ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Călător prin țara mea: Năeni, județul Buzău

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ion la pădure, cu căruța trasă de un cal și, normal, cu câinele după el.
Taie vreo câțiva copaci, îi fasonează și-i urcă în căruță. Făcuse ditamai încărcătura, dă să plece. Calul se încordează, se smucește, trage, dar, să clintească căruța, mult prea grea pentru puterile lui, neam!
Ion se pune cu bătaia pe cal, doar-doar o scoate căruța. La un moment dat, calul îi spune lui Ion:

- Băi, Ioane, tu ești sănătos la cap? Ai pus atâția copaci în căruță de-ai afundat roțile pân'la butuci, pământu-i moale, eu-s slab, cum dracu vrei tu să scot căruța de-aicea? Mă și bați, ca un idiot, degeaba!...
Ion, când aude calul vorbind, să-i crape inima de uimire și alta nu! Aruncă bâta, lasă căruță, lasă cal și o ia la fugă prin pădure, peste deal, s-ajungă acasă. Câinele o ia după el.
Fuge ca disperatul vreo 8 km, ajunge acasă și cade lat, în fața porții. După câtva timp, se trezește din leșin, cu câinele care-l lingea pe față. Dă din mână, scârbit și caută să se ridice, la care câinele, dându-se-n spate:
- Băi, Ioane, să-mi bag picioarele, ce spaimă-am tras când am văzut că vorbește calul!

De câtva timp am încercat, cu vorbă bună, bine-nțeles, să-l fac pe @Crazy Mouse să stea cuminte, la el în județ și să mă lase pe mine-n Vrancea mea. Dar, ți-ai găsit, omu' nu se lasă, neam!

În atari condiții mă consider dezlegat de orice obligație pașnică și voi lua măsuri în consecință: îi voi năpădi județul cu orice ocazie mi se va ivi și voi scrie despre ceea ce am văzut. :D :D :D Așa de năprasnică-mi va fi răzbunarea, nu, nu vreau să iert!

Vineri, 22.09.2017 stăteam și mă gândeam că ce-o să fac io în week end, adică, mă rog, altceva decît exploatarea domestică la care sunt supus în mod samavolnic de către propria mea soție! Ducem un trai interesant, ea încearcă să mă facă să muncesc, eu fac eschive demne de cel mai mare campion la box, dar, în rest, ne iubim iar gospodăria înflorește!

Sâmbăta ca sâmbăta, știam că n-am niciun spor s-o determin să iasă din casă dar duminica eram ferm decis să călătoresc. Așa că, după cum vă spuneam, vineri fiind, am deschis un sait de turism care să mă-nvețe ce-aș putea face într-o zi, pe lângă Vrancea.

Eh, saitul ăla m-o dus direct la județul Buzău și mi-o arătat nește chestii demne de interes turistic. Nu, nu vi le spui, abia după ce merg acolo o să vă spui de ele, nu de alta, dar vreau să-l încercuiesc pe @Crazy Mouse. Pentru că de ce am io ambiția asta?! Nu știu!

După ce m-am bunghit eu pe saitul de mă-nvăța cum să fac turism în județul Buzău, am decis că voi merge în comuna Năeni și anume ca să văd ce este cu ”Biserica dintr-o piatră” și cu necropola tracică și grotele dacice care există acolo.

Zis și făcut, transmis Adrianei dorința mea, ea acceptat tare ușor?! Bine, promit să fac și eu treabă-n curte! (oricum o fac!)

Am îndesat într-un rucsac de voiaj, fără grabă, vreo patru sandvișuri, o sticlă cu apă plată și vreo două bulendre de vânt-ploaie, deși cerul era luminos iar dogorelul încerca să-și facă treaba. Din păcate, dacă se tot îndepărtează de Pământ, îi vine destul de greu să facă asta de la primele ore ale dimineții.

Apoi, urcat în Skoda personală și urmat un traseu clasic pentru ajuns zona Buzăului: DN 2, trecând prin Focșani - Rm. Sărat (bună dimineața, @Crazy Mouse) - ocolim Buzăul prin Mărăcineni și ieșim la intersecția spre Urziceni9stânga, sus pe pasarelă) și Ploiești (drept înainte). Noi înainte mergem, de-aici, pe DN 1B, până la Săhăteni unde, pe la jumătatea comunei, vom vedea un frumos indicator care ne anunță că, dacă facem la dreapta, pe DJ 205, în 7 km ajungem la Năeni, scopul și ținta călătoriei noastre!

Drumul de la Săhăteni spre Năeni nu este rău, este asfaltat în totalitate, dar mai are oarece dâmburi și vreo câteva gropi ca să nu credem că nu mai suntem în România.

Drumul urcă ușor, printre podgorii, spre poalele Dealului Istrița și, până ajungi la Năeni treci prin câteva sate: Vispești apoi ajungi în Năeni, dar treci de satele Fântânele și Vârf.

La intrarea-n Năeni ai să vezi o mare statuie a Sf. Gheorghe, surprins în activitate, înțepând balaurul cu lancea. Atâta doar că statuia, metalică, este cam nevopsită iar acolo unde mai este vopsea, este binișor scorojită.

Locurile sunt liniștite dar localitățile prin care treci sunt cam prăpădite, ceea ce mă miră, în Vrancea localitățile cu vii sunt frumoase și bogate. Mă rog, altă karmă!

Numele de Năeni se pare că vine de la o zeitate iraniană a naturii, Anaitis, a cărei statuetă de aur ar fi fost descoperită aici, în anul 1893, sub culmea Dealului Colarea.

De altfel, din punct de vedere arheologic, Năeniul este cunoscut tocmai pentru faptul că aici au fost descoperite obiecte de ceramică sau bijuterii precum și o necropolă despre care s-a stabilit că ar fi de prin perioada 1800 - 1200 î. e. n.

În 1978 au fost descoperite vase de ceramică lucrate pe roata olarului de prin secolul al V-lea dinainte de Cristos, deci, potențial istoric ar fi.

Principalul obiectiv pe care vrei să-l vezi, odată ajuns în Năeni ar fi ”Biserica dintr-o piatră”, zidită pe vârful dealului Istrița.

Până aici se poate ajunge cu mașina, chiar dacă ultima sută de metri o urci cu viteza întâi. Eu, cel puțin. Parcăm lângă biserică și facem cei câțiva pași până ajungem chiar în fața ei. Curtea mare, cu ziduri din piatră. Ar fi și culmea să fie altfel, aici existând o carieră de piatră iar una din meseriile de bază ale năeniștenilor fiind aceea de cioplitori în piatră.

Vreau să mă refer la această biserică doar ca obiectiv turistic, fără nicio conotație ecumenică.

Am citit despre ea că ar fi unică deoarece a fost ridicată din piatră, travertin de Năeni, un calcar relativ moale, extras dintr-o carieră din apropiere.

Ceea ce-i conferă unicitate bisericuţii este realizarea catapetesmei şi a porţilor împărăteşti tot din aceeiaşi piatră.

Biserica servește pentru credincioșii din satul Vârf, așa o fi dar eu am ajuns acolo la ora 13,00 și era extrem de închisă. N-am văzut nicio bucată de interior, dar-mi-te catapeteasma! Ne plimbăm prin curtea ei, curte largă și facem poze cu exteriorul bisericii și, peste gard, spre valea de unde-am venit. Da, peisajul este tare frumos, biserica nu-mi spune nimic, e un lux inutil, ridicat în vârful unui deal.

Am zis că nu mă mai iau de BOR, tac, deci. Atâta spui, ”Biserica dintr-o piatră” nu-mi inspiră nimic, nici ca turist, nici ca ortodox. Punct!

Mult mai interesant este ceea ce găsim în imediata apropiere a bisericii: câteva morminte despre care se spune că sunt din perioada tracică. De fapt, s-ar zice că ne aflăm pe locul Necropolei Tracice și un indicator pus acolo ne explică ceea ce vedem. Este lucru bun, altfel nu văd cum am putea ști despre asta!

Bântuim, de capul nostru, facem poze bolovanilor de acolo, despre care se spune că sunt nu știu ce morminte, al căror conținut ar fi fost ridicat și dus la Muzeul de Istorie din Buzău. Pe lângă noi se ițesc câțiva copii care ne spun, pe nerăsuflate, povestea mormintelor, cum că într-unul din ele s-ar fi găsit o mână de om și o sabie. Corect, le dau 2 lei, deși-s trei, dar, nici eu nu mai am mărunt iar 10 lei nu vreau să le dau! Ce vreți, Balanțele-s zgârcite!

Tot lângă biserică este și un indicator cu obiectivele de vizitat din zonă, și ăsta este bun, pentru că te deslusește, într-o oarecare măsură.

Studiem harta și decidem să ne aruncăm în viață, mergând spre Tabăra de Sculptură Năeni și, de acolo, mai departe, spre Grotele Dacice.

Drmul este vizibil, urcă până-n vârful dealului și noi îl urmăm. Din Vârf, unde panorama este tare frumoasă, drumul se pierde, rămâne o simplă cărare, urmată de oamenii locului care-și priponesc caii la păscut pe acele locuri.

La cca 15 minute de mers pe jos, pe coama dealului, ajungem la Tabăra de Sculptură Năeni.

Blocuri de piatră au fost aduse aici iar copiii veniți în tabăra de sculptură și-au exersat talentul. Ne plimbăm, agale. Peisajul este tot frumos, doar că se adună ceva nori de ploaie.

Coborâm spre ”Satul dacic” dar, norii chiar se zburlesc, așa că ne întoarcem spre culmea dealului, spre grotele dacice.

Maluri mari, de piatră calcaroasă și vreo două indicatoare ”. ROTĂ” și un anunț să nu călcăm prea aproape de marginea cărării că-i pericol de surpare. Cărarea este însă prin mijlocul tăpșanului, nu prea văd cum s-ar putea surpa? Doar dacă, Zamolxis, că tot e el tata dacilor din grotele de la Năeni, țină chitră pe mine că l-am luat la mișto cu Polovragiul lui! :D

Mă rog, am hălăduit pe-acolo preț de vreo oră și jumătate.

Din punctul meu de vedere, zona suferă pentru că nu sunt suficiente indicatoare. Și pentru faptul că e abandonată. Mă gândesc că, în Thassos fiind, am fost să vizităm templul nu știu cărei zeițe. Am dat 2 euro, ni s-a dat un bilet, am intrat într-o arie și am văzut vreo trei bolovani, unul peste altul. Am întrebat unde-i templul și ne-au arătat ăia trei bolovani. Mi-au și explicat că templul are vreo 3000 de ani, deci, nu se putea păstra altfel.

Cu bolovanii de la Năeni dăm recital, ar trebui să se scoată bani de-acolo!

Bani cu care să facem altceva decât biserici în vârf de deal, sau, oriunde altundeva!

Spuneam că am ajuns la Năeni, pe la ora 13, la ora 15,00 cam terminasem zona. Mai era de mers spre ”Chilia lui Ambrozie ” dar norii de deasupra, nu și nu! Am abandonat ideea deși realizez că, prea curând nu voi mai ajunge acolo.

Per total, nu mă consider păcălit, este o ieșire plăcută, de după-amiaza unei zile de week end, dar, să locuiești prin zonă sau să ajungi întâmplător acolo. Excursie doar pentru ceea ce e acolo, mnneah, mai degrabă nu!

Ne-am întors spre Mărășești. Repet, dezamăgiți doar de faptul că nu știm să facem turism și că cheltuim banii destinați turismului pentru logo-uri cu frunze. Apropos, blonda, fostă ministresă a turismului este buzoiancă, în loc de pârtie de schi la Bistrița, unde zăpada nu se depune pentru că nu-i altitudinea necesară, poate c-ar fi putut să bage niște bani în locuri din astea, care atestă faptul că suntem aici, ca popor, de vreo câteva mii (bune) de ani. Și că, măcar din punctul ăsta de vedere, ar trebui să fim respectați de către alte popoare, care, pe vremea când noi construiam temple, ei își întorceau carnea din care mâncau sub șaua calului, cică pentru a-i da un plus de savoare.

Apropos, că veni vorba de carne și savoare: după Buzău, pe la Poșta Câlnău, sunt gheretuțe unde se vând produse tradiționale din zonă: cârnații de Pleșcoi și pastrama de oaie! Încercați, merită! Mai ales că a ieșit tulburelul!!!

Haidi, pa!

Rog web, porția de muzică: https://www.youtube.com/watch?v=YJVmu6yttiw

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 25.09.17 12:10:14
Validat / Publicat: 25.09.17 20:26:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂRATA MONTEORU [BZ].

VIZUALIZĂRI: 1984 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Hal de peisaj!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.09.17 21:13:42]
»

@Yersinia pestis: Deşi ai invadat frumoasele meleaguri buzoiene, eu nu mă supăr, suntem chit! Chiar te felicit pentru alegerea destinaţiei (am fost şi noi acolo anul trecut), o zonă îmbrăcată în culori superbe acum, la ceas de toamnă! Bine, se vede şi mâna fotografului, meseriaş, măi nene, şi ăsta! În altă ordine de idei, ai perfectă dreptate, potenţialul turistic al României este uriaş, doar că nu ştim să ne fructificăm avantajele! Avem atâtea zone frumoase, locuri încărcate de istorie, legende, dar nu ştim „să ne vindem marfa”!

Tot prin zona Năeniului ar mai fi de vizitat Crucea Manafului (pe lângă Chilia lui Ambrozie, obiectiv pe care l-ai amintit) şi la o distanţă destul de mică se află localitatea Pietroasele, locul unde a fost descoperit celebrul tezaur „Cloşca cu puii de aur”. Iar în perioada asta merită degustat şi tulburelul de la Pietroasele!

Toate cele bune! O toamnă frumoasă vă doresc vouă, dar şi celorlalţi Afa-işti!

krisstinna
[25.09.17 22:06:43]
»

Yersi: excelente pozele, ador cerul și norișorii, i-ai surprins perfect. Tu ai făcut pozele sau Adriana?

Felicitări pentru review, pentru plimbare. Să vă fie de bine!

Zoazore
[25.09.17 22:17:58]
»

@Yersinia pestis: Toate ca toate, dar P18 și P21 îs sublime!

Frumoase locuri, frumoase peisaje, frumoasă ”invazie”!

Drumul spre ROTĂ, însă, face toți banii

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.09.17 08:49:11]
»

@Crazy_Mouse: Da, te asigur că voi hălădui prin județul Buzău și că voi scrie despre ceea ce am văzut:Cât mă va ține cheful de scris, asta nu pot garanta!

Cert, este un județ frumos, are și multe locuri interesante (Focul viu de la Lopătari, muntele de sare de la Lopătari, trovanții de la Ulmet, Vulcanii Noroioși, am fost cam peste tot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
horachira
[26.09.17 08:50:12]
»

Cu toate ca nu o iubesc pe blonda, partia de la Bistrita este strict "copilul"primarului", el a insistat în prostie

Altfel, te rog mai scrie, scrie orice îți vine în minte, ma relaxezi

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.09.17 08:54:10]
»

@krisstinna: aaa, nu, pozele le-a făcut băiețașul ăla, de ne spunea poveștile, cu telefonul meu!

Adrioana a făcut doar pozele în care-s eu cu spatele, nu mă puteam fotografia singur!

P18, da, chiar cred că e frumoasă, P21, mmm, mai vorbim!

tata123 🔱
[26.09.17 09:56:28]
»

@Yersinia pestis: Un loc potrivit pentru o incursiune a orășenilor din cele patru zări mai apropiate - se ajunge ușor, e asfalt (aproape) peste tot. Mi-am amintit cu plăcere de locurile străbătute prin iunie în zona Năeni. Se cunoaște diferența între fotografiile din articolele mai vechi și cele de aici; avea ochi băiatul, și tu - telefon bun.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.09.17 10:03:23]
»

@horachira: Da, dar blonda m-a enervat mereu așa că dau toată vina pe ea!

Mi-a plăcut ironia de final! ????

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.09.17 10:05:41]
»

@tata123: Păi, e ca sintetizatorul în muzică, ajung să compună și afonii!

Așa și cu foto, duci aparatul la ochi, găsești unghiul și instalația face restul!

mishu
[26.09.17 21:02:51]
»

@Yersinia pestis: Interesant articolul, poze minunate iar faptul ca ne-ai tratat cu spatele ca sa ma exprim frumos, o sa-l trec cu vederea. Probabil ca pana sa vedem si fata mai avem (desi ai mai pus o poza undeva ????)

Felicitari, o alegere inspirata, votat cu mare placere.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.09.17 22:41:52]
»

@mishu: multumesc pentru vot și ecou!

Nu vrusăi să irit pe nimeni cu spatele meu, de fapt, chiar am ținut la voi, dacă-mi vedeți mecla vă stă inimioara! ????

Qvadratvus
[15.10.17 17:33:55]
»

Sincer, nu prea sunt de acord cu opinia lui Yersinia pestis despre zona Năenilor. Exceptând Biserica dintr-o Piatră (care mie mi-a plăcut, dar asta e, gusturile nu se discută), Tabăra de sculptură și Chilia lui Ambrozie, se mai poate merge spre vârful Istriței (de unde panorama este super-meseriașă). De asemenea, locul e plin de fosile, e suficient să ai puțină răbdare și suficientă atenție, pentru a găsi bivalve și gasteropode fosile.

În plus, pentru cine e amator, se pot degusta vinuri la cramele din zonă.

În apropiere se mai află și castrul și termele romane, locul descoperirii Tezaurului de la Pietroasele, cetatea dacică de la Gruiul Dării, podurile de piatră de pe DJ205 (aflate între Clondiru de Sus - Comuna Pietroasele și Izvoru Dulce - Comuna Merei), Crucea Manafului și conacul Gheorghe D. Hariton.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[16.02.20 11:58:57]
»

Mutat în rubrica "Prin ținutul pietrei - Năeni, SĂRATA MONTEORU [BZ]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
horachira, mishu, Qvadratvus, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPrin ținutul pietrei - Năeni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079710006713867 sec
    ecranul dvs: 1 x 1