GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parcul Natural Insula Mică a Brăilei
Bancul review-ului : Doi tipi pescuiau pe malul Dunării. Un altul, trece pe apă, cu un caiac și, din răutate, le amestecă firele, cu vîsla. Unul dintre pescari, de ciudă, ia o piatră și o aruncă după ăsta și-l nimerește direct în cap. Cel lovit cade, necontrolat, în apă. Ăsta, de aruncase cu piatra, se bucură, numai că, atunci când vede că cel lovit nu mai apare la suprafață, sare după el în apă, și-l scoate, leșinat, pe mal. Începe să-i facă masaj cardiac, respirație gură la gură, dar, nimic!Obosit și speriat, îl roagă pe cel de-al doilea pescar :-Băi, ajută-mă și tu, nu mai pot, îi pute gura ăstuia, de mori!Cel de-al doilea răspunde :-Nu, nu te-ajut, din două motive : -primul, tu l-ai lovit, tu să-l faci bine! Al doilea motiv : ăla, de i-ai dat cu piatra-n cap, avea labe de scafandru-n picioare, ăsta, de l-ai scos, are patine!
Dragă webmasterule, acest review, de-l pritocesc eu, n-are nicio legătură cu rubrica ”O zi în Brăila” dar, fiin'că n-aveați rubrică cu Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, l-am scris aici. Tu, în marea-Ți înțelepciune, o să-l așezi unde vrei, că de-aia-i siteul tău! Și, dacă vrei să mă cerți, fă-o și tu mai discret, nu de alta, dar sunt ”Senator ”! :))
Ținând cont de căldura de-afară, astăzi o să vă povestesc despre ieșirea mea la Dunăre, deci o să fie tot un review apos- răcoritor, sper!
Se apropiau zilele de Rusalii, pe care Guvernul, în marea-i dragoste față de acest popor, a stabilit ca ele să fie libere de orice muncă! În aceste condiții, gașca mea, care nu poate să stea liniștită, nici de Rusalii, a stabilit că cel mai bine-i să mergem la Rezervația Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, că fiin'că unul dintre noi are rude acolo!
Marea lor bucurie era dată de faptul că fiecare dintre ei se pretinde a fi pescar, având în acest sens și poveștile pescărești respective, în care lupta Titanilor din Olimp era pantaloni scurți pe lângă luptele date de ei pentru a scoate din apă cine știe ce fîță de peștișor!
Mă rog, sunt prietenii mei și eu țin la ei, deși totul are o limită, motiv pentru care, văzînd că limita suportabilității minciunilor este serios amenințată, am decis să mă desprind oarecum de grupul lor, pentru că de ce, vorba lui Becali : dacă Pământul, scârbit de atîta lăudorășenie, urma să se crape, să-i înghită numai pe ei!
Eu nu am porniri pescărești, dar, da, mănânc pește cât o colonie de pelicani la care a venit în vizită o colonie de cormorani. Și, mie-mi plac cormoranii că sunt emblema lui Liverpool FC, echipă cu care eu simpatizez, măcar pentru faptul că are cel mai frumos imn al unei galerii!
Când este vorba despre locuri de prins pește, eu știu unul, infailibil : hala din Piața Moldovei din Focșani. Cu o ciocolată-două, date și alea când și când, primesc, contra cost e-adevărat, capturi de crap, caras, știucă sau șalău, de moare lumea! Și, oricum, banii dați pe peștele respectiv sunt mai puțini decât dau ăștia pe bețele și mulinetele lor!
Cât mint ăștia despre cum și cât au pescuit, hai să vedem de ce ar trebui să mergem la Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.
Întîi și-ntîi, hai să vă spui că locul respectiv se află pe Insula Mică a Brăilei. Oameni mult mai deștepți decât mine, respectiv toți care știu să numere mai mult de pînă la 5, au stabilit faptul că Rezervația Insula Mică a Brăilei s-ar forma din vreo 7 insule. Suprafața totală e așa de mare că nici nu poci ca s-o pronunț, vă las pe voi s-o aflați. Dacă nu știți de unde, băgați o geană pe văru' Google, ăsta sigur știe!
Ca atracție turistică Parcul Natural oferă posibilitatea de-a vedea natura la ea acasă, dar nu uitându-te pe gaura cheii ci, stând, aievea, la masa mare din sufragerie. Poți să vezi, acoloșa, o grămadă de păsări, multe dintre ele trăind numai prin partea asta din bălțile Evropei, cum ar fi, cică, codalbul. Din niște turnuri, numite, neaoș, ”birdwatching”, poți să vezi și alte păsări : egrete, stîrci și cormorani. Bine, dacă stai prea mult cu capu-n soare, poți să vezi și nevăzute, dar asta se cheamă experiență de viață, iar pe limba medicală : ”insolație”.
Spuneam că, mai poți vedea mistreți și alte căprioare și, dacă intri pe niște brațe ale Dunării, poți ajunge pe plantațiile de nuferi. Ha, ha, ha, nu vă dați coate, știu că nuferii nu cresc pe plantații, da'am zis și io, așa, să vă fac să vă râdeți! :))
Sunt și locuri de cazare, în zonă proliferând agroturismul.
Am înțeles că, prin Romsilva Brăila, se pot angaja și pachete de turism, întinse pe durata mai multor zile, timp în care ești purtat, ca Sfintele Moaște, cu bărci și vaporașe prin tot felul de craci. Ai Dunării, buei, nu vă gândiți la prostii! În plus, fiți sigur că vi se vor oferi minunatele mâncăruri din pește, specifice zonei. Despre preț, iacă, nu poci ca să vă spui mare lucru, dați și voi din taste și aflați-l!
Se ajunge relativ ușor, fie de la Brăila, fie de la Hârșova, fiecare, deci, de unde vrea!
Bun, revin la oalele mele. Mie-mi place să plec de-acasă, mai ales în excursii, așa că, după ce-am hotărât că plecăm i-am pus pe ăia să jure că nu se mai sucesc și că, de Rusalii ,o să văd numai apă de Dunăre în față, spate și lateral. Ambele laterale.
Fiind firi organizate, am aruncat niște priviri curios-întrebătoare despre vreme. Tanti Romica Jurcă ne-a dat numai vreme bună, ferindu-ne de ploi, care-ți creează depresii sau dorința de-a îmbunătăți creșterea demografică. Hm, hm, hm, scuze pentru aluzie!
Frați români din toată țara, în ziua respectivă, când am plecat spre Brăila, cine ne vedea zicea că am luat-o razna! Nu spuneai că se duc în excursie 5 oameni, cu oamele de rigoare și plozii aferenți ci că Armata a 14-a a Rusiei a fost dislocată, din Transnistria, la Mărășești. Efectele erau numeroase și conțineau o grămadă de obiecte ce se vor dovedi total inutile dar pe care fiecare voia să le deplaseze la locul Parcului Natural.
În condițiile date Fordul meu, break de felul lui, s-a dovedit mașina ideală pentru cărat. Am încărcat portbagajul, spre final îndesând cu picioarele ceea ce nu voia să mai intre. Am reușit, cum și de ce, nu știu, în lume se mai întâmplă și minuni! 6 familii, în patru mașini, am pus cap compas Berteștii de Jos și, duși am fost!
Drumul a fost pe deplin agreabil, pe ruta Mărășești – Rm. Sărat- Ianca- Bordei Verde- Berteștii de Sus, sau Jos, ori, amândouă- Mihai Bravu. Am plecat pe la ora 7,00 și nu ne-am oprit decât doar pentru pauze de fumat, dezmorțit oase, dus copiii-n boscheți. Că veni vorba de fumat, cică un tip își cumpără un pachet de țigări și-i cere vânzătoarei :
-”Doamnă, un pachet de țigări din alea, cu cancer, nu cu impotență! ”
Ba, la o mare stație de benzină din Ianca s-a făcut o comodă haltă de băut nealcoolice, de către cei ce ne țineam de covrig, în mașină, de bere rece ,de către ceilalți bărbați și soțiile din dotare. Ba, cred că și vreo doi puști au pupat halbele,pentru că, deși nu păreau să fie la vârsta bărbieritului, aveau spumă la gură. Văleu, or fi fost turbați?!
Ajunși, în fine, acasă la cel ce urma să se ocupe de noi, în alea trei zile, de stăteam pe capul lui. Fiind, după cum v-am mai spus, rudă cu cineva dintre ai noștri, pauză de pupat, mirat că ce mare au crescut copiii fiecăruia, ce bine arătau fiecare, mă rog, minciunele din astea, politicoase, pe care le spunem, cu toții, când mergem în vizită și vrem să fim amabili.
Pe urmă, plecat spre malul Dunării. Urmat un drum agricol, unde am văzut o minunată cultură de colb. Gros, cam de două palme, puse-n picioare! Am luat, din acel colb, cantități impresionante, pe mașini sau, în gură, cine n-a avut prezența de spirit să-nchidă geamul mașinii! :))
Mă rog, am ajunsără și pe malul Dunării. Urcat în barcă bagajele, trecut bagajele, urcat apoi fumeile și copii. Trecut și ele. Urcat noi, urmat, pentru mine, 10 minute de emoții și promisiuni că, dacă ajung bine, nu mă mai iau de B. O. R. ! Am ajuns cu bine...
Inutil să vă spun că, imediat după ce am ajuns la canton și ne-am ocupat camerele, toții ăia, de nu mai puteau de pescari ce sunt, au năvălit pe malul apei unde și-au aruncat lansete, undițe sau copiii-n apă! De momeală, ce credeați?
Eu am aprins focul și, împreună cu John, cel ce ne-avea-n grijă, am curățat un siloz de legume pentru borșul de pește ce urma să fie. Sincer, mi-am pus speranța-n el, că nu vedeam eu pește de la mincinoșii mei.
Spre finalul zilei, au apărut și ăia de pe baltă, pește, canci! Neam, niciunul! Băi, un solz, măcar, să dăm gust borșului!
John, ăsta, nu e fiul ploii, omul s-a dus în cameră, la cambuză și a adus o târnă de pește. L-a ales după criterii de el știute și ne-a trântit ăl mai al dreaq borș de pește mâncat de mine, vreodată! Mai bun decât cel pe care-l făcuse acum doi ani, când mai fusesem pe-acolo! În plus, a mai tras și o saramură de pește, așa, ca să ne-ajungă! Doamne, mulțumescu-Ți Ție pentru lucrurile minunate pe care le-ai creeat spre distracția Ta și, mai ales, pentru că l-ai învățat pe John să facă borș de pește! Amin!!!
Fiind firi dornice de cunoaștere, a doua zi, ne-am urcat în cele bărci de erau acolo și am plecat, hai-hui, pe Dunăre, spre a-i vedea minunatele locuri. Firi curajoase, am luat cu noi vreo două bidoane de 5 litri, pline cu vin, pe care, în caz că ne scufundam, urma să le folosim ca să plutim. Spre a le mări flotabilitatea, am băut conținutul lor, în liniște : femeile noastre erau în cealaltă barcă!
Nu prea am cum să vă descriu ceea ce am văzut, o să vă pui poze. Fraților, nu mint, iotă :sunt niște peisaje de nu poți crede! Ne-a vânturat John, cu barca, pe Dunăre, ducându-ne în locuri numai de el știute și de ceilalți care le vizitau! :)) Dacă merită să pierzi o zi din viață plutind pe Dunăre, pe-o coajă de barcă, din aia? În locurile de le-am văzut? DA!!!
După o zi petrecută în barcă, seara am dezbătut, la un foc de tabără, care dădea mai mult fum,de arătam ca indienii, probeleme filosofice existențiale : unde se duce lumina când vine întunericul, unde se duce foamea după ce mănânci și alte alea, teme numai bune de discutat după ce bei alcoale. Apropos de foame, am mâncat din borșul din ziua precedentă și, parcă, era mai bun!
Am avut și firi încăpățânate, care nu s-au deplasarisit pe apă ci, au stat cuminței, cu bățu'n baltă. Au prins și niște peștișori, cam vreo 5 kile. Erau niște pești orfani de ambii părinți, aflați în depresie profundă, dacă au acceptat să fie capturați de asemenea pescari. Normal că pescarii mei au avut și explicații,referitoare la rezultatele absolut modeste: stadiul lunii, efectul razelor gamma asupra castraveților de grădină sau ciclul menstrual al șocîtelui de câmpie. Încercări jalnice de a-și acoperi eșecul!
Eu, unul, m-am bucurat de ieșire, mai ales că Steaua a făcut bine și a cîștigat Cupa României la fotbal, bătîndu-i pe cei de la U Cluj, dar, nemaiavând baterie la telefon, n-am putut afla asta. Singurii cu net pe telefon erau pescarii și ăia s-or răzbunat pe mine, că făcusem mișto de ei, nu mi-au spus rezultatul !
Am cam bătut apa-n piuă, dar, v-am spus că este un review despre Dunăre, care, din apă e făcută și, mai ales, despre Parcul Natural Insula Mică a Brăilei. Apropos, care sunteți vânători sau pescari, contra unei taxe, puteți vâna/pescui acoloșa. Sper să n-aveți succes, lăsați natura așa cum (încă) mai este, e mai frumoasă decât cine știe ce trofeu atârnat deasupra vreunui șemineu.
Mulțumesc c-avurăți răbdare cu mine, nu-njurați povestitorul : face și el ce poate !
Haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 30.07.15 19:19:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRĂILA.
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.78222653 N, 27.83310056 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Destinaţia merită rubrică distinctă
Mutat în rubrica "Parcul Natural Insula Mică a Brăilei, BRĂILA" (nou-creată pe sait)
-
Am încercat şi o poziţionare pe hartă, luând în considerare coordonatele indicate pe Wikipedia pentru acest obiectiv -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok?Ge-ni-al! Ce pot sa spun? Era exact ce trebuia sa citesc dupa o zi caaalduroasa rau rau Putina racoreala la Dunărea ta Ca de obicei, debordezi de voie buna si e fain sa mă delectez in prag de noapte cu asa ceva! Multumesc
@arru: ha, ha, ha, nu debordez de bucurie, nu-mi iau pastilele'!
Zona e superfrumoasă, sunt mulți care stau la cort. Taxa per om este de 5 lei/ziua, poți face poze, la greu și poți pescui, cu bățul, cât vrei. Localnicii te plimbă cu barca și merită, cunosc locuri superbe! Merită vizitat!!!
@căpcă1 - Eu sunt din Măcin, de pe partea cealaltă a unui crac Aşa că ştiu cum e şi îmi place să citesc despre Dunăre Frumoasă excursie. Imi place mai ales poza 25
@arru: Hei, n-am postat 25 de poze! Ia vezi, ești la reviewul meu?
Doamneee, mare ți- e Rezervatia si multi... Capcauni sunt in ea!!! Asa prezentare doar un capcaun putea sa facă!!
@căpcă1 - Păi cine mai scrie aşa ca tine, ha? Şi n-oi fi postat tu 25, da aşa scrie pe ea, na! P25 Mişto pătratul ăla Cât despre peşte... nu cred până nu văd!
Cea mai tare fază e aia cu colonia de pelicani la care a venit în vizita o colonie de cormorani.
@căpcă1 -
”Nu spuneai că se duc în excursie 5 oameni, cu oamele de rigoare și plozii aferenți ci că Armata a 14-a a Rusiei a fost dislocată, din Transnistria, la Mărășești.
Păi... You'll never walk alone , nu-i așa?
@arru: păi, nu l-o tras afară, nimeni nu-l crede!
@johnnyredlabel: Asta nu-i melodia de la "Johnie Walker"?! .
Mai ales după o victorie asupra echipei Chelsea Anfield Road e ca o sala de operă!
@luciaoradea: Da, sărut mâna, am lăsat flămânde bietele păsări!
@căpcă1 - Oriunde merg suporterii lui Liverpool transformă arena într-o sală de operă, nu numai pe Anfield Road... Ce să zic, fiecare avem preferințele noastre la sport...
Iar din UK, Liverpool ca rămâne preferata mea... începând cu Dalglish, Keegan, Mc Dermott, Rush și terminînd cu ultimul MARE cormoran (se pare că acum a plecat de la ei), Stevie G
@johnnyredlabel: Da, cu Graeme Souness, Carragher, cu cea mai frumoasă revenire în meci și asta unde, în finala Cg. L, !
@căpcă1 - Deci mi-e rusine maxima! Asa-mi trebuie daca ma tin de examene si alte probleme! Vin altii si scriu despre casa si gradina mea!
@Dorgo despre Dunare, @capca1 despre Balta mica...
Bueyyy, si-atat de frumos a povestit capca1 asta, ca mi-au dadutara lacrimile.
Doamna Dumitrita Albu, Dumnezeu s-o odihneasca, s-a luptat sa faca locu-asta mirific Rezervatie. Nu mai tin minte (era prin 1997) daca a si apucat sa vada finalul, dar stiu ca fler a avut! *
Bre, capca 1 le, prin Braila fusasi? Ca daca da, dau o bere (ca vin d-ala bun ca al tau, n-am!) daca ma lasi pe mine sa zic de urbea mea!
Iete-aci ce ziceai tu de insule:
bmb.ro/index_files/Page1435.htm
L.E.*Nu, n-a apucat! Abia in 2000 a fost declarata arie protejata! Zice tanti Wiki (pedia)
@Zoazore: Hai, mă, mamă, cum poți să-ți închipui că n-aș fi fost în Brăila?! Dar, nici dacă mă taie cineva, nu voi scrie, înaintea ta, despre acest oraș, jur, să mă vezi inginer!!!
Tare frumoase locuri, eu am fost, cumva, cu regularitate, acolo: 2010,2013 și 2015. Pune mâna și scrie despre ele, ești brăileancă-n cuget și simțiri, deci, ce mai aștepți?
@webmaster - Ca obiectiv turistic, coordonatele de pe wikipedia alea sunt. Noi am stat aici : (44.78222653012543,27.83310055732727), de acolo am plecat, pe Dunăre.
@căpcă1 - Mulţam fain.
Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.
Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.
@webmasterX - Da, este bine așa, acolo am fost noi cazați.
@căpcă1 - Pune mâna și scrie despre ele, ești brăileancă-n cuget și simțiri, deci, ce mai aștepți?
Ce să aștept? Să scriu despre Brăila e ca și când aș vrea să scriu despre mama! N-am suficiente cuvinte. Trebuie să strâng poze și date cât de cât!
Dar voi scrie! Și sper să ma ajuți cu completări din trăirile tale, din afară!
@Yersinia pestis - Felicitari pentru stilul de a povesti.
O rugaminte, daca se poate.
Unde v-ati cazat?
Merci anticipat.
Adrian
@k2122m -
”Sunt și locuri de cazare, în zonă proliferând agroturismul.
Am înțeles că, prin Romsilva Brăila, se pot angaja și pachete de turism, întinse pe durata mai multor zile, timp în care ești purtat, ca Sfintele Moaște, cu bărci și vaporașe prin tot felul de craci. Ai Dunării, buei, nu vă gândiți la prostii! În plus, fiți sigur că vi se vor oferi minunatele mâncăruri din pește, specifice zonei. Despre preț, iacă, nu poci ca să vă spui mare lucru, dați și voi din taste și aflați-l!
sau la Braila.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Operațiunea” Peștișor” — scris în 02.09.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Rețetă de borș de pește — scris în 13.07.16 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ