ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Povestea trista a frumoasei contese Claudia Rhédey

TIPĂREȘTE URM de aici

O alta locatie frumoasa, renovata, dar cu o poveste trista este castelul Rhédey din Sangeorgiu de Padure, situat la circa 50 km de Sanpaul.

Ne-am grabit pentru a ajunge la timp, ultima intrare fiind la ora 16, intr-un tur ghidat. Am ajuns in ultimul moment, am sunat la interfon si ne-a intampinat ghidul, care ne-a intrebat de unde avem informatii si ce cunoastem despre aceasta locatie. Desi eram documentata, l-am rugat sa faca abstractie de acest lucru si sa deruleze povestea locului si a oamenilor, ca si cum nu as fi stiut nimic.

Actualul castel este construit in stil neobaroc in 1809, pe locatia unui alt vechi castel, de catre contele Rhédey László si sotia sa, Inczédy Ágnes. Aici s-a nascut fata lor, contesa Claudia Rhédey, stra-strabunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Proprietatea a fost vanduta in 1885 lui Schuller Rudolf, in 1935 a fost cumparata de catre statul roman, iar dupa nationalizarea din 1948 si pana in 2010, aici a functionat scoala generala din orasul Sangeorgiu de Padure. Au fost realizate lucrari de renovare, structura cladirii a fost intarita, ca urmare a unui proiect european, cu sustinerea Ministerului Culturii si Cultelor. In castel exista in total 13 camere, la parter si la etaj. Saloanele de la parter au plafonul in forma de bolti semicilindrice, iar cele de la etaj au plafonul plat. Saloanele au fost zugravite in alb, iar plafonul plat al holului si al salonului de la etaj, sunt pictate in stil neobaroc.

La parter functioneaza Centrul de Informare si Promovare Turistica si in salile de aici exista expozitii temporare, iar la etaj, cinci sali sunt amenajate tematic pentru a reda viata familiei, in special a contesei Rhédey Claudia, inaugurarea oficiala fiind realizata in septembrie 2019. Expoziţia este, in mare parte, virtuala si imbina trecutul cu prezentul. Cu ajutorul efectelor vizuale, sunt redate atat fragmente din viata Claudiei, cat si atmosfera din mediul aristocratiei de altadata.

In fiecare camera, in spatele unor pereti falsi, exista panouri frumos luminate care culiseaza si pe care este prezentata rand pe rand, istoria familiei si a locurilor. Intr-una din incaperile dedicate contesei Claudia, oglinda devine ecran interactiv, pe care este proiectat un filmulet cu ajutorul efectelor vizuale, in care insasi contesa isi povesteste viata trista.

Frumoasa adolescenta, cu educatie aleasa, inconjurata de guvernante si profesori de limbi straine si muzica, frecventeaza Curtea Imperiala a Vienei si la un bal il cunoaste pe ducele Alexander de Württemberg, care ii fura inima definitiv.

Pe unul dintre peretii altei incaperi este proiectat filmul balului unde s-au cunocut, dar si al plimbarilor pe cal pe care ea le adora.

Cei doi si-au dorit sa incheie o casatorie, insa tatal Claudiei s-a opus, motivand diferenta de rang nobiliar. Dupa moartea tatalui, in 1835, Claudia se casatoreste cu Alexander de Württemberg, devenind contesa de Hohenstein. Din casatoria lor au rezultat trei copii: Claudine, Amalie si Francisc. Francisc a fost tatal reginei Maria a Marii Britanii, bunica actualei regine a MariiBritanii, Elisabetei a II-a si strabunica Printului Charles de Wales.

Claudia Rhedey, insarcinata cu al patrulea copil, a pornit in 1841 intr-o calatorie catre sotul ei, care se afla la Gratz. In localitatea Pettau, din Slovenia de astazi, trasura in care se afla Claudia si cei trei copii s-a rasturnat si in ciuda traumelor suferite, ea si-a continuat drumul calare, lucru ce i-a fost fatal, murind la 29 de ani.

Ultima ei dorinta a fost sa fie inmormantata acasa, iar Alexander, indurerat a condus singur caii care insoteau cortegiul funerar pana a ajuns la Sangeorgiu de Padure. In una dintre incaperi, este redat prin intermediul ecranului interactiv, cu ajutorul efectelor vizuale, monologul emotionant al contelui, atunci cand a ajuns acasa cu trupul neinsufletit al Claudiei.

Durerea lui Alexander a fost atat de mare, incat acesta i-a pastrat inima intr-o sticla pe care o tinea cu el si la moartea acestuia, a fost asezata in sicriul lui, pentru a-i fi alaturi pentru totdeauna. O replica a recipientului in care se afla inima conservata, este expusa pe un birou. Ducele Alexander a fost atat de marcat de moartea sotiei, incat a plecat de la curtea imperiala din Viena si s-a retras pentru tot restul vietii in Sangeorgiu de Padure, fara a se mai recasatori.

Este expusa si o copie a jurnalului Claudiei Rhédey, un document olograf de 420 de pagini, aflat intr-un muzeu din Germania, care va fi tradus pentru a se afla informatii detaliate despre viata contesei.

Un alt film prezinta gradina in stil francez, cu un gazon foarte bine ingrijit si cu alei aranjate in diagonala, asa cum era candva. In mijloc era amenajata o fantana si mobilier tipic pentru astfel de gradini, respectiv casa pentru flori si gloriette-ul care se vedea prin padurea de pini. Azi a mai ramas doar o mica gradina in fata castelului, insa exista speranta ca se va aproba proiectul depus pentru refacerea gradinii si readucerea lui la imaginea de altadata.

La inaugurarea din 2019, printul Charles nu a reusit sa ajunga, desi obisnuia sa vina in vizita la Sangeorgiu, insa a ales sa transmita un mesaj video, fascinat de povestea contesei, cu atat mai mult cu cat aceasta este str-stra-strabunica lui.

Acest mod inedit de prezentare a povestii castelului si al familiei careia i-a apartinut, prin intermediul imaginilor virtuale cu protagonistii principali care vin in fata noastra, impresioneaza si emotioneaza chiar si pe cei mai putin sensibili. O astfel de tehnica de prezentare nu este intalnita foarte des, in Romania existand ceva asemanator in castelul de la Ruginoasa, o holograma a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Peste drum de castel se afla Biserica Reformata, unde sunt ingropati mai multi membri ai familiei, inclusiv Claudia. Cripta familiei Rhédey a fost complet zidita din cauza ciumei si redeschisa pentru a o inmormanta pe contesa, respectandu-i-se ultima dorinta. Cripta a fost inchisa din nou, pana in 1935, cand s-au facut lucrari de renovare.

Maria a Marii Britanii a trimis bisericii doua placi comemorative in cinstea bunicii sale, Claudia Rhédey, una cand era doar printesa de Wales, iar cealalta in calitate de regina a Marii Britanii.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de geani anto in 31.12.20 11:17:46
Validat / Publicat: 31.12.20 12:20:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂNGEORGIU de PĂDURE.

VIZUALIZĂRI: 1932 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.12.20 12:20:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Sângeorgiu de Pădure, SÂNGEORGIU de PĂDURE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Locuri de vizitat în județul Mureş]

adrianaglogoPHONE
[04.01.21 16:56:00]
»

@geani anto:  impresinanta povestea, nu o stiam.

Si frumos repovestita de tine. ​

geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[04.01.21 21:37:05]
»

@adrianaglogo:  Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, geani anto
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Sângeorgiu de Pădure:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.3466649055481 sec
    ecranul dvs: 1 x 1