ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În vizită la Mănăstirea Doamnei

TIPĂREȘTE

În această vară am ajuns pentru prima dată la Topliţa, micuţ municipiu de pe meleaguri harghitene. În componenţa municipiului Topliţa intră şi câteva localităţi învecinate, una dintre acestea fiind Moglăneşti. Pe o colină de la marginea acestei localităţi se află un obiectiv cu o istorie îndelungată – este vorba despre Mănăstirea Doamnei, vechi aşezământ monahal de pe Valea Superioară a Mureşului. Pentru că știam dinainte faptul că vom ajunge în respectiva zonă, ne-am propus să vizităm acest obiectiv.

Scurt istoric – Mănăstirea Doamnei a fost ctitorită în anul 1658 de către Doamna Safta, soţia voievodului Gheorghe Ştefan al Moldovei (de la această femeie s-a păstrat numele obiectivului). Se pare că pe locul ales pentru construirea mănăstirii ar fi existat nişte ruine ale unui lăcaş de cult mai vechi. La fel ca majoritatea ctitoriilor cu o istorie îndelungată, această mănăstire a depăşit perioade mai dificile şi a trecut prin câteva restaurări – o astfel de lucrare importantă a avut loc în anul 1958, prin grija stareţului de la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Topliţa.

Accesul către acest obiectiv este destul de simplu: din sensul giratoriu aflat în zona centrală a municipiului Topliţa (intersecţia DN 12 cu DN 15), am continuat pe DN 12 pentru aproximativ 3 kilometri (în direcţia oraşului Gheorgheni). Urmând această direcţie de mers, am observat pe marginea drumului un panou informativ care ne-a indicat intrarea pe un drum secundar (spre stânga) către Mănăstirea Doamnei. Din acel punct, am mers cam un kilometru pe un drum de ţară şi am ajuns în parcarea obiectivului. Acest drum secundar iese repede din sat şi avansează printre fâneţe; ne-au plăcut mult zonele din jurul mănăstirii şi faptul că de pe colina unde am ajuns se deschidea o frumoasă perspectivă asupra unei părţi importante a depresiunii. Ne-am salutat şi cu câţiva cosaşi care tăiau brazde adânci prin fâneţele de pe marginea drumului.

O poartă din lemn sculptat ne-a facilitat intrarea în curtea mănăstirii, acolo unde câţiva muncitori trebăluiau de zor pe lângă biserica mare (aflată în construcţie). În stânga am văzut o frumoasă livadă de meri, iar în continuare se află chiliile şi alte anexe mănăstireşti, construcţii modeste care găzduiesc o obşte mică de măicuţe.

Continuând plimbarea noastră prin curte, am ajuns în dreptul unui foişor din lemn. Am remarcat faptul că acolo este amenajat un mic altar de vară. Este un loc frumos pentru a asista la o slujbă - pe iarbă, printre copăceii din jur şi florile din curtea mănăstirii. Deşi nu se vedea prea bine, cred că în turla acestui foişor se află clopotniţa.

La câţiva metri depărtare de altarul de vară se află poate cel mai interesant loc al mănăstirii – este vorba despre biserica veche de la Mănăstirea Doamnei. Această bisericuţă din lemn a fost declarată „monument istoric”, iar lemnul înnegrit de vreme vorbeşte despre vechimea ei. Bisericuţa este destul de scundă şi are un pridvor acoperit, pe unde se face accesul către pronaos, naos şi apoi altar. Privind-o din exterior, am observat că biserica este acoperită cu şindrilă, iar singura turlă (nu prea înaltă) pare a fi poziţionată deasupra pronaosului.

Profitând de faptul că am ajuns până acolo şi că uşa micuţei biserici era deschisă, am intrat şi am admirat pentru câteva minute picturile interioare. Aceste fresce au fost complet repictate în anul 1984 şi înfăţişează mai multe scene biblice, dintre care aş putea aminti: „Naşterea Domnului”, „Botezul Domnului”, „Coborârea la Iad” sau „Adormirea Maicii Domnului”. Catapeteasma şi stranele au fost şi ele înlocuite atunci când interiorul a fost restaurat, însă acestea se încadrează armonios în imaginea de ansamblu a obiectivului.

După câteva minute am ieşit din biserica de lemn şi ne-am îndreptat către biserica mare a mănăstirii, ctitorie având hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Piatra de temelie a acesteia a fost aşezată în octombrie 2013, iar lucrările nu au fost încă finalizate. După modelul multora dintre bisericile construite în ultima perioadă şi aici a fost realizat un paraclis la demisol unde se oficiază în prezent slujbele, până când biserica va fi terminată. Într-un colţ lângă intrarea în paraclis erau expuse mai multe suveniruri de natură religioasă; noi am ales două brăţări pentru care am plătit 10 lei, apoi am ieşit înapoi în curte. Am aruncat o privire şi în partea superioară a bisericii mari, acolo existând mai multe schele şi materiale de construcţii.

Ne-am mai plimbat agale timp de câteva minute prin curtea mănăstirii, am mai făcut nişte fotografii şi apoi am ieşit în parcare. Petrecusem aproximativ jumătate de oră în vizită la Mănăstirea Doamnei şi sosise momentul să plecăm de acolo. Ceea ce am şi făcut, nu înainte de a mai admira pentru câteva clipe împrejurimile.

Ajuns la final de articol, recomand vizitarea Mănăstirii Doamnei tuturor celor care ajung pe acele frumoase meleaguri! Alte informaţii despre obiectiv puteţi lectura aici sau aici. Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 29.07.17 08:14:12
Validat / Publicat: 29.07.17 11:49:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TOPLIȚA [HR].

VIZUALIZĂRI: 2912 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Biserica veche de la Mănăstirea Doamnei a fost declarată „monument istoric”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Lucien
[30.07.17 08:48:36]
»

Un obiectiv foarte frumos, excelent prezentat și însoțit de fotografii reprezentative.

Aș vrea să fac unele completări:

- de la intrarea in mănăstire se deschide panorama asupra părți sudice a Depresiunii Toplița, având în spate Munții (vulcanici) Gurghiu

- este posibil să greșesc, dar din câte am remarcat eu, definitorie pentru o mănăstire rămâne biserica inițială. Frecvent, în interiorul unor mănăstiri, se construiesc alte biserici, mult mai mai, mai impunătoare, dar acestea rămân cu titlu secundar, de paraclis. Noua biserică nu va lua locul vechii biserici, chiar dacă în aceasta din urmă nu se mai țin slujbe sau se țin foarte rar. În acest sens, este tot în Toplița și Mănăstirea Sfântu Ilie cu o biserică de lemn adusă aici la începutul sec. XVIII, iar noua biserică, foarte mare, este considerată paraclis.

- biserica veche de lemn a scăpat printr-o șmecherie de urgia generalului Bukow care a distrus multe așezăminte bisericești ortodoxe din Transilvania în a doua jumătate a sec. XVIII.

- biserica de lemn a fost în ruină mult timp și a putut fi refăcută în perioada comunistă pretextându-se că este doar o anexă gospodărească a Mănăstirii Toplița

- noua biserică este zveltă, armonioasă și nu cadrează deloc cu stilul local, ardelenesc. Ea este construită în stil moldovenesc pentru care... iar, s-au făcut unele derogări...

- Mănăstirea Doamna, prim maica stareță (?) are legături strânse cu vestite mănăstiri (lavre) din Ucraina, fapt care se reflectă în mai multe detalii

- Noua biserică realizează, în sfârșit, visul Doamnei Safta, cea care a donat inițial banii pentru construirea unei biserici, dar, spre dezamăgirea ei, fapt care a dus-o la moarte (inimă rea), s-a construit doar biserica (veche) de lemn.

- În sala de la intrare (pridvor?) în paraclis (biserica nouă) este expusă o mare și vestită icoană făcătoare de minuni.

Floryn81AUTOR REVIEW
[30.07.17 09:59:04]
»

@Lucien: Sunt întru totul de acord - pentru o mănăstire cea mai importantă rămâne biserica iniţială. Din nefericire, în ultimii ani se construiesc biserici tot mai mari care nu ţin cont de specificul zonei sau de faptul că nu se potrivesc în peisaj. Este o tendinţă întâlnită peste tot, nu doar în anumite zone ale ţării.

Am vizitat în acea zi şi Mănăstirea "Sfântul Ilie"; este un lăcaş de cult impresionant, o adevărată oază de flori, arbuşti şi verdeaţă, cu adevărat o împletire armonioasă a religiei cu natura înconjurătoare. Voi insera o prezentare succintă a acestui obiectiv într-un articol mai amplu despre zona Topliţa (la care lucrez în prezent).

Ca de obicei, mi-a făcut plăcere să citesc completările făcute, aşa că vă mulţumesc pentru lectură şi ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Toplița și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093441963195801 sec
    ecranul dvs: 1 x 1