GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pt ca ne-am plictisit de atata spatiu Schengen fara vama, fara frontiere, fara nici un pic de adrenalina, ne-am hotarat sa vedem ultimul teritotiu din zona unde Lenin mai traieste. Asa ca am plecat din Chisinau la autogara hotarati sa luam microbusul de Tiraspol. Vanzatoarea cand a auzit ce dorim (3 bilete spre Tiraspol), ne-a implorat sa nu facem asta, sa mergem oriunde in alta directie, numai acolo nu. Vazind hotararea noastra, cu suspine ne-a dat biletele si ne-a urat sa ne intoarcem, daca se poate intregi si sanatosi.
Dupa un inceput promitator, ne-am urcat in rutiera de Tiraspol, si dupa 20 km, in mijlocul campului si al soselei s-au ivit niste bariere si un post de control cu graniceri si militieni. Am fost dati jos si dupa completarea unor formulare ni s-a aprobat intrarea in Republica Moldoveneasca Nistreana pt maximum 10 ore! Fericiti, ne-am continuat calatoria si am ajuns in "capitala" Tiraspol.
Ce mai, o adevarata tarisoara, cu moneda proprie, parlament (sovietul suprem), masini cu nr de Transnistria, armata, steag si bineinteles Lenin. Doar numele ar trebui schimbat in "Tara Sheriff", pt ca Dl prezident (originar din Siberia) si cei 2 fii si-au privatizat in interes propriu aceasta fasie de pamant unde 130.000 locuitori inca mai vorbesc limba moldoveneasca...
In rest, saracie, orasul pustiu, Mercedesuri, mancare buna si coniac Kvint. Dupa 6 ore de plimbare si intalnire cu o localnica (ghid) draguta, ne-am intors prin Bender (fost Tighina) un oras cenusiu si parasit spre granita cu Moldova. Iar Chisinaul la intoarcere a parut un oras occidental.
Trimis de vgaby in 25.06.10 22:15:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vgaby); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesante aceste randuri despre un "pamant" cu o istorie atat de zbuciumata. Sincer, nu cred ca as fi avut curajul sa ajung acolo.
Te felicit, asadar, pentru curaj si pentru faptul ca ne-ai impartasit experienta ta.
Oameni pe strada cum erau crispati relaxati prin, magazine ce produse erau numai din rusia sau si din occident.
Era curat orasul cu ce se ocupa cei de acolo???
orasul era curat, ingrijit, cu spatii verzi si masini putine. Oamenii sunt preocupati sa castige bani, salariul mediu fiind pe la 100euro.
Pasapoartele transnistrene nu sunt valabile asa incat pt a calatori au fie pasapoarte rusesti fie moldovenesti.
Produsele sunt in general rusesti, dar gasesti si produse vestice (la preturi mari).
Se simte lipsa de turisti si ca populatia e plecata la munca ori in Rusia ori in vest.
Faptul ca este posibila "vizitarea" se datoreaza foamei de bani. Sunt cateva fabrici care merg, in rest sunt firme care importa produse (taxele sunt mici) si le reexporta in Ucraina (ilegal), pt ca nu platesc taxe la statul moldovean. Totul se face cu sprijin politic. Ce e trist e ca Smirnov a fost ales prin vot democratic...
Completez si eu cu niste amintiri mai vechi legate de aceste locuri.
In august 1988, dupa ce obtinuseram cu dificultate si mare intarziere viza pentru Republica Moldova, am avut placuta surpriza ca la militia din Glodeni (raionul in raza caruia ne aflam pentru 30 de zile) unde eram obligati sa ne prezentam personal atat la venire cat si la plecare, sa fim instiintati ca ne putem deplasa oriunde in republica, bineinteles, respectand legile.
Cu aceasta informatie in minte, bucurosi, in exuberanta tineretii, dupa ce ne-am vazut si rudele din Chisinau, am hotarat sa mergem doua zile la Tiraspol. Transportul nu constituia o problema. Din Chisinau erau taxiuri care faceau curse si intre orase, fara a fi prea costisitor.
La hotel - cred ca se numea COSMOS ca multe altele in Basarabia acelor vremuri - cand am solicitat o camera pentru o noapte, receptionera speriata, ne-a spus ca nu avem voie in Tiraspol, de ce am venit, cum am venit… Cand am spus ca de la militia de raion stiam contariul, a cerut sa completam mai multe formulare si in cele din urma ne-a dat o camera.
Destul de modesta, un pic slinoasa, camera aceea a fost adapostul nostru pentru singura noapte petrecuta vreodata in Tiraspol. Ne-am petrecut timpul pe malul Nistrului, privind dincolo, in Bender (fosta Tighina) si la zidurile cetatii. Stiam ca voievodul Moldovei Stefan cel Mare construise pentru apararea de tatari o intaritura din lemn si lut pe care, mai tarziu, la anexarea Tighinei si a teritoriului din jur, sultanul turc Suleiman I a transformat-o intr-o cetate de piatra numita Bender.
Imi plac locurile cu istorie straveche, de aceea vederea acelor vestigii m-a bucurat. In rest, atat Tiraspol cat si Bender ne-au lasat impresia unor orase terne, fara nimic special. Seara ne-am petrecut-o in camera. Ca oaspeti de peste hotare, am beneficiat de o camera buna, cu TV la care am vizionat un meci de fotbal. Nu sunt pasionata de fotbal, cu toate acestea – pentru coloratura limbajului comentatorului – am urmarit intreaga partida. Cum sa nu te amuzi cand arbitrul a decis "pălitura di osândâ" (asta insemnand "lovitura de pedeapsa") ?
interesant... mi-aș dori și eu să văd Rep. Moldova, Transnistria, dar mi-e teamă de ce abuzuri se pot face acolo de către miliție
Romania4EVER, eu am mai multi veri in Republica Moldova, dar - in afara de a-i vedea pe ei si locul nasterii parintilor mei - nu ma mai atrage nimic in Moldova ex Sovietica.
Am vrut sa fac un tur al vechilor manastiri din Basarabia (unele din vremea lui Stefan cel Mare), dar Patriarhia Romana nu mai organizeaza acest circuit. De ce? Nu stiu.
@vgaby: poți să-mi trimiți, în caz că le mai ai, datele de contact ale ghidului? cred că în curând mă va paște un drum până acolo.
@miculprint - Poti sa vezi cum functioneaza ca o tara normala o bucata de tara care nu este recunoscuta international. Si cu o mica intoarcere in vremurile comunismului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Scurtă incursiune în Tiraspol — scris în 10.08.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O zi in Tighina - Republica Moldova — scris în 14.02.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ