GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pobiti Kamani, una dintre minunile Bulgariei
Introducere
Mai întâi de toate, mărturisesc că titlul acesta nu este original, ci este expresia sub care am regăsit acest obiectiv descris în textul de pe panoul informativ de la faţa locului, dar care mi s-a părut foarte potrivită şi am adoptat-o imediat. Citisem în mare grabă, înainte de a pleca în minivacanţa de Paşti, ce s-ar putea vizita în zona Varna, în cele două zile pline, de mijloc, pe care le aveam la dispoziţie, axându-mă pe o rază de 15-20 km în jur. Imediat mi-au atras atenţia fotografiile cu acest loc, le-am arătat şi soţului şi ne-am pus în minte să ajungem neapărat acolo. Încă de pe drum, de când străbăteam autostrada, în apropierea Varnei, am văzut indicatoare tip “obiectiv turistic” ce semnalizau ieşirea către Pobiti Kamani. Soţul meu, văzându-mă că mă uit întrebător la el, mă lămureşte imediat: “Mâine, venim mâine dimineaţă, negreşit! Acum ne vom caza, apoi ne familiarizăm puţin cu staţiunea. ”
Ce este Pobiti Kamani?
Fotografiile pe care le-am văzut îmi relevau un peisaj aproape deşertic din care coloane de piatră cilindrice şi alte formaţiuni stâncoase ieşeau din nisip, parcă într-un tablou selenar. La faţa locului, în realitate, totul arată mai captivant, am avut impresia că sunt în faţa ruinelor unui templu distrus ale cărui fragmente sunt împrăştiate sute de metri în jur. Privite de aproape, aceste formaţiuni neobişnuite de stâncă goală seamănă cu rămăşiţele unei păduri vechi, pietrificate, de aceea localnicii au denumit-o simplu: Pobiti Kamani (Побити камъни), în traducere, Pădurea de Piatră.
De fapt, Pobiti Kamani este un fenomen geologic unic în lume, vechi de peste 50 milioane de ani, uimitor de frumos, devenit atracţie turistică majoră, ce face parte din patrimoniul UNESCO. Pentru mine a reprezentat un loc pe cât de straniu, pe atât de fascinant.
Unde se află şi câteva informaţii practice
A doua zi, după micul-dejun, am pornit-o la plimbare vizând mai multe locuri, iar aproape de miezul zilei, am ajuns şi la Pobiti Kamani. Venind dinspre Sf. Constantin şi Elena, am traversat prin mijlocul Varnei, căci aşa spunea GPS-ul care urmărea localitatea Topoli, dar am văzut şi indicatoare ce ne arătau calea cea bună. La un moment dat, ne-am urcat pe autostrada spre Sofia-Ruse pe care am mers o bună bucată, că parcă mi se părea că am greşit drumul, apoi am fost direcţionaţi corect de indicatorul ce tocmai apăruse, ieşind de pe autostradă, după care am mai parcurs nu mai mult de 3-4 km...
Aşadar, Pobiti Kamani se află la la 18 km vest de Varna, în apropierea localităţilor Slanchevo, Beloslav, Povelyanovo, Strashimirovo, drumul până acolo fiind în stare bună. Am parcat prima dată pe marginea şoselei, fiindcă nu zăriserăm parcarea generoasă, păzită, gratuită ce se întindea un pic mai încolo. Tânărul de la casa de bilete ne-a recomandat călduros s-o folosim cu încredere, spunându-ne că pe stradă e mai puţin sigur, aşa că i-am urmat sfatul imediat.
Casa de bilete este amenajată într-o casuţă parcă desprinsă din desenele animate „Aventuri din epoca de piatră”. Biletul de intrare costă 3 leva/persoană, iar pentru studenţi şi elevi, tariful este de 2 leva/persoană. Programul zilnic de vizitare este cuprins între orele 08,00 a. m. -09,00 p. m., şi nedumerită în privinţa intervalului neobişnuit de mare în cea de-a doua parte a zilei, am aflat, în timp ce mă documentam, că cel mai bun moment de vizită este către asfinţit, cînd lumina apusului pune în evidenţă spectaculos coloanele şi formaţiunile de piatră.
La intrare, ne-am întâlnit cu un grup mai mare de tineri turişti din Italia, gălăgioşi şi simpatici ce aveau un ghid bulgar ce le vorbea în engleză. În multe momente, drumurile noastre printre coloane s-au intersectat cu ale lor. Nu vă ascund faptul că, la un moment dat, pe când eram destul de departe de intrare, zărim două tinere turiste, îmbrăcate lejer deoarece soarele încălzise binişor atmosfera, ce au „evitat” casa de bilete, făcând un pic de economie sărind gardul, ce-i drept, destul de scund. Nu păreau să regrete că nu contribuiseră la bugetul ministerului de resort din ţara vecină, plimbându-se agale prin areal.
Cum s-a format?
Există două mari teorii cu privire la originea fenomenului, încă neelucidată în totalitate. Prima se referă la formarea organică, unii cercetători susţinând că „trunchiurile de piatră” ar fi rămăşiţele unor recife de corali fosilizaţi, deşi investigaţiile întreprinse au arătat că n-ar prea fi existat corali în zonă.
Cealaltă ipoteză majoră arată că originea pădurii pietrificate este anorganică, adică este rezultatul forţei eroziunii. În urmă cu mai bine de 50 milioane de ani, aceste ţinuturi calcaroase făceau parte din fundul mării, apoi apa mării s-a retras, zona s-a uscat şi a început eroziunea sub acţiunea vânturilor şi a ploilor. Cu timpul, sub influenţa factorilor de mediu, calcarul a crăpat, iar ploile au dizolvat în mod gradat suprafaţa acestor roci calcaroase.
În ce constă şi ce am văzut
De cum am intrat, mi s-a părut că m-am pierdut într-un decor ce imită perfect un deşert. Printr-un panou eram avizaţi că peste 700-800 m vom avea partea cea mai spectaculoasă a zonei. Pe jos păşeam cu dificultate printr-un nisip fin, mai fin decât cel de pe o plajă apreciată, care îmi intra în încălţări dându-mi o senzaţie nu tocmai plăcută, dar depăşită cu mult de frumuseţea sălbatică a acelui loc. Din loc în loc sunt răspândiţi stâlpi cilindrici de piatră de înălţime variabilă, atingând cel mult 5-7 m şi diverse formaţiuni stâncoase dintre care unele rămase la stadiul de bolovani, altele ceva mai impunătoare, de forme care de care, mai ciudate. Să tot fie în jur de trei sute de coloane, unele dintre ele sunt umplute cu nisip, cele mai multe sunt goale pe dinăuntru că te gândeşti cum or sta înfipte în nisip, iar diametrul lor poate atinge rareori chiar şi 6 m, deşi cele mai multe sunt mai modeste, având sub o jumătate de metru în diametru. Toate au suprafaţa poroasă şi consistenţă de calcar, iar culoarea cenuşie aduce mai mult cu rocile de gresie. Multe dintre pietre au forme fantastice de animale, păsări şi figuri umane, primind nume. Dacă imaginaţia îţi permite, poţi merge mai departe şi poţi identifica între acestea o fântână arteziană îngheţată, o alta seamănă cu un leu cu diametrul de bază de 12 metri. Multe alte formaţiuni seamănă cu nişte tronuri, soldaţi, cămile, creaturi mitologice şi monştri, desigur, ţine de fiecare cât de fantezist le priveşte. Una dintre coloane, de plidă, se sprijină pe vecina sa, creând o arcadă naturală. O veche tradiţie spune că păşind prin acest arc, atragi norocul de partea ta, şi-atunci mulţi vizitatori aplică mersul piticului strecurându-se pe vine în încercarea de a deveni mai norocoşi pe viitor.
Mie mi-a plăcut cel mai mult Soldatul ce, ridicându-se deasupra multor coloane, pare că păzeşte toată întinderea, fiind situat aproape de intrare şi Cercul dorinţelor care e exact diametral opus, la care ajungi ca o încununare a străbaterii arealului. Nu ştiu dacă pietrele ce alcătuiesc cercul au fost „aranjate” în totalitate de natură, însă privite de sus, ai zice că şi omul are o anumită contribuţie, aşa desăvârşită pare creaţia. Mai pot fi admirate: Singuraticul, Ciuperca, Tronul Mare, Tronul Mic, Familia, Inima, Piatra Dragostei Eterne.
Cel mai bine ar fi dacă vizita prin „pădure” s-ar face cu ghid, pentru că în lipsa unuia şi în condiţiile în care nu există panouri cu explicaţii la cele mai importante figuri, rămâne în sarcina fiecărui turist să identifice formaţiunile, după ce le-a contemplat îndelung.
Foarte important este faptul că se spune că acest loc este puternic încărcat energetic, că e bine să atingi sau să îmbrăţişezi coloanele, să calci desculţ prin nisip pentru a prelua din energia pozitivă. Cea mai puternică influenţă ar avea-o în acest sens, Cercul Dorinţelor unde e recomandat să poposeşti pe una dintre pietrele din mijlocul său şi să te gândeşti la ceea ce ai vrea să ţi se îndeplinească.
Se pare că Pobiti Kamani nu este numai ceea am văzut noi, un loc care, după unii ar avea 7 kmp, după alţii, 13 kmp. Fenomenul, privit în integralitate, s-ar întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 253 de hectare şi reprezintă combinaţia a şapte grupuri majore. Cel mai faimos şi mai atractiv ansamblu este "Grupul Dikilitash" (cel vizitat şi de noi). Vizitatorii pot fi, de asemenea, impresionaţi de "Grupul Strashimirovska", care este aproape de satul Strashimirovo. Acolo pădurea este alcătuită din patru grupuri de stânci, situate strâns unul lângă altul, care conţin structuri de diferite dimensiuni şi forme. Grupurile "Slanchevo" şi "Banovo" sunt situate în preajma localităţilor cu aceleaşi nume şi au propriul farmec.
Legende
Fiind un fenomen cel puţin ciudat, în jurul său s-au născut o sumedenie de legende, care de care mai interesante, în încercarea de a explica apariţia pădurii de piatră.
Una dintre acestea ne povesteşte despre nişte giganţi care au fost angajaţi să clădească oraşul Pliska, prima capitală a Imperiului Bulgar (681-893 D. C.). Uriaşii aduceau de departe pietrele masive necesare construcţiilor cărându-le în spate, până când monarhul le-a transmis la un moment dat că nu mai este nevoie, că oraşul fusese ridicat, dând ordin acestora să se oprească. Atunci, uriaşii, pur şi simplu, au scăpat pietrele pe jos, abandănându-le acolo unde au nimerit, formând astfel Pobiti Kamani.
Un alt mit sugerează că aceşti stâlpi au format coloanele templului lui Poseidon din Atlantida, situat odată aici, pe coasta Mării Negre.
Ar mai fi şi legenda tânărului care cunoştea numele lui Dumnezeu Potrivit acesteia, cu mulţi ani în urmă, un bărbat frumos a locuit lângă Pobiti Kamani. Într-o zi, Dumnezeu i-a dezvăluit acestuia numele său, pe care tânărul a promis să nu îl dezvăluie niciodată. În schimb, Dumnezeu i-a oferit nemurirea şi l-a avertizat pe acel bărbat că, dacă îşi va încălca promisiunea, va deveni din nou muritor.
Într-o zi, plimbându-se pe plajă, tânărul a văzut o fată frumoasă şi s-a îndrăgostit imediat de ea. La scurt timp după această întâlnire, a aflat că tânăra trebuia să se mărite cu căpetenia giganţilor mării. Iubirea i-a dat curaj să înfrunte titanii. Conducătorul acestora a decis să îi cedeze lui fata numai dacă îi va spune numele lui Dumnezeu. Băiatul a decis să îşi sacrifice nemurirea în numele iubirii. A mers la mare la răsăritul soarelui şi s-a înţeles cu conducătorul titanilor mării ca aceştia să afle numele lui Dumnezeu, aranjând trupurile acestora într-un mod din care reieşea scris numele lui Dumnezeu. Dumnezeu a privit totul de sus, s-a înfuriat şi a decis să îi pedepsească pe titani. Odată cu primele raze ale soarelui ei s-au transformat în pietre, iar tânărul şi-a găsit iubita. După ce s-au întâlnit, de sub picioarele lor a izvorât o apă miraculoasă.
Pobiti Kamani, asociat cu multe legende şi mituri, a fost dintotdeauna un loc sacru, în antichitate pietrele erau considerate a fi locul înconjurat de forţe supranaturale puternice. Aranjamentul stâlpilor pare departe de a fi natural, unii dintre ei aliniaţi în rânduri care aproape dau aspectul unui templu sau a unei acropole. Forma acestor stâlpi goi pare a fi atât de deliberată, încât poate sugera că e rezultatul unei acţiuni de orice fel, de aici şi ideea că ar fi opera zeilor sau a unor puternici uriaşi.
Zonă protejată
Deşi ai impresia că nu există prea multe urme de viaţă, uitându-te la uscăciunea din jur, Pobiti Kamani este zona unică, propice pentru anumite plante dar şi un habitat ideal pentru specii rare de păsări şi reptile de deşert, cele mai multe pe cale de dispariţie. În 1937, pădurea a fost primul loc din Bulgaria declarat oficial ca rezervaţie naturală protejată. Mi-a atras atenţia în mod deosebit că pe un stâlp de piatră din mijlocul pădurii, viaţa încolţise făcându-şi apariţia o crenguţă firavă de copac, verde, ce se încăpăţâna să se agaţe de trunchiul gol de piatră, fără viaţă, de culoare cenuşie.
Concluzie
Pobiti Kamani este locul ce poate încânta pe oricine-i calcă teritoriul fiindcă este, pe cât de straniu şi de neobişnuit, pe atât de interesant şi fermecător. Cea mai mare satisfacţie am avut-o atunci când o doamnă mai în vârstă, conaţională de-a noastră, a venit la mine şi mi-a mulţumit că reuşise să-şi ia toată familia (copii, nepoţi) şi să viziteze locul în timpul minivacanei din Sf. Constantin şi Elena. Asta pentru că în timp ce eram la masă, la hotel Koral, mă auzise vorbind la telefon despre Pobiti Kamani şi venise apoi să-mi ceară informaţii.
Cum cei care merg pe litoralul bulgăresc nu sunt puţini, eu recomand vizitarea acestui obiectiv unic în lume, Pobiti Kamani fiind, într-adevăr, una dintre minunile Bulgariei. Am văzut că se organizează şi excursii din staţiuni (cel puţin în Sf. Constantin şi Elena erau afişe) pe timpul sezonului estival, dar nici pe cont propriu nu e rău deloc!
 
Surse de informare:
http://visit. varna. bg/ro/sights/preview/89. html
http://citysightseeing. bg/the-stone-forest-pobiti-kamani/
 
Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:
https://www.youtube.com/watch?v=hT_L36faGiY
Trimis de irinad in 06.05.17 06:56:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
36 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.22847200 N, 27.70595400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
36 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
@irinad: Ți-am zis eu că ești specialistă în Bulgaria!
Foarte interesant. Bravo!
@irinad: Foarte interesant locul, am citit de mai multe ori despre Ezerovo in carti de istorie si antropologie care il amintesc fara sa il poata defini.
Multumesc pentru informatii, o sa il caut la primul drum pe litoralul bulgaresc, daca si GPS ul il gaseste cred ca nu va fi foarte greu de ajuns.
Intersante pozele, un album spectaculos al sitului atat de neglijat de atata vreme. Calatorii frumoase si explorari interesante pe mai departe!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@irinad: Aceasta "padure de piatra" era cat pe ce sa ne convinga sa alegem o mini-vacanta de 1Mai, la mare. Iar marea pentru noi este o destinatie de genul:... "si altele", este spre coada clasamentului de destinatii preferate.
De cativa ani tot amanam a vizita acest obiectiv, asa cum amânam ani la rand vizitarea zonei Vaii Doftanei si a Lotrioarei, fiind niste destinatii la indemana, la care poti ajunge practic in orice iesire de week-end (raportand la cei ce locuiesc ca noi, in zona Bucurestiului).
Revenind la subiect, tare fain articolul, frumos pus "sub reflector" acest obiectiv turistic.
Fe-li-ci-ta-ri!!!
@irinad: Ce minunatii ai vazut! Si eu, prin articolul tau. Marturisesc ca Bg e doar o tara de tranzit spre Grecia, dar sunt tentata sa vad padurea asta
Acum multi ani am fost la Varna dar cine a stiut?
Pe vremea aia nu exista AFA!
@webmasterX:
Da, poziţia este corectă.
Am marea rugăminte să-mi bolduiţi în text cuvântul "anorganică" din paragraful "Cum s-a format? ", fiindcă mi-a scăpat, deşi am intenţionat! Mulţumesc!
___
Done by WM
@Carmen Ion: Mulţumesc, recunosc că-mi place să cutreier şi să văd locuri frumoase şi interesante, dar sunt departe de a fi specialistă, eşti tu prea drăguţă cu mine, ţi-am mai spus!
@calatorul: Da, aşa este, oamenii de ştiinţă, încă, nu au ajuns la o concluzie unanimă în ceea ce priveşte originea pietrelor, mai cercetează şi în prezent. Pe mine m-a uimit întinderea imensă a fenomenului, eu credeam iniţial că este vorba doar despre aria pe care am vizitat-o şi noi, apoi am aflat depre amploarea sa.
În ceea ce priveşte cât de greu e să-l găseşti, nu va fi deloc greu, vei vedea, în plus este bine semnalizat cu ajutorul panourilor gen "obiectiv turistic".
Mulţumesc pentru aprecieri!
Călătorii frumoase şi ţie!
@Testosu : Am remarcat că marea nu e în topul preferinţelor voastre, voi fiind fani declaraţi ai drumeţiilor şi ai muntelui, însă merită să-i faceţi o vizită "pădurii de piatră". Sunt sigură că v-ar plăcea. Păcat că nu e mediatizată mai mult, ştii am mulţi prieteni şi cunoscuţi care merg de mulţi ani pe litoralul bulgăresc. Niciunul dintre ei nu ştia de existenţa acestui obiectiv. Spunându-le câtorva dintre aceştia de pădurea pietrificată, se mirau continuu şi-mi puneau tot felul de întrebări.
Mulţumesc frumos de vizită şi vorbe frumoase, ele sunt cu atât mai preţioase pentru mine, cu cât vin de la un mare iubitor de natură aşa cum te-am văzut eu!
@adrianaglogo: Mulţi ani şi eu am privit Bulgaria la fel, ca pe o ţară de tranzit în drum spre Grecia sau Turcia. De vreo doi ani, a intrat în atenţia noastră şi ca destinaţie turistică de sine-stătătoare şi recunosc că mă impresionează plăcut din ce în ce mai mult.
Mă bucur că te-am luat cu mine la plimbare prin " pădurea de piatră", e un loc ce poate părea interesant pentru oricine şi dacă ai drum vreodată pe-acolo, nu ezita să-l vizitezi, merită!
Vacanţe minunate îţi doresc şi anul acesta!
O zi frumoasă!
@irinad: Minuni minunate! Seamana cu Gradina Zmeilor din jud Salaj. Sunt multe asemanari. Dar si deosebiri. Si cand te gandesti ca zilele trecute am fost atat de aproape de Varna si prin urmare si de acest obiectiv protejat UNSECO. Oricum n-am fi avut timp sa il vizitam.
Recunosc ca este foarte interesant si m-a captivat articolul tau si acaesta plimbare virtuala incluisv cele 2 versiuni referitoare la geneza padurii de piatra.
Pozele sunt convingatoare. O invitatie reusita, o provocare pentru agenda turistica!
Felicitari pentru MG!
@irinad: Am aflat despre Pădurea de Piatră prima dată când am ajuns în Bulgaria, acum mai bine de 10 ani, dintr-un pliant pe care l-am găsit la hotelul unde eram cazați, dar n-am reușit să-mi conving gașca să sacrificăm o zi de plajă, și nici n-am insistat, mai ales că ai mei copii erau micuți pe atunci.
O vreme am uitat de acest obiectiv, dar mi-am amintit iar când am fost în Veliko Tarnovo acum vreo 3 ani și când am cumpărat un ghid al Bulgariei. Vara trecută, cu ocazia mini-vacanței de Rusalii, în drum spre Chaika, am intentionat sa ne oprim și la Pădurea de Piatră, dar am plecat târziu de acasă, iar de întors, ne-am întors pe litoral. Mă rog, cumva n-a fost să fie până acum...
Dar articolul tău, însoțit de fotografii de exceptie, m-a convins că trebuie să fac ceva în privința asta! Să vedem, să așezăm cărțile și să vedem ce-o să iasă!
Felicitări și vacanțe cât mai multe și mai frumoase!
@Dan&Ema: N-am ajuns la Grădina Zmeilor, dar, uite, m-ai făcut curioasă acum şi mi-ai dat o idee foarte bună pentru un weekend pe care să-l petrecem la noi în Ardeal.
Mulţumesc, mă bucur că review-ul meu ţi-a plăcut, atunci când vei vedea "pădurea" pe viu, te asigur că-ţi va plăcea şi mai tare.
Fotografiile au fost "ajutate" mult de soarele strălucitor de la orele prânzului din acea zi.
Mi-a făcut plăcere că m-ai vizitat!
Vacanţe frumoase să ai şi anul acesta!
@crismis: Cu siguranţă va veni şi momentul când vei vizita şi "pădurea de piatră", sunt convinsă, mai ales că nu e greu de găsit. Merită din plin şi tu ştii asta. E un fenomen ciudat care trebuie admirat, o reală provocare.
Am văzut şi eu că se organizează excursii din staţiunile de pe litoralul bulgăresc, acesta e un lucru foarte bun, presupunând că sunt şi ghidate. E un avantaj.
Mulţumesc mult pentru aprecieri şi eu vă urez să aveţi vacanţe minunate şi anul acesta!
@irinad: Ireal, dar real, fantastic, iar legendele m-au fascinat!
Multumesc mult pentru plimbarea asta atat de frumoasa! Doar venisem dintr-o plimbare cu @crismis la Tuzla. A fost o continuare fireasca.
Frumoase descrieri, cu un usor aer de mister ce domneste peste peisaj. Si eu cred ca multi colegi sunt deja hotariti sa ajunga acolo. Printre ei si eu...
@Zoazore: Ei, draga mea, ecoul tău mă unge la suflet fiindcă ştiu că-ţi place Bulgaria. Uite ce locuri frumoase şi interesante poţi găsi chiar şi atunci când zici că te duci la plajă, mare, etc.
Mulţumesc pentru vizită şi mă bucur că după plajele Cristinei (unde şi eu fusesem şi-mi plăcuse tare mult), te-am plimbat şi-n "pădure", una mai specială, de altfel.
O zi frumoasă!
@glcitizen: Ştii ce plăcere îmi face să mă vizitezi, tu, un cetăţean mai altfel decât alţii.
E, într-adevăr, un loc uşor misterios ţinând cont de faptul că nu a fost elucidat în totalitate. Asta îl face şi mai interesant, în opinia mea. E diferit de locurile în care te duci tu, dar interesant, fascinant şi... destul de aproape de noi.
Mulţumesc pentru ecou, toate cele bune!
Nu în ultimul rând, vacanţe minunate şi de aici înainte!
Interesant reviewul pentru persoanele care iubesc și respectă trecutul. Cunosc că vă plac vestigiile antice. Puțini turiști au această preferință.
Pentru dv. va vizitator, era mai potrivit ca titlu ”Pofta ce-am poftit” (Alexandru Lăpușneanu).
Oare, ați vizitat Cetatea Istraia? Eu da și am vrut să rămân acolo singur, ceva timp pentru a corela ce vedeam cu ce a fost cândva.
Aveți noroc că și soțului îi plac asemenea locuri. Iarăși amintesc reviewul dv. „Eroul de la Termopile” pe care nu-l pot uita și are multă valoare spirituală pentru mine. Este unul din cele mai bune reviewuri ale dv.
Să fiți sănătoși, să mai vizitați asemenea locuri și să ne povestiți și nouă, cei care avem 60 + TVA ani. Eu le voi citi cu plăcere.
Cu bine.
@Mihai18: Cred că vă referiţi la această cetate:vezi impresii, care mi-a plăcut şi mie foarte mult.
Într-adevăr, soţul meu şi cu mine avem cam aceleaşi gusturi în materie de călătorii, eu sunt responsabilă cu scrisul, dar multe dintre idei şi iniţiative îi aparţin lui, eu le completez şi le "dau o altă faţă".
Spre exemplu, Pobiti Kamani l-a fascinat mai mult ca pe mine şi mă bate la cap să scriu despre "pădurea de piatră" de cum ne-am întors. Însă i-a venit rândul mai greu.
Sunt impresionată că articolul despre Termopile v-a plăcut aşa de mult, mi-aţi mai spus-o, dar acum când aţi repetat, m-aţi pus serios pe gânduri.
Şi dvs. să fiţi sănătos, toate cele bune!
TVA de care, de 19% sau de 9%?
@Testosu :
Bun ecoul tau, de obicei ce este aproape de noi si pare facil de vizitat, este si mereu amanat, spun asta din experienta proprie.
@irinad:
Ti-am citit articolul mai devreme dar ca de obicei in ultima vreme, sunt tot pe fuga si pe aiurea, deci n-am avut acces la poze. Am stiut insa unde ne duci, locul este si pe o lista a mea de ceva ani dar si eu ca si Testosu, am tot amanat vizita din diverse motive, principalul fiind ca e aci la doi pasi... de gigant! Acum cu povestile tale, imi va fi mai usor de vizitat si sper sa nu treaca si anul asta fara un drum acolo dar nu stiu cand, la cat rumegus se mesteca in planurile noastre de iesiri peste Dunare? Oricum, un loc interesant, frumos povestit - ce urmeaza din zona? că eu voi face pauze de lectura o vreme!
Drumuri frumoase (pana la vacanta stiu ca mai ai ceva si pot sa-ti zic atunci drum bun) !
@elviramvio: Draga mea, ştiu că AMR-ul tău este pe final, mă gândesc la tine din când în când, eu mai am vreo lună până la vacanţă. Aşa se întâmplă mereu, ne gândim cum să ajungem în locuri mai greu accesibile, lăsându-le la urmă pe cele aflate mai la îndemână. O să vină rândul să vezi şi tu "pădurea de piatră", sunt sigură că o să faci tu un plan bun de vacanţă!
Am mai fost în vreo două locuri destul de comune, prin Varna, însă nu am inspiraţie pentru ele.
Vreau să scriu mai întâi despre minivacanţa de 1 Mai, poate mai revin, eu sunt cam sucită de felul meu.
Vacanţă minunată, drum bun şi timp frumos să aveţi! Abia aştept să povesteşti despre tot ceea ce o să vezi pe acolo, că poate îţi voi călca pe urme!
@irinad: Nu știu cum faci tu dar întotdeauna ne plimbi prin locuri inedite.
Și voi, ca și noi, nu stați locului.
Ați petrecut Paștele în Sf. Constantin și Elena, dar asta nu a însemnat să stați doar acolo, profitați și vă plimbați prin împrejurimi.
Interesante locuri ne-ai descris. Poate unii vor spune ah!!! niște pietre... dar acolo la fața locului cred că acele pietre sunt altceva...
Frumos, inedit, impresionant. Mi-a plăcut.
Felicitări pentru plimbare și îți mulțumesc că ne-ai povestit și nouă. Așa ne mai plimbăm și noi cel puțin virtual.
Toate cele bune.
@irinad:
Sa se implineasca urarile tale! Despre urme, sunt sigura milion in suta ca vei ajunge curand in tara cu multe pietre lucrate de om si natura, doar ti-am citit ADN-ul turistic!!
@ANILU: Ştii că îmi plac provocările şi ciudăţeniile, însă fiindcă şi coloanele acestea sunt tot un fel de pietroaie, nu puteam să nu mă duc să le văd. Au şi vechime considerabilă, antice ar fi prea puţin spus...
Bine ai zis, nu putem sta într-un loc prea mult, ne mănâncă tălpile, de-aia noi ne asemănăm foarte mult cu voi, în plus, noi, fetele, scriem despre locurile în care am fost, să poată merge şi alţii dacă vor.
Mă bucur că ţi-a plăcut "pădurea", e un loc straniu, dar interesant.
Vacanţe frumoase şi o seară bună îţi doresc!
Mulţumesc de vizită şi aprecieri!
@irinad: Organică, anorganică, pădurea pare dintr-un film SF.
Am fost de multe ori în zonă dar nici nu mi-a trecut prin cap să vizitez ceva, astfel încât habar nu aveam de minunea asta.
Îți dai seama, la imaginația mea, ce de nume puneam acelor pietre?
Reușit review, spectaculoase fotografii!
Felicitări!
@krisstinna: Știu că ai imaginație bogată, dar mai știu că ești și romantică și sensibilă deopotrivă, așa că îmi închipui cum și în ce fel le-ai mai fi botezat!
Peisajul este, într-adevăr, unul neobișnuit și repet, păcat, că fenomenul nu este mediatizat mai mult fiindcă sunt sigură că ar avea mai mulți vizitatori, mai ales că pe litoralul din Bulgaria merg numeroși turiști, în special români.
Mulțumesc pentru vizită, ecou, vorbe frumoase!
O zi minunată să ai!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Merită — scris în 21.04.23 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Pobiti Kamani, Pădurea de Piatră din Bulgaria — scris în 21.01.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Pobiti Kamâni - Padurea de piatra — scris în 03.07.17 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Incarcati-va cu energie pozitiva, vizitand un loc incantator — scris în 05.05.16 de Griegut din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 POBITI KAMANI - Pădurea de piatră — scris în 05.07.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ