ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Business
50 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pătârlagele

TIPĂREȘTE

Există Depresiunea Pătârlagele. Este pe cursul superior al râului Buzău, în județul Buzău.

Istoria zice că în perioada 1211 – 1225, cavalerii teutoni au trecut prin zona asta, venind din Țara Bârsei și și-au ridicat tabără fix aici. Căpitan de cavaleri era unu’, Petru deci unii spun că denumirea de Pătârlagele ar deriva din expresia „tabăra lui Petru” pen’ că la vremea acea, la tabără se spunea „lager” . O fi, nu zic.

Am, așa, o impresie, că am intrat în epoca marilor descoperiri, la fel cum pățise Cristofor Columb. Mi-au ajuns pe la urechi tot felul de zvonuri cărora unii le spun previziuni că e vremea să iasă la iveală tot felul de secrete. Nici nu mă mir pentru că, din loc în loc, tot aud tot felul de lucruri de care n-am auzit ever înainte dar care par veridice, fac sens și îmi afișează tot felul de conexiuni incredibile cu lucruri pe care deja le știam. Și revelațiile astea apar de te miri unde. Cum ar fi Pătârlagele. Păi Pătârlagele e o zonă de munte frumoasă de numa’. Dacă îți apleci un pic atenția, practic, pare că nu prea ai ce vedea acolo. Dar sunt oameni, sunt peisaje, chiar dacă infrastructura e aproximativ praf. Ce să vizitezi la Pătârlagele? Biserica, crâșma și cam ăștia sunt pilonii. Dar dacă te uiți un pic altfel... Habar n-ai unde te poate duce.

Bun, deci Petru Teutonul și-a pus tabără aici. El venise să se lupte cu cumani. (???) Cine, Dumnezău, sunt cumanii și ce vor ei de la viață? Că n-am auzit în viața mea de ei.

Cumanii erau niște migratori care umblau de colo-colo prin epoca medievală și nu numai că nu era internet dar nici telefonie, nici mobilă nici imobilă astfel că umblau și ei să ducă vorba de colo-colo ca să mai uniformizeze din obiceiurile vremii. Interesant este că au venit și-n țară noastră de-au cerut pământ și apă. Și unde și-au găsit de lucru? Fix la Pătârlagele. Dar nu numai acolo. Acopereau un areal larg. Vă vine să credeți că Muntenia era numită uneori, în acea vreme, Cumania? Mai precis Cumania Neagră. Cumania Albă era mai spre est.

Deci povestea era așa: cumanii, un popor migrator de origine turcă și destul de numeros s-a tot întins prin nordul Mării Negre, ajungând să-și facă culcuș chiar și în Ungaria. La vremea respectivă, geografia politică a Europei arăta mult diferit de ce știm astăzi. La noi în țară, cumanii au avut două zone în care s-au instalat, respectiv în Tara Făgărașului și în zona de curbură a Carpaților, respectiv Buzăul de astăzi. Asta ca să scurtăm povestea care-i mult mai lungă.

Cavalerii Teutoni tocmai ce primiseră drept să se instaleze în Țara Bârsei și să ridice cetăți și orașe dar numai din lemn și nu din piatră.

Regele Ungariei nu a fost mulțumit de felul în care cumanii organizează apărarea granițelor astfel că i-a trimis pe cavalerii teutoni să se îngrijească de lucrul ăsta. Drept îi că erau mult mai războinici cavalerii decât cumanii care, din firea lor, erau mai blajini.

Astfel, după o lungă istorie zbuciumată, cavalerii teutoni se îngrijesc astăzi de caritate în centrul Europei în timp ce cumanii au dispărut cu totul. Istoricii spun că ei au fost asimilați de populația din zonă. N-ar fi nefiresc, ei fiind mai blajini din fire.

Pe teritoriul României avem urme ale identității lor: nume de localități, nume de persoane, contribuții lingvistice. Totuși, identitatea lor s-a cam spulberat, rămânând doar ceva procente de ADN în venele unora.

Sunt voci care spun că originea aristocrației Țărilor Române o găsim la cumani, respectiv ei ar fi venit cu astfel de idei.

Un obicei al cumanilor era să folosească falconiformi la vânătoare. Ulterior, imaginea unui falconiform se regăsește pe stema Munteniei.

Recent, prin munți, m-am intersectat cu un iubitor al muntelui originar din Buzău. Mă credeți că are alură falconiformă? Mă uitam ciudat la el. Și-am observat asta cu mult timp înainte să aflu despre cumani. O coincidență uluitoare.

Din toată povestea cu cavalerii teutoni și cumanii, ne-am ales cu Orașul Pătârlagele din Depresiunea Pătârlagele. Cum spuneam, zona e absolut mirifică. Are ceva zona asta și nu știu să spun ce. Nu degeaba se vorbește despre mistere și magie în zonă. Eu cred că este. Dar, evident, lucrurile astea n-ai cum să le vezi sau să le vizitezi.

Față de alte zone, regiunea asta îmi spune altceva. Dacă Argeșul, spre exemplu, la fel de mănos și de înierbat, îmi spune prosperitate, belșug și pace, ei bine, Buzăul îmi spune mister și nu pentru că aș fi fost îndoctrinată. Are ceva pământul ăsta. Iarba parcă-i mai verde, aerul mai curat, apele mai cristaline.

Pătârlagele este oraș din 2004. Sunt voci care spun că mai bine rămânea sat. Drept că are niște blocuri prin centru și străzi asfaltate plus controversatul spital Sfântu’ Sava dar dincolo de zona centrală numai oraș nu pare plus că au pierdut facilitățile pentru agricultură pentru că nu este zonă rurală.

Zona are un potențial turistic enorm. Sunt maxim surprinsă că unitățile de cazare în zonă sunt aproape inexistente. Adevărat că economic, nu stau prea bine. Deși zona este mirifică.

La Pătârlagele se bifurcă drumul spre Colți, din DN10, făcând dreapta, spre est. Drumul se numește DC69 și s-a asfaltat în 2014 – 2016, înainte fiind aproape impracticabil. Asta a ajutat mult la dezvoltarea turismului în zonă, mai sus, spre Colți.

Orășelul e îngrijit, nu zic, case frumoase, crânguri în spate, pârâul ce trece pe lângă primărie și se varsă în Buzău, proximitatea râului Buzău, are resurse pentru prosperitate. Nivelul de trai, însă, nu este foarte ridicat. Într-o vreme aveau fabrica de textile și fabrica de bolțari dar acum nu mai funcționează. Ce mai funcționează este exploatarea lemnului.

Ca și turist, în zonă, poți servi ceva pe la o terasă (sunt vreo două) însă, deși zona este deosebit de frumoasă și potențialul ridicat și de odihnă și de drumețeală, amenajările cam nu-s și localnicii chiar nu prea sunt obișnuiți cu turiștii.

M-aș bucura să aud, pe viitor, că zona devine mai accesibilă și am unde trage chiar și la Pătârlagele că zău că merită.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mirific


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Nu prea

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mioritik in 17.10.21 13:21:32
Validat / Publicat: 17.10.21 19:00:33
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUZĂU

VIZUALIZĂRI: 1060 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 La nord de Pătârlagele, Buzău
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

valentinag
[18.10.21 10:55:09]
»

Avari, cumani, pecenegi, huni, tatari, goti si cati or mai fi trecut pe aici. Am tot citit si eu diverse ipoteze, cum ca Neagoe Basarab 1 a fost cuman.

Am trecut pe aici in drumul spre Siriu, n-am observat ca iarba sa fie altfel de verde, dar perceptia tine de ochiul privitorului.

Yersinia PestisPHONE
[18.10.21 11:03:17]
»

De fapt, cam toată zona devine frumoasă de după Complex "Măgura", cu "Fântâna lui Mihai", Ciuta și mai departe, Viperești, Pătârlagele, culminând, ca frumusețe, cu zona de pe la Nehoiu - Siriu.

Ar merge un slogan cu " Visit Buzău" plus logoul frunzos al Elenei Udrea, care, se știe, este buzoiancă!

Chiar știu ce bengănesc, vinerea de-a fost mi-or lucit ochișorii fix prin Pătârlagele.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[18.10.21 13:18:33]
»

@valentinag: Adevărat, de la mine așa s-a văzut. Și îmi susțin părerea. Uzual nu prea mă bate vântu'. Cum mă prinde, așa rămân.

Eu văd ceva special în zona asta. Sunt aflorimentele alea ce apar din loc în loc și scot gresia la vedere, colinele alea înverzite, împădurite, nu știu să spun ce dar eu văd ceva diferit în zona asta.

După Maramureș care e ceva cu totul special - dar nu magic - Buzăul mă impresionează cel mai mult. Are ceva, nu știu ce.

Da, istoria e lungă și incredibilă. Pe mine acvila cumanilor m-a buimăcit. Chestia e așa: mereu când îmi îndrept atenția asupra unui lucru, mereu apare din alte două, trei, patru părți. Eu acvila asta o găsisem recent, tot în Buzău. A fost uimitor să găsesc lucruri care converg. Să zicem că e ceva dincolo de ce se vede. Adevărat, istoria e mereu fascinantă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[18.10.21 13:24:27]
»

@Yersinia pestis: Da, toată zona e frumoasă, m-a buimăcit de cap. Când am trecut de șes și-am intrat pe verdeață parcă am întrat în paradis. Și tot mergeam, mergeam și nu se mai termina.

Nu știu dacă Buzău are parc natural dar, după mine, toată zona asta muntoasă ar trebui să fie. Plus pensiuni presărate peste tot. Dar dacă nu are, poate e ca să conserve zona. Și, oricât ar părea de bizar, nu scriu de inteligență omenească aici. Sunt nebună, știu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, valentinag, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂPeriplu prin frumuseţile Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065965175628662 sec
    ecranul dvs: 1 x 1