ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Worcester - un oras linistit cu o impresionanta catedrala

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Worcester

Stateam de vorba la o bere cu colegi stabiliti in Worcester despre … Worcester. Si intreb cati locuitori are orasul? Au rezultat raspunsuri diferite sau miscari din umeri. Asta a determinat initierea ad-hoc a unui concurs cine poate da raspunsul cu marja de eroare cea mai mica fata de datele oficiale de pe net. Nu mai are importanta care a fost premiul concursului, dar raspunsurile au fost varza.

Iata ce spune wiki: Worcester este un oras situat in West Midlands la ca. 50 km de Birmingham, prin care curge raul Severn, are o catedrala care odihneste si cateva capete regale, cu manastire si asa mai departe. Populatia ca. 95.000 locuitori.

Se mentioneaza ca acest teritoriu a fost populat inca din neolitic, iar prima atestare face referire la secolul al IV-lea i. H. Au trecut pe aici romanii, perioada in care asezarea devine un oras industrial infloritor – Vertis - in care se puteau deja intalni cuptoare si furnale, dar si un important centru comercial. Urmatorul moment de glorie se situeaza in secolul al X-lea datorita episcopului benedictin si bibliotecii bogate create aici.

Worcester este insa cunoscut in primul rand ca “”orasul fidel – The Faithful City”” care l-a sustinut pe regele Charles al II-lea in tentative sa esuata de cucerire a coroanei englezesti in anul 1651. O alta mandrie a orasului este Muzeul de Portelan, fosta fabrica regala inaugurata in secolul al XVIII-lea.

Obiective turistice

Sa incep prin a scrie ca Worcester nu este o destinatie turistica prin excelenta. Am cautat ceva informatie inaintea vizitei mele aici si pe unele site-uri nu am gasit nici macar un singur obiectiv numit.

Iata o scurta insiruire de conace si muzee din Worcester: Snowshill Manor, Brockhampton Estate; The Commandery – un muzeu militar, muzeul regal, muzeul de arta.

Obiectivul turistic catre care te indreapta insa orice localnic este Worcester Cathedral.

Worcester Cathedral

Worcester Cathedral este nu numai obiectivul turistic reprezentativ la orasului, ci si obiectivul pe care nu ai cum sa il ratezi, nu ai cum sa nu il recunosti de departe, datorita inaltimii sale dominante. Se poate ajunge la catedrala venind dinspre Severn Street pana in capatul strazii (capatul opus raului), de acolo urmam strada la stanga si am ajuns.

Despre catedrala

Catedrala din Worcester a fost un loc de rugaciune si inchinare timp de paisprezece secole si poarta hramul Sfintei Fecioare Maria. Este apreciata drept posibil cea mai interesanta catedrala din Anglia datorita arhitecturii sale. Prima catedrala s-a ridicat in anul 680. In secolul al X-lea s-a construit alta dar si o manastire asignata ei. Constructia actuala le-a inlocuit pe precedentele si a inceput a fi ridicata in secolul al XI-lea. In perioada anglo-saxona a fost un important centru de educatie si a fost asa pana ce calugarii benedictini au continuat sa studieze la universitate teologia, medicina, justitia, istoria, matemstica, fizica si astronomia. Manuale din acea perioada se gasesc in biblioteca de astazi a catedralei.

In secolele XVI – XIX, catedrala a suferit in repetate randuri distrugeri.

Punctele de atractie ale Worcester Cathedral sunt: mormantul regelui John, cripta Sf. Wulfstan, manastirile medievale, vitraliile victoriene.

Vizitarea catedralei

Intram printr-o poarta maiestuoasa Edgar Tower, prin care se face accesul si catre College Green, scoala de pe langa catedrala. In anul 1204 Regele John a ordonat inlocuirea portii din lemn cu una din piatra, care a fost ridicata abia un secol mai tarziu. Ea este impodobita cu figurile din teracota ale regilor, reginelor si episcopilor. Edgar Tower este un simbol atat al catedralei cat si al scolii. A fost camin, temnita, turn de aparare, scoala si arhiva.

Ne trezim intr-o curte superba in care nu stim ce sa admiram mai intai: casutele decupate din povestile lui Grimm, gazonul, zidurile sau catedrala. Tot din curte se accede catre Cathedral Ferry. Ma indrept spre catedrala.

Catedrala, romano-catolica, poate fi vizitata liber sau ca si tur ghidat pentru 5 GBP. Taxa foto 3 GBP. Taxele se achita la magazinul catedralei. Orientarea este usurata de indicatoarele intalnite la tot pasul.

La inceput se parcurge un culoar inalt, boltit, pavat cu marmura sau granit, cu o latura imbracta in vitralii care dau spre curtea interioara. Pe latura opusa a aculoarului sunt expuse clopote vechi de diferite marimi. Din loc in loc sunt diferite intrari catre spatiile interioare. Intre acestea se gasesc o cafenea, o biblioteca, o scoala, un magazine de suveniruri. Pe hol am putut intalni un dascal care sustinea o lectie deschisa cu clasa lui.

Intram in catedrala propriu-zisa. Catedrala inalta, are o arhitectura impresionanta. Sculpturi in piatra, morminte, locuri de rugaciune comune sau private, restrase, steaguri, statui, fresce, doua orgi. O bogatie remarcabila de detalii pe care un specialist nu s-ar mai satura la descries au studieze. Nu sunt uitate nici lebedele din Worcester, care sunt animale protejate aici in oras si care pot fi intalnite cu sutele pe raul Severn. In manastire, dar si in multe locuri din oras, se poate cumpara mancare pentru lebede la 1,5 GBP saculetul. Lebedele de per au au varsta de 2-3 ani, iar dupa aceasta varsta, isi iau zborul catre alte meleaguri. Proiectul de hranire a lebedelor este unul comunitar demarat in anul 2014.

www.worcestercathedral. co. uk este site-ul catedralei, care este unul profesionist, deosebit de bogat si veti fi uimiti cate activitati, servicii, informatii contine.

Orasul Worcester

Dupa ce am vizitat catedrala, in ciuda ploii englezesti marunte si fara contenire, ce puteam face mai potrivit in indepartatul oras englezesc? O plimbare prin oras.

De multe ori impresia despre un loc este incompleta daca nu iei si pulsul comunitatii locale.

In apropierea catedralei se gaseste un monument ridicat in in memoria englezilor din zona care au murit in Africa de Sud slujind patria lor. In curand se deschide in fata noastra o piata Cathedral Square. Este o zona cu cateva magazine inglobate intr-o arhitectura patratoasa.

De aici porneste zona pietonala High Street. La intrarea pe aceasta strada citim despre Elgar the Cyclist. Pe un cap de canal gravat. Acesta este de fapt un compozitor celebru local inobilat cu titlul de sir. Este o curatenie impecabila in ciuda traficului de oameni care nu se lasa aici intimidate de ploaie. Ba sa mai spun si ca multi se plimbau cu capul descoperit si purtau tricouri cu maneca scurta, temperature exterioara fiind de 11 grade Celsius. Cand nu ploua, picura! Sau era inorat. Oricum 3 zile nu am vazut soarele in Worcester.

Cu toate acestea, fetele oamenilor de aici erau vesele, nu erai stresate, suparate. Oamenii aveau viata in ei, mamicile plimbau bebelusii prin ploaie, elevii mergeau disciplinati la / de la scoala.

Am ajuns si la Primarie, tot pe High Street. In curtea acesteia, intr-o constructie separate era Centrul Info Turistic. Era ditamai magazinul, de fapt, cu cateva angajate la dispozitia turistilor. Aveau si ceva client. Puteai obtine de la harti sau pliante gratuite, informatiile dorite, dar si cumpara nenumarate amintiri despre locul vizitat.

Multe cladiri iti iau maul cu fatadele lor rosii din caramida aparenta. Altele sunt desprinse din poveste, cu forme neclare, parca modelate proaspat din lut.

Am vazut si cateva santiere. Nu le-am recunoscut ca in Romania dupa urmele de noroi ale masinilor grele, caci acestea nu sunt de gasit pe carosabil. Sunt atat de bine izolate, incat daca nu priveam prin gard sa vad ce este acolo, nu as fi spus in veci ca este un santier.

Am vazut copii iesind de la o scoala private. Erau insotiti de un guardian pana la trecerea de pietoni care oprea prin semne rarele masini ce treceau pe acea strada secundara.

Pe faleza se circula pana la ore tarzii desi nu era luminata incurajator. Din cand in cand trecea cate un echipaj de canotaj care facea antrenamente nocturne asidue. De ce la orele acekea nu stiu sa raspund, poate e legat de lebede…

Trebuie sa spun ca mi-a placut orasul acesta linistit, desi strazile erau populate si pe ploaie. Mi-a placut gradul de civilizatie pe care il vezi, il auzi, il simti. Sunt altfel, nu sunt de-ai nostri!

Si nu uitati ca masinile circula pe stanga si trebuie sa va asigurati invers ca si soferi, dar si ca pietoni daca traversati strada. Pe alocuri mai scrie pe asfalt “”look right””.

Worcester – un oras linistit cu o impresionanta catedrala


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 23.10.17 19:51:21
Validat / Publicat: 23.10.17 21:47:01

VIZUALIZĂRI: 1489 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Casute din poveste in curtea catedralei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61800 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[24.10.17 10:05:53]
»

Mă bucur că Superbonusul a venit odată cu votul meu, pentru un articol frumos!

Am călătorit alături de tine și prin intermediul fotografiilor, pentru care te felicit, sunt minunate!

Mie îmi place stilul construcțiilor englezești, bricks, iubesc accentul britanic, mă fascinează!

Despre monumentul dedicat Eroilor locali care au murit în Adică de Sud... aici mă abțin... ei au fost criminalii, ce au căutat acolo? ... asta e o altă poveste.

Da, ai dreptate, căsuțele din interiorul Catedralei sunt de poveste, că și cele de pe stradă.

Călătorii plăcute!

RoxanaGRS
[24.10.17 11:06:10]
»

Impresionantă catedrala. Foarte frumos!

fetele oamenilor de aici erau vesele, nu erau stresate, suparate. Oamenii aveau viata in ei

Asta observi imediat în orice stat din vest, în locurile care nu sunt foarte cosmopolite și asaltate de hoarde de turiști. Mi-au povestit niște olandezi care au venit în România că primul lucru care i-a frapat a fost traficul infernal și al doilea fețele triste ale oamenilor pe stradă.

webmaster
[24.10.17 12:28:18]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.10.17 12:43:38]
»

@Dana2008:

Multumesc de vot si superbonus!

Stilul de constructii "bricks" ma fascineaza pur si simplu. fatadele rosii caramizii, in nuante diferite in cazul caramizii aparente, dau un efect special.

Imi plac cladirile lor, nu numai cele patratoase stil bricks, dar si acele ""casute din poveste"". Erau mai multe prin oras, nu numai in curtea catedralei.

Fain de tot, ce pot spune altceva!

Ma bucur daca au placut pozele, nu au calitate deoesbita, dar m-am descurcat cum am putut!

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.10.17 12:49:14]
»

@RoxanaGRS:

Yes, it is!

Cred ca se poate extinde remarca pentru orasele din vest care nu sunt inghesuite si multinationale si care pastreaza un aer linistit. Traficul are o influenta in starea de stres a oamenilor in aglomeratiile urbane, indiscutabil.

Pe de alta parte sunt mai multe cauzele pentru care oamenii acestia au mai putine riduri. Aici se numara si stabilitatea financiara, definirea corecta a asteptarilor proprii de la viata vs ce oferi tu comunitatii, sistemul functional de servicii si autoritati in mijlocul caruia traiesti si iti desfasori viata.

Multumesc de lectura si de ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS
[24.10.17 12:52:19]
»

@Dan&Ema: Foarte bună remarca ta, perfect de acord cu tine.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.10.17 12:54:23]
»

@webmaster:

Dublu multumesc!

mishu
[25.10.17 13:52:30]
»

@RoxanaGRS: Ascultasem un reportaj la radio in care se spunea ca fetele si aspectul oamenilor se vede si in functie de ora la care merg la serviciu, cei care intra la 6.30-7.00 sunt cenusii, imbracati majoritar in gri, bleomarin, negru, apoi se mai adauga ceva culoare la cei care intra la ora 8.00, pentru ca cei care intra la ora 9.00 (mai ales corporatistii) sa fie cei mai colorati.

Oricum per ansamblu ii vezi in transportul in comun, in trafic sau in orice alt loc cu ochii in telefoanele mobile si cam atat.

Incearca sa faci acest exercitiu al orelor de intrare la serviciu. O zi buna sa ai.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[25.10.17 13:55:15]
»

@Dan&Ema: Singurul lucru pe care il stiu despre acest oras este ca a dat numele unui sos, si cam atat .

Am descoperit acum cu ajutorul tau niste locuri frumoase, un orasel frumos, chiar daca am vazut ca te-ai cam plimbat pe ploaie, insa asa cum spunea cineva, in afara te uzi cu apa si nu cu noroi.

Pozele minunate si ele si pot sa spun ca mi-a placut printre altele poza in care ai surprins o ora deschisa.

Felicitari, votat cu mare placere.

Zoazore
[25.10.17 20:18:33]
»

@Dan&Ema: Și eu tot la sos m-am gândit, să fiu sinceră!

Dar am citit articolul care zice de copii, oameni, case roșii, primărie și circulație ”greșită”. Și mi-a plăcut. Așa că am dat al 40-le vot!

Dane, din ce-ai aflat tu, e vreo zi fără ploaie?

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.10.17 22:26:31]
»

@mishu:

in afara te uzi cu apa si nu cu noroi.

Adevar graitai! Daca si camioanele ies curate din santier, ce sa mai comentez! M-am usat si eu cu apa de a lor. Cu water!

Cat despre ora deschisa as fi fost tare curios sa aflu mai multe, dar nu mi-am permis sa deranjez nici macar cu o intrebare. Daca orice trecator ar fi intrebat ce il rodea, nu mai ora nu mai iesea pentru copilasii aceia. Ideea insa o sustin si ma astept ca si la noi sa se dezvolte acest concept si in invatamantul de stat, ala vai de mama lui. Nu trebuie sa fie in biserici, dar in natura, la muzee, pe terenul de sport, cred ca anumite lectii ar avea alt efect.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.10.17 22:30:53]
»

@Zoazore:

Sunt sigur ca sunt zile fara ploaie, of course, cum se spune la ei. Ar fi fost insa nespecific englezesc sa prind zile insorite. Culorile reale naturale englezesti sunt cele imortalizate pe ploaie.

Iar eu de ploaie nu ma plang. Cand eram mic, ma jucam des in ploaie. Daca venea o rapaiala de vara, abia asteptam sa plescai prin baltiace. Ploile cu bulbuci m-au fascinat.

Mai putin mocanestile si englkezestile, e adevarat.

Iar altii au cantat si dansat in ploaie si au devenit celebrii in filme...

Multumesc pentru 40!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Worcester:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079960107803345 sec
    ecranul dvs: 1 x 1