ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Un tinut zamislit de fiinte mitice - Parcul National Krka

TIPĂREȘTE

Cea mai impresionanta frumusete naturala a nordului Dalmatiei este parcul Krka!

Raul Krka isi incepe cursul din Muntii Dinarici, pana la varsare in Sibenik, iar unii dalmati considera mai spectaculoase cascadele de aici decat pe cele care le-am vazut in Plitvice (vezi impresii).

Dand curs acestei dileme, am purces spre acest loc fermecator pe o ruta scurta si mai putin circulata aleasa de GPS, cu peisaje mult prea frumoase pentru ochii nostrii.

Din ce citisem pe site si la indicatiile colegului Marocanu21, stiam ca pentru a ajunge in parc, la un moment dat, drumul se bifurca spre Lozovac sau spre micul oras Skradin.

Din Lozovac se poate lua autobuzul spre lacuri (am inteles ca-i gratis!), dar am ales golfuletul frumosului orasel Skradin, dupa ce am trecut prin tunelurile Ploca (L=360 metri) si Dumbocica (L=500 metri), dupa mai bine de o ora de mers si cu 65 de kilometri parcursi din fata hotelului TN Jadran (vezi impresii).

Din parcarea relativ amenajata ce-ti asigura serviciile pentru suma de 40 kuna/zi, colinzi strazile oraselului cam o jumatate de ora pana ajungi la punctul de informare turistica si totodata casa de bilete.

Pret vizita 110 kuna, la fel ca si-n Parcul Plitvice, iar apoi te asezi la coada pentru imbarcare...

Orarul de plecare al vaporasului este intre 8-18, iar la intoarcere acesta circula intre 9:30 - 19:30.

Ne-am urcat pe ,,Majka Danica'' avandu-l la bord pe comandorul Petar Karaman, oaspetii sai avand posibilitatea de a-si astampara setea la un mini-bar. Preturi :bere Karlovačko 20 kuna; bere Karlovačko Radler 20 kuna; cola, fanta, ceai 15 kuna, apa 10 kuna.

Parcul National Krka (pagina web npkrka.hr) a fost infiintat in anul 1985, devenind al VII-lea Parc National din Croatia, cu toate ca are o arie protejata inca din 1948. Cuprinde 109 km patrati, pe cursul raului Krka ce izvoreste din Muntii Dinarici la 3,5 kilometri de Knin.

Raul Krka are un bazin hidrografic de 72,5 kilometri, socotit printre primele din cele 22 de rauri ale Croatiei, inlaturand obstacolele din drum cu impactul sau, printr-o serie de chei pana in acest tinut ce si-a cucerit repede faima, datorita privelistilor nemaiintalnite. Raul curge prin mijlocul parcului formand 17 cascade din bariere de travertin, cu o cadere totala de 242 m, plansetul neintrerupt al acestora formand regina absoluta a caderilor de apa, Skradinski Buk, de bine statatoare de 125000 de ani. Daca nu ma credeti, sa-i puneti sa-si modifice pancarta cu care se lauda! :)

Skradinski Buk:

Ii simţi fiorul, premonitiv, ca pe ceva ce nu poate fi exprimat!

Am simtit ca ma aflu langa trecerea dintre lumi cu gandul, cu trupul, cu sufletul, am avut privilegiul sa admir o priveliste, mai convingatoare decat orice alt argument.

M-am luat ,,in maini'', trecand pe langa mine spre poarta unui tinut magic in care apa, aerul si piatra se impletesc armonios, pentru a crea una dintre minunile naturale ale lumii.

O masa uriasa de apa si de stanci solide formeaza o imagine spectaculoasa, vuietul pare scapat din matca irealului, un zgomot de fond zamislit din ecloziunea Mamei Naturii, acolo unde a unificat toate apele raului din gaoacea... Krka.

Dragi cititori, este impactul unei frumuseti aparte, o inlantuire nemaivazuta de ape care atrage toate privirile si uiti de timp!

Spre deosebire de Lacurile Plitvice, aici te poti zbengui in apa cristalina, smaraldul sau formand o emisie de natura luminoasa asupra corpului, in apele calme ale micului golf Zaton.

Dupa ce am trecut de aceasta frumusete frapanta de care-mi voi aminti toata viata, am ales un traseu ce trece peste un pod, rationament ilogic avand in vedere ca aveam sa mergem intr-un mod invers al acelor de ceasornic.

Au fost imortalizate multe momente unice, declansatorul aparatului foto, prestand in folosul comunitatii AFA-iste! :)

De-a lungul sipotelor si a vuietului dat de impresionanta cascada, am ajuns in fata unei turbine dogite de vreme.

Hidrocentrala Krka :

A fost prima centrala hidroelectrica din Croatia, conceputa de investitorul Ante Supuk si fiul acestuia, Marko.

Realizarea constructiei i se datoreaza inginerului Vjekoslav Meichner, lansand in premiera distributia curentului alternativ. Gurile rele afirma ca, ar fi o copie dupa un proiect al lui Nikola Tesla, primul inventator care a intocmit acest plan de acest tip din lume!

Coincidenta, sau nu, hidro-propulsoarele lui Vjekoslav au inceput sa reprezinte o noua solutie de producere a energiei electrice la 28 august 1895, cu un randament mai ridicat, decat cel al lui Tesla de pe cascada Niagara, inaugurata cu doua zile in urma!

Faimosul om de stiinta, nascut in Karlovac (vezi impresii), Nikola Tesla a pierdut competitia deoarece i-a trebuit un an sa construiasca o linie de alimentare spre orasul Buffalo din Statele Unite, pe cand Vjekoslav Meichner prin constructia lui Šupuk, a oferit iluminarea Sibenik-ului, aflat in aval, inaintea marilor metropole europene.

Cred ca in aceasta ,,intrecere'' a contat si debitul de apa mult mai mic al raului Krka de 3,2 metri cub pe secunda, conversia magneto-hidrodinamica fiind in mod clar, net inferioara celei de pe Niagara.

Belvedere-Franz Joseph I:

Dupa o escalada relativ mica a mai multor trepte, am ajuns intr-un spatiu pitoresc de odihna, loc conceput in anul 1875, cu ocazia vizitei imparatului Franz Joseph I al Austriei si Croatiei, cunoscut si-n tara noastra ca Principe de Transilvania. Ca o paranteza, in anul 1896 a inaugurat alaturi de Carol I, canalul navigabil de la Portile de Fier de langa Orsova.

In contextul articolului, exista marturii ce atesta ca la acest eveniment, au participat un numar important de oameni care l-au ovationat pe principe, acesta petrecand o mai lunga perioada de timp decat isi propusese, vizionand frumusetile locurilor.

Ce-i drept, aici se fac cele mai adevarate fotografii ce reflecta unitatea apelor in armonie cu emotia turistilor.

Merita mentionat o macheta conceputa pentru nevazatori, o harta scrisa in alfabetul Braille, in care anumiti stimuli pentru simturi, fac „vizibile” un spatiu pentru persoanele cu dizabilitati de vedere.

Nu stiu daca simtul tactil ii vor aduce pana aici, dar initiativa este de apreciat!

Atelierul de fierarie:

Declinul general al economiei Dalmatiei a inceput din Rangusa (Dubrovnik-ul de azi), vreme in care in aceasta parte, incepand din anul 1667, mici intreprinzatori mangaiati de mandrie, isi faceau cunoscuta prezenta pe aceste meleaguri.

Muzeul (orar:8-20) se afla langa o moara, iar ecoul caderilor de apa se loveau in trecut, de focul starnit de foalele fierarului.

Copitele roase ale zecilor de cai se ascuteau in aceste ateliere zonale, acolo unde fierarii erau considerati ca, oameni cu puteri speciale in mai toate culturile terestre si mentionati in epopeele grecesti.

Multe familii de pe mapamond a adoptat acest nume, precum : Fierarul, Kovač, Kovačić, Kovačević, Smith sau Schmidt, Fabbri sau Fabbro, Herrero sau Ferreiro si exemplele ar putea continua.

Castigand un respect deosebit din partea comunitati, Muzeul Fierarului expune obiecte de prelucrat fierul (clesti, menghine, ciocane, nicovale), o forja veche, diferite tipuri de cuie, potcoave si parti metalice ale unei carute.

Langa muzeu se afla o incapere in care turistul este poftit de doua domnisoare si un fecior, imbracati traditional in portul popular croat, pentru a te determina sa vizionezi anumite obiecte in arta brutariei traditionale.

Am urmat potecile facute din podele de lemn, a caror simplitate se integreaza perfect in peisajul virgin, alaturi de goana nebuna a apelor de smarald.

Impreuna cu alte grupuri de turisti, am remarcat caderile impresionante de apa, frumusetea peisajelor rasfirate in cel mai pitoresc fel.

Apa este de o claritate ireala, proaspata, un loc de unde poti observa o mare varietate de pesti, ca intr-un acvariu imens.

Habitatul animalelor este propice celor peste 18 specii de pesti, cu 10 exemplare specifice locului. De asemenea, 19 specii de reptile se tarasc pe teritoriul parcului, cu particularitatea a doua specii dalmate: algyroides nigropunctatus si lacerta oxycephala. Numeroase plante endemice isi are arealul de raspandire in aceasta suprafata feerica. Gratioasa familie Campanulacee (lepida si pyramidales), viola adriatica, plante perene din familia Tanacetum si din ordinul Asterales, irisii care dau distinctie oricarei gradini, wulfenii ascunsi printre pietrele masive, Centaury european utilizat pe scara larga ca un medicament digestiv, Scilla litardierei- o planta de un albastru-violet considerata pe cale de disparitie, Polygonum salicifolium - continutul sau de oxid oxalic te imbie cu o aroma de lamaie, erbaceele sunt reprezentate prin orhidee cu sepale albe sau albastre, Salvia bertolonii - infloreste din mai pana in august...

Padurile de carpen, o specie de foioase din familia Betulacee, este invadatoarea locului avand o capacitate rapida de inradacinare.

221 de specii de pasari populeaza acest taram cu panorama spre nemarginire.

Se pot face calatorii cu barca si in susul raului pana la Visovac, acolo unde o manastire e construita chiar in mijlocul lacului Visovačko.

Manastirea Visovac a fost construita in 1445 de franciscanii care fugeau din calea otomanilor. In interiorul sau se afla o copie ilustrata din ,,Fabulele lui Esop'', considerata a fi una din cele doar trei exemplare de acest gen din lume si peste 620 de documente turcesti, ce descriu asezarea aici a primilor pustnici din secolul al XIV-lea.

Foarte aproape de Drumul National 59 se afla Lacul Ćorića sau cunoscut sub numele de Brljan, acolo unde apa azurie formeaza o alta binecunoscuta cascada, Roski slap. Nu am ajuns pana acolo deoarece doream sa vizitez in acea zi orasul Sibenik, ca sa nu mai pun la socoteala faptul ca trebuie sa platesti 100 de kuna/persoana adulta si 75 kuna/copil.

Natura mea de om curios m-a facut sa-ntreb de ce oportunitati turistice ar fi pe acolo, asa ca va pot impartasii ca, in imprejurimi se afla ruinele unui asa zis colosseum, construit probabil in timpul domniei imparatului Claudius, cele doua arce romane, atat cat a ramas din amfiteatru, il gasim in Burnum.

Cascada Manojlovački considerata cea mai mare cascada de pe raul Krka cu o inaltime de 32 de metri, se remarca prin caderea impresionanta de apa cristalina, vizitata si de imparatul austriac Franz Joseph, in anul 1875 si sotia sa, imparateasa Elisabeta, in istorie amintita si cunoscuta ca fiind Principesa Sissi.

Cascada Rošnjak este situata la doar un kilometru de Manojlovacki, dar se poate viziona doar de la distanta, datorita inaccesibilitatii unui traseu turistic.

Cu aceste ultime premise, in viziunea mea, acest parc este mult mai comercializat si dezvoltat ca cel din Plitvice. Am simtit acest lucru, inca de cand am pasit pe acest tinut zamislit de fiinte mitice, ale caror secrete le vom deslusi impreuna.

Vacante frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 26.10.14 15:42:43
Validat / Publicat: 26.10.14 19:27:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6596 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 imagine de pe traseul ales de GPS
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45650 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

crismis
[26.10.14 19:50:00]
»

@Marian Preda: E greu sa-ti imaginezi mai multa frumusete! Pt mine cu atat mai util acest review, cu cat zilele astea "proiectez" concediul de anul viitor... pe Coasta Dalmata!

Felicitari pt descriere, chiar m-am simtit acolo!

traian.leuca †
[26.10.14 20:08:12]
»

Felicitări pentru acest review bine detaliat şi documentat. Eu am vizitat acest parc cu intrare din Lozovac (impresii), am plătit "doar" 90 de kuna, iar parcarea a fost gratis.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[26.10.14 20:10:36]
»

@crismis -

Ma bucur sincer sa aud despre acest ,,proiect''!

Sper sa ,,profiti'' din plin, atat de rw-urile mele, cat si de recenziile celorlalti colegi AFA-isti!

,,Vucedol Golubica sa fie cu tine! '' Ce-nseamna aceasta expresie? ...

Porumbelul Vucedol a fost adoptat ca simbol al identitatii nationale, dupa ce a fost descoperit sub ruinele orasului Vukovar, aflat sub asediul sarbilor. Este singura relicva intacta datand din anul 2500 i. C., reprezentand o mostenire a unei natiuni aflate mereu in pericol si sugereaza faptul ca vei fi vesnic ocrotit.

Toate cele bune! Vacanta frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[26.10.14 20:12:32]
»

@Marian Preda: Poate cea mai frumoasa urare care mi-a fost adresata! Asemenea si tie!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[26.10.14 20:22:38]
»

@traian. leuca -

Stiu, Traian! Din pacate, ti-am citit rw-ul dupa ce am ajuns in tara!

In contextul articolului, poti sa confirmi daca este adevarat ca, autobuzul ce va astepta in parcare era gratuit sau intra in pretul biletului.

Am fost la un pas sa aleg varianta adoptata de tine, dar am gasit o bariera in calea noastra, astfel ca am mai parcurs inca 4 kilometri in plus spre oraselul Skradin, destinatie recomandata de colegul si prietenul marocanu21, destinatie care mi s-a parut mai accesibila.

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca †
[26.10.14 20:48:09]
»

@Marian Preda - Da, autobuzul este gratis, mă rog, intră în cei 90 de kuna, preţul biletului de intrare.

Vacanţe viitoare cât mai frumoase!

danamandache
[26.10.14 21:18:01]
»

Superbonusul vine din... Pantelimon cu mult drag! Astazi sunt foarte norocoasa, ofer doar superbonusuri dragilor mei prieteni!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[26.10.14 21:35:26]
»

@danamandache -

Iti multumesc din... inima!

buterfly*
[26.10.14 22:19:02]
»

Cate detalii, CE bine este documentat! Ti-as mai da un vot!

webmaster
[27.10.14 01:07:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[27.10.14 09:14:29]
»

@buterfly -

Multumesc, draga colega! Sper ca articolele mele sa-ti starneasca interesul pentru aceasta tara!

Toate cele bune!

buterfly*
[27.10.14 13:31:26]
»

@Marian Preda - pai sa stii ca mi-au starnit deja!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[27.10.14 13:33:11]
»

@webmaster -

Va mutumesc! Cu consideratie!

Dan&Ema
[27.10.14 15:16:32]
»

Un review de exceptie care te indeamna sa pornesti spre krka

Marian PredaAUTOR REVIEW
[27.10.14 16:07:34]
»

@Dan&Ema -

Multumesc mult! Ne vedem in Šibenik!

Dan&Ema
[27.10.14 19:26:23]
»

Abia astept.

pe curand

columi
[20.07.15 10:14:32]
»

@Marian Preda: Buna ziua, Poti sa imi indici o cazare cat mai apropiata de acest loc de plecare spre parcul Krka? As dorii in august sa il vizitez! Multumesc anticipat!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.07.15 12:01:34]
»

@columi -

Cel mai reprezentativ loc de cazare în Parcul Naţional KRKA este hotelul Skradinski Buk (pagină web: skradinskibuk.hr). Ceva mai costisitor în apropierea acestuia este Vila Barbara de 4* (adresă :str. Zagrađe 17, la 200 de metri de hotel), Pensiunile familiale Marija de 3*, Marija, Visovac, AnKora, Jura sau Stipe Klarić.

De asemenea, numeroase unităţi de cazare îţi sunt oferite de oraşul istoric Šibenik ( vezi impresii) aflat la numai 18 km de parc.

Vacanţă frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
columi
[20.07.15 14:12:56]
»

@Marian Preda: multumesc mult pt informatiile date!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, columi, crismis, Dan&Ema, danamandache, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Național Krka:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.93139505386353 sec
    ecranul dvs: 1 x 1