai repeta aceasta plimbare, data viitoare puteti sa coborati de la Omu pana la Pestera pe jos. Coborarea nu este foarte dificila si dureaza cam 2 ore. Alegand acest traseu veti putea vedea si Cascada Ialomitei (Obarsiei).

Sa aveti parte de carari insorite.

ionescunicAUTOR REVIEW
[30.07.12 19:03:43]
»

Multumesc tuturor celor care au citit si apreciat, scuze Ovidiu, nu mi-am dat seama desi chiar am vorbit despre tine ca esti la Sinaia si am vazut o masina ca a ta, dar cu nr de C-Ta si stiu ca a ta e cu nr de Buc, insa soferul nu corespundea, deci m-am gandit la tine insa nu am sperat sa fii prin zona, a fost o excursie de o zi, pe fuga si prin acest review am vrut sa atrag atentia asupra drumului si asupra faptului ca se poate ajunge pe platoul Bucegi fara sa stai ore si ore la coada la telecabina din Busteni.

Pentru cei care iubesc muntele mai exista o posibilitate de a ajunge pe platou, se poate urca, pe jos, 2 ore de la Stana Regala pana sus la Piatra Arsa, drum relativ usor insa se merge mult prin padure, cam 3/4 din drum, trebuie sa fiti mai multi si sa aveti un radio la voi pentru a face zgomot, stiti voi pentru ce.

Lumis66
[06.08.12 23:06:39]
»

@ionescunic

Daca faceai apelul se pare ca raspundeam mai multi prezent.

Sambata am dormit la Malaiesti iar duminica am urcat la Omu. Cabana arata la fel pe exterior dar in interior s-a schimbat cate ceva. La etaj, in pod sau la mansarda, inainte erau priciuri. Acum am vazut camere cu 2 si 4 paturi. Sunt intr-adevar micute, cu paturi suprapuse si lenjerie curata, la pretul de 35ron/persoana. Tot aici este si o camera cu 14 paturi. Mi se pare un lucru bun pentru cei care fac trasee grele pentru ca se pot odihni.

La parter a ramas camera cu 38 de locuri.

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.12 00:14:03]
»

Nicu, imi pare extrem de rau ca nu ne-am intersectat pe cararile de munte. Daca stiam ca esti prin zona, pe bune ca puneam de-o mini-intalnire AFA (si cu Ovidiu, Lumis66 ar fi fost super) de toata frumusetea in acel cadru natural de vis.

Ovidiu, intr-adevar ti-am dat de veste ca vom ajunge la Pestera, dar sambata dimineata am pornit-o devreme din Ploiesti, iar la 9.00 eram deja la lacul Bolboci. M-am gandit ca e prea matinal sa va deranjez, s-acum... regret ca n-am facut-o. Am fi avut parte de-o ieseala memorabila. Poate ar fi bine de-acum inainte sa dam o strigare pe forum cand mai avem initiative din astea comune

Nicu, daca-mi permiti putin sa completez la ce mai putem vizita pe traseu, pana sa ajungem sus la hotel Pestera si apoi sa luam telecabina spre Babele.

La un eventual repetir al acestui traseu sau pentru doritortii care inca nu l-au parcurs, dar s-au convins ca merita sa fie acolo, inainte de a ajunge la hotel Pestera, va recomand:

1. - vizitarea sfintei manastiri Pestera Ialomitei, schitul si biserica Sf. Nifon (amplasata chiar in curtea schitului, la intrare, in partea stanga).

Este impresionanta aceasta manastire: drumul, precum si amplasarea in mijlocul naturii, constructia ei, efectiv chiar la intrarea in pestera... toate acestea te vor uimi cu siguranta. Este un locas sfant care nu trebuie ocolit.

2. - popas la cabana Padina, unde mancarea-i excelenta, gustoasa, portiile mari, iar preturile-s pentru toate buzunarele. Pentru cei interesati :

- ciorbe: de vacuta, perisoare, porc = 5 lei; de burta 8 lei

- piept de pui sau muschi de porc la gratar cu piure, tochitura cu mamaliguta = 10 lei

- cabanos = 7 lei; pulpa de pui la tava= 8 lei

- cafea mica 2 lei, mare 3,5 lei

Scuze de interventia asta kilometrica !

Cat despre peisaj, drum, imprejurimi, cules de afine, culoarea azurie-verzulie a lacului... toate la un loc te vrajesc... intr-un cuvant mirific. Avem o tara intr-adevar superba, dar... trebuie sa sapam sa-i descoperim frumusetile.

@MCM

Sa stii ca review-ul tau despre Babele mi-a dat dorul de duca s-ajung si sa le vizitez, s-apoi fiecare floricica si fluturas sa pozez.

Cat despre babe, spre rusinea mea, e prima data cand ne-am vazut face to face si nu stiu cum or fi fost in tinerete, dar sincera sa fiu... tare ramolite mi s-au parut . Cred ca de la atata apa de ploaie nu mai au obrazul atat de fin.

MCM
[07.08.12 01:38:39]
»

@dananecula: Multam frumos, si sa ca sa nu fiu mai prejos, pe lumis66 si urjanclaudiu sa-i vezi evoluand in mediu )

calatorul
[13.11.16 15:29:14]
»

@ionescunic: DE cand asteapta relatarea asta inca un vot, mai rotund ca toate celelalte...

liviu49
[02.12.16 16:17:27]
»

@ionescunic: Stimate domn, m-ati lasat fara cuvinte! Este unul din cele mai frumoase articole citite de mine pe AFA! Eu, fiind mare admirator al naturii si, daca am ocazia, admirator si mai mare al drumetiilor pe munte. Daca ati sti cat de mult va invidiez pentru aceasta drumetie! Am fost in vara anului 1968, (da acum 48 de ani), sase saptamani la Sinaia si am batut aproape zilnic platoul Bucegilor. Din pacate nu am ajuns niciodata la Omu si imi pare rau. Mai ales ca i-am promis lui @urjanclaudiu, ca anul acesta imi voi face timp sa ajung in zona, iar domnia sa mi-a promis ajutorul de a ajunge pe Omu. Am incins mousul votand toate pozele, care m-au fascinat. Am bucuria totodata de a va acorda votul cu numarul 50. Nu stiu de ce nu ati mai scris nici-un articol de mai bine de patru ani. Eu am hotarat sa nu mai scriu articole anul trecut, in toamna, din motive de urs fara coada. Sper sa mai apuc vremea sa mai citesc un articol despre o drumetie pe munte, mai ales ca amintirile dvs. apartin unui leat de-al meu, care are, in mod sigur ce povesti.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[02.12.16 21:18:17]
»

@liviu49: totul e bine

@ionescunic: cand se termina cu bine

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, dananecula, iulianic, liviu49, Lumis66, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070069074630737 sec
    ecranul dvs: 1 x 1