ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

UM 01417 Târgoviște - Locul unde a luat sfârșit 'Epoca de Aur'

TIPĂREȘTE

La aproape 2 ore de București, respectiv 90 de km, se află locul unde s-a sfârșit Epoca de Aur a României. Este vorba de orașul Târgoviște, mai exact Unitatea Militară 01417, locul unde soții Ceaușescu au fost executați chiar în ziua de Crăciun.

Comunismul...

Comunismul din România a fost un regim politic totalitar care a dominat țara timp de mai bine de patru decenii, între 1947 și 1989. Regimul comunist a fost instaurat sub conducerea Partidului Comunist Român (PCR) și a liderului său, Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar mai târziu a fost preluat de Nicolae Ceaușescu. Perioada comunistă a avut un impact semnificativ asupra societății românești și a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei și dezvoltării României.

Regimul comunist din România a fost caracterizat de un control strict al statului asupra tuturor aspectelor vieții sociale, politice și economice. Acesta s-a bazat pe principii marxiste-leniniste, cu un partid unic, economie planificată centralizată și suprimarea drepturilor politice și civile ale cetățenilor.

Unul dintre primele acțiuni majore ale regimului comunist a fost colectivizarea agriculturii, prin care satele și fermele au fost forțate să se unească în cooperative agricole de stat. Această politică a dus la pierderea proprietății private și la o scădere semnificativă a producției agricole, însoțită de foamete și sărăcie pentru mulți cetățeni români.

În ceea ce privește economia, România a adoptat modelul sovietic de industrializare accelerată, care a dus la construirea unor mari complexe industriale și infrastructură, dar și la un nivel ridicat de datorii externe. Politicile economice centralizate și planificate au limitat inițiativa privată și inovația, iar economia românească s-a confruntat cu inflație, lipsa bunurilor de consum și ineficiență generală.

Regimul comunist din România a exercitat un control strâns asupra vieții politice și a libertății de exprimare. Toate partidele politice în afara Partidului Comunist au fost interzise, iar presa și media au fost strict cenzurate. Oamenii care erau considerați critici față de regim sau care încercau să-și exprime opinia liber erau supravegheați, intimidați, arestați sau chiar uciși.

Repere cronologice ale Revoluției Române din Decembrie 1989

Aveam doar 1 an când s-a petrecut toată grozăvia asta. Nu-mi aduc aminte mare lucru, doar de povestea cu glonțul ce a căzut în patul meu din dormitor... Lângă bloc se trăgea, un glonț rătăcit a trecut prin geam, a nimerit tavanul și apoi a căzut în patul meu. Încă mai am glonțul cu vârful turtit. Mama s-a speriat groaznic...

Dar toată nebunia a început mult mai devreme

1-3 august 1977

35.000 de mineri din Valea Jiului intră în grevă, aceasa marcând prima ruptură dintre regimul comunist și categoria socială de la care se revendica

11 martie 1985

Mihail Gorbaciov este ales secretar-general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, noul lider de la Kremlin susțtinând pe plan intern politicile de perestroika (restructurare a economiei), uskorenie (accelerare) și glasnost (transparență) și pe plan extern, începând cu 1989, Doctrina Sinatra

15 noiembrie 1987

revolta de la Brașov ce a fost începută de muncitorii de la Fabrica de Camioane Steagul Roșuș pentru prima dată se scandează pe străzi Jos cu dictatura!... Jos Ceaușescu! din partea populației.

14 decembrie 1989

La Iași sunt împrăștiate manifeste și documentul intitulat Chemarea către toți românii de bună credință semnat de Frontul de Salvare Națională sau Frontul Popular Român.

15 decembrie 1989

Cazul pastorului reformat Laszlo Tokes aprinde spiritele în Timișoara, tot mai multe persoane manifestând solidaritatea față de acesta și strigând lozinci împotriva regimului

16 decembrie 1989

Revolta cuprinde treptate întregul oraș Timișpara. Pe străzi oamenii strigă Jos Ceaușescu sau Libertate! Începe represiunea din partea autorităților

17 decembrie 1989

Revolta se extinde iar autoritățile declară starea de alarmă parțială de luptă (indicativul Radu cel Frumos), iar N. Ceaușescu se arată în cadrul Comitetlului Politic Executiv (CPEx) al Comitetlului Central (CC) al Partitudlui Comunist Român (PCR) un adept al unei intervenții în forță, inclusiv prin executarea de foc de armă împotriva manifestanților. Ordinele sunt urmate întocmai și apar primele victime în rândul manifestanțiilor (59 de morți și 185 de răniți)

18 decembrie 1989

Nicolae Ceaușescu efectuează o vizită de stat în Iran, în vreme ce la Timișoara populația își continuă protestele. Se trage din nou în manifestanți

19 decembrie 1989

Elena Ceaușescu ordonă ca trupurile a 40 de revoluționari uciși să fie transportate și incinerate la crematoriul Cenușa din București. Muncitorii din Timișoara iau parte în număr mare la manifestațiile îndreptate împotriva regimului, în vreme ce autoritățile inecearcă să combine represiunea cu concilerea

20 decembrie 1989

Timișoara este cuprinsă de grevă generală și se declară primul oraș liber de comunism din România. Tot pe 20 decembrie, coloane masive de muncitori au intrat în oraș. 100.000 de protestatari au ocupat Piața Operei (astăzi „Piața Victoriei” ) și au început să strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!” , „Armata e cu noi!” , „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!” .

În foaierul Teatrului Național din Timișoara, o serie de cetățeni curajoși (Lorin Fortuna, Claudiu Iordache, Ioan Chiș, Maria Traistariu) vor crea Frontul Democratic Român, cu un Program politic în care se regăseau cererile celor aflați în Piață.

21 decembrie 1989

Este elaborat la Timișoara Proclamația Frontului Democrat (ic) Român, document programatic ce viza o democratizare amplă a societății românești. Numărul de manifestanți ajunge la 100.000. Regimul reacționează și trimite 16.000 de persoane din Gărzile Patriotice din județele Olt, Vâlcea și Dolj. Revolta se extinde în alte mari orașe din România printre care... Arad, Cluj Napoca, Sibiu, Brașov. Ceaușescu convoacă un miting cu participarea a zeci de mii de bucureșteni, de aici debutând mai departe faza revoluționară din capitala țării.

Zona Hotelului Intercontinental din București devine centrul rezistenței manifestanților în întreaga țară.

22 decembrie 1989

Vestea înăbușirii în sânge a demonstrațiilor din ziua precedentă a ajuns în scurt timp la toată populația Bucureștiului. Mulți dintre supraviețuitorii măcelului din zona centrală a orașului au fugit spre zonele industriale, unde au relatat muncitorilor cele întâmplate.

În aceeași dimineață, în jurul orei 9:30 ministrul apărării Vasile Milea s-a sinucis (dar unii susțin și acum că ar fi fost omorât din ordinul lui Ceaușescu).

12:06

Cuplul Ceaușescu părăsește sediul PCR ajungând după un periplu mai lung, la Târgoviște.

13:00

TVR începe să difuzeze mesale împotriva refimului și să sprijine forțele îndreptate împotriva dictaturii ceaușiste.

Tot la ora 13 în Târgoviște începe să se racordeze revoluția fiind ocupate pe rând, clădirile guvernamentale și sediile Miliției

13:50

Miliția Județeană Dâmbovița este informată de prezența soților Ceaușescu la Centrul de Protecția a Plantelor de lângă Târgoviște

14:30

Soții Ceaușescu sunt preluați de către un echipaj al Miliției și transportați în pădurea Rățoaia, în timp ce la București este asumată o adunătură ad-hoc care se va intitula Frontul Salvării Naționale (F. S. N.) condus de Ion Iliescu.

17:45

Soții sunt duși la Inspectoratul Județean Dîmbovița al Ministerului de interne iar mai apoi la... UM 01417 unde sunt puși sub pază strictă!

UM 01417

Și ajungem la punctul culminant și la locul vizitei noastre. Unitatea Militară 01417! La ora 19:30, tot pe 22 decembrie, Colonelul Andrei Kemenici raportează generalului Victor Stănculescu cu privire la deținerea soților Ceaușescu în uniteatea pe care o conducea. Începe o perioadă confuză, în care circulă zvonuri, progate adesea prin intermediul TVR, în special cu privire la existența unor teroriști care trag în manifestanții pașnici.

Puțin după miezul nopții și spre dimineață, sunt executate focuri de armă asupra Unității Militare din Târgoviște!

Clădirea se află pe Bulevardul Carol I 49, în orașul Târgoviște și are o istorie de peste 100 de ani! Clădirea care a găzduit Școala Superioară de Cavalerie din Târgoviște este cunoscută sub numele de Cercul Militar. Această clădire istorică a fost construită în anul 1893 și a servit drept locație pentru instruirea și pregătirea ofițerilor de cavalerie din România.

Cercul Militar se află în centrul orașului Târgoviște, situat în județul Dâmbovița, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de București. Arhitectura clădirii este impunătoare și păstrează încă elemente specifice stilului neoclasic, caracteristic perioadei în care a fost construită. În perioada comunistă din România, clădirea Școlii Superioare de Cavalerie a fost implicată în evenimentele tragice care au dus la execuția soților Nicolae și Elena Ceaușescu. Curtea interioară a clădirii a fost locul unde a avut loc execuția, în dimineața zilei de 25 decembrie 1989.

________

Deși inițial eram foarte entuziasmat de vizita pe care o plănuisem de 2-3 ani dar o tot amânasem, odată cu intrarea în clădire, m-a izbit un miros puternic de... vechi, de rece, specific unei clădiri centenare.

Sentimentul a fost acela că ne-am teleportat în trecut... chiar în 1989! Chiar când a avut loc revoluția. TOTUL dar TOTUL din clădire era lăsat exact cum a fost lăsat în acea zi care avea să schimbe soarta României!

De menționat faptul că abia în 2013, locul a fost deschis publicului pentru vizitare! Cazarma, pustie la vremea aceea, a fost inaugurata într-un final ca spatiu turistic. Printre zecile de oameni veniti la deschidere s-au aflat si unii care ii regretau pe comuniști.

Dupa mitul Dracula, locul de execuție al soților Ceaușescu a trecut și el la monetizare. În momentul inaugurării, au venit și soldați care au participat la execuție. A participat chiar și Andrei Kemenici, la vremea respectivă general in rezerva, care a fost martor la judecarea si executia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu, el fiind comandantul garnizoanei din Târgoviște (UM 01417) la vremea respectivă. Kemenici a trecut în neființă în 2021, la vârsta de 85 de ani.

Revenind la tur, am plătit biletul (10 lei parcă) iar doamna de acolo ne-a explicat foarte multe despre istoria acestui loc. Nu vă imaginați că era mare agitație pe aici... ca vizitatori fiind doar eu cu soția. În rest... pustiu! Să luăm la rând camerele vizitate...

#1 Biroul Comandantului Unității Militare 01417 - Colonel Andrei Kemenici

Da... domnul despre care v-am scris mai devreme că era comandantul unității, a participat la execuția soților Ceaușescu și a participat și la inaugurarea acestui loc atunci când a fost deschis publicului pentru vizitare.

Biroul comandantului a servit în dimineața zilei de 25 decembrie 1989 ca spațiu pentru vizita medicală obligatorie, anterioară procedurilor judiciare care aveau să aibă loc în aceeași zi.

La ce-ți trebuie vizită medicală dacă peste câteva ore ești pus în fața plutonului de execuție... nu știu dar dacă așa erau regulile... au fost respectate întocmai! Biroul... unul exact ca în filmele de până în 1989 pe care le-am văzut. Un pat specific perioadei, o măsuță cu un televizor în colț, harta Europei agățată pe perete, un burou mare lucios cu 5 telefoane cu disc pe el, din care unul ROȘU, iar perpendicular alt birou mai sărăcăcios cu 6 scaune în total pe laturi.

Mi-a atras atenția întrerupătorul de la intrare. Unul vechi, negru cu 2 butoane lângă care era notat...

"LUMINA ARDE LA NEVOIE

RASPUNDE: C. S. Bt. "

Ce înseamnă C. S. Bt... nu știu dar mesajul făcea referire clar la economie!

În colțul opus televizorului era o sobă. Soba avea și instrucțiuni de folosire de pe vremea aceea. Apoi în celălalt colț, o ladă verde de muniție iar lângă, un mic dulap cu uși de sticlă unde erau expuse cărți specifice perioadei comuniste.

#2 Biroul Servicii și Documentaristică

Această sală a fost aleasă ca spațiu pentru desfășurarea procesului cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, care au fost judecați de către un Tribunal Militar Excepțional, în data de 25 decembrie 1989. Procesul a fost doar unul de formă, pentru a executa execuția de după, plutonul de execuție fiind deja realizat de dinaintea procesului, lucru confirmat de Ionel Boeru, colonel în rezervă, care a acordat mai multe interviuri de-a lungul vremii.

Acesta a mai declarat ca primise ordin de la Generalul Stănculescu să îi preia din transportor să îi ducă pe rând pentru vizita medicală, respectiv mai departe în sala de judecată.

Tot Ionel Boeru a primit ordin să intre în sala de judecată să asigure siguranța în încăpere iar în caz că este vreo problemă sau vor să evadeze, putea să îi execute pe loc pe amândoi cu riscul unor victime colaterale.

La intrarea în cameră era și o uniformă de soldat, specifică vremii. În cameră totul aranjat precum a fost în acea zi istorică... la fel cum am văzut prin toate filmările de pe internet. Colțul camerei, unde au stat soții Ceaușescu, marcat cu o hârtie pe care era scris numele lor. Totul rece, totul vechi, totul infiorător. Vis a vis, locul unde a stat Procurorul iar lângă masa soților Ceaușescu, locul Completului de Judecată al Tribunalului Militar Extraordinar.

Camera, foarte mică, înghesuită, cumva nedemnă pentru amploarea unui asemenea eveniment. Dacă pereții ar putea vorbi, ce povești ne-ar mai spune!

#Biroul Șefului de Stat Major

Sala în care cuplul Ceaușescu și-a petrecut ultimele patru zile și trei nopți, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989 când la ora 19:30 au fost aduși sub escortă de la Inspectoratul Județean de Miliție Dâmbovița, până în ziua procesului și a punerii în aplicare a execuției, pe 25 decembrie 1989.

Biroul, care era un fel de cameră improvizată, cuprindea 3 paturi specifice unei garnizoane, mai multe mese și scaune, respectiv o sobă. Aici și-au petrecut soții Ceaușescu ultimele zile din viață. O cameră de unitate militară simplă, fără lux, fără dotări majore cum erau obișnuiți în viața lor de dinainte.

În capătul holului vedem stema Republicii Socialiste România. Tot aici în capăt era și o toaletă care după cum arăta, părea să fie cam specifică perioadei la care tot am făcut referire.

În clădire erau și alte încăperi închise, care nu au avut un impact major în decembrie 1989. Pe unul din holuri am zărit chiar multe televizoare vechi, multe radiouri vechi, specifice acelor vremuri. Probabil că ar putea fi amenajate mai multe camere cu o tematică similară dar... lipsa de interes a autorităților sau a celor care administrează acest ansamblu, este evident zero.

Curtea exterioară

Vizita noastră atinge punctul culminant. Deschidem ușa din holul unde era și camera #3 și ajungem în curtea exterioară, unde povestea noastră, dar si cea a soților Ceaușescu, se încheie.

De menționat faptul că toată clădirea și-a păstrat patina de-a lungul timpului. Nu s-a făcut aaabsolut nici o renovare, nici o reparație, totul stă să cadă, tencuială peste tot, geamuri sparte, totul este dezolant și cumva amplifică și mai mult fiorul ce te trece pe măsură ce te apropii de zona zero.

Am ajuns în locul cu pricina... o plăcuță metalică marchează importanța locului

LOCUL EXECUȚIEI

SOȚILOR NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU

25 DECEMBRIE 1989

ORA 14:45

Execuția soților Nicolae și Elena Ceaușescu a avut loc pe 25 decembrie 1989, în curtea interioară a Cercului Militar din Târgoviște, România. Aceasta a fost un eveniment marcant în istoria țării și a pus capăt regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu.

Plutonul de execuție responsabil pentru îndeplinirea sentinței a fost format din membri ai Ministerului Apărării Naționale și ai Securității Statului. Comandantul plutonului de execuție a fost maiorul Ionel Boeru, un ofițer al Armatei Române, cel despre care v-am povestit mai devreme că a tot acordat interviuri.

Ionel Boeru a mărturisit...

"Din cei 8 militari (aduși de la București) doar eu şi încă doi subofițeri am făcut parte din plutonul de execuție. Am fost anunţaţi de generalul Stănculescu că are nevoie de trei oameni foarte buni cu care să formeze acest pluton de execuție. Când a spus treaba asta ' cei mai buni' s-a uitat în ochii mei şi am înţeles că e clar trebuie să fiu şi eu, la care cei doi din spate s-au oferit şi ei. Ni s-a spus de execuție după ce s-a ales locul. A fost înainte de proces. "

Așadar, plutonul de execuție a fost alcătuit dintr-un număr redus de militari, doar 3, dintre care unul era chiar Ionel Boeru. Aceștia au fost selectați din cadrul trupelor speciale ale Armatei Române și a Securității Statului, pentru a executa sentința de condamnare la moarte.

Armele folosite în execuție au fost puști de asalt AK-47. Conform mărturiilor, soții Ceaușescu au fost încătușați și conduși în curtea interioară a Cercului Militar, unde s-a desfășurat execuția. Înaintea execuției, Nicolae Ceaușescu a strigat "Golanilor! " în direcția plutonului de execuție, într-o ultimă încercare de a-și exprima indignarea.

După comanda de executare dată de maiorul Ionel Boeru, plutonul de execuție a deschis focul asupra soților Ceaușescu. Execuția a fost rapidă și ambii soți au fost uciși pe loc. Imaginile video ale execuției au fost înregistrate și au fost difuzate ulterior la televiziunea română și în întreaga lume, generând o puternică impresie asupra opiniei publice.

Execuția soților Ceaușescu a avut un impact semnificativ asupra istoriei României și a marcat sfârșitul regimului comunist. Evenimentul a fost simbolic pentru schimbările politice și sociale care au urmat în țară și a reprezentat începutul unei noi ere în România post-comunistă.

Pe pereții din zona execuției stau mărturie chiar și acum după 34 de ani, găurile gloanțelor ce i-au secerat pe cei doi soți. Tot jos, pentru a completa și mai mult imaginea macabră a execuției, înfăptuită chiar în ziua De Crăciun, sunt desenate formele corpurilor soților Ceaușescu, exact cum au rămas după ce au fost secerați de gloanțe.

S-au tras 90 de gloanțe la foc automat, câte un încărcător pentru fiecare soldat ce făcea parte din plutonul de execuție.

Epoca postdecembristă

După execuția soților Nicolae și Elena Ceaușescu, rămășițele lor au fost înmormântate inițial într-un loc necunoscut. În urma cererilor și presiunilor venite atât din țară, cât și din străinătate, în anul 1991, rămășițele lor au fost exhumate și reînhumate cimitirul Civil Ghencea din București.

Cimitirul Civil Ghencea este un cimitir mare, situat în partea de vest a Bucureștiului, în cartierul Ghencea. Aici au fost îngropați și alți membri ai fostului regim comunist, dar și alte personalități ale vieții politice din acea perioadă.

Mormintele soților Ceaușescu sunt simple și discrete, fără măreție sau simboluri speciale. Ele sunt marcate cu plăci de marmură inscripționate cu numele lor și datele de naștere și deces. Locul exact al înmormântării lor este cunoscut publicului larg și poate fi vizitat în cimitirul Ghencea Civil.

Este important de menționat că, de-a lungul anilor, mormintele soților Ceaușescu au fost vandalizate și au stârnit controverse în societatea românească. Unele cercuri politice și grupuri de oameni consideră înmormântarea în acest cimitir drept o formă de justiție sau de respingere a regimului comunist, în timp ce alții consideră că ar fi trebuit să fie înmormântați într-o manieră mai discretă sau să li se refuze înmormântarea în țară.

După Revoluția din 1989, clădirea care a găzduit procesul și execuția soților Ceaușescu, a fost renovată și restaurată. Astăzi, Cercul Militar din Târgoviște este o clădire cu valoare istorică și arhitecturală, iar în interior găzduiește diverse evenimente culturale, expoziții și conferințe. De asemenea, este deschisă publicului larg și este o destinație turistică populară, unde vizitatorii pot afla mai multe despre istoria Școlii Superioare de Cavalerie și despre evenimentele din decembrie 1989.

Tot după 1989, România a trecut printr-o perioadă de tranziție dificilă către o economie de piață și o democrație parlamentară. În prezent, România este o țară membră a Uniunii Europene și a făcut progrese semnificative în dezvoltarea instituțiilor democratice și în integrarea în economia globală. Cu toate acestea, urmele comunismului sunt încă vizibile în societatea românească și există încă dezbateri și procese de reconciliere cu trecutul comunist.

Am urcat mai multe fotografii dar și un video... dacă doriți puteți să le vizionați.

Mulțumesc pentru atenție.

__________

Pentru documentarea acestui articol am folosit mai multe surse de informare:

https://mediaflux.ro/unitatea-militara-unde-au-fost-tinuti-nicolae-si-elena-ceausescu/

https://www.antena3.ro/emisiuni/sinteza-zilei/blestemul-sotilor-ceausescu-probleme-pluton-executie-25-decembrie-1989-620927. html

https://ro. wikipedia.org/wiki/Procesul_%C8%99i_execu%C8%9Bia_so%C8%9Bilor_Ceau%C8%99escu

-panouri informare din cadrul obiectivului vizitat


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 14.07.23 11:39:19
Validat / Publicat: 14.07.23 13:54:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 1800 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 Placheta despre care am menționat....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.07.23 13:54:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Târgoviște și împrejurimi, TÂRGOVIȘTE [DB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[14.07.23 17:40:46]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[15.07.23 11:32:43]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Un articol excepţional care face radiografia Epocii de Aur cât şi a judecării şi ASASINĂRII Ceauşeştilor. De ce spun ASASINARE? Pentru că judecata a fost făcută în grabă, cu sentinţa prestabilită, cu un rechizitoriu făcut pe genunchi şi nu s-au arătat toate atrocităţile făcute în 40 de ani de comunism. Distrugerea elitei acestei ţări, suprimarea dreptului la exprimare liberă, naţionalizarea agoniselii, lipsa cronică a bunurilor de primă necesitate, încurajarea delaţiunii, răsturnarea valorilor, promovarea ateismului. Adevărul ar trebui cunoscut şi de nostalgici şi de cei care nu se născuseră în acea perioadă sau erau prea mici. Felicitări pentru autor care în 89 avea un an şi totuşi cu atât discernământ şi echilibru a abordat subiectul. Cine nu-şi cunoaşte istoria, riscă să-i repete greselile.Pe majoritatea tinerilor nu-i interesează subiectul iar bătrânii îşi amintesc doar de preţurile fixe şi stabilitatea locului de muncă. Nu e de mirare că privati de adevăr, noi românii am ajuns unde suntem azi. Aş propune lui Cornel să ţină pinned acest review mai mult timp pentru a fi citit sau să-l readucă în atenţie între 15-25 decembrie.

Eu aveam 55 de ani în 1989 şi intr-un fel am participat la revoluţie ieşind pe 22 dec. în faţa Comitetului Central unde ne adunaserăm o mare de oameni. I-am văzut când s-au urcat în elicopter de pe acoperişul clădirii, am văzut fluturaşii răspândiţi în mulţime, ne tineam mână de mână necunoscuţi şi ne strigam dorinţa de libertate. După câteva luni mă întâlneam zilnic cu soţul şi copiii în Piaţa Universităţii unde protestam contra lui Iliescu şi a generaţiei a doua de comunişti şi profitori infiltraţi la putere

Stiu că din membrii AFA au participat la revoluţie Cornel, Dragoş, probabil şi alţii.

Michi
[15.07.23 15:59:35]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Sunt destul de decepţionată că la mai mult de 24 de ore de la publicare, un asemenea review a strâns doar 13 voturi, în majoritate de la userii vechi din AFA. Probabil dacă era vorba de o plajă, o mâncătorie sau hotel, numărul voturilor ar fi fost dublu. Nimeni nu le contestă importanţa pe un sait de turism dar să nu te intereseze istoria noastră recentă (mă refer la cei 155 useri care au vizionat măcar titlul articolului) este un semnal îngrijorător pentru viitorul acestei ţări în care în curând nu va mai fi un popor, ci doar o populaţie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.07.23 16:22:52]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Istorie și istorii! Deși au trecut peste 30 de ani multe aspecte au rămas „în ceață” în privința evenimentelor din decembrie 1989. Unitatea militară a devenit „muzeu” oficial destul de recent, dar impactul pentru generațiile tinere e posibil să fie destul de mic. Probabil că acest punct va fi inclus într-o rută a așa-zisului „turism negru” , un traseu dedicat comunismului din România (care ar putea include Piața Revoluției, un apartament amenajat conform condițiilor de trai dinainte de 1989, o închisoare comunistă etc.).

Am „prins” epoca, nu știu dacă voi merge vreodată să văd acest „muzeu” , dar mulțumim pentru prezentare.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.07.23 16:29:49]
»

@Michi: Nu trebuie să vă supărați! Nici pentru mâncătorii, plaje, hoteluri, mănăstiri sau alte obiective nu mai există interes. Putem să ne amăgim cu ideea că oamenii sunt plecați în vacanță, dar nu ține. Oamenii sunt diferiți, ariile de interes sunt diferite. Superficialitatea devine dominantă, informațiile concentrate sunt mai „gustate” , sursele multiple și imaginile de pe Internet îi acaparează pe utilizatori etc. Miile de utilizatori înscriși se orientează punctual spre aria lor de interes, citesc și „fug” .

Doar cifre...

P. S. Oamenii nu mai citesc integral, nici chiar cei „puțini care mai citesc” .

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[17.07.23 10:49:47]
»

@webmasterX : Mulțumesc pentru acordarea titlului de Mini Ghid!

@Michi: Mulțumesc pentru aprecieri.

Despre problema semnalată (lipsa voturilor și lipsa de interes) se pot spune multe. Eu mi-am propus să nu-mi mai bat capul cu toate aceste aspecte negative, încercând să-mi canalizez energia pentru chestiuni mai pozitive. De multe ori evit să mai răspund, să mai scriu, să mai formulez o opinie, aici pe AFA pentru că mereu se găsesc personaje care vor doar să se afirme, să arate ce deștepte sunt ele, ce umblate sunt și ce neînsemnat ești tu pe lângă ele.

Tata a explicat foarte bine mai sus, cam cum stă treaba. Sincopele astea se văd cel mai bine la el... #1 pe AFA dar nu mai reușește nici să ia bonusul pentru 20 de voturi pentru recenziile mai recente.

Despre Revoluție s-ar putea scrie mii de pagini, doar am expus ce știam și ce am găsit prin sursele mele de informare.

Eu aveam 55 de ani în 1989 şi intr-un fel am participat la revoluţie ieşind pe 22 dec. în faţa Comitetului Central unde ne adunaserăm o mare de oameni. I-am văzut când s-au urcat în elicopter de pe acoperişul clădirii, am văzut fluturaşii răspândiţi în mulţime, ne tineam mână de mână necunoscuţi şi ne strigam dorinţa de libertate. După câteva luni mă întâlneam zilnic cu soţul şi copiii în Piaţa Universităţii unde protestam contra lui Iliescu şi a generaţiei a doua de comunişti şi profitori infiltraţi la putere

Mă înclin în fața dvs, pentru curajul pe care l-ați avut în acele zile. Noi, noua generație vă mulțumim pentru că datorită dvs avem acum... libertate!

Am „prins” epoca, nu știu dacă voi merge vreodată să văd acest „muzeu” , dar mulțumim pentru prezentare.

O vizită din prisma cuiva care a trăit cu adevărat atât Revoluția cât și acele vremuri, probabil va răscoli multe amintiri, atât frumoase cât și mai puțin frumoase. Muzeul nu este departe de București, dacă vă simțiți bine, puteți da o fugă cu nepoții pe acolo. Sunt sigură că ați avea ce le povesti și ar avea un ghid pe cinste! Din păcate bunicii mei s-au dus și nu mai are cine să ne povestească acele vremuri. Doar părinții dar ei erau ceva mai tineri și mai puțin trecuți prin ale comunismului.

Multă sănătate!

@tata123 ???? : Mulțumesc pentru completări. Toate cele bune!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.07.23 11:59:31]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Așa e! ✌

Sincopele astea se văd cel mai bine la el... #1 pe AFA dar nu mai reușește nici să ia bonusul pentru 20 de voturi pentru recenziile mai recente.

M-am întors la statutul de „bebeluș” ! Ha, ha... ????

Însă... viața e frumoasă!

resita2009
[13.11.23 17:28:55]
»

@⭐ValentinB_88⭐: respect pt. acest review, pacat ca nu e apreciat la adevarata lui valoare.

PS. trebuia sa "rupa" voturile, din pacate observ ca are doar 18... QED

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[13.11.23 17:31:00]
»

@resita2009: Mulțumesc... ce să facem... atât s-a putut. ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Târgoviște și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092522144317627 sec
    ecranul dvs: 1 x 1