ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dragalina

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Generalul Ion Dragalina s-a născut în anul 1860 în Caransebeș, în Imperiul Austriac. A fost comandant de infanterie. Este considerat a fi unul dintre cei mai valoroși generali români. Tatăl său a fost, deasemenea, ofițer al armatei austriece, provenind dintr-o veche familie de grăniceri.

Ion Dragalina a intrat în Armata Regală Română ca și sublocotenent și a avensat rapid. În 1908 era locotenent-colonel.

La intrarea României în primul război, Generalul Dragalina comanda o divizie cantonată în Turnu Severin. Astfel, a blocat ofensiva din vest pe linia Dunării, respingând atacurile din zona Orșova. A fost promovat devenind comandant al Armatei I din Oltenia. A organizat defensiva în Valea Jiului. În octombrie 1916 a reușit să respingă asaltul armatei germane asupra orașului Târgu Jiu însă a fost grav rănit iar condițiile în care a fost tratat erau insalubre. Asta a dus la decesul său, în urma septicemiei, o lună mai târziu. Curajul său a devenit legendă iar soldații i-au compus balade.

Orașul Orșova îi cinstește memoria peste ani, păstrând viu numele său. Golful Cerna în jurul căruia s-a dezvoltat orașul Orșova, cuprinde, spre Primărie, o peninsulă ce comunică cu malul printr-un pod lat, betonat. Această peninsulă are forma unei ciuperci turtite a cărei picior este acest pod ce leagă malul de zona peninsulei. Pe acest teren este amenajat Parcul General Ion Dragalina. Accesul în parc se face pe sub o poartă în arcadă cu o trecere centrală mai mare și două laterale mai mici ce se află la capătul aleii betonate ce trece peste pod. Pe acoperișul acestor arcade scrie numele generalului și, totodată al parcului. În dreapta acestei porți, înainte de trecere, vedem o amenajare mare unde scrie cu albastru

I ❤️ ORȘOVA

inima fiind, totuși, roșie. După trecerea pe sub poartă urmează o alee dreaptă la capătul căreia se află un rond vegetal în care este instalată, în față, statuia lui Mihai Eminescu – bust – și în spate are un arbust ca o lumânare, foarte înalt.

Parcul este plin de alei cu bănci și vegetație: copaci, arbuști și iarbă. Într-un rond, pe dreapta, are un ansamblu ce seamănă oarecum cu Masă Tăcerii cu scaunele sale, ansamblu înconjurat de un fel de gard metalic vopsit albastru și spre marginea alei este un foișor metalic, părăginit, ruginit, cu vreo 3 nivele, cu segmente de scări și cu un balcon sus, sub acoperiș ce formează un loc de belvedere, ca un far metalic.

De partea cealaltă a insulei se găsește o construcție nouă care ar trebui să fie restaurant. Era renovare și se lucra prin curte. Cum se obișnuiește prin zonele maritime, lângă clădire se află o ambarcațiune lungă vopsită în tricolorul românesc. Din oraș se vede foarte bine. De aproape de vede că stă pe zeci de pubele de gunoi ca să se vadă din oraș pentru că în zona aceea este un gard din beton.

Pentru mine – venind de pe coclauri – totul pare foarte original însă cei ce văd mereu peisajul ăsta, poate nu-s la fel de impresionați.

Am avut cazare aproape de intrarea în parc și special am luat acolo că am vrut să văd peninsula asta. Zona e frumoasă, nu zic, și m-a impresionat. La intrarea în parc totul este bec. După colț mai dai și de rugină. Foișorul de metal ar trebui renovat, la fel cum au făcut intrarea în parc bijuterie. Construcția aia de metal se vede de departe și nu arată bine. Nu cred c-ar fi așa greu.

Înainte de intrarea pe peninsulă există zonă cu gazon, amenajată frumos, între șosea și malul apei. Malul este stabil, sistematizat cu piatră prinsă în mortar. E zona aia un fel de ghiveci, se vede că se depune efort, este amenajat dar mai e câte-o scăpare ruginită din loc în loc. Mai sunt și ceva ambarcațiuni și o epavă mică dincolo de peninsulă, legată la mal însă majoritatea ambarcațiunilor sunt mai sus, spre podul care trece în amonte peste Râul Cerna, unde se îngustează golful. Sunt ambarcațiuni mici, doar câteva sunt mai mari și majoritatea sunt turistice, ofertând orice doritor cu plimbări pe apă, mai scurte sau mai lungi, mai ieftine sau mai scumpe, obiectivele fiind Tabula romană, peștera Ponicova, chipul lui Decebal, Mănăstirea Mraconia, Grota Veteranilor, Dubova, Eșelnița, poveștile și legendele despre satele scufundate și strămutate acum 50 de ani și Cazanele Dunării unde fierbe Dunărea în defileu: Cazanele Mici și Cazanele Mari, de la Orșova, în amonte. Le-am văzut pe toate demult, nu simt nevoia să mai merg pe apă.

În aval, spre Drobeta-Turnu Severin, la 7 kilometri, se întinde imens barajul și hidrocentrala de la Porțile de Fier 1, lucrare exploatată în cooperare cu vecinii sârbi.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Eu am o răfuială serioasă cu locul ăsta și nu e doar de cum arată. S-au întâmplat prea multe dar nu pot să-l sabotez. E ca o frăție care rămâne orice s-ar întâmpla.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Sunt destule. În timp, lucrurile se înbunătățesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mioritik in 27.05.23 00:02:04
Validat / Publicat: 27.05.23 09:02:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORȘOVA. A mai fost în/la: nu pot

VIZUALIZĂRI: 337 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Parcul Dragalina, Orșova
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[27.05.23 00:33:06]
»

2 web pls add

https://m. youtube.com/watch?v=-dYZ-QqhQ6c

Ms

Yersinia Pestis
[28.05.23 19:54:16]
»

@Mioritik????????: Fată, ce făcuși, abia ce plecai de pe sait, de-un an jumate și văz că e pustiu pe-aicișa! Nu vrea nimenea să combată cu tine, ceea ce mă miră, ești o persoană ce are vorbele la ea în mod constant, o fi dialogul formă de conflict verbal, dar cu tine merită, chiar dacă tu dai la gioale de faci vânătăi! Mie mi-a plăcut că ți-am făcut bolmoaje, cu versul” Sîc, că nu mă doare!” .

Miercuri mă tirez la mare, a patra oară pe anul ista, mă gândeam să te oftic! Știi că nu-i adevărat, n-aș putea să-ți fac rău, m-am băgat și io-n seamă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[28.05.23 21:31:06]
»

@Yersinia Pestis:

"dacă tu dai la gioale de faci vânătăi"

Aia îi, ți-ai răspuns singur,

Am dușmani și-n viața reală, nu doar aici ????, a devenit obișnuință ???? soarta. Mi-a fost și rău maxim cu soarta asta dar acum nu mai este. Am prieteni în vestul extrem și nu numai. La Arad e paradis ????

Vecinul dorgo bate iar din pinteni și n-ai văzut să-l domolești. Eu nu mă-ncumet

Dar

Nu știu care miercuri, eu plec luni la mare, prima dată anul ăsta, adevărat, c-am avut drumuri în nord de mi-a ieșit pe nas.

Să vă fie de bine dumneavoastră! ????

Dar am 5 rezervări pe vara asta, mare. Abia ce-a dat căldura. Pot să jur că nu era apa de scăldat când ai fost ????

Anyway, vacanțe plăcute, cu bucurii!!!

????‍♀️

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Orșova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063775062561035 sec
    ecranul dvs: 1 x 1