ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Orșova - orașul dintre ape

TIPĂREȘTE URM de aici

Dinspre Drobeta-Turnu Severin, dacă vii pentru prima oară la Orșova, privind de pe podul care traversează râul Cerna chiar la intrarea în oraș, nu poți să nu fii surprins de așezarea ca un amfiteatru și de imaginea golfului în care - mirific - se reflectă dealurile din jur. Iar dacă nu ești la prima vizită în oraș, revederea golfului și a întregului peisaj din partea stângă a podului te va bucura la fel de mult.

Trecut și prezent la Orșova

Orșova, orașul situat pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier, la vărsarea râului Cerna în Dunăre, este un oraș nou, construit în perioada 1966-1971. Ca urmare a realizării marelui Complex Hidroenergetic și de Navigație "Porțile de Fier", vechea vatră a orașului a fost inundată, iar localnicii, cu gospodăriile lor, au fost strămutați pe un nou amplasament, mai înalt.

Vechea așezare aflată acum sub ape are o istorie mult mai îndepărtată. Orșova veche, orașul de la gura Cazanelor, construit pe locul anticului castru roman Dierna - castru ridicat din ordinul împăratului Constantin cel Mare în anul 324 - important și prosper punct vamal, a trebuit să facă față multor invazii și a trăit lungi perioade sub stăpânirile hunilor, bulgarilor, tătarilor, turcilor și austriecilor. Anul 1916 i-a adus eliberarea, armata română dând grele jertfe de sânge pentru fiecare bucată de glie din această parte de țară. 1 decembrie 1918 - când regiunea Banatului a revenit României - a constituit și pentru Orșova un important moment istoric, Unirea cu țara. Să mai reținem că în 1923 Orșova a fost declarat oraș și că din 1990 se mândrește cu statutul de municipiu.

Orșova nouă, orașul de astăzi, este un oraş liniştit, cu un superb cadru natural. Este cel mai mare oraș din Defileul Dunării și constituie intrarea în acest cel mai frumos sector al Dunării.

Pe Dealul Moșului puteți vizita Mănăstirea Sf. Ana - ctitorie a cunoscutului gazetar interbelic Pamfil Șeicaru, iar aproape de centru, lângă Piața 1800, puteți vedea Biserica Romano-Catolică - o capodoperă a secolului XX. La ceas de seară, o plimbare pe faleză și prin parc vă va dezvălui alte minunate fațete ale orașului. Pescarii amatori aliniați pe malul golfului își încearcă norocul în fiecare zi. Din parcul orașului unde întru neuitare se înalță către cer Monumentul Dezrădăcinați 1950 (amintind de drama deportărilor în Bărăgan din perioada comunistă), dacă treceți pe sub "Poarta General Ion Dragalina" înălțată în memoria generalului erou rănit de moarte în luptele pentru reîntregirea neamului, pe istm, ajungeți în Parcul Pescăruș. Vechiul Far din Orșova vă va atrage privirile undeva, spre dreapta. Edificiul este frumos, sau - mai bine zis - a fost frumos. Acum este o paragină, rugina mușcând adânc din părțile metalice. Stâlpii de beton par însă trainici, iar doi dintre ei poartă inscripția "De vânzare" însoțită și de un număr de telefon. Dar, cine să-l cumpere și de ce? Dacă sunteți amatori de preparate din pește, aflați că pe insulă, într-un cadru natural deosebit, se află Pescăruș - restaurant cu specific pescăresc o locație care pe noi nu ne-a dezamăgit. Amatorii de plimbari pe ape tot aici trebuie să vină. De la malul golfului, zilnic, pleacă pe Dunăre, în sus, mai multe ambarcațiuni de croazieră.

Trebuie să reținem că, deși s-a dorit a fi un oraș turistic, Orșova este cu mult devansată de Clisura Dunării care a cunoscut o dezvoltare mai accelerată în ultimii ani. Este și motivul pentru care majoritatea vizitatorilor preferă o cazare la o pensiune în defileu. Cu atât mai mult cu cât majoritatea acestora organizează pentru oaspeții lor și plimbări cu barca. Pentru că atunci când am mai fost în zonă am fost cazați la Pensiunea Steaua Dunării din Eșelnița, ocazie cu care am făcut și o Croazieră pe Dunăre cu poze și cu multe amintiri frumoase, de astă dată am preferat o cazare în oraș.

Complex Central Orșova amplasat într-adevăr central, de unde poți ajunge lesne în orice punct important al orașului, este aproape și de ieșirea spre așezările din defileu și spre Moldova Nouă - al doilea oraș din Clisura Dunării.

În cele ce urmează, câteva cuvinte despre cele două importante așezăminte de cult din Orșova pe care le-am vizitat.

Mănăstirea Sf. Ana

Am mai fost la Mănăstirea Sf. Ana în urmă cu câțiva ani, dar cum puteam părăsi Orșova fără să urcăm din nou pe Dealul Moșului, acolo unde sfântul lăcaș stă de strajă de la ctitorirea sa? Voiam să vedem dacă au apărut schimbări de când nu am mai fost noi acolo și mai ales voiam să revedem minunatele priveliști asupra defileului Dunării de acolo, de sus. Am găsit mănăstirea așa cum o știam, liniștită și inundată de flori. Numai defileul Dunării nu l-am mai găsit și asta nu pentru că n-ar mai fi fost acolo, ci pentru că accesul în spatele mănăstirii este acum interzis. Lângă intrare, la vedere, se află istoricul sfântului lăcaș, iar alături mormântul încărcat de flori al ctitorului - cunoscutul ziarist interbelic Pamfil Şeicaru.

Pamfil Șeicaru - tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în Primul Război Mondial, împreună cu camaradul său de arme Petre Găvănescu, a fost îngropat de viu în urma unei explozii. Fiind salvat, distins de Regele Ferdinand cu titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazu", Pamfil Șeicaru decide înălțarea sfântului lăcaș din Dealul Moșului drept mulțumire lui Dumnezeu pentru că a scăpat cu viață și totodată în amintirea camarazilor săi de arme care s-au jertfit pe dealurile Orșovei în 1916.

În 1935, s-a început prin trasarea unui drum de acces - Drumul Eroilor - care urca șerpuit, din centrul vechiului oraș, cam 1,5 km. Alături de bănci din lemn de stejar, 7 troițe cu dedicații pentru fiecare regiment participant la bătăliile de la Alion, Cerna și Orșova au fost plasate de-a lungul acestui drum. Distruse de intemperii și poate că nu numai, aceste troițe nu mai există în zilele noastre. Altele câteva, mai noi, le-au luat locul.

Mănăstirea construită în perioada 1936-1939, dedicată Sfintei Ana în memoria mamei ctitorului, nu a fost sfinţită atunci din cauza refuzului Episcopului Vasile Lăzărescu motivat de faptul că lucrările au fost făcute pe un teren care nu fusese blagoslovit în prealabil. A venit războiul - al Doilea Război Mondial - apoi comuniștii, iar biserica a rămas nesfințită până la 2 decembrie 1990.

Nu am văzut lăcașul în perioada comunistă. Istoricul mănăstirii ne încunoștiințează că acolo a funcționat un restaurant și o discotecă, chiliile fiind transformate în camere pentru oaspeți. Picturile din interiorul bisericii au fost acoperite cu un strat de var, biserica îndeplinind rolul de recepție a locației de cazare.

Pamfil Şeicaru, controversatul ziarist al epocii interbelice, un neîmpăcat al comunismului şi al URSS, publica în ziarul Curentul pe care îl conducea virulente articole împotriva acestora, motiv pentru care, în 1945, a fost condamnat la moarte de Gh. Gheorghiu Dej. Sentința nu a fost dusă la îndeplinire deoarece condamnatul reușise să fugă din ţară. A trăit mai bine de 30 de ani în exil, acolo unde a și murit. Rămăşiţele sale pământești au fost aduse în ţară şi reînhumate în pridvorul bisericii Mănăstirii Sf. Ana din Orşova, lăcaș pe care el l-a ctitorit.

Complexul monahal, renovat de curând, este format dintr-o biserică de lemn şi chilii cu cerdac amplasate de o parte și de alta. Vizitatorii zilelor noastre pot remarca picturile murale refăcute, iar pe peretele pronaosului chipul ctitorului. De asemenea, în faţa bisericii, vor observa o troiţă sculptată în lemn de stejar pe care scrie: "Pamfil Șeicaru 1894-1980", precum și un altar de vară frumos împodobit cu pictură. Pentru că încântă toate privirile, bineînțeles că vor remarca și multitudinea de flori bine îngrijite din fața bisericii și a chiliilor.

Biserica Romano-Catolică

Despre Biserica Romano-Catolică "Neprihănita Zămislire" din Orșova aflasem suficient de multe amănunte înainte de a ajunge acolo. Pentru că nu o văzusem cu prilejul vizitelor mele anterioare la Orșova, se înțelege că Biserica Romano-Catolică era primul obiectiv de pe listă.

Biserica se află în zona centrală a orașului, lângă "Piaţa 1800" și - datorită turnului cu ceas, foarte înalt, este reperată de la mare distanță. M-am bucurat când am zărit-o de la fereastra camerei noastre care ne găzduia la Complex Central Orșova. Știam că în cele două zile cât rămâneam în oraș vom găsi momentul să o vizităm, dar nu am mai avut răbdare. De îndată ce ne-am cazat, am dus bagajele în cameră și ne-am tras sufletul un pic, am plecat la Biserica Romano-Catolică.

Era o zi de lucru, orele erau destul de înaintate și nu ne așteptam să mai găsim pe cineva acolo. Și nici nu am găsit. Cu toate astea, intrarea principală era deschisă. Intrarea în biserica propriu-zisă era blocată de ușile centrale, mari, din sticlă și de două gratii-pereche, din fier, așezate de o parte și de alta. Biserica fiind luminată, puteai vedea și chiar fotografia atât prin ușile de sticlă cât și printre gratiile laterale. Crezând că programul de vizite se încheiase (nu era nimic afișat în acest sens), am revenit a doua zi - după ora 10.00 - sperând că vom găsi pe cineva acolo care să ne deschidă și să ne permită să vedem îndeaproape picturile. Dat fiind ineditul lor, pentru mine acestea reprezentau o mare curiozitate. Nici de astă dată nu am avut noroc. Citisem undeva că Biserica Romano-Catolică "Neprihănita Zămislire" din Orșova este "Obiectiv fără tarif, vizitabil oricând" și am concluzionat că acest "vizitabil oricând" oferă doar condițiile descrise de mine mai sus. Poate dacă mergeam acolo într-o zi de duminică, imediat după slujbă…

Câteva detalii despre Biserica Romano-Catolică din Orșova, un edificiu care nu se aseamănă câtuși de puțin cu celelalte biserici catolice pe care le mai văzusem. Este singurul lăcaș catolic înălțat în perioada comunistă, atunci când bisericile mai mult se dărâmau decât se construiau. Arhitectura este una atipică, iar pictura interioară - foarte modernă - este o încărcătură de mesaje pe care, din păcate, noi nu am avut norocul să le descifrăm personal. Reținem doar detalile din istoricul lăcașului.

Construirea barajului și alimentarea cu apă a lacului de acumulare de la Porțile de Fier au dus la inundarea și strămutarea mai multor localități, credincioșii catolici din zonă - germani (șvabi), maghiari, cehi și de alte naționalități - rămânând fără un lăcaș de cult în Orșova. S-a permis construirea Bisericii Romano-Catolice "Neprihănita Zămislire" din Orșova cu atât mai mult cu cât o asociație caritabilă din Germania - Asociația Caritas din Freiburg - a sponsorizat în totalitate noua construcție. Proiectantul a fost IPROTIM Timișoara (autorul proiectului arhitect Hans Fackelmann, un român de naționalitate germană), iar lucrarea a fost executată în 1972-1976 de Trustul de Construcții Montaj Timișoara. Cel care a executat pictura interioară (acuareală pe pânză și lemn) este pictorul timișorean Gabriel Popa.

De ce este unică arhitectura Bisericii Romano-Catolice din Orșova? Privită din exterior, biserica este un cort. Sfântul Pavel spunea: "Cortul nostru pământesc dacă se dărâmă, undeva în ceruri îl avem asigurat". Luminatorul este în formă de cruce. Vedem bine acest lucru chiar și numai prin ușa de sticlă de la intrare. Și tabernaculul cu lumina veșnică se vede foarte bine de acolo.

"Drumul Golgotei" realizat într-o manieră foarte modernă de pictorul Gabriel Popa, este o suită de tablouri surprinzătoare, etalate de o parte și de alta a interiorului bisericii. De ce surprinzătoare? Pentru că, la o privire atentă și poate ajutat de cineva, identifici în scenele religioase personaje din lumea reală: revoluţionarul bolşevic V. I. Lenin care, preluând teoria marxistă, spunea: "Credința este ca un opium pentru oameni", de aceea a fost reprezentat cu spatele la Hristos, gimnasta Nadia Comăneci pictată la piciorele lui Iisus, cel care i-a dat puterea pentru marile sale izbânzi, fostul Beatles - John Lennon, precum și actorii români Florin Piersic şi Ana Szeles.

Biserica Romano-Catolică "Neprihănita Zămislire" din Orșova dispune de o orgă electronică, dar și de o orgă mecanică, veche, folosită și în prezent la serviciul religios. Aceasta din urmă, precum și statuile, sunt originale, aparținând vechii biserici catolice înghițită în prezent de apele Dunării.

Biserica Romano-Catolică din Orșova - capodoperă arhitecturală a sec. XX - reprezintă totodată o punte de legătură între minorităţile conlocuitoare, serviciul religios efectuându-se în patru limbi: germană, cehă, maghiară şi română.

O placă de marmură albă, cu inscripții aurii - în maghiară, germană și română - poziționată la intrare, face referire la o sfântă coroană ascunsă în perioada 1849-1853, pentru a cărei amintire s-a ridicat în 1855 Capela Sfintei Coroane, astăzi acoperită de apele Dunării. Am cercetat și am aflat că povestea vechii capele catolice din Orșova este legată de Revoluția din 1848 din Ungaria când Lajos Kossuth, guvernator al Ungariei, a îngropat la Orșova (care aparținea pe atunci Imperiului Austro-Ungar), coroana maghiară pentru a o proteja în timpul răzmeriței. Pe locul în care a fost îngropată coroana se afla inițial doar un cort în care se oficiau serviciile religioase, ulterior ridicându-se acolo o capelă - Capela Sfintei Coroane - care astăzi nu mai există.

Concluzii

Pentru că Orșova este un oraș nou, nu trebuie să vă așteptați să găsiți acolo clădiri de patrimoniu și obiective turistice vechi de sute și de mii de ani. Defileul Dunării și natura din jur sunt cele care atrag cel mai mult. Veți găsi munți înalți și ape vălurite, stânci cu peșteri și locuri înverzite. Dacă ajungeți la Orșova nu ratați o plimbare pe Dunăre, la Cazane, ocazie cu care veți vedea de pe apă Mănăstirea Mraconia, Statuia lui Decebal - cea mai mare lucrare de acest gen din Europa, Tabula Traiana de pe malul sârbesc al fluviului, peșterile Veterani și Ponicova, precum și alte frumuseți.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 07.08.19 10:29:03
Validat / Publicat: 07.08.19 12:21:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORȘOVA.

VIZUALIZĂRI: 2288 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Orșova - Orașul dintre ape. Pe deal, Mănăstirea Sf. Ana.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

coolstantin
[07.08.19 12:44:59]
»

@iulianic:

Frumoasa prezentare, mi-ați starnit curioazitatea, aveți un numar de telefon de la o unitate de cazare din zonă. Multumesc! C. A.

iulianicAUTOR REVIEW
[07.08.19 13:09:46]
»

@coolstantin: Posibilitățile de contact ale unităților de cazare din zonă se găsesc pe internet. Vă voi transmite prin mesaj privat (pentru că aici nu este permis) numărul de telefon al Complexului Central Orșova, locația care ne-a găzduit pe noi două nopți la ultima vizită în oraș.

Citiți mai întâi articolul meu referitor la cazare Complex Central Orșova - o cazare cu surprize pentru a vedea ce surprize am avut noi în legătură cu contactarea telefonică a proprietarului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.19 16:26:39]
»

Am fost la Orșova într-o vacanță de vară, prin 88, plus de alte vreo 2-3 ori în trecere, tot în anii ăia.

Era un oraș fascinant, din mai multe puncte de vedere. În primul rînd, cadrul natural din jur, care îl face să fie unul din cel mai frumos amplasate orașe din țară. Pe urmă, apropierea de apă, peștele ce se găsea la restaurante, insula, copiii care înotau în golf cu lejeritate și nu în ultimul rînd apropierea de graniță și de o șosea care pe atunci era închisă publicului, drumul din Cazane.

Nu mai zic de piața unde se găseau lucruri din Iugoslavia, de la blugi la gumă de mestecat cu abțibilduri! Și de biserica catolică, o mîndrie a locuitorilor, o fantezie arhitecturală greu de imaginat la vremea aia.

Mergeam la Orșova ca în altă țară.

În acea vacanță am stat la mănăstire, care era de fapt pe atunci camping. Am stat într-o căsuță de placaj, cu 2 camere, situată în stînga mănăstirii, pe un tăpșan de unde porneau niște trepte ce coborau pînă în oraș. Într-adevăr, chiliile erau și ele locuri de cazare, iar barul era chiar în biserică, dacă bine țin minte.

Alături era o clădire unde era restaurantul. Avea o terasă frumoasă, panoramică, cu lemn, unde mîncam caras sau ce mai prindeau ei pe acolo, cu mămăligă.

De atunci am mai trecut pe lîngă Orșova, dar în oraș am mai intrat abia în vara lui 2016 și am avut o surpriză neplăcută, un șoc urît să găsesc un oraș în paragină, prăfuit, neîngrijit, ruginit, sărac.

Pentru mine a fost aproape un afront personal, un loc de care îmi aminteam cu drag din copilărie îl regăseam îmbătrînit urît.

Sper să găsească calea spre mai bine.

iulianicAUTOR REVIEW
[07.08.19 17:04:17]
»

@abancor: Nu am văzut cu ochii mei Mănăstirea Sf. Ana pe vremea când acolo era camping. Am auzit însă poveștile multora legate de acele vremuri. Mai știu și că în trecut, vorba ta, Orșova părea din altă țară dat fiind apropierea atât de mare de Iugoslavia.

Produsele sârbești ajungeau și la noi - mai greu - prin muncitorii care lucrau la construcția Hidrocentralei de la Porțile de Fier. Și am avut și o colegă de serviciu ai cărei părinți locuiau la Turnu Severin. Blugii și firele de tricotat erau preferințele mele.

Desigur, din multe puncte de vedere, astăzi Orșova nu mai este ceea ce a fost, dar i-a rămas Dunărea și frumusețile naturale din jur.

Paragină? Da, există! M-a surprins vechiul far care a fost o construcție frumoasă la vremea ei. Și acum mi s-a părut frumoasă, dar - abandonată - se degradează din ce în ce. Este scoasă la vânzare. În glumă, l-am întrebat pe soțul meu dacă nu mi-o cumpără. Oare cine ar cumpăra-o și ce s-ar mai putea face din ea?

În plin centrul orașului, am văzut o clădire înaltă, părăsită, care părea un fost hotel. Și aceasta zace în uitare, muribundă și neîngrijită. Cine știe dacă Orșova va găsi calea spre mai bine? Populația este împuținată, mulți fiind plecați să-și caute norocul prin alte părți. Poate doar turismul să mai aducă un fir de speranță.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.19 17:07:00]
»

Poate turismul, deși, cum zici și tu, Dubova și Eșelnița sînt mult mai bine așezate pentru asta, plus că au loc pentru pensiuni etc.

Om vedea!

iulianicAUTOR REVIEW
[07.08.19 17:14:48]
»

@abancor: Pensiunile (și în general golful Dubova) au devansat cu mult turismul din Orșova. Mai ales pentru că - încet, încet - pensiunile au reușit să se doteze cu bărci și barcagii și organizează singure minicroaziere pe Dunăre. Acum câțiva ani, cazați la Steaua Dunării, în Eșelnița, am făcut și noi o plimbare pe Dunăre cât se poate de frumoasă și de instructivă. Unde mai pui că bărcile, fiind mai mici, se pot apropia de mal mai mult și poți vedea mai bine totul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.19 17:22:07]
»

Exact! Orșova are de luptat cu aceste handicapuri, trebuie să își găsească propria nișă.

doinafil
[07.08.19 17:38:54]
»

@iulianic:

Am fost și noi la Orșova, într-o excursie organizată cu colegii AFA, în primăvară, cu ocazia întâlnirii anuale de la Herculane.

Nici noi n-am putut intra în biserica romano-catolică, am fotografiat câte ceva la interior, prin gratiile porților de fier. Nu știam că acele desene ale Golgotei pictate pe pereți ascund chipuri din zilele noastre!Interesantă viziune a pictorului modern, dar parcă nu-și avea locul aici!

De vânzare un Far?! cine și ce să vrea să facă cu el?!

Mihai îmi spune că s-ar putea amenaja acolo, după recondiționare, o mică terasă-restaurant. Structura este foarte frumoasă și ar merita o investiție, care să atragă clienții, măcar, pentru ineditul clădirii.

Am fost și la Mânăstirea Sfintei Ana, un loc tare frumos și bine îngrijit!

Felicitări pentru tot!

webmaster
[07.08.19 17:42:55]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianicAUTOR REVIEW
[07.08.19 19:00:10]
»

@doinafil: Pentru noi, anul acesta, Orșova a fost un fel de cartier general, un adăpost pentru noapte și un loc din care să plecăm în scurte explorări în jur.

Vechiul Far mi-a plăcut și mie foarte mult ca aspect. Poate cel mai mult din tot ceea ce am văzut în oraș. Da, farul este de vânzare. Pe unul dintre stâlpi scrie " De vânzare" și pe cel de alături este un număr de telefon. În poza P40 se vede. Dar, cine îl vinde și cine l-ar putea cumpăra… nu știu.

Dacă nici voi n-ați reușit să vedeți Biserica Romano-Catolică în interior, înseamnă că chiar nu se poate vizita într-o zi de lucru, atunci când nu este slujbă. Pe ușa de sticlă era un program de slujbe (doar duminica), dar nu și unul pentru vizitare.

Cât despre chipurile din vremurile moderne care apar pe " Drumul Golgotei" ... eu am niște fotografii care mi-au parvenit prin internet, dar, cum nu sunt făcute de mine, nu mi-am permis să le atașez. Dacă acest lucru este de dorit și mi se permite, le pot atașa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
coolstantin, doinafil, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Orșova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05034613609314 sec
    ecranul dvs: 1 x 1