GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Postojna Cave Rooms & Apartments Proteus
Anul acesta ne-am propus să vizităm peștera Postojna din Slovenia. Aveam mai multe variante privind traseul și cazarea - să stăm în Trieste sau Ljubljana și să dăm o fugă la peșteră sau să ne cazăm în zonă, pe undeva prin Postojna. Am optat pentru a doua variantă și se pare că a fost o alegere bună. Așa că am rezervat din timp o cameră, cea mai ieftină, la hotelul Postojna Cave Rooms & Apartments Proteus situat în centrul vechi al orășelului Postojna. Am cercetat distanța de la hotel la peșteră și am constatat că nu este mai mare de 600 m până la punctul de achiziționare bilete la peșteră, așa că ne-a convenit.
Am ajuns în Postojna dimineața pe la ora 10, venind de la Trieste. Primul lucru, am căutat cazarea deși știam că nu putem prelua camera decât la ora 14 dar aveam alte motive și anume lăsatul mașinii în parcarea hotelului și obținerea cardului pentru reducerea de 10 % din prețul biletului la peșteră pentru clienții hotelului (se poate alege reducere la vizitarea peșterii sau a castelului Predjama).
Am avut noroc să găsim loc liber chiar în garajul hotelului. Noroc pentru că acesta are doar 6 locuri pentru mașini și 3 sau 4 pentru motociclete. Puteam să lăsăm mașina în altă parcare publică unde hotelul are gratuitate dar așa a fost mai bine pe căldura din acele zile.
Am luat de la recepție cardul pentru reducere, am vizitat peștera și ne-am întors după ora 16 la hotel să ne cazăm.
Recepția hotelului se află în restaurantul propriu, ușor de identificat fiind cu fața spre piața orașului. Imediat am primit din partea casei două pahare cu ceai rece de fructe, foarte bun pe acea căldură toridă. Despre ceai știam, era trecut pe rezervare. Dar am primit și un platou cu 4 prăjituri cu nucă și gem de fructe de pădure, platou dus în cameră de recepționer. Plus un "olm" de turtă dulce, au zis ei pentru a ne aminti și de hotel dar și de peșteră.
Formalitățile au fost destul de rapide, singura problemă fiind faptul că nu s-a putut plăti cu cardul, rețeaua era cu ceva probleme. Pentru a evita repetarea situației și implict pierdere de timp mai târziu, am ales varianta plății cash. Am primit factura ce includea toate plățile -
cazare cu reducere 10% eu fiind clientă fidelă Booking.com, plus micul dejun opțional, plus taxa de oraș, aici 1,27 € de persoană pe noapte, apoi am fost conduși la cameră.
Accesul la camere se face fie prin exteriorul clădirii, fie direct din garaj.
Camera noastră a corespuns întocmai pozelor și dotărilor de pe Booking.com. A avut paturi foarte bune, perne suficiente de mai multe mărimi, lenjerie de bună calitate și discret parfumată. Un birou cu mai multe locuri de depozitare, scaun bun și o canapeluță extensibilă foarte bună completau dotările camerei. Tv cu multe canale și wi-fi bun, nu avem ce reproșa. Aerul condiționat nu l-am folosit căci era destul de bine în cameră deși ne bătea un soare sănătos în geamuri. Vara însă este necesar, mai ales că peste drum de hotel este biserica al cărei clopot bate "doar" din sfert în sfert de oră. N-am avut totuși probleme, cu geamurile închise am dormit neîntorși. Prize suficiente atât la pat cât și la birou. Mocheta foarte curată. Pe birou am găsit din partea casei două sticle cu apă plată, puse atunci căci erau suficient de reci. Singurul minus al camerei este lipsa unui minibar sau răcitor, mă gândesc că vara este necesar. Dar, la cerere, se poate comanda telefonic băutura rece la cameră.
Baia a fost curată, cu prosoape foarte bune și suficiente, consumabile de asemenea și un bun uscător de păr. Cabina de duș bine etanșeizată astfel că nu am înotat după duș prin camera de baie.
Micul dejun este opțional și se plătește separat - 7 € / persoană. A fost excelent, feluri variate și bine pregătite de mezeluri și brânzeturi, lapte proaspăt ce nu avea gust de pet, cafea pe gustul meu, adică destul de tare, suc de portocale, unt, miere și gemuri de fructe locale, prăjituri și fructe ce puteau fi luate la pachet. De altfel, la cerere, restaurantul hotelului pregătește mic dejun sau/și prânz la pachet. Meniurile dietetice, în funcție de cerere, pot avea un preț suplimentar față de listă. Pentru celelalte mese în afara micului dejun, restaurantul oferă reducere de 10% la prețurile din meniu, celor cazați în camerele lor.
Hotelul nouă ne-a plăcut și îmi pare a fi o alegere excelentă pentru cei care vor să rămână o noapte acolo. La cerere ei pot rezerva bilete de intrare la peșteră și acestea se pot ridica de la recepție, noi am preferat să le luăm direct pentru că nu eram siguri ce variantă alegem.
Hotelul are și câteva apartamente cu living și o mini bucătărie, pentru cei interesați rog să se atașeze articolului un mic filmuleț de prezentare, cu atât mai mult cu cât aparatul meu foto a răcit în peșteră !!!
La recepție se oferă și serviciul de schimb valutar pentru anumite valute iar imediat la ieșirea din restaurant este un bancomat public pe care l-am și folosit, exact cu acel card considerat invalid de sistemul de la recepție.
Despre personal pot spune că a fost foarte prietenos, cei cu care am interacționat vorbeau bine mai multe limbi străine.
Este un loc pe care eu îl pot recomanda fără ezitare celor ce vor să petreacă o noapte în orășelul Postojna. Sper să nu schimbe modul de acum, este o afacere de familie.
Webmaster, te rog youtube = ruY7YbtXJnM
Mulțumesc.
Trimis de elviramvio in 08.06.17 11:03:24
29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.77542100 N, 14.21240400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună recomandarea
Mutat în rubrica "Postojna Cave Rooms & Apartments Proteus, POSTOJNA" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)--
Presupun că urmează și fotografiile...
@webmasterX:
Nu, este putin spre stanga, exact acolo unde pe harta este marcata ABANKA. Abanka este corp comun cu hotelul si chiar atm-ul este pe zidul restaurantului.
Am incarcat si ceva poze, mie imi apar.
@elviramvio: Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.
În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.
Am vizitat peștera in data de 25 mai fiind la întoarcere din circuitul de 13 zile in Italia. Biletul a costat 22 euro/persoană, dar s-a meritat. Cu greu poți descrie in cuvinte mirifică lume subterană. Încântat! Prin vot acordat cu mare plăcere.
@webmaster26:
Cu multa placere. O zi frumoasa!
@ovidiuyepi:
Da, este o pestera frumoasa, pacat ca trebuie sa fii iute de picior si nu prea ai timp sa admiri un piculet mai mult minunile.
Noi am fost pe 28 mai, biletul l-am avut combinat si a costat, cu toata reducerea 26 euro dar a meritat. A doua zi, la plecare am revenit la un magazin in zona pesterii si era plin de oferte cu alte preturi. Stiu sa castige din ce le-a dat natura, bravo lor.
Am luat audioghid, platit separat dar a meritat, am primit ceva informatii in plus, lucruri despre care nu prea stiam din ce citisem pana atunci.
Vacante frumoase!
@elviramvio: Astept cu mare nerabdare sa citesc despre pestera si sunt convinsa ca nu voi fi dezamagita.
Cazarea pare intradevar ok si micile gesturi fac ca sa ramai cu amintiri placute. Despre lucrurile care pot fi imbunatatite sunt convinsa ca si ei le au in vedere si cauta rezolvari.
Cat despre prajiturici, nu stiu daca la noi ar fi rezistat pana a doua zi.
Felicitari, votat cu mare drag.
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
=
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mishu:
Pai au rezistat prajiturile ca tocmai mancasem la iesirea din pestera. Olmul, de fapt olma o am si acum.
Despre pestera s-a scris pe aici dar cred ca voi da si eu cateva informatii noi, nu stiu, sa revad articolele colegilor.
Merita sa o treci pe o lista in viitor, preferabil sa nu fie lunile de varf caci este tare aglomerat. Si cu ghidul e la noroc, unii sunt tare plictisiti.
@ovidiuyepi:
Te rog sa-mi spui daca v-au fotografiat la intrare, am o nedumerire.
@elviramvio: Cred că nici mie nu-mi rezistau prăjiturile-alea! S-ar fi uscat până a doua zi!
Elegant și cochet hotelul, camere frumoase și cu bun-gust...
Excelentă alegere!
@Zoazore:
Nu cred ca puteai sa le mananci, 1 da, 2 in nici un caz. Foarte bune, deja acum salivez dar nu mergeau dupa un snitel cat platoul plus salate si garnitura servite la plimba tava la iesirea din pestera (plimba tava dar la 40 euro pentru doua persoane, in schimb am nimerit mancare foarte buna). Eram lesinati de foame cand am iesit din pestera asa ca ne-am oprit unde mirosea frumos si toti se miscau repede!
@elviramvio: Am avut noroc de un ghid bun. A vorbit la obiect și când trebuia. Accepta sa i se pună eventuale întrebări.
@ovidiuyepi:
Multumesc.
la intrare n-am observat caci a fost o problema cu biletele ce nu se recunosteau de program si mergea mai greu - venea un nene cu cheia cam la al treilea turist - dar la iesire n-am vazut panoul. De aceea am intrebat, nu eram sigura. Totusi era un salariat cu aparat foto dar nu chiar la intrarea principala.
Ghidul care a insotit parte din grupul nostru, limba engleza, a vorbit foarte putin, de aceea am fost multumiti ca am luat audioghid.
@elviramvio:
”Plus un "olm" de turtă dulce
= ce-s Olmii? Soparle?
@Zoazore:
Un olm = un om!!! ????
Nici chiar asa curioas-o! Sunt convinsa ca stii totusi, s-a mai scris foarte bine pe aici despre olm. (ti-am promis ca ma gandesc asa ca acum iti spun sigur ca voi scrie despre Postojna, curand).
@elviramvio: frumos
Vreau să te întreb cât a fost cazarea/noapte că arată tare bine totul si este de reținut pentru un viitor circuit
Citit si votat cu mare drag
@elviramvio: Vezi c-am ghicit? Olmul e șopârlă!
Vie! Dar mai bună din turtă dulce!
@diana2015:
Prețul cazării diferă după ofertele zilnice ale Booking.com, la noi a fost 64 euro cu taxa de oras dar fara MD, am avut o reducere de 10 % pentru ca sunt clienta mai veche Booking. In parcul pesterii este și hotel Jama dar este dublu la pret. Sunt camere la localnici de inchiriat, fii atenta la conditii, sa aiba baie separat. Si mai sunt doua sau trei hoteluri prin oras. Tot in oras este si hostel Proteus, daca prinzi din timp camera de doua persoane cu baie privata, e mai ieftin dar am zis, daca prinzi. Poți sta în Trieste sau Ljubljana, distanta de la oricare este de aprox. 50 km, vii dimineata la pestera si te reîntorci seara (daca vizitezi si Predjama).
@Zoazore:
La cat de valoros e olm-ul viu, nu l-am mancat nici pe cel de turta dulce. Dar nu garantez ca mai are viata lunga turta dulce.
Am scris ceva si de olm, maine sau luni ii dau drumul - trebuie sa caut pozele din pestera- si vei afla si povesti despre micii dragoni. Si cum intri fericit ca vei vedea minunile naturii si cand iesi te rogi sa mai vii o data sa poti pune cap-coada ce ai vazut!
@Zoazore: N-ai ghicit, e amfibian!
Prin evul mediu mai ieșea cîte unul din peșteră, iar pe baza asta localnicii credeau că în peșteră locuiesc niște balauri, iar ăștia scăpați din greșeală afară sînt puii lor, prea firavi și luați de ape.
Olmul (sau proteul) e legat de nașterea biospeologiei, am impresia că e chiar simbolul acestei discipline („inventate” de Racoviță). La noi e și un club de speologie botezat Proteus, sau a fost, în Hunedoara.
@abancor:
Cam asa este cu iesitul din pestera, chiar si adultii proteus scapau dar in anii foarte ploiosi cand pestera se inunda si suvoaiele de apa ii carau la suprafata. Am un articol si despre pestera si proteus dar un pic de rabdare. Nu este pana la urma ceva atat de rar cum se lasa impresia, olmii mai traiesc si in alte pesteri. Cat despre Racovita al nostru, asa este, a fost fondatorul biospeologiei moderne dupa munca de pionierat al altor naturalisti speologi.
@abancor: Și pe tine-mi place să te provoc! Sunt șmecheră!
Știam, că doar am pus link de pe wikipedia, dar mie-mi place cum explicați voi (tu și @Lucien) și-atunci mă prefac neștiutoare, ca voi să veniți să explicați!
Cred c-aș sta ore-nșir să vă ascult!
@Zoazore: Ah, mamă, cum am fost dus de nas!
(evident că am scris în glumă, voiam o introducere percutantă pentru ecou, să momesc cititorii )
@elviramvio: Nu ziceam că ies din peșteră pui de proteu, ci că localnicii credeau că sînt pui de balaur. Adică ei săracii erau adulți, dar poporul, cînd găsea cîte unul în gîrlă, credea că sînt puii unui balaur de dimensiuni fantastice, care pesemne trăiește în peșteră.
Cine vrea să vadă unul aproape de casă (mă rog, cel puțin dacă locuiește în București sau împrejurimi), la Antipa e un olm, conservat într-un borcan din ăla, sub formă de murătură. E expus în zona peșterii, alături de alte cîteva exponate și informații despre biologia subteranelor.
@abancor:
Muraturi vara, nu!!! Prospaturi acum!
Stiu povestile micilor dragoni, slovenii cred ca mai croiesc si acum legende doar sa scoata un banut si bine fac.
Intentionam sa cautam si vivariul cu olmi de la Trieste dar timpul nu ne-a permis, ne multumim cu ce am vazut la Postojna, adica pentru mine o data in viata ajunge un olm viu!
Vacante frumoase, cu multe povesti pe aici!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)