ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 3 zile
Prieteni
16 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Deasupra lumii dezlănțuite - Cătunul Ineleț

TIPĂREȘTE URM de aici

” Binecuvântați să fiți voi ce urcați pe acest munte și să nu uitați că Dumnezeu este cu voi in fiecare clipă”

Noaptea petrecută in cort a fost furtunoasă la propriu, cu un vânt care părea că vrea să ne ia cortul pe sus, tunete și fulgere care ne luminau cortul ca ziua. Primele ore ale dimineții au fost ceva mai calme. Pentru micul dejun ne-am gândit că nu ar fi rău dacă am putea să cumpărăm puțină brânză de la stâna aflată puțin mai jos de noi. Impreună cu Ioan S. ghidul nostru, am plecat spre stână, cu gândul de a lua și câte o jumătate de litru de lapte proaspăt de vacă. Am avut noroc. Când am ajuns la stână, ciobănița tocmai mulgea vaca, așa că ne-a servit cu lapte direct de la sursă. Nu am mai băut de mult timp lapte proaspăt. Era cald și foarte dulce. O minunăție! Am luat și o bucată de brânză pe care am împărțit-o cu ceilalți din grup, care era la fel, foarte bună.

Doar ce am terminat de mâncat și de strâns corturile că a și inceput o ploaie deasă iar norii acopereau intreaga creastă și vârfurile din jur. Vroiam să urcăm și să mergem pe creastă spre Ineleț dar ploaia ne-a stricat planurile. Am renunțat la mersul pe creastă și am coborât spre Prisăcina, pe marcajul bandă galbenă, pe un drum abrupt și nămolos. Era greu de coborât, alunecam prin noroiul gros, ne-am amuzat de cei care cădeau, făcând chiar un clasament al celor care au căzut de mai multe ori in noroi.

Prin Prisăcina am trecut repede, nu ne-am mai oprit. Eram uzi și ploaia incă nu dădea semne să se oprească. Nici aparatele foto sau telefoanele nu au funcționat din cauza ploii motiv pentru care nu am fotografii din micul cătun.

Prisăcina face parte tot din comuna Cornereva. La recensământul din 2002 locuiau aici 30 de persoane, dar cred că numărul lor in prezent este mult mai mic. Oricum, nu ne-am intâlnit cu nimeni pe drum, probabil și din cauza ploii care părea că nu se mai oprește. Am continuat să mergem pe marcajul bandă galbenă, de această dată intr-un urcuș ușor. Ne mai opream ca să culegem cireșe negre - erau foarte mulți cireși, plini cu fructe care se stafideau pe crengi.

La un moment dat ploaia s-a oprit, exact când am ajuns intr-o poieniță foarte frumoasă cu priveliști asupra culmilor pe care tocmai le parcursesem.

După o scurtă pauză ne-am continuat drumul și am ajuns intr-n alt cătun – Cracul Mare. La intrare in cătun un câine vigilant, de la o casă aflată chiar aproape de potecă, ne-a luat in primire certându-ne că ne opream să mâncăm cireșe și vișine din pomii pe care el ii păzea.

Am mers mai departe, pe poteca foarte frumoasă mărginită de pomi fructiferi – cireși, pruni, corcoduși - și in foarte scurt timp am ajuns in Ineleț, unul dintre cele mai izolate cătune din Romania.

Aflat la aproximativ 1000 m altitudine, Ineleț este un cătun uitat de lume undeva sus, deasupra a ceea ce noi numim civilizație. Impreună cu cătunele Cracul Mare, Crouri, Gura Iuții și Țațu formează satul Scărișoara, in prezent cu 140 de suflete. Cea mai scurtă cale de acces in cătun este pe niște scări din lemn. Se mai poate ajunge și pe poteca pe care am venit noi, un drum lung și greu. Nici măcar cu căruța nu poți ajunge in Ineleț și Scărișoara. Doar cu calul sau măgărușii sătenii mai pot căra materiale de construcții sau alte produse mai grele. De curent electric nici nu poate fi vorba. Cine a putut și-a procurat un generator pe motorină iar mai recent școala și alte câteva locuințe beneficiază de curent electric produs de panouri solare.

In Ineleț nu există medic de familie, bolnavii care nu pot fi tratați cu leacuri naturale și pot merge pe propriile picioare coboară scările din lemn și merg la Herculane la spital. Mai complicat este cu cei care nu pot să meargă. Ei sunt coborâți de localnici cu targa, tot pe scările din lemn.

Copiii din cătunele satului Scărișoara au invățat să scrie și să citească la școala din Ineleț. Ca să ajungă la școală parcurgeau km intregi pe potecile munților, indiferent de anotimp. Până acum câțiva ani in școală nu exista curent electric, copiii invățând la lumina lămpilor cu gaz. Acum școala are lumină de la panourile solare dar, prea târziu. Acum nu mai sunt copii care să vină aici să invețe. Cei câțiva copii din cătunele deservite de școala din Ineleț invață in Herculane.

In Ineleț este și o biserică, aflată puțin mai jos de școală. Biserica” Nașterea Maicii Domnului” și” Inălțarea Domnului” a fost construită in anul 1973 pe un teren donat bisericii de către un locuitor al cătunului. Are o fundație din piatră și ziduri din lemn acoperite cu tablă. Preotul slujește aici o dată la două săptămâni. Lângă biserică se află cimitirul, unde din anul 1968 se odihnesc unii dintre cei care au locuit in această perioadă in cătunele din jur.

In Ineleț, ca și in celelalte cătune, poștașul ajunge o dată pe lună. Aici nu există magazine și nici cârciumi, ca in alte sate. Locuitorii trăiesc din ceea ce produc – carne, lapte și brânză de la animalele pe care le cresc, legume, porumb și cartofi din grădinile proprii, fructe de la pomii fructiferi de pe colinele Cernei. Unii dintre locuitori vând din conservele din legume și fructe, miere sau țuica produse de ei in” magazine” amenajate in fața casei, la intrarea in cătun sau chiar pe geamul școlii. Nu stă nimeni acolo să vândă, produsele sunt așezate pe o masă iar denumirea și prețul fiecărui produs este scris pe o listă sau pe o tablă. Doritorii cumpără și lasă banii intr-o cutie. Nu controlează nimeni ce ai luat sau dacă ai plătit corect. Se merge pe incredere. Apa potabilă este furnizată de izvoarele din apropiere.

Câțiva locuitori lucrează in Herculane, coborând și urcând zilnic pe scările din lemn. Intr-un fel aceștia se pot considera norocoși, că reușesc să iasă din cătun. Foarte mulți locuitori insă, in special cei in vârstă, coboară foarte rar.

In prezent există semnal la telefon, dar nu in toate rețelele.

Ne-am așezat „tabăra” in poiana școlii, teren aparținând lui Nea Avram, locuitor al Inelețului care are casa foarte aproape de școală. La el am și mâncat, seara și dimineața.

Impreună cu soția și bunica Icoana, ne-au primit in mica terasă a casei, la o masă amenajată sub o boltă cu viță de vie. Pe masă au fost puse trei bucăți mari de brânză și a fost adusă cea mai mare mămăligă pe care am văzut-o până acum, un cerc galben cu diametrul de vreo 50-60 cm și inaltă de vreo 10 cm. Am mai fost serviți cu ciorbă de fasole cu afumătură, mai exact bucăți de cârnați de casă afumați și șunculiță afumată, cu câte un ardei iute din grădină. După toate acestea, am primit o tocăniță cu carne și legume. Toate acestea le-am mâncat cu mămăliguță, nu am primit pâine și nici nu a cerut nimeni. La desert am primit dulceață de cireșe și de struguri făcută de stăpâna casei. Nici băutura nu a lipsit, am fost serviți cu câte un pahar cu țuică, bineințeles producție proprie. Gazdele au stat cu noi la masă, asigurându-se că nu ne lipsește nimic. Doar bunicuța Icoana, la cei 84 de ani ai ei, a plecat să adune vacile de la pășunat.

Noaptea am petrecut-o tot la cort in muzica picăturilor de ploaie care cădeau pe cort.

A doua zi dimineața, pentru că ploua, micul dejun a fost servit intr-una din sălile de clasă ale școlii. Nea Avram și soția au adus de acasă toată mâncarea – o oală mare cu cafea (foarte bună), incă una cu lapte proaspăt, brânză, salată de vinete, roșii, ardei, slăninuță, ouă scrob și gem. Toate foarte bune.

Pentru cina din seara precedentă și micul dejun am plătit fiecare câte 60 de lei. Nu am decât o singură fotografie de la masă, era cam complicat să stau să fotografiez. Trebuie să mă credeți pe cuvânt că mâncarea a fost foarte bună și gazdele primitoare.

După micul dejun ne-am luat la revedere de la gazdele noastre, am făcut câteva fotografii in fața școlii și am plecat mai departe. Urma să coborâm pe scările din Ineleț și câțiva dintre noi aveau mari emoții.

Cărarea care coboară din sat pornește din dreptul bisericii și este marcată cu triunghi roșu. După ce am trecut de o troiță, am mai coborât puțin și am ajuns la scările din lemn, singura cale de acces direct către Ineleț. Scările din lemn de salcâm au fost construite la inceputul anilor ' 70 și aveau ca scop principal scurtarea drumului de acces in cătune. Sunt patru scări din lemn, inșirate aproape vertical pe o inălțime de 100 m. Scările nu sunt chiar drepte, in unele locuri sunt chiar puțin curbate, urmând intr-un fel traseul stâncii de care sunt lipite. La capetele scărilor, localnicii au amplasat cruci din lemn pe care au scris rugăciuni sau cuvinte de incurajare pentru trecători. Următorul text mi-a atras atenția in mod deosebit” Binecuvântați să fiți voi ce urcați pe acest munte și să nu uitați că Dumnezeu este cu voi in fiecare clipă” .

Nu este chiar așa greu să urci aceste scări, poate puțin mai dificil este la coborâre. In timp ce coboram treptele alunecoase din cauza noroiului gândul mi-a zburat la locuitorii Inelețului, care, indiferent de vârstă, urcă și coboară pe aceste scări in orice anotimp.

După ce am coborât scările a mai urmat o porțiune de coborâre pe potecă. A fost chiar mai greu decât pe scări deoarece poteca era foarte alunecoasă din cauza noroiului. La final am traversat râul Cerna trecând peste un pod din lemn și am ajuns la DN67 D, intr-o stație de autobuz confecționată din lemn.

Aceasta a fost drumeția mea prin cătunele izolate din Munții Cernei. Dacă vreți să ajungeți la Ineleț nu este greu. Vă trebuie doar puțină voință să urcați acele scări. Veți descoperi o altă lume. Recomand acest traseu, măcar o dată in viață!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munți, poienițe colorate, cătune cu sate răsfirate, priveliști care te lasă fără respirație.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Relaxare completă departe de lumea dezlănțuită

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 30.07.20 22:48:07
Validat / Publicat: 31.07.20 09:11:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 1463 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Scări aproape verticale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

hlliPHONE
[31.07.20 09:55:16]
»

Si traiesc și în astfel de locuri oameni!!! Poate ca sunt mai linistiti si traiesc in pace și armonie!!! Noi in super confortul pe care ti-l ofera orașul suntem veșnic nemulțumiți...

robert
[31.07.20 10:11:15]
»

foarte faină tura asta! Asa ceva mi-ar fi plăcut si mie. Ați ajuns in niste zone deosebite, în locuri uitate de timp pline de istorie! Sincere felicitări si multă invidie. Știe Ioan unde să vă ducă!

Oamenii ăia chiar sunt mai zen, dar condițiile în care trăiesc nu sunt deloc de invidiat. Puțini s-ar putea adapta la acele condiții, dacă sunt învățați cu viața la oraș.

Bravo! ​​

Apropo dacă nu vrei să stai la cort, te poate primi careva în gazdă? ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[31.07.20 10:11:37]
»

@hlli:  Da, acolo oamenii sunt mult mai calmi, fericiți cu ce au. Cred că fiecăruia dintre noi, cei care trăim in zone aglomerate, dependenți de tehnologie (TV, telefonie, internet) ne-ar prinde bine măcar o săptămână in acele locuri.

MikaAUTOR REVIEW
[31.07.20 10:17:57]
»

@robert:  da, am uitat să menționez in review, se poate sta la localnici. Chiar nenea Avram oferă găzduire, am numărul lui de telefon, dacă dorești, cu plăcere.   Bucuroși ne-au spus că au camere curate și frumoase și mâncare bună. Cred că mai sunt și alții care oferă cazare. Sunt și case de vânzare, pentru doritori. Și se pare că nu sunt puțini. Și eu sper să mai ajung pe acolo, să stau câteva zile la localnici.  

Dan&EmaPHONE
[31.07.20 16:29:21]
»

Mama, mama, ce super adevaraciune de traseu! ????????

 Nu controlează nimeni ce ai luat sau dacă ai plătit corect. Se merge pe incredere. Apa potabilă este furnizată de izvoarele din apropiere.

Acolo in acele catune izolate cred ca este o lume corecta, cum noi ""in civilizatie"" nu suntem in stare sa avem. Nu imi imaginez sa existe om care ajunge la acei oameni izolati si sa vrea sa ii tzepuiasca, ba chiar cred ca unii pun un banutz in plus.

Excelenta ideea de tura a lui Ioan. Si cu mancarea la acei oameni si cumparaturi de la stana. Macar asa au foat si ei ajutati pentru o zi.

FELICITARI ca ai fost in tura asta minunata, ploaia si noroiul nu mai conteaza pe langa experientele traite! Numai de bine!  ????

doinafil
[01.08.20 12:52:21]
»

Mi-a plăcut mult să fiu cu voi - virtual - pe acele meleaguri! Traseul, într-adevăr, pe alocuri, te lasă fără respirație! Inelețul, acest cătun uitat de lume, cu oameni puțini dar buni și credincioși, ne reprezintă foarte bine pe noi, românii de altă dată: în armonie cu natura cu care se „gospodăresc” reciproc, - respectând-o, primitori și bucuroși de oaspeți la orice oră! Și, mai presus de orice, cred că sunt oameni echilibrați, cărora noua tehnologie nu le creează un disconfort prea mare. Ei se mulțumesc cu ce au ajutându-se de ce le oferă natura și locul unde se află. Mai sunt și curajoși, la propriu vorbind, pentru că nu-i ușor să te cațeri/cobori pe scările alea aproape verticale!

Felicitări grupului vostru temerar și ghidului care vă duce prin locuri greu accesibile!

Felicitări și ție, Mika, care rămâi tânără atât cu sufletul​​ cât și cu picioarele antrenate să străbați munții!

mishu
[02.08.20 18:38:36]
»

@Mika:  Ce pot sa mai spun, decat sa iti multumesc ca ajungi prin astfel de locuri despre care ne povestesti si noua. Astea sunt adevarate lectii de viata, experiente ce iti umplu sufletul de bucurie ca exista si astfel de oameni.

Un loc unde uiti de tot si de toate si te bucuri doar de viata si de ceea ce iti ofera natura si oamenii ce traiesc ​acolo.

Iar voi si ghidul vostru, alti oameni minunati.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[05.08.20 18:26:27]
»

@Dan&Ema:  Scuze de intarzierea răspunsului, am fost plecată și cu telefonul este mai greu. A fost o tură foarte frumoasă, in locuri cu adevărat idilice. Munții Cernei au multe de oferit, acum i-am cunoscut și eu, sper să mai revin. Cred că ar fi de folos fiecăruia dintre noi să meargă măcar pentru o zi in atfel de cătune, unde oamenii trăiesc mai simplu și mult mai natural.  Ai dreptate, greutatea drumului și vremea nu prea prietenoasă nu au mai contat pe lângă toate frumusețile văzute. Mulțumesc de aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[05.08.20 18:31:45]
»

@doinafil:  Foarte frumos ai spus, așa trăiam odată, in armonie cu natura. Se pare că am cam uitat acest lucru. Mulțumesc de aprecieri, incerc să țin pasul cu cei mai tineri, să văd ce incă nu am văzut până acum. Imi cer scuze de intarzierea răspunsului, am fost plecată câteva zile.  

MikaAUTOR REVIEW
[05.08.20 18:37:37]
»

@mishu:  Mulțumesc! Intr-adevăr, am cunoscut locuri noi și oameni deosebiți, care trăiesc in armonie cu natura și nu se plâng de greutăți. Sper să mai ajung pe acolo sau prin alte locuri la fel de frumoase despre care să vă povestesc.

ALINAVLADPHONE
[14.09.22 10:50:27]
»

@Mika: Buna eu doresc numarul de la cazare, astept raspunsul tau

ALINAVLADPHONE
[14.09.22 10:53:02]
»

@robert: cand poti astept sa imi dai telefonul lui nenea de care ziceai pt cazare

MikaAUTOR REVIEW
[14.09.22 10:59:28]
»

@ALINAVLAD: Buna, a trecut ceva timp, il aveam dar nu mai stiu ce am facut cu el. O sa incerc sa fac rost si iti trimi un mesaj.

ALINAVLADPHONE
[20.09.22 10:49:09]
»

@Mika: minunat, astept, cand poti.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ALINAVLAD, Dan&Ema, doinafil, hlli, Mika, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Național Domogled & Munții Cernei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079438209533691 sec
    ecranul dvs: 1 x 1