GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe Valea Cerbului in intampinarea iernii
Timpul s-a schimbat atat de mult incat uneori iarna nu ajune la Bucuresti nici macar de Craciun asa ca ne-am facut obiceiul sa mergem in fiecare an in intampinarea ei.
Pana acum a nins doar razlet si la altitudini foarte mari. Oficial vineri 11 noiembrie s-au inchis traseele turistice din Bucegi pana la primavara.
In Busteni (855m) nici urma de zapada, doar pe creste se vad cateva pete albe. Pe Plaiul Munticelu padurea isi etaleaza linistita culorile toamnei. Ne-am propus sa intram putin pe Valea Cerbului sa luam pulsul anotimpului ce sta sa vina. Abia din Poiana Costilei (1310m) se vad in sus pe creste brazi argintii. Urcam usor si ajungem in Poienita Vaii Cerbului. Poteca este presarata cu un strat fin de zapada, parca ti-e frica sa o calci sa nu se spulbere si aia.
Intram pe firul Vaii Cerbului care merge paralel cu muntele Costila pe stanga si culmea muntelui Morarului pe dreapta. Lasam in stanga valea Priponului si valea Caldarilor si undeva pe la 1700m in dreapta este intrarea pe Brana Marea a Morarului despre care am scris review aici.
Zapada nu gasim mai multa nici la altitudine mai mare asa ca hotaram sa urcam pana la Omu, sigur va fi ultimul traseu pe vale inainte de venirea iernii.
Traseul ne poarta in serpentine de pe un versant pe altul, urcam o panta, un horn, o brana, urcam pe rand caldarile Vaii Cerbului, ultima parte a traseului desfasurandu-se pe partea sudica a Morarului.
Traseul este lung de 5-6 ore si iarna n-ai ce cauta pe aici. Acum e chiar placut, iarna isi face simtita prezenta intr-un alt mod. Padure, brazi, stanci toate poleite in alb. Din cauza frigului un strat de chiciura strange crengile copacilor dandu-le frumoase forme. Totul pare amortit, chiar daca soarele e sus nu mai are putere sa incalzeasca ci doar sa ne inveseleascva pe noi.
Nimic nu a scapat nepoleit. Din ce urcam observam mai bine cum natura s-a autodecorat. Priveam bradutii argintii de pe stancile Morarului, vara cand totul e verde nici nu-ti dai seama ca sunt atatia brazi acolo. Doar caprele negre faceau nota discordanta cu albul ce a pus stapanire pe copaci.
Inapoi pe vale se vede la fel de frumos iar dincolo de valea Prahovei doar creasta Baiului zambeste in soare, restul fiind inconjurat de un nor alb ce probabil poleieste acum si culmile acestor munti.
E prea frumos ca sa ne grabim si hotaram sa inoptam pe platoul Bucegilor la Hotel Piatra Arsa despre care am scris review aici, nu aveam rezervare dar intotdeauna am gasit camere libere.
Din cand in cand gasim si petice cu zapada pe care nu le ocolim, chiar vrem sa auzim cum scartie sub bocanci si sa privim urmele lasate. Odata cu altitudinea sita cu care s-a cernut zapada a fost mai mare, zapada acoprind aici si portiuni de gheata. Ultimile serpentine ce ne urca la Omu parca nu se mai termina.
Dupa 5h am ajuns la Omu, e foarte frig si cabana s-a inchis asa ca ne continuam traseul pe platoul Bucegilor spre Babele (2h) apoi spre Piatra Arsa (1,5h) – asa scrie pe indicatoare dar am facut in 2h ambele trasee.
Cerdacul ce strajuie caldarea superioara a Vaii Cerbului este alb, zapada si-a gasit adapost la umbra lui, a fost singurul loc unde era efectiv zapada. Costila era doar cernita cu zapada iar Acele Moraului nici nu s-au lasat atinse.
Am avut parte de o zi frumoasa care ne-a introdus usor in peisajul de iarna dar pe munte nu se stie cum v-a fi maine asa ca: Nu uitati traseele s-au inchis in Bucegi! Va recomand parcurgerea acestui traseu vara si pentru a va convinge cat este de frumos puteti vedea forografiile de la Brana mare a Morarului.
Iarna-i aproape! Atasez fotografii de pe Valea Cerbului care exprima “mandra glasuire a padurii de argint” vorba poetului.
Carari frumoase tuturor!
Trimis de Lumis66 in 17.11.11 20:08:13
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Fotografiile sunt atat de frumoase, incat le-am realocat punctele standard.
Eu, ca iubitor al crestelor montane, nu pot spune decat un singur cuvant: SUPERB!
Chiar imi era dor sa vad (fie si doar in imagini) valea Cerbului inzapezita. Anul acesta din pacate, pana acum nu am reusit sa calcam proaspatul strat de zapada si de acum incolo presupun ca nici nu vom mai putea merge pe acolo.
P. S. Intre noi fie vorba, am luat contact in schimb, cu zapada depusa pe creasta Craiului. A fost extraordinar, mai ales tinand cont ca este prima data cand urcam dupa ce s-a asternut un strat (subtire totusi) de nea.
Intradevar pozele sunt superbe!
As avea o rugaminte: ce tip de aparat fotografic ati folosit pentru poze?
@drinknowater:
Aparatul foto pe care il folosesc nu este unul profesional pentru ca eu sunt doar amatoare. Este un Kodak Z915. Are ceva functii pe care le-as putea folosi pentru o mai buna reusita a pozelor dar eu il tin pe automat pentru ca sunt mereu in miscare.
Drumetiile noastre dureaza 6-7 ore in care facem destui km, mergem pe brane, poteci expuse, hornuri, saritori unde trebuie sa fim atenti la pasi si atunci nu ma complic sa schimb functiile. De exemplu pe Valea Cerbului cand am ajuns aproape de Omu era atat de frig ca-mi inghetasera degetele in manusi, abia am apasat deschis, clic cateva poze si inchis, cine mai putea cauta functiile. Dar sunt multumita, pentru amintiri sunt bune pozele pe care reusesc sa le fac cu el.
@Lumis66: Multumesc pentru raspuns!
Si eu am un aparat cam din aceeasi clasa (Fuji S1500). In vacanta de anul asta am vrut sa fotografiez un apus de soare, si nicicum nu mi-a iesit pana nu am setat aparatul pe "complet automat". Cand este lumina, nu ai nevoie de cine stie ce aparat; abia cand nu este multa lumina se vad diferentele intre aparate. Lumina putina inseamna timp de expunere lung, si daca iti tremura mana nu-ti iasa bine fotografia. Dar bineinteles ca are importanta si aparatul: in vacanta de care pomeneam aveam o colega de drum total habarnista in ale fotografiei, dar deoarece avea un aparat mai bun ca al meu (cam la dublu pret) ii ieseau niste poze de imi era ciuda pe ea.
Cei care fac poze celebre au nevoie doar de 2 lucruri: un aparat bun si o "pozitie buna". Si din cate am inteles, toti spun ca cel mai greu de obtinut este "pozitia"!
N-aş vrea să vă stric distracţia, dar pe forum este deja un topic despre aparatele foto pe care le deţinem. Poate scrieţi şi acolo.
@Dragos: Multumesc pentru redirectionare, nu stiam de pagina asta!
Dar ceea ce numesti "distractie" este de fapt o opinie, sau chiar un indemn adresat autoarei review-ului, legat de fotografiere: daca faci un efort asa de mare, si ai si noroc legat de o vreme care iti descopera imagini rar vazute, este pacat ca imaginile sa nu fie intiparite pe un suport extern, la fel de frumoase cum au fost intiparite in memorie!
@Lumis66: Sa stii ca m-au impresionat explicatiile tale legate de modul in care ai facut pozele!
Am fost si eu pe munte mai in tinerete si stiu ca nu-i usor. Si ce-i de apreciat e faptul ca sunt unii, ca si tine, care fac treaba asta si dupa ce au trecut de prima tinerete!
In orice caz, daca pe viitor o sa va indreptati pasii spre Muntii Apuseni, pot sa va spun de cateva locuri mai putin cunoscute, dar extraordinare!
@drinknowater: de acord cu tine; io ma refeream la 'distractie' apropo de subiectul poze si aparate foto - tindem sa devenim off-topic, de aia ziceam ca e mai bine sa scriem unde e deja vorba despre asta...
PS si daca tot veni vorba: acum e misto sa faci poze, chiar si iarna, da' ia sa fi vazut acum 40 de ani, cu un Smena de gat, la care trebuia sa tragi filmul dupa fiecare cadru, sa faci punerea la punct a distantei (dupa ochi, ca telemetru n-avea), sa stabilesti care ar fi cea mai potrivita pereche timp de expunere/diafragma pentru subiectul ce urma a fi pozat si sa mai si faci poza, fara a o misca, fara a fi ajutat de vreun stabilizator de miscare... ca sa nu mai spun ca aveai doar (maximum!) 2-3 filme la tine, ca erau scumpe si nici nu se prea gaseau... asa ca fiecare poza facuta trebuia bine "dramuita", sa nu irosesti pelicula de pomana... sincer, mie alea mi se par mai poze decat astea digitale de 1 milion de ori!
PS la PS: o pelicula fotografica avea, pentru cei care s-au nascut direct cu camera digitala in buzunar, doar 36 de pozitii! cu putin noroc, mai scoteai 2 in plus, daca stiai cum... nici vorba de sute de poze pe un card.
@drinknowater:
Am vazut ca ne incadram la aceeasi varsta 40+ de ce vorbesti de prima tinerete la trecut?
Glumeam, dar sa stii ca eu cred ca cei care iubesc muntele nu au varsta. Eu merg pe munte cu oameni iesiti demult la pensie dupa care nu ma pot tine pe traseu.
Apoi daca ma uit la parul lor ma simt chiar tanara si totodata mi se pare ca am datoria sa invat cat pot de la ei pentru a duce mai departe ceea ce fac ei.
Nu inveti doar cararile muntilor, ei stiu sa te faca sa intelegi de ce sa iubesti muntele, sa faca echipe, sa uneasca oamenii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Importantă este călătoria, nu destinația — scris în 30.05.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 In vizită la balaurul din Bucegi — scris în 28.01.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi pe traseul Cabana Piatra Arsa - Babele - Sfinxul - Crucea Eroilor — scris în 08.08.22 de crismcl313 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Predeal - Bușteni pe sub Bucșoiu — scris în 23.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ