ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Sticlariei – gradina verde de la coltul strazii

TIPĂREȘTE

Eu ascult in timpul programului de lucru Radio Romania Actualitati, nu pot lucra fara sa am ceva sonor in jur, si zilele trecute faceau reclama (discreta) acestui parc. Auzisem despre el de cand l-au pus in functiune, insa uitasem de el, ma gandeam ca este mai complicat de ajuns acolo, cand ce sa vezi, in zona veneam in liceu la practica la Biofarm in urma cu vreo 40 de ani, si chiar daca sectia de acolo este desfiintata de niste multi ani, statia de tramvai este tot acolo, doar ca noi am ajuns cu masina, asa ca a fost si mai simplu. Se poate sa lasati masina la strada (pe riscul vostru pentru ca parcarea este interzisa) dar exista si o parcare cu plata (cam rudimentara), plata cu cardul 3 lei ora.

Am lasat masina si am pornit in descoperirea acestui micut parc dar atat de pitoresc. La intrarea in parc (acesta este deschis intre orele 6 – 24) veti vedea o bancuta, un chiosc al paznicului, o toaleta ecologica dar si un support cu pungi in cazul in care sunteti insotit de animalutul de companie si ati uitat acasa pungile. Ca sa porniti in expeditie trebuie sa coborati mai intai o panta, sau scarile, cum considerati ca este mai conforabil, apoi sa parcurgeti in cerc acest traseu asa cum doriti la stanga sau la dreapta, tot pe aceeasi poarta iesiti. Parcul este parcurs de un traseu/ alei neasfaltate, amenajat cu pietris, asa incat poate fi usor mai incomod de parcurs, are insa si avantajul ca aveti senzatia ca sunteti la munte, si nu veti intalni biciclete, si pot spune ca si mai putina lume chiar. Pe tot traseul veti intalni panouri cu o multime de informatii despre speciile de plante si animale din acest areal. Amenajarea traseului asa cum am gasit informatia, face parte din proiectul “Natura sub lupa” finantat de primaria sectorului 2 impreuna cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti.

Am citit ca acest parc a fost infiintat in perioada comunista ca loc de relaxare si odihna pentru muncitorii Fabricii de sticla din zona, si chiar daca la acesta fabrica de sticla am fost, parcul nu l-am vizitat.

Ulterior in zona s-au facut si ceva sapaturi si asa s-a ajuns la panza freatica ce ne ofera micul lac de astazi, insa locul a fost lasat in paragina pentru vreo 30 de ani.

Dezavantaje: gunoaie, oameni fara adapost, etc

Avantaje: crearea unui ecosistem minunat.

Asadar, sub initiativa cuiva cu cap si ceva mai multe fonduri, s-a amenajat cat mai aproape de natura acest loc (gunoaiele scoase au insemnat totusi 1600 tone), care din octombrie 2021 ii bucura pe cei ce ii trec “pragul” .

Acestui parc i se mai spune si “a doua delta a Bucurestiului” si poate ca asta va va imbia la drum. Aici nu veti gasi decat alei, banci, surse de apa, multe informatii si o stare de bine. Cred ca este cel mai bun medicament de relaxare, daca nu ai vedea blocurile in spatele gardurilor ai spune ca esti la munte, iar bancile acelea stil lemn masiv, sa te tot relaxezi. Am vazut cupluri in varsta iesite la plimbare si care aveau in punguta o chifla din care dadeau de mancare la ratuste, am vazut prietene iesite la plimbare si o cafea in aer liber, am vazut un tatic ce isi scosese bebelusul la plimbare in port bebe, timpul parca o luase mai usor. Exista si iluminat public asa incat cred ca si seara este placut, dar si cosuri de gunoi si chiar am vazut o doamna ce le golea constiincios si care ne-a salutat cand am trecut pe langa ea. Exista 2 poduri care sunt de foarte mare interes deoarece de pe aceste poduri vezi natura parca si mai de aproape. Panourile informative mi s-au parut minunate avand astfel ocazia sa afli despre ceea ce poti vedea aici, sau rolul animalelor si vegetatiei in ecosistem.

In pozele pe care le vazusem pe internet aparea chiar si un mic izvor, strajuit de pietre de o parte si de alta, acum era secat (o sa il vedeti in filmulet). Pe lac am vazut lisite (si puisorii lor), rate (si puisorii lor), lebede, si acestea ne-au oferit cel mai frumos spectacol, pe care am sa vi-l povestesc. Lebada era pe mal si clocea, iar partenerul ei veghea pe lac. Cum se apropia vreo rata/ lisita se repezea la ele si le gonea. Nu avea nimic cu partea masculina a acestor pasari ci doar cu ele. Am urmarit cateva minute acest spectacol si a fost minunat si relaxant. Am vazut si o broasca testoasa inotand pe sub rate. Pesti recunosc cinstit ca nu am vazut. Printre regulile parcului citez cateva: accesul cu bicicletele este interzis (ar fi si greu de altfel), la fel este interzis cu bauturi alcoolice, precum este interzis si fumatul. De bun simt (ca reminder, doar, doar) sa nu lasati gunoi in urma (sunt multe cosuri de gunoi la dispozitie, asa ca nu aveti scuze), si cu toate acestea am vazut gunoaie si pe lac ☹.

Ne-am plimbat agale pe alei, o liniste de care ne-am bucurat din plin, nu cred ca in total erau maim ult de 50 de persoane prin parc si deja cred ca exagerez. Si nu as vrea sa va povestesc mai mult, dar sper sa va placa pozele si sa va imbie sa mergeti pe acolo daca vreti liniste. La plecare am vazut 3 tineri (2 fete si un baiat) care avea cate o cafeluta in maini si intrau in parc si dupa cat de hotarati erau pareau genul care vin mai des prin acest parc.

Acordat-i o sansa si veti avea parte de momente unice in mijlocul (aproape), al orasului. Iar noi, sa ne auzim de bine si data viitoare.


[fb]
---
Trimis de mishu in 02.05.23 23:00:20
Validat / Publicat: 03.05.23 07:01:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 792 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Parcul Sticlariei - natura in toata splendoarea ei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

liviu49
[03.05.23 07:22:53]
»

Brava Mishule, ma trantisi!

Nu credeam ca se va gasi cineva care sa viziteze parcul Sticlariei atat de curand, asa de repede dupa ce scrisesem un ecou in care indemnam si la vizitarea acestui parc. Pana la revolutie am trecut prin acest parc de multe ori, chiar daca nu era in drumul meu. Nu stiu de ce, poate aspectul sau mai salbatic, acest parc m-a atras. Dupa revolutie (nici nu se putea altfel) s-a degradat permanent si s-a transformat intr-o groapa de gunoi. Ma bucur ca cineva a reusit sa-l aduca la normal si sa redevina o oaza de verdeata si natura in mijlocul unor constructii.

Numai bine si calatorii placute!

DOINITA
[03.05.23 07:34:07]
»

Foarte frumos! Te crezi pe"poteci de munte"plimbandu-te prin acel parc... E bine ca nu

e aglomerat si poti sa fii tu si gandurile tale.

Sa ne vedem cu bine, cand o fi sa fie! ????

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.05.23 08:48:02]
»

@mishu: Am fost în Parcul Sticlăriei duminica trecută, în urma unui îndemn mai vechi al colegului nostru @liviu49 (ecou la unul dintre articolele mele despre un parc din sectorul 2 al capitalei).

Am scris articolul, dar îl rețineam pentru că mă jenam a-l publica atâta vreme cât un alt articol de-al meu - prost scris și fără importanță turistică, despre o catedrală moldavă și despre o statuie al cărui amplasament m-a intrigat - trona de zile întregi pe coloana din dreapta a paginii de început a site-ului.

Revenind la Parcul Sticlăriei, felicitări pentru plimbare! Aceeași stare de bine am simțit-o și eu. Chiar dacă am fost acolo singură, absolut singură, peisajul natural m-a încântat peste măsură.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.05.23 09:51:12]
»

@mishu: Am admirat parcul într-un peisaj feeric de toamnă cu doi ani în urmă. Păstrarea aspectului natural al acestui spațiu situat într-o fostă zonă industrială a Capitalei este un atu pentru iubitorii de natură și liniște. Cred că parcul arată bine în orice anotimp, în toamna vizitei mele pe malul lacului câțiva pictori își arătau măiestria, tușele cromatice de pe pânze arătau fantastic.

Alegeri inspirate!

@liviu49: M-am plimbat prin această nouă „minideltă” a Bucureștiului în octombrie 2021, imediat după deschiderea oficială, și am scris un articol pe AmFostAcolo la vremea respectivă (vezi impresii). Cred că nu l-ați citit la momentul respectiv.

Felicitări celor care au reușit reintroducerea în circuitul de agrement a acestui spațiu verde! Numai bine!

doinafil
[03.05.23 13:13:51]
»

O oază de liniște și relaxare în Bucureștiul „zbuciumat” de azi” !

Am citit și articolul lui @tata123, știam despre el, dar mi-a făcut plăcere să revăd poze și să citesc despre el, văzut cu ochii altcuiva!

Felicitări și...

mishuAUTOR REVIEW
[03.05.23 15:19:14]
»

@liviu49: A fost o mare coincidenta sa imi pun in gand acest parc si sa vad ca este si in gandul altora. Cred ca eram in stare sa stau mult mai mult acolo, este atat de placut ca este linistit, "departe de lumea dezlantuita", am fost ulterior si in Parcul Carol, unde era o harmalaie de nedescris, si este de inteles, cred ca multa lume este dornica de a iesi la aer si aleg parcurile, dar acesta parca mi-as dori sa ramana asa, mai salbatic.

Multumesc si eu de vizita si ecou si aceleasi urari le intorc cu mare drag. !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[03.05.23 15:21:28]
»

@DOINITA: A fost minunat intradevar, aici m-as vedea cu o carte in mana pe o banca, insa cum am curte si acasa spre norocul meu, intind un sezlong si imi zic ca am iesit la padure. Dar mai vrem si altceva asa ca iesim la plimbare. Sa ne vedem cu bine si multumesc de vizita, ecou si aprecieri!

mishuAUTOR REVIEW
[03.05.23 15:24:12]
»

@iulianic: Ma bucur ca ai ajuns acolo, si imi pare bine ca starneste acelasi tip de reactii. Mi-ar placea sa ajung acolo si toamna, cred ca este spectaculos, am sa pandesc o zi frumoasa de toamna si sa mai ajung pe acolo. Cred ca mai reusim sa gasim coltisoare frumoase prin Bucuresti unde sa ne relaxam.

Astept si impresiile tale, multumesc de vizita si aprecieri precum si de ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[03.05.23 15:27:54]
»

@tata123 ????: Apropo de cele spuse de mine mai devreme, cred ca toama e si mai si, nu imi aduc aminte daca am citit articolul tau, am sa verific pentru ca daca l-ai vazut toamna, atunci spectacolul culorilor este deosebit iar pentru pictori intradevar este material de lucru. Acum nu am intalnit pictori pe acolo, am vazut doar prin Parcul IOR.

Si sunt de acord cu felicitarile acordate celor care si-au adus aportul in aceasta lucrare.

Multumesc frumos de vizita si aprecieri precum si de ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[03.05.23 15:30:00]
»

@doinafil: Cred ca si pentru voi ar fi un loc frumos de iesit la plimbare, si chiar era in zona un cuplu asa ca voi, tanar de mai multi ani , care aveau o punguta cu o chifla si hraneau pasarelele bucurandu-se de spectacolul oferit.

Multumesc frumos de vizita, ecou si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, iulianic, liviu49, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087913036346436 sec
    ecranul dvs: 1 x 1