ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica fortificata din Mesendorf

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat principalele obiective turistice din Saschiz (vezi impresii), următoarea localitate pe care am dorit să o vizităm a fost Meşendorf. Distanţa dintre Saschiz şi Meşemdorf este de 18 kilometri. Ca să ajungem în Meşemdorf am mers pe DN13 până la intersecţia cu localitatea Criţ, iar de aici pe drumul judeţean 132C. Drumul din Criţ până la Meşemdorf este prost cu multe gropi, acest neajuns este şters de frumuseţea peisajelor pe care le întâlneşti pe acest drum.

Am ajuns în sat, am parcar maşina în faţa şcolii, iar de aici am mers pe jos până la biserică (cam 100 de metri). Când am ajuns la poarta bisericii aceasta era închisă, dar era scris pe o foaie un număr de telefon unde putem găsii cheia, şi numărul casei unde se află aceasta (102). Am sunat la acel numar dar intra mesageria. Am zis că omul o fi plecat la coasă, nu are chef de turişti răzleţi. Ne-am învărtit vreo 5 minute pe lângă zidurile fortificaţiei, am mai sunat de vreo trei ori, dar acelaşi rezultat. Atunci am pornit spre maşina. Pe drum ne-am întâlnit cu doi săteni pe care i-am întrebat unde este casa celui cu cheia de la biserică, aceştia ne-au explicat cam aşa : la vreo 100 de metri după biserică este o casă mare şi acolo stă cel cu cheia, ne-am îndreptat spre aceea casă mare, dar pentru noi toate casele păreau de aceiaşi înălţime, am avut noroc că ne-a ajuns din urmă un puşti de vreo 10 ani cu o biciletă, acesta ne-a condus până la respectiva casă, dar când să intru în curte ma avertizat ca domnul are câini şi atunci a început el să-l strige pe nea’ Relu, numele celui mult căutat. Acesta a răspuns şi ne-a spus că vine în 5 minute, eram bucuroşi. Când a venit ne-a zis că era în beci şi acolo nu are semnal la telefon.

Am ajuns iaraşi la poarta bisericii, după ce am pătruns în interiorul curţii, ghidul nostru a început să ne povestească o mică istorie a bisericii. Aceasta a fost construită în secolul XIV, mai întâi în stil romanic, iar ulterior în stilul goticului timpuriu. Biserica a fost transformata intr-o biserica fortificată cu un nivel pentru aparare. Fortareaţa are o incintă cu o poarta turn dublată în partea sudica de un al doilea zid de apărare. Biserica dispune de o galerie din lemn, atat in altar cat si in nava care se păstrează şi astăzi. Biserica fortificata din Meşendorf era dotată cu contraforturi atât la altar, cât şi la navă.

In 1495 turnul-clopotniţă este fortificat. Deasupra sălii şi corului s-a construit un etaj de apărare. În anul 1568 biserica este distrusă în mare parte de un incediu şi este refăcută cu ajutorul banilor strânşi de la satenii din localitate. In 1817, din cauza pericolului prăbuşirii, a fost necesar ca bolta sălii să fie demolată; in locul ei, a fost pus un tavan din grinzi. În anul 1914 se reface pictura interioară a bisericii de către Josef Vogel.

Ghidul nostru ne-a arătat vechea şcoala (care astazi este păraşită) şi casa preotului. Ambele incinte se află intre zidurile fortificaţiei. Pe zidurile bisericii ne-a arătat unele insemne vechi scrise in piatră, apoi ne-a arătat turnul bisericii care a fost construit odată cu aceasta. Accesul în turn nu mai este acesibil turiştilor din cauză şubrezimii scărilor de acces în turn. Se poate urca doar pe propia raspundere, dar domnul Relu nu ne-a recomandat acest lucru. Ormătorul obiectiv pe care ni l-a arătat a fost camera zwinger. Aici erau închişi pentru o săptămână, soţii care doreau să se despartă. Din câte ştie ghidul nostru nici un cuplu din cei închişi aici nu au divorţat, iar după săptămâna petrecută la separeu se împăcau. Tot între zidurile fortificate se mai află şi un turn masiv, numit Turnul de Slănină, acesta se poate vedea în colţul de nord-vest, fiind dotat cu un coridor de apărare cu zidărie de lemn şi acoperiş piramidal.

După ce am vizitat exteriorul, am pătruns şi în interiorul bisercii. Prima data ne-am aruncat privirea spre altar. Gidul ne zice că acesta a fost construit în anul 1653. Pe altar sunt reprezentaţi cei patru evanghelişi, Ioan, Marcu, Luca şi Matei, reprezentaţi într-o formă mai puţin obişnuită, faţă de alte picturi care îi reprezintă pe cei patru. Închizând uşitele altarului, cei patru evanghelişti sunt înlocuiţi cu o tablori, fiecare tablou reprezinta câte o saptămână din postul Paştelui.

Deasupra altarului se află orga. Aceasta nu este cea originală din anul 1765, ci una care a înlocuit-o pe aceasta în anul 1914. Această orgă are nouă registre. Accesul la aceasta se face pe nişte trepte de lemn ce se află în lateralul altarului.

Pe un perete sunt trecute numele şi numărul casei în care au locuit sătenii din Meşendorf care au fost ucişi în cele două Războaie Mondiale.

În faţa altarului se află cristelniţa, ghidul nostru ne-a spus că acesta este o cristelniţă veche, apoi ne-a ridicat capacul, pe interiorul acestuia este trecut anul în care acesta a fost construită. Amvonul este frumos pictat ca şi balconul care înconjoara părţile laterale ale bisericii şi spatele acesteia. Apoi ghidul ne axplica modul cum se aşezau pe scaune oamenii în biserică, în faţa stateaă cei bogaţi şi oficialităţile satului, apoi în spatele lor bătrânii satului, la etaj stăteu tinerii şi cei necăsătoriţi.

Am întrebat dacă se mai ţin slujbe în această biserica iar raspunsul a fost negativ, din cauza lipsei de enoriaşi, în sat mai trăieşte un singur sas, şi acesta este ţintuit la pat. Totuşi ne-a spus că anul trecut a avut loc o slujbă cu enoriaşi strânşi de prin toate satele învecinate. Domnul Relu se mândreşte cu faptul că el i-a deschis uşa bisericii prinţului Charles când acesta a vizitat biserica.

Am mai stat vreo zece minute de vorbă iar apoi ne-am luat rămas bun de la ghidul nostru, nu inainte de ai multumii si ai plati o suma simbolica.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 27.07.16 09:08:11
Validat / Publicat: 27.07.16 10:57:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCHIZ [MS].

VIZUALIZĂRI: 2772 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 turnul bisericii vazut din partea din spate a bisericii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.07.16 10:56:38]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Saschiz [MS], SIGHIȘOARA [MS]" (deja existentă pe sait)

zlatnaAUTOR REVIEW
[27.07.16 12:28:40]
»

@webmasterX: OK

mishu
[27.07.16 17:09:12]
»

Un articol foarte placut, chiar daca finalul este usor melancolic, o biserica fara slujba din lipsa de enoriasi. Si cu toate astea locul este frumos intretinut, gata parca in orice moment sa-si inceapa slujba.

Pozele sunt minunate, insa si acestea parca prezinta prin "linistea lor" pustiul din jur.

Cred ca mi-ar placea ca mergand prin zona sa ajung si pe acolo.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[28.07.16 13:40:49]
»

@zlatna - Bisericile fortificate din Transilvania atrag prin monumentalitatea lor și poveștile țesute în jurul lăcașului de cult. Interesantă amplasarea orgii chiar deasupra altarului, încerc să îm amintesc dacă am mai văzut asemenea poziționare. De obicei orga este situată într-un balcon deasupra intrării în nava centrală. La fel de interesant mi se pare și altarul cu cele „două fețe” ale sale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[28.07.16 14:36:12]
»

@mishu - Multumesc pentru aprecieri si vot. In toate satele din aceasta zona este o liniste apasatoare. Biserica este intretinuta de familia domnului care are cheia, din donatile vizitatorilor.

Daca prin articol v-am trezit interesul pentru aceasta zona, ma bucur. Este o zona care merita sa fie vizitata de cat mai multi romani, dar autoritatile locale ar trebui sa aiba grija macar de drumul de acces.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[28.07.16 14:39:26]
»

@tata123 - Si pentru mine a fost o surpriza cand am vazut orga deasupra altarului, dar cred ca este o traditie in aceasta zona, pentru ca si la Viscri orga este la fel. Am mai fost in biserici evanghelice si orga este in partea din spate cum zici si tu.

Altarul chiar a fost o surpriza cu cele doua fete" este un lucru interesant care a fost o premiera pentru noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Saschiz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078245878219604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1