ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 3 nopți
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 22 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 7 MIN

În mijlocul naturii

TIPĂREȘTE

Cea de-a doua opțiune de cazare pentru minisejurul de după Paști (că doar de Paști peste tot e plin iar prețurile o iau razna, deși patul e la fel de mare, debitul apei la duș e același iar hârtia igienică are tot atâtea straturi), a fost aleasă după mai multe verificări de distanțe, trasee, obiective turistice și discuții cu proprietarii a două dintre pensiunile care s-au calificat în finală.

Și anume Pensiunea Dacica din satul Alun și Căsuța din Valea Regilor, satul Grădiștea de Munte, ambele localizate în arealul în care au trăit strămoșii noștri daci, intenția noastră fiind de a le călca nițel pe urme.

A ieșit câștigătoare (și ne-a luat banii) prima dintre ele, însă în ultima zi a sejurului prin județul Hunedoara aveam să o vizualizăm la marginea drumului spre Sarmisegetusa Regia și pe cea de a doua, căreia – vă dați seama – i-am trecut ușa, curioși de a afla” pe viu” , într-un raid scurt, dotările.

Este atât de drăguță și elegantă, amenajată și întreținută cu bun gust încât te atrage imediat. Și chiar o recomand celor care ajung în inima Daciei și caută cazare. Minusul care ne-a determinat să alegem altceva l-a reprezentat, în primul rând, lipsa meselor din ofertă, cei care care ajung acolo urmând a se autogospodări sau a lua mesele la un restaurant aflat la circa 150 metri distanță.

Revenind la Pensiunea Dacica, musai a vă împărtăși satisfacția și împlinirea unei șederi minunate, într-un cadru mirific de munte, alături de oameni dedicați meseriei lor și celor care le calcă pragul.

Ce ne-a atras? Simplu: avea biciclete de închiriat, promptitudinea responsabilului, care ne-a oferit – pe mail - detalii în intervale extrem de scurte de la solicitare și existența unei biblioteci.

Mă simt nevoit a aminti la început inconvenientul singular resimțit, dar care nu ține de cei ce păstoresc bunul mers al pensiunii, și anume cel al proastei infrastructuri, ultimii 6 km până la stabiliment reprezentând un amalgam de gropi, drum prost pietruit și hurducături pentru micuța noastră mașinuță ale cărei opinteli și mers în viteza melcului făceau să-i fim părtași suferinței.

Aveam să aflăm de la șeful pensiunii că ne-am bucurat de privilegiul să parcurgem respectiva distanță pe cel mai” modernizat drum” din toate timpurile existenței sale, sufragiile acordate la alegerile de anul trecut noului primar de către cei câțiva localnici fiind răsplătite în prezenta primăvară cu vreo câteva bascule de pietriș.

Am ținut să precizez aspectul negativ la debut întrucât a reprezentat și pentru noi doar o nemulțumire ocazională (parcurgerea celor 6 km) restul serviciilor fiind de natură extrem de apreciativă.

Și o să amintesc poziționarea stabilimentului, de-a dreptul mirifică, efectiv nu găsesc tastele pentru a realiza cadrul natural... Voi lăsa pozele să grăiască în locul meu. Doar atât vă pot spune, două culori aveam în fața ochilor în zilele petrecute acolo: verdele pădurilor, fânețelor și albastrul pur al cerului în primele două zile și verdele mai crud al pădurilor, fânețelor și plumburiul norilor în cea de-a treia zi când ploaia ne amintea că sejurul la munte este imprevizibil.

Pensiunea oferă cazare în camerele unei construcții de lemn ridicate pe două niveluri, noi având posibilitatea de a alege catul și, bineînțeles, l-am ales pe cel superior pentru a nu fi deranjați de scârțâitul treptelor pe timpul urcării și coborârii celorlalți colocatari.

De asemenea, se află la dispoziția turiștilor un număr de 5 căsuțe din lemn, fiecare decorată în altă culoare, toate având toaletă și dușuri comune.

Camera noastră era de mărime medie, suficientă pentru a adăposti un pat dublu, două noptiere cu veioze deasupra lor și o măsuță mică pe partea opusă patului.

Televizor nu aveam în cameră, dar, sincer, nici nu i-am dus dorul. Acest obiect, pe care eu îl consider doar de decor într-o vacanță, nu ne influențează atmosfera, cu atât mai puțin într-o zonă atât de frumoasă.

Nu era chiar curățenie lună iar finisajele pereților lasă – intenționat zic eu – impresia de neterminat, dar rustic.

În micuțul hol de la intrare găseai un dulap a cărui ușă amintea de ușa magaziei noastre, un cuier și o băncuță pentru poziționarea trolerului.

Baia respecta aceleași coordonate medii de confort, cu un vas de toaletă, o cabină de duș, o chiuvetă și o oglindă, toate de culoare albă, excepție făcând rama geamului și cea a oglinzii.

Cabina de duș nu închidea ermetic, iar oglinda – din cauza acoperișului clădirii – e poziționată sub nivelul feței mele, astfel încât la bărbierit ori stau pe vine, ori mânuiesc aparatul cu atenție sporită” în orb” pentru a nu mai adăuga obrazului și alte crăpături în afara ridurilor ce îmi proclamă vârsta.

Una din atracțiile menționate mai devreme a reprezenta-o biblioteca. Toată stima și considerația pentru cei care au pus umărul la adunarea fondului de carte ce însumează sute de volume din cele mai diverse domenii care au inspirat penițele scriitorilor. Am petrecut două seri minunate cufundați în fotoliile comode și atmosfera unică a unei biblioteci rânduite de mâini pasionale.

Intrarea în bibliotecă se face dintr-o cameră amenajată ca spațiu de petrecere a timpului de către musafiri, cu televizor, diverse posibilități de jocuri (table, monopoly, șah, remy), vizionare filme și documentare imprimate pe CD, o încăpere ce sugerează senzația de tihnă și confort.

Pentru servirea mesei aveai două opțiuni: o terasă în aer liber, încadrată de flori și verdeață și o bucătărie tradițională, a unei case de munte, foarte frumos amenajată, cu un design interior ce te duce spre vremurile copilăriei celor cu bunici la țară.

Dacă am ajuns să pomenesc de mese, pensiunea asigură contracost toate cele trei mese ale zilei, fiecare musafir având posibilitatea să aleagă dintre acestea, în funcție de programul zilnic propriu pe care și-l creionează sau de apetitul fiecăruia. În fiecare seară ești întrebat ce masă dorești să servești în ziua următoare și îți este adus la cunoștință meniul.

Ca un amănunt, țuica este din partea casei, la discreție, cheltuiala cu băuturile se face doar după ce ai mâncat, cu opțiunea de a gusta vin, bere sau mied făcut local. A fost prima oară când am gustat mied, licoare despre care citisem doar în cărți. Am băut-o din pahar, nu din corn ca bravii eroi din cărți...

Se gătește un singur meniu pentru toți clienții, diferit pentru prânz și cină, alcătuit din ciorbă, felul doi și desert, și ai posibilitatea să-l alegi în totalitate sau doar ce te îmbie din cele trei feluri, iar răspunsul final îl dai cu o seară dinainte. Atunci când îți este prezentat meniul.

Indiferent ce vei alege, toate sunt gătite la superlativ! Mâncarea a fost extraordinară! Extrem de gustoasă și consistentă.

Având în vedere disponibilitatea gazdelor la solicitarea noastră de a servi masa între intervalele prânzului și ale cinei, am ales” prânz întârziat” , în jurul orei 17, oră pe care am considerat-o potrivită pentru preumblările noastre pe munte. Nefiind astfel nevoiți să ne grăbim pentru a nu rata prânzul servit între 13 – 15 dar nici să răbdăm foame până la cina care se servea începînd cu ora 19.

Micul dejun se servea tip bufet suedez și avea în componență mezeluri al căror gust cred că nu l-am mai întâlnit de pe vremea mezelarilor sași, brânzeturi, ochiuri și ouă fierte, legume (ceapă verde, ridichi, castraveți și roșii foarte gustoase), lactate – al căror lider era laptele proaspăt de vacă – și dulcețuri plus siropuri naturale diverse.

În privința dulcețurilor, nu m-am săturat de ele... Făcute din liliac, mentă, gutui, flori de salcâm, păpădie sau mac, petale de bujor aveau un gust divin. Iar clătitele umplute cu ele nu făceau altceva decât să atenteze serios la greutatea corporală.

Un cuvânt de laudă întregului personal, extrem de atent cu oaspeții. Unii ne-au sfătuit să ne facem sandvișuri pentru drumeții, alții ne-au dat fotografii pentru a ne putea orienta pe munte iar alții nu ne-au încasat bani pentru închirierea bicicletelor” pentru că nu erau încă verificate anul acesta” .

Recomand cu mare drag pensiunea ce adăpostește 11 pisici și 2 dulăi, care se autogospodărește pe cât posibil din sera și ferma proprii!

O recomand pentru amplasamentul ei și pentru oamenii care o deservesc.

O recomand pentru că nu ne-am simțit musafiri acolo, atenți pe unde călcăm și ce vorbim, ci ne-am simțit de-ai casei, înconjurați tot timpul de o vorbă bună, o glumă sau un sfat și care denotă omenia unor persoane ce trăiesc departe de zbuciumul unei vieți în care profitul reprezintă căpătâiul existenței multora dintre noi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 29.05.21 21:03:35
Validat / Publicat: 29.05.21 23:31:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în COSTEȘTI [HD]

VIZUALIZĂRI: 994 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 22.50 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [29.05.21 23:26:32]
    »

    Excelentă și această recomandare

    Mutat în rubrica "Pensiunea Dacica [Alun, com Boșorod], COSTEȘTI [HD]" (nou-creată pe sait)

    -

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [29.05.21 23:28:45]
    »

    Da, e corectă localizarea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    k-lator
    [30.05.21 01:11:15]
    »

    @Marius 72: Mi-au plăcut vorbele meșteșugite cu care ai descris pensiunea asta a oamenilor daci-harnici, din mijlocul naturii. Adevărat, pesiajul de prin jur m-a cucerit și pe mine.

    În ceea ce privește interiorul de lemn, drept să spun, mă cam derajează scârțâiala, așa că dacă nu prind și io camera la ultimul etaj, nu prea îmi vine să mă cazez aici. Căsuțele par drăguțe, dar cred că sunt doar pentru perioadă de vară, nu aș fi citit că se încălzească în vreun fel. Sau poate greșesc!

    Locul de papa de la filigorie însă, unde privești muntele mâncând adică mănânci privind muntele, este foarte pe gustul meu! Am văzut că și seara arată bine... cred că s-au gândit la piromani când au amenajat zona focului de tabără!

    Natură, liniște, aer de munte, o bibliotecă întreagă la dispoziție, gazde primitoare, papa gustos și pe deasupra și hrana zeilor... deci, da!... cred că înclină balața în favoarea unui sejur acolo.

    Mulțumesc pentru recomandare și felicitări pentru articol, căci l-am citit cu mare plăcere.

    webmasterPHONE
    [30.05.21 04:18:07]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [30.05.21 12:56:42]
    »

    @k-lator: Într-adevăr, căsuțele sunt pentru sezonul călduț.

    Arată drăguțe, sunt poziționate puțin mai la înălțime, pe o culme și ceea ce m-a atras a fost terasa din fața ușii.

    E frumos acolo, îți recomand să mergi!

    Atât pentru leneveala cât și pentru un sejur activ.

    MioritikPHONE
    [15.08.21 00:09:54]
    »

    Pensiunea Dacică are un regim special. Este administrată de un ONG, din acest motiv nu acceptă tichete de vacanță că nu le pot deconta și e mai mult o casă de vacanță decât o unitate de cazare, deși a intrat în circuitul turistic și nu funcționează pe circuit închis, este, totuși, în zona de nișă "pentru cunoscători", ceva gen vii turist, pleci prieten. De aia curățenia nu e bec și lună că specificul e de "preteneală" și nu e totul mama perfecțiunii. Și tot de aia e și mâncare delicioasă și gătită la comandă. Mai sunt câteva locuri din astea pe ici, pe colo. Se fac evenimente acolo sau mese "de protocol" ????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    k-lator, Marius 72, Mioritik

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054197072982788 sec
    ecranul dvs: 1 x 1