ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 13.10.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O peşteră deosebită

TIPĂREȘTE

Anul trecut am auzit că s-a deschis o peşteră cu cristale în judeţul Bihor aproape de comuna Remetea. Cum noi am avut un drum de făcut până în Remetea ne-am hotărât să o vizităm.

Peştera cu cristale din mina Farcu se află situată în judeţul Bihor, pe teritoriul comunei Roşia, în Cheile Lazuri, Munţii Pădurea Craiului.

A fost descoperită întâmplător în anul 1987, odată cu extinderea minei din care se extrăgea bauxită.

Este unică în ţară datorită cristalelor pe care le adăposteşte.

Din păcate a fost deteriorată de-a lungul anilor, multe cristale au fost rupte şi vândute.

Venind dinspre Remetea, chiar la intrare în Roşia, pe partea stângă am văzut Moara de apă, una dintre puţinele care au fost păstrate în stare de funcţionare.

În Roşia am mers tot înainte până am văzut prima tablă cu Peştera Farcu. Acolo era Primăria din Roşia, am virat la dreapta după aceea tot înainte până am ieşit din Roşia, am trecut un pod, după pod în dreapta drumul era neasfaltat. Acest drum neasfaltat urcă pe dealul Farcu până la peşteră.

Dealul Farcu are o altitudine de 375 m.

La peşteră parcarea se face pe marginea drumului.

Căsuţa care adăposteşte sub ea intrarea în peşteră se află în partea stângă a drumului cum urci. În căsuţă sunt tot felul de suveniruri (tricouri, vederi, hărţi...), de acolo se cumpără şi biletele de intrare, iar afară este un balcon cu o privelişte frumoasă a văii.

Tarifele sunt 15 lei pentru adulţi iar pentru copii 10 lei. La grupurile organizate din minim 10 persoane tariful este 10 lei pentru adulţi, 7 lei pentru copii.

Programul de vizitare:

-din luna octombrie până în martie între orele 10:00 şi 18:00

-din luna aprilie până în iunie între orele 10:00 şi 19:00

-din luna iulie până în septembrie între orele 10.00 şi 20:00.

În peşteră sunt amenajate două sectoare: sectorul turistic şi sectorul speoturistic. Pe lângă acestea peştera mai are un sector de rezervaţie ştiinţifică care poate fi vizitată doar în scopuri ştiinţifice şi doar cu programare.

Pentru vizitarea sectorului speoturistic grupul va conţine maxim 3 persoane, cu programare, costă 150 lei/grup, chiria echipamentului de protecţie 10 lei/pers.

Nu se plăteşte taxă pentru fotografiere şi filmare în scopuri de agrement.

Intrarea în peşteră se face doar însoţiţi de ghid (erau doi ghizi: un băiat şi o fată, noi am intrat cu băiatul care a fost foarte de treabă), este obligatoriu să porţi pe cap o cască de protecţie primită de la ei.

Temperatura în peşteră este de aproximativ 9 grade.

Peştera este amenajată cu poteci, scări cu balustradă, sistem de iluminare LED.

În unele locuri peretele galeriei este întărit cu trunchiuri de copaci.

Traseul este foarte frumos, cuprinde galerii miniere cu pereţii umezi şi de culoare roşiatică, există un muzeu minier care adăposteşte 2 vagonete de mină încărcate cu bauxită, căşti de miner, picamere.

Într-o locaţie din mină, ghidul a spus că în viitor vor să amenajeze o sală de concerte şi o vinotecă.

Pe tunelul de acces care duce spre galeria cu cristale s-a amenajat o punte care traversează o adâncime de 80 m, o primă parte a acesteia a fost iluminată oferind vizitatorilor o privelişte spre adâncurile pământului.

Apoi am urcat 8 m pe scări până am ajuns la galeria de 100 m din peşteră cu pereţii împodobiţi cu cristale şi formaţiuni de cristale strălucitoare, de toate formele.

Ghidul ne-a spus să nu atingem cristalele pentru că se deteriorează, nu mai cresc (un cristal creşte 1 mm în 20 - 25 de ani).

Simbolul peşterii este ,,libelula de cristal”.

Este o peşteră foarte frumoasă şi deosebită, păcat că vizita durează doar 20 de minute.


[fb]
---
Trimis de geta10 in 30.08.13 21:26:29
Validat / Publicat: 31.08.13 00:24:33

VIZUALIZĂRI: 5337 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geta10); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.08.13 00:22:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

dorgo
[31.08.13 00:52:43]
»

De-o jumatate de ora citesc pe internet, zeci de reportaje despre aceasta pestera. care va fii in curand deschisa publcului larg, e fantastica!

GYL*
[31.08.13 08:12:38]
»

Reaminteste te rog, tuturor celor care citesc sau celor carora doar le place sa se bage in "zeama" ca PESTERA ESTE DEJA DESHISA publicului larg sau mai putin larg! Interesanta, cu siguranta imi voi face drum s-o vizitez.

geta10AUTOR REVIEW
[31.08.13 22:20:28]
»

@webmaster:

Da, cu aproximaţie acolo este.

vulpita
[08.09.13 16:30:04]
»

Confirm cele spuse de Geta. felicitari pentru impresiile tale f. exacte si cu amanunte f. utile.

noi am vizitat in 2012 pestera cristalelor, Mina Farcu (asa arata indicatorul), dupa ce am vizitat si Pestera Meziad.

geta10AUTOR REVIEW
[09.09.13 09:43:23]
»

@vulpita:

Mulţumesc pentru apreciere.

Am fost şi la Peştera Meziad, dar acolo am mai fost şi nu mai era o noutate.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.09.13 10:16:48]
»

Pentru că s-a adus vorba despre Meziad: a vizitat cineva peştera după august 2012? Ştiam că urma să fie reamenajată şi iluminată şi sînt curios dacă şi cum s-a finalizat reamenajarea (care avea termen august anul trecut).

geta10AUTOR REVIEW
[09.09.13 11:16:32]
»

@abancor:

Peştera Meziad este amenajată.

Sunt scări cu balustradă, iluminare cu LED nu ca pe vremuri când erau doar câteva lămpi cu carbid.

Când am timp o să postez câteva poze.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.09.13 11:34:34]
»

Mişto! Înseamnă că e pusă mult mai bine în valoare. Mai ales "podul"/"prăpastia", spaţiile alea mari, suprapuse, mi le închipui iluminate sugestiv, încît să accentueze măreţia golului subteran.

Testosu'
[01.06.14 12:36:10]
»

@geta10: Frumos sintetizat acest obiectiv turistic.

Felicitari!

Este intr-adevar o pestera tare frumoasa care merita din plin o excursie pana acolo. Si drumul de acces auto, catre pestera era in reabilitare/modernizare anul trecut in 2013, chiar se lucra la el, posibil sa fie gata la acest moment. Oricum se putea urca cu masina pana aproape de pestera. Noi am adoptat urcarea dealului pe jos, fiind ceva utilaje care lucrau in drum, cu toate ca s-au oferit sa ne faca loc sa trecem cu masina, prin mutarea excavatorului care sapa la drum, am preferat sa-i lasam sa-si faca treaba, taind-o pe o scurtatura prin padure care iesea langa pestera.

danaeldreny*
[02.05.17 15:10:36]
»

Intreaga zona este un shvaiter urias. Zona Pades, Cetatile Ponorului si zonele adiacente au sute de pesteri, este zona carstica si zeci de ani de zile a fost explorata, cartata si reexplorata pana cand s-au plictisit sa tot studieze si au hotarat sa faca si lucruri mai comerciale si folositoare si altora nu doar exploratorilor.

Astfel, cu fonduri europene sau nu s-au amenajat zone nepericuloase pentru a fi accesate in circuitul turistic, devenind astfel oarecum profitabile.

Unde se vad pe munte lapiezuri adica stanci rotunjite calcaroase (albe) iesind din sol, din teren argilos si mai vezi si doline (gropi mari, aparet inexplicaile) e clar ca acolo este zona carstica.

Basca ponoare (paraie ce dispar in sol) sau izbucuri (paraie ce apar din sol, de niciunde) e mai mult decat evident ca este zona carstica. Si in acea zona sunt toate aceste semne.

Dolinele se fac din prabusiri subterane din aproape in aproape pana ajung la suprafata.

Ponorul se face cand apa de la suprafata se duce in subteran iar izbucul, invers, cand apa din subteran vine la suprafata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, danaeldreny*, dorgo, geta10, GYL*, Testosu', vulpita
Alte impresii din această RUBRICĂPeştera cu cristale din mina Farcu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051481962203979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1