ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 4 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 20 MIN

Turisti prin imprejurimile oraselor Selcuk si Kusadasi - partea 2

TIPĂREȘTE URM de aici

Chiar daca a rezultat un rw f. lung (asa cum nu doream, pt. ca stiu ca multi nu au rabdare sa-l citeasca), am dorit ca intr-un singur rw. sa cuprind tot ce consider eu ca este mai important si merita vazut in imprejurimile oraselor Selcuk sau Kusadasi, in excursii de o zi, adica pe o distanta de max 250 km. Si acum fiecare dintre voi (doar) cei care sunteti interesati sa vedeti cate ceva, nu aveti altceva de facut decat sa alegeti din toata lista ce considerati ca merita vizitat si ce nu.

Este doar alegerea voastra, alegeti cu atentie, uitati-va la filme, la poze. Eu personal mi-am dorit sa vad mai multe dar nu am reusit si chiar daca nu am reusit am trecut in lista si ce am vizitat si ce nu am reusit sa vizitez (inca). Cu speranta ca va pot veni in ajutor va doresc lectura placuta si vacante minunate in Turcia. !

De la Basilica Sf. Ioan am coborat spre masina si apoi incet am pornit mai departe. Au ramas in urma noastra toate locurile frumoase vazute in acea zi la Selcuk si fiindca era inca destul de devreme, am hotarat sa mergem si la Casa Fecioarei Maria-un loc pe care nu trebuie sa il ocoliti si care se afla f. aproape de Selcuk, la aprox. 10 km.

8) Casa Fecioarei Maria (Meryemana)

Coordonate GPS: N: 37,911388 E: 27,334027

Adresa: Meryem Ana Yolu, 35920 Selcuk, Acarlar Koyu

Pentru a ajunge in acest loc sfant trebuie ca din centrul orasului Selcuk sa o luati in directia Aydin urmarind indicatoarele, deoarece pana la iesirea din oras este acelasi sens si pentru Meryemana (exista si indicator spre Meryemana la sensul giratoriu din centrul orasului, atentie, este trecut cu culoare rosie).

Odata ajunsi spre iesirea din oras, la intersectie veti merge in partea dreapta urmarind in continuare indicatorul spre ,,Meryemana’’.

Din soseaua principala, odata intrati pe drumul secundar, se mai merge putin si apoi veti vedea imediat in dreapta un alt drum laturalnic si un indicator. Pe acolo mergand in dreapta, dupa aprox. 1 km ajungeti la Grota celor 7 Adormiti. L-am vizitat si noi ulterior. Cititi mai jos.

Mergand in continuare drumul trece pe langa a doua intrare la Orasul antic Efes. (Efesul are intrarea principala langa aeroportul din Selcuk: din soseaua principala care merge spre Kusadasi si Pamucak se merge in stanga, intrarea spre Efes pe aici este inainte de aeroport, aflat tot pe stanga, spun astea pentru cei ce nu stiu.)

Lasand orasul Efes in partea dreapta, drumul asfaltat incepe sa urce tot mai mult pe un deal inalt numit Panaya-Capulu (sau muntele Privighetorii) si imediat te intampina chiar la sosea Fecioara Maria, o statuie deosebit de frumoasa, avand bratele deschise ca semn ca te-ar ,,primi’’ la ea si avand fata orientata spre Efes. Statuia cred ca este facuta din bronz, iar culoarea ei aurie stralucea puternic in bataia soarelui. Fiindca nu era parcare am oprit totusi la marginea soselei ca sa facem cateva poze (atentie la bordura mult prea inalta cand va dati jos din masina!).

Din acel loc se zarea frumos in stanga Teatrul Mic din Efes si in fata privind in zare se vedea orasul Selcuk inconjurat de dealuri inalte si verzi.

Mai departe soseaua serpuieste si urca tot mai mult, am trecut prin paduri umbroase de pini si maslini, am trecut printre culmi stancoase si cu cat urcam se zarea tot mai frumos orasul Selcuk si apoi de mai de sus am zarit marea cea albastra, frumoasa Egee.

Apoi intr-un tarziu am ajuns. In fata noastra am dat de o coloana de masini care stateau la rand ca sa intre in parcare. Fiindca era bariera in fata noastra si o casa de bilete, am stat linistiti la coada. Pentru toti 4 cati eram pretul a fost de 50 Lire, deci pentru o persoana pretul este de 12,5 Lire. Am fost apoi dirijati de cineva spre un loc umbros in acea parcare f. mare si incapatoare si apoi am coborat din masina.

Din parcare drumul spre Casa Fecioarei Maria este in panta si este destul de abrupt. Jos acolo am dat de o alta parcare, am trecut apoi pe langa un bazin de apa dezafectat si pe langa un centru al jandarmeriei. Mai erau si cateva terase unde puteai servi diverse racoritoare si erau si aici multe tarabe cu souveniruri-magneti, posete, statuete, bijuterii etc. Si lume era multa, era plin de turisti. Daca pe drum eram doar noi, aici era plin de lume. Mergand drept inainte pe langa tarabe pe o alee frumoasa, dreapta, cu f. multa verdeata, am ajuns.

Simteam acea emotie pe care o ai cand iti doresti de multa vreme sa ajungi intr-un loc sfant, deosebit si apoi realizezi intr-un tarziu ca esti acolo. Emotiile nu se pot descrie in cuvinte, trebuie sa mergeti si voi in acest loc.

Eram acum aici, in locul in care se spune ca Fecioara Maria si-a trait ultimii ani din viata. Se spune ca ea a ajuns la Efes adusa fiind de Apostolul Ioan, care a ingrijit-o pana ce ea si-a dat ultima suflare.

Casa Fecioarei Maria este una f. simpla, destul de mica, cu 2 incaperi, facuta doar din piatra si are forma literei T. Am intrat imediat intr-o incapere in care lumanarile ardeau si peste tot erau icoane. Am aflat ca aici inauntru lumanarile ard permanent. In fata mea am zarit altarul unde era statuia frumoasa a Fecioarei si cateva flori. Pe peretii din piatra erau cateva icoane frumoase. De la usa ni s-a facut semn sa nu fotografiem, dar nu m-am rabdat, era prea frumos momentul si mergand spre iesirea din incapere am surprins intr-o fotografie o parte din altar, vazut din lateral, cum ar fi. V-o arat cu mare drag.

Cu mare emotie am trecut incolonati prin fata altarului, turisti de toate natiile, de toate varstele, unii cu carje, dar toti cu mari emotii. Eram multi in micuta Casa Sfanta dar pe cat de multi eram, pe atat era si linistea de mare. Si simteam toti in acele clipe ca Sfanta Maria ne-a primit la ea. Nimeni nu vorbea, nu gesticula, nu se auzeau nimic decat soapte de rugaciune.

In cealalta incapere se spune ca Fecioara Maria avea dormitorul si tot pe acolo ar trece un izvor a carui apa ar fi sfintita. Acel mic izvor se spune ca de 2000 ani curge neincetat. Afara izvorul se desface in alte 3 brate si sunt 3 fantani unde se poate bea din apa miraculoasa.

Spre iesirea de langa altar se pot lua lumanari care le puteti aprinde afara in amintirea celor dragi. Cu drag pastrez acum acasa o lumanare alba din acel loc sfant. In curte se afla statuia din lemn de maslin a Fecioarei Maria care parca ne veghea pe toti.

Am aprins si noi lumanari si apoi de acolo am coborat aproape in zig-zag spre cele 3 fantani ca sa bem din apa miraculoasa. Se spune ca cine bea apa de aici se va vindeca de toate bolile.

Pentru a bea apa am stat destul de mult la rand, era coada mare la fiecare fantana dar a meritat, chiar daca unii erau veniti cu sticle mari, chiar bidoane si altii doar vroiau sa-si atinga fata cu apa fermecata. Apa a fost buna si rece, am baut din palme si mi-am racorit obrajii. Ce rece era si buna, ce bine ne-am racorit de arsita soarelui. De la cele 3 fantani imediat se ajunge la Zidul Dorintelor. Aici zidul era alb de cate biletele erau puse de credinciosi si se spune ca cine isi pune o dorinta scrisa pe un biletel, aceluia dorintele i se vor implini.

Inca de acasa imi pregatisem hartie si creion. Stiam ca voi avea nevoie. Am gasit un loc ferit unde ne-am scris si noi cate o dorinta si apoi emotionati si cu mana tremuranda am depus biletelul intre multe celelalte (inainte l-am fotografiat, e un secret...). Mai multe nu pot sa va spun, trebuie sa mergeti acolo, sa traiti si sa simtiti si voi acele momente ca si mine.

Mi-a placut f. mult verdeata din jurul nostru, copacii, florile, este un parc superb, ingrijit, cu alei umbroase iar locul acesta ne-a ramas in suflete si ma bucur nespus acum ca Am Fost Acolo. Iar despre dorintele noastre, daca se vor implini, asa cum se spune, asta vom vedea.

Pot sa va mai spun ca, asa cum am aflat si eu, in fiecare an la data de 15 august de Sfanta Maria aici la Casa Fecioarei Maria are loc Praznicul Adormirii Maicii Domnului, data la care se aduna clerici ortodocsi, musulmani si catolici si impreuna fac slujbe, fiind una dintre rarele ocazii in care cele 3 confesiuni fac slujba impreuna.

Pentru cei care doresc mai multe detalii despre acest loc deosebit puteti citi aici

9) Biserica Fecioarei Maria (Meryem Kilisesi) :

Coordonate GPS: N: 37,94493 E: 27,33920

Adresa: Efes Harabeleri, 35920 Selcuk, Acarlar Koyu

Biserica Fecioarei Maria a fost prima biserica crestina cu hramul Maicii Domnului. Ea se afla in orasul antic Efes, aproape de Templul lui Hadrian si aproape de vechiul port din Efes. Din Drumul Arcadian se face un alt drum laturalnic care duce la aceasta. Bisericii i se mai spunea si Biserica Dubla (deoarece avea loc de rugaciune si pentru Fecioara Maria si pentru Sf. Ioan) sau am aflat ca se mai numea si Biserica Consiliului (se presupune ca aici au avut loc consiliile ecumenice din Efes).

Biserica a avut o forma dreptunghiulara clasica si a fost inconjurata de coloane cu lungimea de 260 m. La inceput cladirea a fost un centru comercial roman, apoi in secolul IV ea a fost transformata in basilica.

Candva se spune ca aceasta a fost deosebit de frumoasa, dar de-a lungul timpului a mai fost modificata iar in zilele de azi se mai pot vedea doar niste ruine. Pentru mai multe informatii puteti citi aici

De la Casa Fecioarei Maria am inceput sa coboram dealul acela frumos nu inainte de a mai vedea inca o data marea si orasul Selcuk de acolo de sus. Am ajuns iar langa Efes si mergand mai departe, din acel drum am luat-o spre stanga (din sensul in care veneam noi acum) unde, conform indicatorului se ajunge la Grota celor 7 Adormiti.

10) Grota celor 7 Adormiti (a celor 7 tineri din Efes sau Grota celor 7 Somnorosi) :

Coordonate GPS: N: 37,943736 E: 27,354162

Adresa: ,,Drum fara nume, in apropierea Selcuk ’’.

Pe acest drum se merge cam 1 km printre livezi de portocali pana se ajunge intr-o parcare. Pe drum pana acolo ne-am intalnit cu cateva calesti care plimbau turistii. Ajunsi in parcare am vazut ca printre randurile de portocali turcii cultivau si pepeni. Tot acolo langa parcare se afla cateva terase unde poti servi gozleme sau poti cumpara diverse souveniruri.

Daca vrei sa savurezi o cafea traditionala turceasca sau sa gusti o gozleme adevarata, poti sa te asezi pe perne la una dintre terase, te asezi efectiv turceste. Incaperea mi s-a parut pe cat de simpla pe atat de deosebita, cu multe decoratiuni vechi, de la dovleci ornamentali, stiuleti de porumb, lampadare din sticla, etc. Acele lampadare deosebite imprastiau o lumina feerica, difuza care crestea si mai mult farmecul incaperii. Am sa v-o arat in fotografii cu mare drag. Tot aici veti gasi bijuterii deosebite, unicat, sunt seturi cu pietre semipretioase pe care doar acolo le-am vazut, nicaieri in alta parte. Si binenteles cu speranta ca le voi mai gasi si in alt loc, nu mi-am cumparat nimic de acolo, apoi am regretat. Cei care iubiti obiectele vechi mai puteti cumpara de aici pusti, fiare de calcat, lampi, vaze si multe alte antichitati.

Trecand pe langa tarabe am inceput sa urcam pe o poteca neingrijita si cu destule pietre pana am ajuns langa intrarea la grota. Acolo erau niste copii care, pusi pe glume aveau o masca pe fata si au incercat sa ne sperie. Tot ei erau f. insistenti si ne tot spuneau unde sa mergem ca sa cumparam neaparat pliante despre acel loc.

Intrarea la grota era protejata cu sarma, nu se putea intra si ca sa putem face poze a trebuit sa apropiem obiectivul aparatului de acel gard protector. Conform legendei acestui loc, la mijlocul secolului III, in vremuri tulburi cand aparuse crestinismul, cei 7 frati-Maximian,

Martinian, Ioan, Malchus, Constantin, Serapeion si Dionysius (fiind adeptii lui Isus) au fost alungati din sat, ucisi si apoi ziditi aici in grota. Dupa 200 de ani acestia au fost gasiti dormind. Unul dintre frati, nestiind ca ei de fapt au fost ucisi, s-a dus la cumparaturi in sat ca sa ia o paine. La magazin vanzatorul a ramas uimit cand i s-a platit painea cu moneda veche, avand chipul altui imparat pe ea. Atunci incet s-a dezlegat misterul si s-a crezut in Invierea de dupa Moarte.

In urma sapaturilor arheologice s-au descoperit firidele grotei care adaposteau osuarele acelor tineri, osuare care ulterior au fost depuse la Muzeul Efes din centrul orasului Selcuk. Cei 7 frati sunt pomeniti in calendarul ortodox in datele de 4 august si 22 octombrie. Astazi daca doriti sa vizitati acest loc, din grota a mai ramas o ruina, se vad doar firidele, dar locul mie mi s-a parut interesant si va recomand sa nu il ocoliti. Iar daca doriti sa aflati mai multe despre istoria acestui loc puteti citi aici

Pentru vizitarea grotei nu se plateste nimic, nici parcarea.

11) Orasul antic Efes :

Coordonate GPS: N: 37,9419444 E: 27,3397222

Adresa: ,,Efes Harabeleri, 35920 Selcuk, Akarlar Koyu ’’.

Ruinele frumosului oras se pot vizita astazi la 4 km de Selcuk. Sunt 2 intrari la Efes, una inainte de aeroport si cealalta este pe drumul spre Meryemana (Casa Fecioarei Maria). Va recomand sa mergeti pe aici deoarece sunteti aproape si de celelalte obiective-Casa Fecioarei Maria si Grota celor 7 Adormiti.

Pret intrare: 30 Lire (august 2012), fara pret parcare.

Orasul Efes este localizat in campia Anatoliei, in zona de vest a Asiei Mici. Din ce m-am informati si eu, Efes a fost un oras antic grecesc intemeiat in secolul XI i. d. Hr. Mai tarziu Efesul devine un important oras roman. Se spune ca in secolul I i. d. Hr, in perioada romana, Efesul a avut mai mult de 250.000 oameni fiind astfel unul dintre orasele cele mai mari din zona mediteraneana.

Efesul ramane in istorie datorita Templului maret care reprezenta una dintre cele 7 minuni ale lumii-Templul zeitei Artemis. Dar Efesul a avut Temple, un amfiteatru urias, teatre, bai publice, fantani, agore si multe altele. In trecut, la marginea orasului Efes (cel de acum) era si portul orasului, datorita caruia orasul a fost un important centru comercial.

Efesul a avut unul dintre cele mai avansate sisteme de transportare a apei din lumea antica,(prin apeducte), urmele unuia dintre apeducte il puteti vedea in

centrul orasului Selcuk si vi l-am prezentat in rw. anterior. De asemenea se spune ca Efesul gazduia cel mai mare amfiteatru din lumea antica.

Orasul antic Efes este recomandabil sa se viziteze in excursie de o zi si neaparat cu un ghid specializat. Efesul din cate am aflat contine ,,Cea mai mare colectie de ruine romane din partea estica a Mediteranei ’’. Ruinele pe care astazi le puteti vedea ne arata cat de mare si de frumos a fost candva acest oras.

youtu.be/WeS9DrIny1o

La o plimbare prin Efes astazi puteti vedea ruinele orasului iar cele mai reprezentative puncte raman: Biblioteca lui Celsus (putea pastra 12.000 de manuscrise, avea o singura sala orientata spre rasarit astfel ca dimineata era lumina naturala), Teatrul Odeon (era de dimensiuni mai mici, cu 22 scari, a fost folosit pentru concerte si adunarile Consiliului municipal . Putea gazdui 15.000 persoane); Stadionul (228 m / 38 m, are la intrare o poarta deosebita), Amfiteatrul (este urias, avea 24.000 locuri), Strada Gradinilor, Templul lui Domitian (unul dintre cele mai mari temple din oras), Templul lui Hadrian (o ,,bijuterie'' a arhitecturii romane), Fantana lui Traian (avea 2 nivele si inaltimea de 12 m), Fantana lui Pollio , Agora de Stat (aici se tineau diverse evenimente politice), Poarta Magnesia , Baile lui Varius (se afla langa teatrul Odeon, au fost bai construite din blocuri de marmura) dar nu in ultimul rand puteti vizita Templul zeitei Artemis (la Selcuk), etc.

Daca vreti sa vedeti imagini din orasul Efes puteti intra aici , iar pentru mai multe informatii puteti citi aici , sau aici (in engleza)

12) Vizita in satul Sirince

Coordonate GPS: N: 37,944209 E: 27,4336137

Adresa: Sirince Koyu, 35920 Selcuk.

Imi amintesc acum cu deosebita placere ca exact cu o saptamana inainte de plecarea mea in Turcia, am butonat la intamplare telecomanda (asa a fost sa fie) si pe un post TV erau imagini cu Sirince. Se arata o crama unde se lua interviu acelui vanzator, se gusta din multele sortimente de vinuri si apoi am vazut strazile din piatra, biserica, fantana…nu pot sa va spun ce emotii m-au trecut, i-am chemat repede si pe ceilalti ai casei si ne-am uitat cu mare drag.

Peste cateva zile aveam si noi sa fim acolo. Apoi au aratat imagini frumoase din Kusadasi si Milli Parc. …

Despre Sirince nu se scriu prea multe pe internet. Dar cati au scris, putini, colegii mei de pe AFA au scris atat de frumos incat m-au convins sa ajung si eu aici. M-am bucurat din toata inima ca am putut ajunge si nu am regretat nicio secunda. Si pentru asta le multumesc lor, stiu ei cine sunt.

Sunt convinsa ca cine iubeste arta, traditiile si obiceiurile, cine va dori sa cumpere sau macar sa guste din aromele vinurilor de Sirince (vinuri pe care doar acolo le puteti gusta si cumpara, acolo este patria lor) va face cu siguranta o excursie aici si apoi se va reintoarce iar cu prima ocazie.

Este un loc parca fermecat, un mic paradis, un loc izolat si uitat de lume de unde nu mai vrei sa pleci. Si, la fel ca si Assos-ul, sunt locuri pe care le pastrez adanc in inima mea.

La Sirince se ajunge relativ usor din centrul orasului Selcuk urmarind indicatorul. Sunt aprox. 8 km de mers. Drumul trece pe sub un pod si apoi incepe sa urce serpuind printre dealuri deosebit de inalte (drumul seamana f. mult cu cel de la noi din tara dintre Gheorghieni si Lacul Rosu, pt. cei care il stiu).

Urcam printre livezi intinse de maslini, erau maslini pe toate dealurile din jurul nostru, cat vezi cu ochii. Afara era f. cald si din loc in loc opream masina, fermecati de peisaje, ca sa privim de sus departe in zare. Ce frumos era. Pe langa drum din loc in loc am vazut ca sunt terase si cateva locuri de cazare.

Apoi intr-un tarziu am ajuns. Am lasat masina chiar la intrare in dreapta in fata unui restaurant frumos numit restaurantul Artemis, unde o turcoaica tanara si frumoasa imbracata in costum popular insista sa intram macar putin. Imi pare rau ca nu i-am facut o poza ca sa o vedeti ce frumoasa era. Strazile fiind destul de inguste, nu va recomand sa intrati cu masina, cautati un loc langa intrarea in sat.

De aici am pasit in acel mic paradis. Strazile din piatra erau inguste si din loc in loc gaseai crame unde diferiti comercianti te chemau inauntru sa gusti din ,,licoarea lui Bacchus’’.

Ajunsesem aici in ,,patria vinurilor’’.

Aproape de intrare, pe partea stanga, am avut asa, o revelatie cand am revazut (aievea acum) acea crama pe care in urma cu cateva zile o vazusem la TV. Nu va spun ce emotii m-au incercat. Eram si noi acum inauntru in acea crama si ne-am asezat relaxati pt. a degusta din multele sortimente de vinuri.

Fiindca era f. cald afara si cu ,,soferul’’ alaturi, sarcina aceea destul de ,,deranjanta’’ mi-a fost incredintata mie, care, mai mult din curiozitate dar si cu curaj, am luat la rand acele mici paharele puse pe un metru din lemn: un vin era de capsuni, altul de mure, altul de zmeura, de pepene rosu, de visine, piersici, caise, etc. Pretul unei sticle se negocia de la 15 Lire in jos. In unele crame se putea cumpara la 12 Lire, dar depinde si de cate sticle vroiai sa iei. Am vazut ca vinurile din struguri erau ceva mai ieftine, 10 Lire sticla sau chiar mai putin.

De aici din Sirince cel mai mult mi-a placut vinul de capsuni, din care am cumparat cateva sticle pentru noi si pt. cei dragi de acasa.

Tot aici veti gasi o gramada de souveniruri, breloace cu acel ochi norocos, creme naturale diverse si sapunuri facute din ulei de maslin, magneti frumosi reprezentand sticlele din Sirince, sunt deosebiti si mi-am luat si eu pt. frigiderul de acasa.

Am observat ca pe stradutele pitoresti, pe jos din loc in loc puteai vedea acel Ochi al Meduzei, cel albastru, ochiul norocos. Acesti ochi ii vezi peste tot, ori sub forma de margelute la bluze, la mansetele camasilor din in, la botosei, palarii, ii si camasi, ori sub forma de breloace, bratari, cercei, suport de servetele, etc, etc.

Aici poti gasi si magazine cu covoare lucrate manual, posete si multe alte artizanaturi, matasuri, saluri de o calitate deosebita.

youtu.be/RXh8wv9xGVk

Mi-au placut mult si casele din Sirince, case vechi, unele chiar f. vechi si altele mai moderne, multe din ele fiind pensiuni care ofera cazare. Iar toate acele strazi urca spre biserica de aici, la care ajungeti destul de greu pe stradutele inguste si intortocheate, urcand destul de mult. Spre biserica faceti o excursie pe care v-o recomand din tot sufletul.

In Sirince veti vedea la tot pasul femei de diferite varste care stau langa trotuar si croseteaza sau tricoteaza. Aici gasiti lucruri facute manual: ii, camasi, bluze, covoare, stergare, etc. Sunt modele deosebite si nu puteam sa merg de aici fara sa nu imi cumpar si eu o bluza. Este din panza topita crem si are la gat si la maneca o broderie crosetata din macrame, este deosebit de frumoasa si o port cu drag. (Chiar daca in filmulet m-am oprit la o taraba cu camasi, ,,bluza mea’’ ma ,,astepta ‘’in spatele meu, la cealalta taraba.). Tot aici am ascultat iar acea voce a muezinului, care te chema la o clipa de meditare.

youtu.be/KGnZIrfSFe0

Ajunsi sus langa intrarea la biserica am nimerit intr-o curte. Aici in mijloc era o fantanafrumoasa in care erau aruncati multi banuti. In mijlocul fantanii era o mica statuie a Maicii Domnului. Am aruncat si noi in apa fantanii cativa banuti, poate ne va purta noroc si ni se vor indeplini dorintele. Langa acea fantana era o terasa frumoasa. Deasupra terasei erau multe plante, liane cred, care se impleteau salbatic si acopereau toata terasa facand multa umbra. De aici de la terasa privelistea era superba. Eram sus de tot in acel loc si se vedeau casele din Sirince, toate albe, toate cu acoperisul din tigla rosie, unele mai mici, altele mai mari, toate deosebit de frumoase. Erau asezate pe panta unui deal abrupt si mai jos se zarea o moschee. Daca vedeti privelistea aceea va veti indragosti cu siguranta de Sirince.

youtu.be/C6mOYC_jDp0

Aproape de intrarea la biserica era un magazin cu bijuterii facute doar din sticla: medalioane, cercei, bratari de diverse modele si culori. Langa magazin era si un mic atelier unde acestea se faceau, mesterul topea sticla in fata ta si apoi o modela. Ce iesea din mana lui, o frumusete si obiecte unicat. De aici ne-am luat cateva bijuterii (care cum scria in reclama erau ,,Not from China’’) pe care le purtam cu mare drag, sunt de la Sirince.

Apoi am pasit sfiosi in interiorul bisericii. Biserica este baptista si se numeste biserica Sf. Ioan, in semn de pretuire pentru cel care odata demult se spune ca a vizitat satul.

Incaperea era f. simpla si destul de neingrijita, cu peretii f. degradati, scorojiti, de pe care tencuiala a cazut in mare parte iar picturile vechi care de-abia se mai vedeau ne-au dat de inteles ca biserica trebuia inca de mult restaurata.

Apoi de acolo de sus am inceput coborarea spre centrul satului. Ne-am mai oprit putin la cateva tarabe si apoi cu un oarecare regret am pornit mai departe spre masina. Ajunsi aproape de masina un trenulet alb si frumos care transporta turisti a trecut pe langa noi, parca ne spunea sa nu plecam, sa mai zabovim putin si sa facem si cu el o plimbare.

Apoi coborand incep printre dealurile inalte, Sirince s-a pierdut in zare si nu ne-a ramas decat sa pastram in suflet toate acele clipe minunate petrecute acolo.

Mie acest loc mi-a placut f. mult, m-am simtit ca intr-o alta lume acolo si va recomand macar o plimbare prin Sirince, sigur nu o veti regreta.

13) Cetatea (Orasul antic) Priene

Coordonate GPS: N: 37,65970 E: 27,29777

Adresa: ,,Drum pietonal in apropiere de Soke’’.

Din cate am aflat, ruinele acestui oras antic se afla la 60 km de Kusadasi, langa satul Gullubahce la baza muntelui Mykale. De la Gulubahce se mai merge putin pe un drum ingust, neasfaltat. Este la 3 km de mare. Cetatea Priene reprezenta un frumos oras antic grec din Ionia. Imagini de la Priene puteti vedea aici.

La Priene peretele muntelui Mykale este aproape vertical si ajunge pana la Templul lui Demeter (din care au ramas doar cateva coloane). Aici mai puteti vedea Teatrul (avea 5000 locuri), zona centrala a orasului unde se mai poate vedea Agora (piata de atunci), Templul zeitei Atena, Bouleuterion-ul (Casa Consiliului), o biserica bizantina, Altarul lui Zeus si Palatul, Stadionul, Templul lui Alexandru, etc.

youtu.be/IUxLlX6Q428

La intrare in oras am inteles ca se gaseste si o harta explicativa pentru a cunoaste mai bine orasul. La cativa km de oras se afla si raul Meander. Pentru mai multe informatii puteti citi aici

14) Cetatea (Orasul) Milet :

Coordonate GPS: N: 37,53020 E: 27,27840

Adresa: ,,Drum fara nume, in apropierea Didim ‘’.

Cetatea Milet se afla la 22 km de Cetatea Priene, pe malul raului Meander.

Din cate am aflat si eu, intre anii 700 i. d. Hr si 700. d. Hr., deci pe o perioada de 1400 ani, datorita comertului maritim Milet a devenit un oras prosper. Orasul, construit pe un peninsula, a fost inconjurat de 3 parti de apa si a avut 3 porturi. Tocmai de aceea Milet a reprezentat cel mai mare port grec al antichitatii.

Orasul Milet este renumit pentru ca aici a trait savantul si inteleptul matematician Thales, autorul binecunoscutei ,,teoreme a lui Thales’’. , dar este renumit si pentru Amfiteatrul de aici (Teatrul Greco-roman), simbolul orasului si unul dintre cele mai mari din Anatolia, care putea adaposti 15000 de oameni, avea diametrul de 140 m si 30 m inaltime. Se spune ca acesta l-ar intrece ca marime pe cel din Efes si dupa Colosseumul din Roma ar fi pe locul 2.

La Milet mai puteti azi vedea Castelul bizantin, Agora sudica, Agora nordica (agorele sunt piete), Poarta Sacra (facea legatura cu Templul lui Apollo de la Didim) Heroon-ul, Biserica bizantina a Sf. Mihai, Moscheea Ilyas Bey, o sinagoga, poarta Dydimei, Baile Faustinei (baile romane), Nymphaeum-o frumoasa fantana monumentala, ramasitele TempluluiAtenei, Templul lui Eumenes II, etc.

youtu.be/9_vyIRgY9xU

pentru mai multe detalii puteti citi aici , sau aici (in engleza).

Iar imagini puteti vedea aici

15) Cetatea (Orasul) Didim

Coordonate GPS: N: 37,37555 E: 27,26777

Adresa: ,,Bulent Ecevit Cd (Park Cd.) 09270 Didim

Didim a fost un oras grec din vestul Turciei, situat la 77 km de Kusadasi.

youtu.be/2a7GnN4BClo

Orasul este renumit in istorie datorita impresionantului Templu al lui Apollo .Aacesta este ,, al treilea ca marime dupa Templul Heraion (dedicat zeitei Hera) de pe insula Samos si Templul zeitei Artemis de la Selcuk''.

Templul lui Apollo asa cum am aflat, a fost construit in anul 300 i. d. Hr. si adapostea statuia lui Apollo si un izvor sfant cu apa dulce. Coloanele sale aveau o inaltime de aproape 20 m si impresionau prin marimea lor. In zilele de astazi Templul ramane ,,unul dintre cele mai bine pastrate constructii din antichitate ''.

In orasul antic Didim mai puteti astazi vedea Calea Sacra. Conform legendei Apollo si Artemis s-au nascut la Didim, fiecaruia i s-a ridicat cate un Templu

care le poarta numele, urmand ca cele 2 Temple sa fie conectate intre ele prin Calea Sacra. Langa Templul lui Apollo se afla faimosul sarpe care a impodobit capul Meduzei. Se spune ca Meduza a fost un ,,muritor de rand ''de care se indragosteste Atena. Fiindca Meduza l-a ales pe Poseidon, Atena se razbuna si o face pe Meduza sa fie urata, cu serpi in par. Astazi puteti vedea capul Meduzei frumos reprezentat. Mai multe despre Didim puteti citi aici

Este important sa amintesc ca cele 3 cetati-Priene, Milet si Didim, fiind oarecum apropiate se pot vedea intr-o excursie de o zi.

In zilele de astazi Didimul este o statiune de vacanta f. apreciata, care se afla in nordul golfului Gulluk, in provincia Aydin. Puteti vedea imagini din Didim aici

Districtul Didim de astazi este format din 3 mici orasele –Altinkum (inseamna nisip auriu), Sarikum (nisip galben) si Gumuskum (nisip de argint), care au plaje lungi de nisip si unde turismul este infloritor, datorita apei limpezi si albastre a marii Egee, a hotelurilor frumoase dar si datorita ruinelor antice ale Cetatii Didim.

Zona Altinkum ramane cel mai frumos golf, in care poti sa te relaxezi dupa bunul plac. In Altinkum sunt plaje private si plaje publice, restaurante, magazine, baruri, iar din port se pot face croaziere de o zi pe mare spre insulele grecesti Samos, Chios, Rodos si Patmos.

In Didim cei tineri au ocazia sa se distreze in cluburi si baruri de noapte, restaurante, cafenele sau pot practica diverse sporturi de apa.

Didim este aproape si de alte locuri interesante: Lacul Bafa si Parcul National, raul Menderez si cetatile antice Priene si Milet.

16) Milli Park :

Coordonate GPS: N: 37,6995777 E: 27,1856694

Adresa: ,,Drum neasfaltat, in apropierea Kusadasi ‘’.

Acest frumos Parc National se afla in peninsula Dilek, la 26 km de Kusadasi, la 8 km de Davutlar. Parcul incepe din localitatea Guzelcamli (care inseamna ,,Frumosul Brad’’) si ocupa intreaga peninsula Dilek.

Milli Park se intinde pe mai bine de 27.000 ha si reprezinta un mic paradis in sudul statiunii Kusadasi.

youtu.be/DY0i6ZJafzA

In Milli Park veti intalni si munti dar si mare la un loc. Pe muntii Samsun se pot face drumetii dar totodata aveti si cateva locuri deosebite unde puteti sa faceti plaja: plaja Icmeler, Kavakli, Karapinar sau plaja contelui Kalamaki.

youtu.be/ZSNCNRXZWi0

Tot aici exista multe specii de plante, animale, reptile dar si unele specii de animale pe cale de disparitie: leopardul Anatolian, foca mediteraneeana, delfini. Si inca ceva: sa nu va mirati daca pe plaja va veti intalni cu mistretii, sunt blanzi si sunt invatati cu turistii.

De pe plajele frumoasei rezervatii naturale se pot face plimbari cu barca spre insula greceasca Samos (situata f. aproape) sau spre Ozdere.

youtu.be/3r6YTsfXWj0

Despre preturi de intrare va pot spune ca pt. masina este 10 Lire, (daca esti cu masina se plateste doar masina), de persoana costa 4 Lire si se poate veni aici cu dolmusul f. usor. Aici puteti sa vedeti fotografii din acel loc frumos. Pe plaja exista sezlonguri si umbrelute contra cost dar exista si paturi din lemn si umbrelute din paie gratuite.

17) Pamukkale (Castelul de Bumbac) si Piscina Cleopatrei (Antique Pool) :

Coordonate GPS N: 37,9195125 E: 29,1196218

Adresa: ,,Drum neasfaltat, in apropierea Denizli Merkez ‘’.

Fiindca Am Fost Acolo, despre Pamukkale puteti citi si vedea fotografii vezi impresii

18) Situl antic Aphrodisias

Coordonate GPS: N: 37,708151 E: 28,724302

Adresa: ,,Drum fara nume, in apropierea Karacasu’’.

Acest obiectiv turistic se afla in drum spre Pamukkale. Mai exact, dupa localitatea Buharkent din soseaua principala se merge in dreapta 38 km pe un drum bine indicat spre directia Karacasu și Geyre. Afrodisia este dupa satul Geyre. (Daca veniti din sens invers, de la Pamukkale spre Aydin, o luati in stanga inainte de a ajunge la Buharkent).

youtu.be/G99ND96CrrM

In antichitate Aphrodisia a fost un mic oras antic grecesc din Caria, construit langa o cariera de marmura, cariera exploatata in perioada elenistica si romana. Datorita prezentei marmurei in zona, in oras s-a infiintat o scoala de sculptura in marmura iar sculpturile de la Aphrodisias au devenit celebre in toata lumea romana.

Numele orasului provine de la numele zeitei Afrodita, zeita greaca a dragostei si fertilitatii, careia i s-a ridicat si un Templu (Sanctuar) care ii poarta numele. Imagini cu Templul Afroditei puteti vedea aici.

Langa Templul zeitei Afrodita se mai pot vedea ruinele Stadionului, Teatrul Afroditei, Templul lui Augustus, Baile lui Adrian, Agora de nord, Tetrapylon-ul -poarta orasului-vedeti imagini aici cu acest Tetrapylon

si mai puteti vedea Amfiteatrul. Langa situl arheologic exista un Muzeu de Arheologie numit Muzeul Aphrodisias puteti vedea o colectie de statui antice click aici

Daca vreti sa vedeti imagini din acest loc sacru puteti intra aici, iar mai multe detalii si informatii puteti afla aici

19) Pestera Kaklik

Coordonate GPS: N: 37,85564 E: 29,385830

Adresa: ,,Drum fara nume, in apropierea Honaz’’.

In toata Turcia am inteles ca sunt aprox. 40.000 de pesteri iar pestera Kaklik este doar una dintre ele.

youtu.be/h4fGA3-UxcY

Aceasta pestera frumoasa se afla la aprox. 36 km de orasul Denizli. Aici in interiorul pesterii puteti vedea mici bazine cu apa asemanatoare celor de la Pamukkale. Daca vreti sa vedeti imagini din pestera puteti intra aici , sau daca doriti o frumoasa ,,plimbare virtuala’’ prin frumoasa pestera puteti intra aici

20) Statiunea termala Karahayit

Coordonate GPS: N: 37,96666 E: 29,10000

Adresa: ,,Drum fara nume, in apropierea Akkoy’’.

Se afla la doar 5 km de Pamukkale. Aici exista izvoare termale calcaroase a caror apa iese la suprafata la temperaturi ridicate. Apa este f. bogata in oxizi si are proprietati terapeutice.

youtu.be/kQbvTCGTnlo

Acesti oxizi din apa coloreaza calcarul in culori frumoase-rosu sau portocaliu inchis si bazinele au o culoare deosebita, rosiatica. De aceea acestei statiuni i se mai spune si ,,Ligheanul Rosu’’. Tot aici exista si un centru SPA renumit, mai multe fotografii puteti vedea aici

21) Orasul antic Laodicea (Laodikeia) :

Coordonate GPS: N: 37,835833 E: 29,1075000

Adresa: ,,Laodikeia, 20000 Denizli Merkez, Goncali Mh. ’’

Ruinele orasului Laodicea se afla langa Pamukkale, la doar 10 km.Localnicii l-au numit Eski Hisar sau "Castelul Vechi". Numele orasului este dat de catre regele Antioh al II -lea al Siriei, care a vrut sa numeasca orasul dupa numele sotiei sale Laodiceea.

Laodicea impreuna cu Hierapolis au fost considerate cele mai importante orase de pe valea raului Licus, atat din pc. de vedere al comertului cat si al mestesugurilor. Orasul Laodicea a fost renumit pentru atelierele de prelucrat lana dar si pentru cele care faceau sandale. Laodicea avea o populatie de aprox. 100.000 locuitori.

youtu.be/RHczepAOYUM

In prezent langa satul Denizli-Ladik se pot vedea ruinele Stadionului, Apeductul, 3 teatre, sarcofage, etc.Arheologii care au muncit aici au dorit in primul rand sa reconstruiasca strazile si mai ales sa refaca strada principala numita Siria.

In Laodicea a fost descoperita recent o biserica ce dateaza din secolul IV, ale carei ruine in cea mai mare parte s-au pastrat f. bine si au o suprafata de 2000 mp. Se spune ca aceasta biserica descoperita ,,ar face parte din cele 7 biserici ale Apocalipsei ''.

Pentru informatii mai detailate puteti intra aici

Binenteles ca pentru a vizita situl antic Aphrodisias, Pamukkale si Piscina Cleopatrei, pestera Kaklik, statiunea Karahayit sau orasul antic Laodicea trebuie sa va rezervati cateva zile si sa va cazati la Pamukkale sau undeva in apropiere. Asta ar fi ideal.

Cam astea ar fi de spus, este mult, este putin, asta va hotara fiecare dintre voi, cei care vreti sa vizitati frumusetile Turciei din partea de vest, zona Anatoliei. Consider TIMPUL ca principalul dusman al obiectivelor turistice, deoarece daca nu ai timp, nu poti vizita nimic. Si va mai pot spune ca o vacanta reusita se pregateste cu multa vreme inainte, cu atentie si cu rabdare si in functie de conditiile de cazare care ti se pun la dispozitie dar si in functie de obiectivele turistice pe care le poti vedea in imprejurimi.

Si acum nu imi ramane altceva de facut decat sa va spun ca am scris toate acestea cu drag, va doresc la toti vacante cat mai reusite si multa sanatate!


[fb]
---
Trimis de adryana in 07.10.12 15:16:29
Validat / Publicat: 07.10.12 22:03:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4949 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P225 12)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[07.10.12 22:49:07]
»

@adryana, felicitari pt multitudinea de informatii, acuratetea si perfectionismul de care dai dovada.

O mica precizare la cele spuse de tine legat de vizita la Casa Fecioarei Maria: la fel de emotionat esti si a 5a oara ca si la prima vizita si incarcatura este aceeasi si lacrima din coltul ochiului si bucuria deopotriva. Crede-ma, stiu, am simtit-o de fiecare data!

In legatura cu biletelele... da, dorinta implinita... insa legenda spune ca anul urmator trebuie sa mergi sa-i multumesti. Deci, un ciclu... si uite asa exista o explicatie de ce merg de fiecare data.

sanis*
[08.10.12 09:42:38]
»

@adryana: ai dreptate, rw este foarte lung. Banuiesc ca era mult mai bine sa le imparti pe destinatii: 1 Selcuk si imprejurimile (eventual separat pe a) sat-Sirince si b) situri istorice, 2 Cele Trei Cetati si 3 zona Denizli. Eu asa as fi impartit: -) Nu o mai fac, probabil, pt ca deja s-au scris foarte multe despre aceasta zona.

Citeva observatii:

I Meriamane. Ai dreptate (si maria55 idem), este un loc deosebit - mai ales daca esti si credincios. Altfel, este frumos... oricum. Imi dau seama ca lucrurile s-au mai schimbat pe-acolo - in 4 ani. Cind am fost, nu se platea intrare. Nu exista "picior" de taraba - singura chestie era terasa de linga parcare. Erau locuri de picnic - era zona des folosita de locuitorii din Selcuk in weekenduri, din cauza umbrei si aerului curat. Si a apei de izvor, desigur.

In bisericuta nu se putea intra. Era ingrijita (pazita?) de niste calugarite si un calugar (toti, catolici). M-a mirat sa aflu ca sunt "icoane" in biserica - ele nu exista in biserica catolica.

Apropos, "bazinul gol" este de fapt urmele unei capele. Este infundata in pamint (s-a pastrat doar fundatia) datorita timpului scurs. Acest lucru se poate vedea si in alt caz: un mormint (turbesi) din Selcuk, chiar peste drum de autogara, in parc. Desi otoman, e la vreun metru "scufundat" in pamint. La fel se intimpla si cu bisericile din Atena-Monastiraki, de prin sec. VII. Probabil aici era locul de cult - iar casa "renovata" era, probabil, o minastire-loc de locuit.

Acum, despre Maria. Exista, intr-adevar, traditia ca Maria ar fi murit in Efes, fiind in grija lui Ioan. Se bazeaza pe citatul din Evanghelia lui Ioan. In realitate, nu exista absolut nicio dovada a acestui lucru. Sa nu uitam, avem scrisorile lui Pavel si Faptele lui Luca, care se refera la "biserica" (cu inteles de comunitate) din Efes de prin anii 50-60 AD. Nu se poate ca ei sa nu fi amintit macar despre Prezbiterul Ioan (pe atunci nu existau "episcopi") sau de Mama lui Iisus, daca ei ar fi trait in Efes!

A doua dovada este chiar locatia "casei". Cum ati batut drumul pina acolo, stiti cam cum este sa ajungi de jos, din Eefes, la "casa". Cu un magarus, probabil iti ia jumatate de zi! Cum putea avea "grija" Ioan - care nici el nu mai era tinar? Cum trimitea mincarea? Cum se intilneau cu Maria putinii crestini din Efes? Daca ea a trait intr-adevar in Efes in acea perioada, atunci precis a locuit in cetatea Efes (zona locuita era in spatele Odeonului, spre deal, pe platforma superioara)

A treia dovada vine chiar de la catolici: -) In primul rind, scrierile apocrife care vorbesc despre viata si moartea Maicii Domnului dovedesc ca ea traia in "Iudea" - probabil, Ierusalim. Pe urma, exista "legenda" Lorettei: catolicii cred ca aceasta casa, in care a trait si murit Maria, a fost luata de ingeri, cind Ierusalimul a fost cucerit de arabi, si dusa in Italia, la Loretta. Acum, astfel de "biserici Loretta" sunt construite in mai toate orasele mari - eu am vazut-o pe cea din Praga. Pentru catolici, sunt locuri de pelerinaj. Atunci, cum pot explica pelerinajul la "casa" din Efes?

Eu nu am pus biletel pe panouri: -) Stiu ca obiceiul exista si in alte locuri - am vazut "zidul" din Roma (intr-un film). Asta din doua motive: stiu ca una din "porucile" nescrise este "Nu Il ispiti pe Dzeul tau": -) si a doua: ca e irelevant ce ceri. Ori ceri ceva care iti sta in putinta sa indeplinesti singur (de ex "sa mai vin aici"), ori e general ("sa fiu sanatos" - si, in general, esti), ori ceri ceva care nu se implineste (ca nu meriti, ca nu poti, ca ceri prea mult... bani multi, un job grozav, faima, mai stiu eu ce).

Oricum, Dzeu iti da pe masura! Si, intotdeauna, ar cam trebui sa te intrebi: care e pretul? Dzeu nu "da" - el rasplateste! Fa bine din inima ta, din altruism si dragoste, si Dzeu iti va da. Dar daca intri in "tratative" cu el, incercind sa faci un "deal", well...

sanis*
[08.10.12 10:07:57]
»

@adryana:

II. Intr-adevar, Situl Arheologic Efes are doua intrari. E gresit (cred) sa se puna ca cea de jos, de linga drum, e "principala". Cel mai comod este sa vizitezi cetatea *daca mergi cu autocarul, de ex) de sus in jos si nu invers. Dace esti cu masina proprie, nu mai conteaza...

"Teatrul Odeon", cred ca am mai spus-o, nu a fost "teatru": -) Era locul de adunare a Demosului - fiind cetate democratica. Era, cum s-ar zice, Adunarea Poporului (demos era doar cetatenii, cei care puteau purta arme). Era si situat chiar alaturi de Bouleuterion - Consiliul - care avea, de obicei, 24 de arhonti. Deci, in general, nu era destinat "spectacolelor" - pt asta era Teatrul (Amfiteatrul), drept care l-au si construit.

Marimea la care a ajuns Teatrul in final e rezultatul a numeroase adaugiri. Sa nu uitam, in perioada romana, Efes era capitala provinciei Asia. A crescut permanent, mai ales dupa ce Milet a inceput sa decada (din cauza colmatarii porturilor). Aici ar fi avut loc, cred, "razmerita" argintarilor (din Fapte). Teatrul din Milet este intr-adevar mai mare. Pare cu atit mai mare cu cit este in cimpie - pare un mic deal! Intr-adevar, aceste doua teatre merita a fi vazute, alaturi de cel din Pergam (cel mai frumos) si Aspendos) cel mai bine pastrat), sau chiar si cele din Hierapolis, Patara, Kaunos si Side.

III Grota Si aici vad ca s-au schimbat multe. Cind am fost eu, "parcarea" era un mic tapsan cu iarba. Se putea intra in pestera - nu era nimic interesant de vazut. Urme de sapaturi pe fundul ei si firide in pereti - de unde au fost scoase osuarele "celor 7". Ele pot fi vazute la Muzeul din Selcuk. Legenda (vad ca si pe asta au schimbat-o...) este ca prin sec III, in timpul uneoei prigoane impotriva crestinilor, 7 tineri (diaconi) s-au ascuns in pestera. Cind romanii au alfat, si s-au dus sa-i prinda, a fost un cutremur si grota a fost inchisa. Buuun - toata lumea multumita. Ulterior, prin sec. VII, un alt cutremur a deschis grota si tinerii au iesit, neschimbati, intr-o lume crestina. Ulterior, au murit (de moarte buna) si osemintele lor ingropate in grota. Asistam de fapt la un sincretism: in religiile precrestine, mai ales cele legate de cultul pamintului, mai sunt astfel de "adormiri" in pamint, cu "treziri" dupa veacuri... Sa nu uitam, la Efes era cel mai mare cult a unei zeite a Pamintului (si Fecunditatii), anatoliana - cult ce a reusit sa supravietuiasca crestinismului vreo 2-300 de ani. Abia prin interventia brutala a Imparatului (distrugerea templului si locurilor de cult, uciderea "preotilor" cureti, discriminarea credinciosilor) s-a reusit "stirpirea" cultului.

Istoria nu o zice, dar asuprirea crestinilor de catre "pagini" a fost vax fata de cea a crestinilor asupra acestora... Cum zicea un politician roman: cind nu mai esti la putere, ciocu mic.

sanis*
[08.10.12 10:25:16]
»

@adryana:

IV Sirince. Si aici s-au schimbat lucrurile. Acum -45 ani, inca nu existau pensiuni. Prcatic, era imposibil sa dormi in Sirince (decit daca gaseai o "inima buna" sa te gazduiasca). Nu aveau nevoie, pt ca majoritatea excursiilor erau de o zi - chiar o dupa-amiaza. Probabil au reconsiderat pt ca tot mai multi doreau sa ramina pina mai tirziu, dupa apusul soarelui, la vreo terasa - privelistea in apus, spre Mare, e fantastica! Iar plecarea tursitilor inanite de inserare era bad business...

Intr-adevar, aproape ca nu ecista vizitator al satului sa nu fie impresionat. Am vazut mai multe locuri in Turica (si aiurea), asa ca stiu ca Sirince nu e, totusi, ceva cu totul extraordinar. Si, totusi, de ce mi-a placut atit de mult? Pe urma mi-am dat seama: ni se pare "familiar", avem sentimentul de "deja vu", de "acasa". Casle albe cu obloane, marginind stradute in panta din piatra de riu - ne eminteste de satele nespoliate inca - mai ales din Ardeal. Seamana foarte mult cu satele din zona Sibiului, a Branului, a Bucovinei. Ma gindesc ca bucurestenii sunt mai putin impresionati - daca nu cumva vibreaza i ei o fibra "ancestrala"...

Vinurile speciale de Sirince au aparut ca o necesitate. Satul este foarte traditionalist - iar in religia islamica, vinul este interzis. De aceea, inventivi (sunt totusi urmasi ai grecilor, care au locuit satul pina in 1923), au inceput sa produca vinuri cu sucuri de fructe naturale, adunate chiar de pe muntele lor. Traditional, banuiesc ca erau numai fructe de padure - sucurile de capsuni si pepeni au aparut mai de curind... Vinul "curat" e mai ieftin pentru ca nu e de o calitate deosebita. Deosebit e doar acest amestec local.

Acum 4 ani erau mai ieftine, am cumparat o sticla de vin "cu mure" cu 8 TL. Banuiesc ca si acest obicei va fi stricat de industria turistica. Cu cit cererea mai mare, cu atit vinul va scadea in calitate. Banuiesc ca nu e departe vremea cind localnicii vor cumpara vin ieftin (probabil, la butoi, din Spania), sucuri de fructe "industriale", si le vor pritoci... pt turisti. Imi amintesc ca, in ziua cind am vizitat Sirince, eram poate vreo 20-30 de turisti cu totul...

adryanaAUTOR REVIEW
[08.10.12 13:32:39]
»

@maria55, @sanis (si toti ceilalti care ma veti citi), as vrea sa raspund ecourilor voastre frumoase altfel decat pana acum, oferindu-va tuturor in dar o melodie draga mie, a unei voci plecate mult prea devreme dintre noi... sa invatam sa fim mai buni, mai iertatori, sa ne bucuram de fiecare clipa a vietii si sa ne dorim fiecare ca dorintele noastre sa se implineasca, sa ne bucuram de frumusetile acestei lumi.

youtu.be/OFK9W4iK5KE

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sanis*
[08.10.12 16:48:19]
»

@adryana: Multumesc pt muzica

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, maria55, sanis*
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Selcuk și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074697971343994 sec
    ecranul dvs: 1 x 1