ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Povesti de octombrie. Constanta Free Tour

TIPĂREȘTE

Nu foarte mulţi cunosc faptul că în câteva oraşe din ţară, care le poţi număra la o singură mână, se organizează tururi gratuite pentru vizitarea principalelor obiectivelor pentru turiştii care ajung acolo sau pur şi simplu pentru localnici, care au astfel posibilitatea de a cunoaşte istoria locurilor respective, multe dintre ele învăluite în legende cu mult mister.

Un astfel de tur gratuit se organizează şi în Constanţa prin implicarea unui om care iubeşte foarte mult vechiul Tomis, deşi ea nu s-a născut aici, dar este legată de foarte multe lucruri care îi asigură un echilibru perfect între cunoaştere şi pasiune. Se numeşte Diana şi o puteţi descoperii pe facebook sau pe google dacă daţi o simplă căutare a tururilor gratuite pentru Constanţa.

În urmă cu aproape doi ani când am auzit pentru prima dată de acest proiect, am fost extrem de reţinut, n-aş fi dat şanse de supravieţuire mai mult de câteva luni, nu putean concepe ca un om să stea mai mult pe străzi decât la muncă sau acasă şi in plus să muncească voluntar pentru acest lucru. Apoi, pe măsură ce am cunoscut-o urmărindu-i activitatea, am constatat că mă înşel, că Diana este un om care pune mult suflet în ceea ce face, că aceste tururi în istorie fac parte din însăşi viaţa ei, că dăruieşte bucurie şi primeşte satisfacţia de a face un turist să plece cu multe informaţii, mulţumit de oraşul pe care l-a vizitat. Pe AmFostAcolo am citit multe astfel de cazuri în care raportul eşec/reuşită vacanţă era dat tocmai de informaţia despre acel oraş. Iar aici intervine Diana, care încearcă şi reuşeşte ca turiştii să înveţe câte ceva din istoria Tomisului, astfel încât vacanţa să fie pe deplin reuşită.

Ieri am participat pentru prima dată la un astfel de tur organizat în special pentru constănţeni, pentru că am constatat că sunt mulţi care nu-şi cunosc propriul oraş şi istoria acestuia. Turul s-a organizat în Centrul Vechi al oraşului, plecând de la Harta cu mozaic a cetăţilor din Dobrogea şi până la Statuia lui Eminescu de pe faleza Cazinoului din Constanţa. N-am să vă povestesc în detaliu traseul de aproximativ 4 km (în zig zag de cele mai multe ori) pentru că sunt sigur că mulţi dintre voi aţi vrea să participaţi la un astfel de tur gratuit şi nu vreau să vă răpesc plăcerea participării, însă locurile vizitate sunt emblematice pentru old town, clădiri de patrimoniu cu legende dintre cele mai frumoase.

Dacă de cele mai multe ori Diana conduce grupuri de câteva persoane, ieri a avut lângă ea aproape 110 persoane dornice să o asculte şi să o urmeze. Cred că a fost cea mai numeroasă participare iar personal nu cred că cineva a depăşit-o. Poate doar la Iaşi, unde domnul Florin B. cochetează de câţiva ani cu acest tip de turism, sau la Bucureşti, unde Florin A. are deja o clientelă numeroasă.

Am încercat să fiu turist în Constanţa, mi-am scos din minte tot ceea ce ştiam despre oraş, am ascultat-o atent pe Diana, deşi nu întotdeuna am reuşit datorită aglomeraţiei, am aflat lucruri interesante despre cele mai vechi clădiri din oraş, deşi în călătoriile mele alături de un prieten, Zetu H. am aflat şi invăţat lucruri interesante despre oraşul vechi, despre construcţiile englezeşti, despre clădirile istorice construite în diferite stiluri, despre bezilicile de sub oraş, dar mai ales despre cazemate. Informaţiile Dianei mi-au completat imaginea despre vechiul Tomis, oraş pe care il iubesc din ce în ce mai mult.

Am vizitat vechea poartă a cetăţii Tomisului, adică una dintre ele, cea care este cel mai vizibilă, am făcut cunoştinţă cu biserica greacă şi cea armeană, ne-am plimbat pe lângă vechea şcoală elenă şi Teatrul Elpis, am vizitat clădirile din Old Town, cele care nu sunt atât de expuse vizitatorilor oraşului care aleg să se plimbe doar pe străzile pricipale, am aflat despre cea mai îngustă stradă din Constanţa, dar şi despre cea mai scurtă străduţă, despre bordelurile interbelice din Constanţa şi despre poveştile cu negustori şi marinari. Am descoperit locul unde pentru câteva zile a trăit Eminescu şi unde a scris una dintre cele mai frumoase poezii, am aflat legendele despre Casa cu Lei şi poveştile cu aristocraţii care erau dornici de petreceri şi de seri dansante, am vizitat moscheea Carol I şi i-am aflat istoria, am făcut cunoştinţă cu Ovidius şi cu Muzeul de istorie, de fapt cu fosta Primărie care s-a mutat din Muzeul de Artă, cel de lângă fostul palat al telefoanelor. Am aflat informaţii despre casa Zambaccian şi despre Palatul Şuţu şi fecioarele care sfârşeau în mare, am descoperit cel mai vechi capac de canalizare din Constanţa, ni s-a povestit despre basilicile de sub oraş şi despre cele câteva care sunt la lumină dar şi despre cele care sunt conservate, am făcut cunoştinţă cu frumoasa clădire a bisericii romano-catolice, ne-am întâlnit cu Saligny şi am descoperit portul vechi dintr-un frumos loc de la inalţime, am aflat despre opera lui Jalea şi apoi despre Cazinoul din Constanţa. Am făcut cunoştinţă cu strada Diana şi cele trei similitudini cu ghidul nostru. La sfârşit l-am salutat pe Eminescu şi pe Veronica de pe faleza Cazinoului.

Cred că aş putea scrie foarte mult despre fiecare obiectiv în parte. Este normal, este oraşul meu pe care il iubesc, însă privind din ochii unui vizitator, volumul imens de informaţii primite in aproape 3 ore te determină să îndăgeşti pe loc acest oraş. În plus, chiar şi eu am învăţat câteva lucruri pe care nu le ştiam. Iar dacă voi merge săptămâna viitoare intr-un alt free tour, voi mai invăţa câte ceva. Întotdeuna învăţăm ceva. Important este să vrem.

Dacă n-aş fi avut o întâlnire in acea după-amiază, mi-ar fi plăcut să o invit pe Diana şi pe soţul ei la o cafea pentru a povesti mai multe. Sunt convins că ştie foarte multe lucruri insă din cauza timpului limitat şi a frigului de afară, multe dintre poveşti n-au fost spuse.

In final aş vrea un singur lucru. Nu evitaţi free tour-ul organizat de Diana, căutaţi-o şi ascultaţi legendele şi poveştile despre Constanţa. Sunt sigur că veţi iubi mai mult Constanţa, iar la revenirea acasă nu veţi mai scrie urât despre el.

Mulţumim Diana pentru timpul tău şi pentru faptul că promovezi atât de bine Constanţa.

Aş vrea să văd în cât mai multe oraşe din ţară astfel de iniţiative.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 25.10.15 15:19:33
Validat / Publicat: 25.10.15 16:16:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1744 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Ion Negru
[25.10.15 23:09:53]
»

Am participat si eu la acest free tour, alaturi de extraordinara Diana S., de Ovidiu si de alte peste 100 de persoane si mi-a placut foarte mult. Am redescoperit Constanta si recomand tuturor ca pe langa o plimbare frumoasa sa ascultati povestile privind zona istorica a orasului de la malul marii!

elviramvio
[26.10.15 07:56:15]
»

@pepsi70ro -

Frumos articol, felicitari! In Bucuresti sunt astfel de actiuni, eu stiu doar contra cost. Dar, o rugaminte, fa-ti timp - iarna-i lunga si vanturile puternice acolo la malul mari - si scrie despre acest oras frumos, pentru ca cei ce trec pe acolo sau isi fac vacantele, sa doreasca sa vada si altceva pe langa plajele din Mamaia sau cluburile de noapte (din pacate sunt si turisti care nu vad dincolo de acestea). A scrie despre un oras precum al tau, este si o lectie de cultura generala, asa cred.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[26.10.15 13:36:33]
»

Am scris și voi mai scrie. În definitiv localnicii sunt cei care trebuie să-și promoveze cel mai bine orașul

crismis
[10.04.17 20:11:24]
»

@pepsi70ro: Am avut bucuria imensa de a participa sambata trecuta la un astfel de tur "cu Diana prin peninsula istorica a Constantei". Daca acum 2 veri, cand am tras o fuga pe litoral, am strambat din nas si am vazut doar darapanaturi, tigani si mizerie in Centrul Vechi, de data asta perceptia mi s-a schimbat radical. Si asta datorita Dianei, care reuseste sa te molipseasca de pasiunea ei pentru case vechi, pentru frumos, pentru istorie...

Nici n-am plecat bine, ca deja ma gandesc sa ma intorc! Si jur - in veci n-o sa mai zic ceva rau de Constanta si de litoralul romanesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, Ion Negru
Alte impresii din această RUBRICĂ[Re]Descoperă Litoralul românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048892021179199 sec
    ecranul dvs: 1 x 1