GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Memorială Nicolae Ceauşescu – simbol al Scorniceştiului
Nu mi-am propus niciodată să scriu un review referitor la Nicolae Ceaușescu. Această postare se datorează faptului că se efectuau lucrări de reparații pe drumul E81 în zona Dealul Negru, porțiune de drum pe care o parcurg când merg spre București. În condițiile date, la întoarcerea de la București am decis să ocolesc această porțiune și de la Pitești să merg prin Craiova spre Târgu-Jiu. Mergând pe E574 spre Slatina, la un moment dat am văzut un indicator care ne arăta că sunt 5 km până în orașul Scornicești. Întrucât nu fusesem niciodată în acest oraș și citisem despre faptul că nepotul dictatorului a transformat în muzeu casa în care acesta a crescut, m-am gândit că ar fi interesant să o vizitez.
Am stat pe gânduri mult timp şi m-am întrebat dacă este oportun să scriu acest review sau nu. M-am gândit că ar putea naște polemici, că s-ar putea crede despre mine că sunt un nostalgic al “epocii de aur“, lucru aproape imposibil pentru că eram tânăr când această epocă a luat sfârșit. Pe de altă parte, dacă tot AmFostAcolo, de ce să nu postez câteva impresii? Am căutat pe AFA și nu am găsit niciun articol pe această temă, așa că am decis să mai aștept. După ce am văzut reacțiile pozitive la impresiile scrise de @tata123 - vezi impresii -, am decis să postez și eu articolul.
Despre Nicolae Ceauşescu nu e nevoie să mai spun mare lucru, toată lumea ştie cine a fost şi ce a făcut pentru România. Poate doar pentru cei mai tineri care nu au apucat acele vremuri ar trebui sa menționez că s-a născut la data de 26 ianuarie 1918 (se pare că data reală a nașterii este 23 ianuarie, dar a fost declarat după 3 zile) şi a fost preşedintele României în perioada 1967-1989.
Cum se ajunge
Din drumul E574, în sensul de mers dinspre Pitești spre Slatina, un indicator ne arată că trebuie să virăm la dreapta și după aproximativ 5 km se ajunge în orașul Scornicești. După ce se traversează orașul de la sud la nord, se trece peste un pod ți imediat în stânga este casa. Pentru o localizare exactă voi reda coordonatele GPS: 443634N; 243152E.
Despre oraș
Odată ajuns aici nu mă așteptam să găsesc un oraș înfloritor, dar primul contact cu Scorniceștiul mi-a lăsat o impresie neplăcută. Am văzut câteva construcții aflate într-o stare avansată de deteriorare, dintre acestea cea mai cunoscută fiind cea a stadionului, care în anii 80 era unul dintre cele mai moderne din țară, având o capacitate de 18.000 de locuri.
Dacă înainte de 1989 Scorniceștiul era un fel de “buricul țării“, localitatea beneficiind în acea perioadă de numeroase avantaje, după Revoluția din decembrie 1989 şi-a pierdut această aură, resimțind un puternic recul. În „epoca de aur” localitatea a fost puternic industrializată (exista aici chiar și o fabrică de Pepsi), astăzi însă se văd doar ruinele construcțiilor în care au funcționat fabricile din oraș.
Scorniceștiul a devenit oraș în luna mai 1989 şi în prezent numără aproape 12.000 de locuitori. Orașul nu are alte obiective turistice și nu mai atrage vizitatori așa cum o făcea înainte de 1989 (chiar dacă unii veneau aici doar pentru aprovizionare), casa memorială fiind singurul obiectiv care atrage câteva sute de vizitatori anual.
Casa Memorială
Casa părintească a lui Nicolae Ceaușescu a fost construită în anul 1890, iar în 1979 a fost reamenajată chiar de către acesta. În prezent casa este transformată în muzeu cu intrare liberă, aceasta fiind în administrarea nepotului fostului dictator, Emil Bărbulescu. Acesta locuieşte chiar alături, într-o casă cu două niveluri şi permite turiştilor vizitarea casei memoriale, fară a percepe taxă de intrare. Bine, asta dacă aveţi norocul să-l găsiţi acasă şi să vă deschidă. Din păcate eu nu am avut acest noroc, am strigat la poarta domnului Bărbulescu, dar văzând că nu îmi răspunde nimeni am sunt la interfonul casei învecinate (vezi foto nr. 9), o casă impozantă care contrastează cu celelalte case din zonă. La interfon mi-a răspuns o doamnă care mi-a spus că nepotul dictatorului nu este acasă, dar nu știe în cât timp ar putea reveni. Am aşteptat un sfert de oră, timp în care am făcut şi fotografii peste gardul proprietăţii, după care am plecat cu regretul că nu am reuşit să vedem casa şi în interior.
Spre surprinderea mea, la exterior casa este foarte bine întreţinută şi curată. Aceasta este o contrucţie tipic țărănească a sfârşitului secolului al XIX-lea, are pridvor şi este acoperită cu şindrilă.
Spuneam că nu am reuşit să vizitez casa în interior, dar din documentarea făcută pe internet şi din discuţiile cu unii localnici, am aflat că aceasta are două camere, iar în interiorul ei, în afară de mobila originală, sunt obiecte specifice acelei perioade, cum ar fi lăzi de zestre, ii, obiecte de bucătărie şi tablouri de familie, unul dintre acestea înfățișându-l pe Ceaușescu la 14 ani, dinp erioada în care a fost arestat.
În faţa casei se află o statuie a lui Nicolae Ceauşescu aşezată pe un soclu, pe care este o placă cu următoarea inscripție:
NICOLAE CEAUŞESCU
(1918 – 1989)
PRIMUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI
Proprietatea este împrejmuită cu un gard din lemn, curtea era destul de bine îngrijită, o alee din dale de ciment mărginită în stânga de gard viu conduce vizitatorii până la intrarea în casă. În spatele casei sunt pomi fructiferi şi un rând de viţă de vie.
Peste drum de casă este o fântană, iar lângă aceasta un monument sculptat care probabil cândva a fost o fântână arteziană. Cred că s-a dorit a fi un loc de popas, însă locul și ambele construcții erau “sufocate“ de vegetaţie.
În continuare voi enumera câteva detalii, poate mai puţin cunoscute despre Nicolae Ceauşescu, casa părintească şi oraşul Scorniceşti:
- în anul 1970 Scorniceştiul s-a înfrăţit cu localitatea Pravăţ, din Bulgaria, locul natal al lui Todor Jivcov, fostul preşedinte al Bulgariei comuniste;
- înainte de 1989 unii copii erau făcuţi pionieri chiar în curtea casei părinţilor lui Nicolae Ceauşescu, prin aceasta se dorea atribuirea unei semnificaţii deosebite acestui eveniment;
- potrivit unui sondaj CURS realizat în anul 2009, 13% dintre respondenţi considerau că Nicolae Ceauşescu a făcut mai mult rău, 31% că făcut mai mult bine, iar 52% că a făcut bine şi rău în mod egal.
În încheiere, întrucât trebuie să fac o recomandare, consider că dacă treceți prin zonă, merită să alocați o oră din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest obiectiv.
Vacanțe plăcute tuturor!
Bibliografie :
-https://ro. wikipedia.org/wiki/Scornicești;
-http://www.worldwideromania.com/2014/12/03/casa-memoriala-nicolae-ceausescu/;
-http://www.dcnews.ro/casa-memoriala-nicolae-ceausescu-de-la-scornicesti-olt-galerie-foto_67441. html.
Trimis de costy69* in 29.08.15 18:21:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLATINA [OT].
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce mi-e dat sa lecturez in miez de noapte! Am fost in Scornicesti o singura data fara insa sa vizitez casa. M-ai facut curios! Felicitari!
@costy69 - Am votat articolul, pentru ca imi aduce aminte ca am trecut, pana in 1989, prin Scornicesti si la vremea aceea chiar arata ca un orasel. Tin minte ca am dus prin 1986, daca nu ma insel, niste tamplarie metalica la Industria Laptelui si la plecare am fost incarcati (eu si soferul autocamionului) ca Mos Gerila (asa se numea atunci) cu produse de ale lor. Am vazut atunci casa in care s-a nascut Nicola Ceausescu si arata destul de bine.
Pe vremea aceea in Scornicesti gaseai de mancare si nu de putine ori, la intoarcere din drumurile in zona Olteniei, faceam un ocol la Scornicesti pentru a ne aproviziona cu alimente. Mai ales cascavalul de la ei era foarte bun.
O mentiune suplimentara pentru mentionarea bibliografiei la sfarsitul articolului. Este un gest, pentru mine firesc, pentru multi surprinzator. Asa este corect sa prezentam si sursa atunci cand prezentam informatii care nu ne apartin noua. Mi-as permite o corectie in legatura cu activitatea lui Nicolae Ceausescu. In martie 1965, la cateva zile dupa moartea lui Gheorghiu-Dej (pe 19 martie, daca nu ma insel, a murit) a fost ales Prim Secretar al CC al PMR, cum se numeau pe atunci functia si partidul. In acelasi an s-au schimbat si functia (secretar general) si denumirea (PCR) si tot atunci, prin constitutie, s-a schimbat si numele tarii (Republica Socialista Romania). Ceausescu a devenit primul presedinte al Romaniei in martie 1974, cand intr-o sesiune a Marii Adunari Nationale, Stefan Voitec (presedintele M A N) i-a inmanat semnele functiei de presedinte. Sper ca memoria nu mi-a jucat feste (la anii mei se mai intampla) si datele prezentate de mine sunt corecte. Daca ceva este gresit imi cer anticipat scuze.
Faptul ca ati mentionat ca a fost presedinte in perioada 1967-1989 nu va acuza de necunoastere in nici-un fel. Erati prea tanar in acele vremuri pentru a pastra amintiri despre Ceausescu.Sunt destui oameni care in acea perioada erau suficient de maturi si care astazi nu mai stiu cand a venit la conducere Nicolae Ceausescu.
Hai sa-l lasam pe Ceausescu in pace si sa avem parte de vacante placute!
@Dan&Ema - Mulțumesc pentru vizită și pentru vot!
Casa în interior nici eu n-am reușit să o vizitez, dar din fotografiile văzute de mine pe internet, zic că merită o abatere de 5 km dacă ajungi în zonă.
O zi bună!
@liviu49 - Vă mulțumesc pentru intervenție, aveți dreptate, dar informația eu am luat-o de pe Wikipedia. Căutând cu atenție am găsit pe alte două linkuri perioada 1965-1989.
Pe de altă parte, părerea mea este că oamenii nu pot fi acuzați de faptul că nu cunosc anul când a venit la conducere Nicolae Ceaușescu, chiar dacă erau suficient de maturi. Pricipala explicație este (probabil) faptul că mulți dintre ei nu au amintiri plăcute din acea perioadă.
Numai bine și vacanțe plăcute!
Webmaster: Am rugămintea de a face o corectură (dacă mai e posibil) în cadrul textului referitoare la anul în care Ceaușescu a venit la conducerea României 1965 în loc de 1967.
Mulțumesc!
@costy69 - Nici eu nu am reușit să văd interiorul casei; deși ușa era întredeschisă (pentru aerisire probabil), poarta avea lacătul pus. Totul ține de o epocă istorică ce nu o putem șterge cu buretele, părerile după 25 de ani fiind împărțite aproape 50%-50%. Copiii din vremea de azi nu reușesc să îți închipuie sub nici o formă viața ce se desfășura în regimul comunist, sub toate aspectele sale. Mulțumesc pentru menționarea articolului meu dedicat Scorniceștiului.
@tata123 - Cred că vizitarea interiorului casei ține de norocul de moment al fiecăruia dintre noi.
În condițiile în care intrarea în aceste obiectiv turistic (eu cred că putem să-l numim așa) este liberă, administratorul acestuia nu are niciun interes să țină deschis cât mai mult timp. În ceea ce privește acea epocă, subscriu la cele spuse de tine. Referitor la mulțumiri, și eu trebuie să-ți mulțumesc pentru faptul că ai fost ”deschizător de drum” pe această temă sensibilă. Eu nu am făcut decât ceea ce era corect să fac.
O seară bună și vacanțe frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2017 Respiro in Slatina — scris în 09.06.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Acasa la nea Nicu, dar n-a fost acasa — scris în 10.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2015 Parcurile Slatinei — scris în 23.05.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Slatina – Centrul Vechi — scris în 22.05.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Scornicești – Orașul Președintelui — scris în 21.05.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Dealul Gradiste — scris în 12.11.12 de Cristina91 din SLATINA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Esplanada — scris în 27.11.12 de Madalina92 din SLATINA - RECOMANDĂ