ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2014
DE sed
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Orlova Chuka Cave sau Stanca Vulturilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Lasand in urma Ivanovo, cu bisericile sale rupestre, ne-am indreptat spre pestera Orlova Chuka, mai putin cunoscuta la noi. Am aflat referinte despre ea, cautand un loc unde putem petrece o zi frumoasa de primavara. Fiind aproape de Bucuresti (30 km de Ruse), ne-am gandit sa o includem in excursia noastra.

Am trecut de Dve Mogili (chiar sunt doua movile in mijlocul campului) si, la 11km de acesta, am zarit indicatorul catre pestera. Se poate merge direct pe dumul catre Sofia. Exista indicatoare verzi in engleza si bulgara. Intrand pe drumul ingust, dar bun, am intalnit o batrana. Am intrebat-o: "Orlova Chuka? ", aratand directia... Nu a facut decat sa rada, aratandu-ne dintii lipsa, explicandu-ne probabil, in limba natala, ca acolo e... A fost haioasa, iar noi am crezut-o pe cuvant.

Am ajuns la margine unei paduri, unde am si parcat.

E un loc de campare aici, intrucat am vazut tineri cu cortul, gratare si muzica.

Bilete am cumparat de la un chiosc special amenajat, 6 leva de persoana (cumparasem leva cand am vizitat Veliko Tarnovo)... si am asteptat.

Incercam sa ne inchipuim unde este intrarea... nu se vedea nimic in apropiere. Am asteptat sa iasa grupul de turisti veniti cu autocarul inaintea noastra si a inceput coborarea... aprox. 100 de trepte, strajuite de o balustrada. De o parte si de alta, defileul stancos al raului Cherni Lom (Lomul negru), natura tocmai renascuta, copacii de un verde crud, se lasau admirate si fotografiate in toata splendoarea lor. Eeee, aici, din pacate, mi s-au terminat bateriile aparatului foto...

La intare, ghidul a inceput povestea... in bulgara. Nu am inteles o iota de la el, ci doar ''pesterata, pesterata". Noroc cu doua bulgaroaice dragute care ne-au tradus in engleza si am putut afla cate ceva.

Se pare ca pestera a fost descoperita de catre un cioban ale carui oi se tot strangeau intr-un singur loc. Vrand sa vada ce se intampla, si-a dat seama ca acolo se simt curenti de aer. A dat cativa bolovani la o parte si asa a inceput descoperirea pesterii. Are in jur de 15 km de galerii, dispuse pe 7 niveluri. Nu se viziteaza decat unul. A fost denumita Stanca Vulturilor datorita coroanei de piatra aflate la intrare,in care s-au ascuns vulturii.

Din 1978 este monument cultural si arheologic,de importanta nationala.

Peretii sunt din calcar alb, uscat. Nu am vazut nicio picatura de apa care sa se scurga pe sau din pereti. Singura sursa de apa este in prima galerie, care este si cea mai mare de altfel. Ni s-a spus ca ochiul de apa format acolo are o puritate maxima si ca daca bei apa de acolo si iti pui o dorinta, se va indeplini. Urmatorul an trebuia sa revii sa multumesti.

In timp ce eram in acel loc, ghidul ne-a spus ca pestera este locuita de 3 specii de lilieci (aprox. 10.000). Ne-a spus ca are un prieten pe acolo si anume: Gheorghi, care-l urmeaza peste tot. La un moment dat, a spus sa ne uitam in sus. Deasupra mea, la aprox. 30cm, intr-o zona bine luminata, se vedea un liliac... Gheorghi. Am crezut ca este o gluma si l-am tot privit. Spre marea noastra surprindere, a intins o aripa... oaaauuu. Nu am vazut niciunul asa aproape...

Prima galerie se numeste Sala Concertelor, deoarece are o acustica buna. In fiecare luna august aici au loc concerte. Locul este impanzit de stalactite si stalagmite. Marea stalactita are 3.5 metri inaltime. Ghidul a sustinut un mic ''concert'', cantand cu degetele.

In functie de imaginatia fiecaruia, poti descoperi diferite forme ce pot fi asociate cu oameni sau animale: Alba ca Zapada, Cascada, Monstrul, Familia, Dinozaurul etc...

Am trecut apoi din galerie in galerie, luminate toate diferit (de fapt lumina era cea care se schimba la un anumit interval). In unele locuri, a trebuit sa ne aplecam, pentru a putea trece. Pe peretii din locurile mici si stramte, se vedeau urme de gheara mai mari sau mai mici (ale puilor de urs). S-au descoperit aici schelete ale ursului de caverna.

De asemenea, au fost descoperite topoare, lanci si alte unelte care se pare ca apartinut oamenilor ce au locuit in aceste galerii din cele mai vechi timpuri (paleolitic, epoca pietrei).

Ghidul spunea ca ar exista o legenda cum ca pestera s-ar continua mult in sus, spre tara noastra, si ar avea o comunicare cu Bucurestiul. Vlad Tepes i-ar fi luat prin surprindere pe turci folosind acest traseu. Oricat am cautat, nu am gasit nicio poveste de acest gen pe internet. Dar, asa cu a spus, poate nu este decat o legenda, una frumoasa, ce are legatura cu noi.

Nu pot spune ca ne-a impresionat in mod deosebit acest loc, dar a avut farmecul lui. Povestile spuse de ghidul nostru ce ne tot repeta ''pesterata, pesterata'', micul lui prieten Gheorghi, ne-au facut sa nu regretam alegerea facuta si sa ne dorim sa o revedem, de data acesta cu bateriile pline.

De retinut ca pestera nu se viziteaza intre 1 noiembrie si 1 aprilie, iar orele de vizita sunt intre orele 09.00 si 17.00.

Am plecat de aici catre cetatea medievala Cerven...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sed in 12.08.14 17:55:25
Validat / Publicat: 12.08.14 20:40:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4881 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Natura renascuta la viata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.08.14 23:18:18]
»

Mutat la rubrica "Descoperă Ruse" (deja existentă pe sait).

webmaster26
[01.08.16 20:02:35]
»

Mutat în rubrica "Peștera Orlova Chuka [Pepelina], RUSE" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

sedAUTOR REVIEW
[03.08.16 16:03:46]
»

@webmaster26 - Buna. Da, este ok. Aceasta este locatia. Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
sed
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Orlova Chuka [Pepelina]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055858135223389 sec
    ecranul dvs: 1 x 1