EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La aproximativ 4 km de Rm. Vâlcea, se află o rezervație geologică interesantă. Am pornit din Olănești, iar de la Râmnic, de la pasajul din capătul bd. Vladimirescu am ajuns într-un sens giratoriu, de unde se poate ajunge la Sibiu. După ce am trecut de acel sens giratoriu, am urmat DJ703F. Puțini știu traseul spre piramide, și asta pentru că marcajele sunt extrem de puține. Pe șoseaua care duce spre Fedeleșoiu, la un moment dat drumul cotește spre dreapta, iar înainte de localitatea Malu Alb există un indicator, dar atât. Urmând indicatorul, drumul urcă spre str. Izlaz.
Localizarea piramidelor este la aproximativ 45°06' 49.9"N 24°24' 40.0"E sau 45.113862,24.411099, în funcție de programul GPS folosit. Drumul se poate face cu mașina până la ultima casă din sat, apoi pe jos, pe un drum de pământ, aproximativ 300-400 m. Poteca (cărarea?) urcă ușor, iar la un moment dat, dintr-un loc mai liber se poate vedea panorama zonei.
Speciile florei și faunei sunt ocrotite în parcuri și rezervații naturale și naționale, însă, uneori, cele protejate sunt chiar pietrele. Pe la 1957, prof. univ. Gh. Niculescu a descris pentru prima dată aceste formațiuni geologice, formațiuni similare găsindu-se și la Stroești și Slătioara, ambele tot în județul Vâlcea.
Rezervația naturală Piramidele de pământ din Valea Stăncioiuui a fost declarată arie protejată și monument al naturii în anul 2000
Rezervația se întinde pe aproximativ 12 hectare între Dealul Cornetu și Valea Stăncioiului. Acest areal conservă piramidele de pământ, acestea reprezentând un fenomen geomorfologic unic în țară, deoarece procesele geologice ce transformă piramidele continuă și în prezent. Localnicii denumesc piramidele La Ciuroaie, poate și din cauză că ansamblul de piramide sunt transformate permanent de acțiunea apei șiroinde, mai ales în timpul ploilor și al dezghețării zăpezilor.
Piramidele de pământ sunt formate din argile, nisipuri, rocă sedimentară și pietriș, ele fiind transformate permanent de acțiunea apei și aerului. Înălțimile piramidelor rar depășesc 80 m, însă aici se pot vedea formațiuni în forma tuburilor de orgă, turnuri, creste, jgheaburi etc. Culorile pe care le-au căpătat formațiunile de-a lungul timpului variază de la galben, gri sau roșiatic și toate impresionează. De altfel, tot prof. univ. Gh. Niculescu nota, într-una din cărțile sale: … Șiroirile sau piramidele de pământ de la Goranu sunt formațiuni specifice, unice în Romania. Deosebit este chipul uman modelat în una din râpele de pe versantul drept al văii. Această râpă, de mici dimensiuni, este deosebită de celelalte 11 din cuprinsul văii prin prezența celor două formațiuni asemănătoare căpățânilor de zahăr. Pe cea din stânga distingem, cu puțină imaginație, un chip uman, iar pe cea din dreapta observăm șiroiri incipiente deja adâncite în versant, care pot închipui degetele adunate ale unei mâini.
Accesul în zona protejată este permis doar cu acordul Ocolului Silvic. O informație seacă și concisă, dar care nu ne lămurește despre ce ocol silvic este vorba. În mod logic, am bănuit că este vorba despre ocolul silvic al Râmnicului. Astfel că ne-am limitat în a fotografia de la distanță partea vizibilă a celebrelor formațiuni geologice. Chiar și de la depărtare, ele impresionează. Pe drumul de întoarcere, am fotografiat un câmp cu brândușe de toamnă, răsărite din covorul de frunze uscate.
În ce privește piramidele de pământ, întrebarea care mi-a stăruit o vreme a fost: care va fi forma lor finală? Întrebarea nu are totuși un răspuns, fiindcă timpul nostru și cel al pietrelor are cu totul alt ritm.
Pentru doritorii de drumeții ușoare, recomand vizitarea acestei rezervații, iar dacă doriți să o vedeți îndeaproape, nu uitați să luați permisiunea ocolului silvic.
În rest, vă doresc vacanțe și drumeții plăcute și în siguranță.
Trimis de Daisy Petal in 17.11.20 10:28:48
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Conacul Otetelișanu din Benești. Acasă la Petrache Poenaru — scris în 25.05.24 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Cheile Bistriței — scris în 05.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Două zile de plimbăreală pe lângă Râmnicu Vâlcea — scris în 08.02.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O plimbare în orașul Râmnicu Vâlcea — scris în 19.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Municipiul Ramnicu Valcea si imprejurimile — scris în 13.03.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Schimbarea in bine a Parcului Zavoi — scris în 07.09.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Fenomen geologic interesant in Valcea - Piramidele din Valea Stăncioiului — scris în 08.05.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ