ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Curtea brâncovenească de la Doicești

TIPĂREȘTE

În apropierea orașului Târgoviște se află un monument istoric de categoria A, puțin cunoscut, dar pus în valoare întrucâtva în ultimii ani de autoritățile locale, mai ales în contextul aniversării Anului Brâncoveanu din 2014. Vă voi povesti în câteva fraze ce am văzut în zona comunei Doicești, monumente istorice importante care pot fi vizitate ușor de turiștii avizați și interesați.

Amplasare și acces. De la Curtea Domnească din Târgoviște și până în centrul administrativ al comunei Doicești sunt circa 10 km de parcurs urmând firul DN 71, o șosea de calitate bunicică pe aceasta porțiune. Punctul principal de reper este constituit de gigantica termocentrala Doicești; chiar când ne apar în fața ochilor turnurile termocentralei trebuie să cotim stânga peste calea ferată (există un indicator către Șotânga, 2 km) pe DC 142. La prima intersecție o luăm spre dreapta chiar pe ulița numită Constantin Brâncoveanu care ne conduce până în fața ruinelor reședinței domnești. În apropiere se află Primăria comunei Doicești, locașurile de cult ale comunei, dar și inestetica colonie de cămine.

Parcul Mateiaș. Spațiul de recreere este amenajat în interiorul fostei curți domnești de la Doicești. Pe un teritoriu de 2 ha a fost amenajat un parc, au fost asfaltate câteva alei și s-au montat bănci. Pe latura estică se află o scenă utilizată probabil în timpul sărbătorilor locale. În mijlocul acestui parc a fost amplasat un grup de statui reprezentând busturile în bronz ale domnului Constantin Brâncoveanu, a celor patru fii (Constantin, Ștefan, Radu și Mateiaș), pecum și chipul boierului Ianache Văcărescu (sfetnic apropiat al domnitorului Constantin Brâncoveanu, ctitor de biserici și sprijinitor al refacerii multor lăcașuri de cult mai vechi, a fost executat la Istanbul înaintea familiei Brâncoveanu). Se poate discuta despre „originalitatea” acestei amenajări, poate ar fi fost mai bine să se realizeze o grădină în stil italienesc, așa cum a fost ea refăcută și la Potlogi – dar decât deloc, parcă e bine cumva și așa.

Ruinele curții brâncovenești. La intrarea în parc observăm plăcuțele care ne atenționează că acolo se află un monument de interes național și observăm deja zidul de sud al incintei. Suntem atrași de stilul constructiv al zidului caracteristic epocii, adică pietre rotunde de râu încastrate în casete de cărămidă, fortificație sprijinită de mici contraforți; contrastul cromatic și impactul vizual creează sentimente de admirație pentru constructorii vremurilor de atunci. Cea mai bine păstrată este latura de sud-vest, înălțimea construcției de piatră/cărămidă atingând chiar 6 m; pe această parte au fost identificate urme ale grajdurilor, hambarelor și cuhniilor (bucătăriilor). Pe un plan al curții realizat la începutul secolului al XX-lea sunt marcate și ruinele palatului domnesc, situat în mijlocul incintei, cam pe locul grupului statuar de azi.

Domnul Constantin Brâncoveanu cumpără moșiile Bărbătești și Doicești la începutul secolului al XVIII-lea cu scopul de a construi aici o reședință domnească pentru relaxare. Cronicile vremii scriu despre zilele petrecute de domn la culesul viilor în Săteni, localitate din apropiere. Pe de o parte domnul a simțit nevoia unui loc de odihnă și relaxare mult mai apropiat de viile din Săteni decât curtea domnească din Târgoviște (Neavând sat aproape de Târgoviște ca să-i fie pentru plimbare… ). Pe de altă parte, după ce a ridicat palatul din Potlogi în 1698 pentru fiul său Constantin și palatul de la Mogoșoaia în 1702 pentru Ștefan, a considerat că trebuie să îi facă o casă domnească și fiului cel mic, Mateiaș.

Cercetările efectuate la 1910 au condus către o reconstituire a curții de altădată. Casa domnească avea un parter înalt amplasat pe beciuri solide și un pridvor pe latura de nord (de fapt este vorba despre fosta casă boierească de pe moșie îmbunătățită). Un hol central împărțea clădirea în două părți distincte, pe fiecare latură fiind apartamente pentru domn (mai spațioase și care cuprindea și o sală de primiri) și soția sa. Se presupune că această reședință, mai mică față de celelalte palate brâncovenești, a fost la fel de ornamentată și decorată și era înconjurată de o grădină bine îngrijită. Conform obiceiului de la toate construcțiile domnului Constantin Brâncoveanu a fost amenajat și un iaz.

Se păstrează și zidul de incintă de pe latura de nord, dar nu la înălțimea inițială. M-am plimbat pe lângă zidul de vest unde se păstrează și câteva ziduri transversale aparținând anexelor gospodărești. Am privit cu interes modul de construcție și de îmbinare a pietrei cu cărămida, dar și golurile de ferestre cu arcadele rotunde „modelate” din cărămizi roșii. Cu un secol în urmă au fost descoperite pe această latură coloane frumos împodobite aparținând casei cu etaj a slujitorilor domnești.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”. Reședință domnească fără o biserică de curte nu putea exista în acele vremuri, astfel că în 1706 se construiește un lăcaș de cult înafara zidurilor de incintă, într-o curte secundară. Am înconjurat biserica domnească aflată azi într-o stare nu tocmai bună; un brâu în formă de zimți de fierăstrău înconjoară lăcașul, se mai văd urme de pictură exterioară, pe lângă ferestre înconjurate de ancadramente de piatră există și ferestre mici traforate. Pe latura nordică există un mic turn atașat bisericii, scara interioară facilitând accesul către clopotnița de lemn de pe pronaos. În interiorul pridvorului am putut privi ancadramentul de piatră al ușii de acces și pisania, precum și fragmente de pictură.

În anul 2002 s-a construit în coasta curții brâncovenești o biserică nouă cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. Noul lăcaș de cult, impunător, eclipsează „fragila” și mult mai modesta ctitorie de la 1706.

Alte obiective aflate în apropiere. La doar aproximativ 5 km distanță de ruinele curții brâncovenești de la Doicești, în localitatea Gura Vulcănii, pe drumul spre Vulcana Băi (DJ 712B) am ajuns la Casa Atelier Gabriel Popescu. Restaurată în ultimii ani cu fonduri bănești primite din Islanda, Liechtenstein și Norvegia reședința cunoscutului gravor a fost construită în 1905 de arhitectul A. Clavel (vezi aici amănunte: casaateliergabrielpopescu.ro). Datorită programului de funcționare aparte (două weekenduri pe lună e închis) nu am putut vizita acest muzeu, doar am admirat construcția nou restaurată.

În comuna Aninoasa se află așa-numita Fântână a Păcii, sursă de apă amenajată în timpul lui Matei Basarab, atestată arheologic și declarată monument istoric. „Fântâna” a fost ridicată ca semn al împăcării dintre domnul Țării Românești, Matei Basarab, și domnul Moldovei, Vasile Lupu (adevarul.ro/locale/targov ... 3e86/index.html).

De asemenea, pe lângă obiectivele istorice din orașul Târgoviște (Curtea Domnească, muzee, Mitropolia, Mănăstirea Stelea etc.), în apropiere de Doicești se află și Mănăstirile Dealu și Viforâta.

Alegeri inspirate și călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.04.17 10:42:22
Validat / Publicat: 13.04.17 11:41:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 6332 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Grupul central de statui - în centru domnul Constantin Brâncoveanu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[13.04.17 12:02:27]
»

@tata123: Start vot! Zona imi place mult, au fost ani buni cand mergeam in zona Targoviestei unde aveau parintii mei niste prieteni, dar si in Zona Vulvana sau la Pucioasa unde era un camping cu casute minunat. Intre timp am mai fost prin zona si am vazut-o totusi mult degradata.

In drum spre Pucioasa, in zona Doicesti pe un varf de deal se vedeau ruinele unui vechi castel (cel putin asa il numeam eu, si vorbim de cel putin 35 de ani in urma) si la un moment dat am oprit masina la marginea drumului si am urcat pana acolo unde imi imaginam cum ar fi trebuit sa arate in vremurile de glorie. In scurta vreme insa a fost distrus de tot si la un moment dat nu am mai vazut nici o urma care sa arate ca a fost ceva odata acolo.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna
[13.04.17 12:02:37]
»

@tata123: Ai de la mine primul vot pentru acest articol şi tot odată te felicit pentru el.

Ai adus în atenţia noastră un obiectiv mai puţin cunoscut publicului (eu cel puţin nu am auzit de Curtera Brâncovenească de la Domneşti). Eu am trecut acest obiectiv pe o listă scurtă care cuprinde câteva obiective ce trebuiesc vizitate.

Cum se apropie şi Paştele, vă doresc să aveţi parte de un Paşte fericit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.04.17 12:21:52]
»

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri. Mi-ai stârnit curiozitatea cu acest castel; am scormonit un pic pe cărările Internetului și am găsit o referire la acel „castel” de pe deal. Se pare că a dispărut prin anii 2000; acolo se oferă și un link către o fotografie (vezi foto); să fie vorba despre această clădire?

Marele Dicționar Geografic de la 1900 scrie despre Doicești: În această comună se află ruine mari de palate și cetățue.

O clădire sub formă de castel, datată 1890-1910, se află pe un deal în comuna Aninoasa (viziteazaaninoasa.ro/casa ... ascu-enigarescu). Monument de patrimoniu, casa Enigărescu este scoasă la vânzare.

Pe mine m-au deranjat vizual în zonă micile antene parabolice atașate pe fațadele unor case vechi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.04.17 12:24:29]
»

@zlatna: Mulțumesc pentru urări. Paște Luminat!

Lucien
[13.04.17 13:59:12]
»

Uite cum mai învață omu' puțină istorie, văzând și lucruri frumoase. Chiar că e interesantă tehnica tip sandvici (alternanța piatră-cărămidă), de construcție a zidurilor.

Dan&Ema
[13.04.17 17:59:46]
»

@tata123: superbonus de la o familie jumatate damboviteana

ilis
[10.02.19 22:41:21]
»

@mishu: buna, este vorba de castelul Corbescu, eu am crescut in Doicesti, cand eram la scoala ne duceau la cules de prune la castel, imi pare rau sa aud ca nu mai exista, odata am indraznit si am intrat, eram tare curioasa... am parasit acele frumoase meleaguri in 1988, imi pare rau sa aflu ca nu mai exista. Este chiar cel din fotografia mentionata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.02.19 09:22:24]
»

@ilis: Exact, e vorba despre conacul Corbescu, din care au mai rămas doar beciurile, la poalele Dealului Băleanu. Conacul a fost construit în epoca medievală târzie și îmbunătățit de-a lungul timpului (secolele al XVII-XIX-lea).

Familia Corbescu a deținut terenuri, păduri și chiar mina de lignit din Doicești.

La începutul secolului al XX-lea proprietar era Gheorghe Matei Corbescu, absolvent de Drept, publicist, prefect și primar al Bucureștiului.

Mulțumesc pentru precizări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, ilis, Lucien, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Târgoviște și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.83980107307434 sec
    ecranul dvs: 1 x 1