ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 0 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul Municipal și Complexul Brâncovenesc de la Râmnicu Sărat

TIPĂREȘTE

Doar o dată pe an e Noaptea Muzeelor! Așa ne-am spus și noi sâmbătă seara, când am reușit să vizităm două muzee interesante, cu toate că eram destul de obosiți după o zi încărcată. După ce toată ziua ne-am petrecut-o prin Focșani și prin împrejurimi, seara am profitat de evenimentul cultural menționat la începutul articolului și am mers la Muzeul Vrancei, Secția de Istorie. Am plecat apoi spre casă, am ajuns în Râmnicu Sărat cam pe la ora 22.00; înainte de a merge la culcare, ne-am decis să dăm o fugă la muzeul din micuțul nostru oraș pentru a vedea dacă este deschis.

Zis și făcut... am ajuns la Muzeul Municipal Râmnicu Sărat situat pe strada Primăverii, nr. 4, foarte aproape de piața centrală a orașului. Nu mai vizitasem de câțiva ani buni acest obiectiv de la noi din oraș, deoarece muzeul a fost închis pentru mai mult timp, clădirea care îl găzduiește, parte a Complexului Brâncovenesc din oraș, fiind supusă unor ample lucrări de reabilitare.

Expoziția muzeală din municipiul Râmnicu Sărat este organizată pe două niveluri. La parter am vizitat o expoziție temporară de fotografie, ce va rămâne deschisă până la finele lunii iunie. Fotografiile expuse sunt grupate sub denumirea de ”Sicilia” și surprind diverse aspecte de pe această insulă, captate prin obiectivul lui Răzvan Theo Chirac, un profesor de geografie din localitate, pasionat de fotografie și călătorii.

Într-o altă încăpere aflată în partea dreaptă a intrării în muzeu este amenajată expoziția ”Pompierii râmniceni”. În câteva vitrine, dar și prin colțurile încăperii, sunt așezate mai multe exponate dedicate acestor bravi luptători cu focul. Am putut admira aici un strămoș al mașinilor folosite astăzi de către pompieri, câteva stingătoare de diferite dimensiuni, două uniforme (una de ofițer, cealaltă de subofițer), două căști de pompier (anul 1930 aproximativ) și alte două căști de pe la mijlocul secolului al XX-lea. Câteva lanterne militare, mai multe medalii, o mască de protecție contra gazelor și niște mașini de intervenție în miniatură se află în celelalte vitrine din încăpere. Alături de toate aceste obiecte, sunt prezentate două personalități de seamă ale acestei arme – este vorba despre căpitanul Pavel Zăgănescu și despre colonelul Neron Lupașcu, ambii născuți la Râmnicu Sărat.

Căpitanul Pavel Zăgănescu a rămas în istorie după ce a condus Compania de pompieri români în bătălia din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848 împotriva trupelor otomane, mult mai numeroase față de bravii luptători români. Această bătălie a însemnat punctul final al Revoluției de la 1848 în Țara Românească. Importanța istorică a zilei de 13 septembrie a fost recunoscută oficial, această zi devenind Ziua Pompierilor din România, în fiecare an cinstindu-se memoria, curajul, devotamentul celor care s-au jertfit pentru țară în bătălia din Dealul Spirii.

Colonelul Neron Lupașcu este un alt nume de referință din istoria armei pompierilor. Născut la Râmnicu Sărat în anul 1891, acesta a fost comandant al Corpului Pompierilor Militari în perioada 1937-1941 și, în această calitate, a înființat mai multe companii și secții de pompieri, preocupându-se totodată de îmbunătățirea dotării cu tehnică de luptă a acestora.

Un bust de bronz în miniatură, o plachetă comemorativă, dar și mai multe fotografii și panouri informative expuse la muzeu cinstesc memoria celor două personalități de seamă ale armei pompierilor.

Am ieșit în holul muzeului, unde am văzut exponatul lunii. El se nimerește a fi în strânsă legătură cu situația politică actuală, fiind vorba despre o ordonanță emisă de prefectul județului Râmnicu Sărat în anul 1936, în vederea organizării în bune condiții a alegerilor comunale și județene din 1936-1937. Zâmbim inevitabil, întrucât ne răsună în minte întrebarea care îl chinuia obsesiv pe Cetățeanul turmentat al lui Caragiale: ”Eu cu cine votez? ” :)

Este momentul să urcăm treptele către etajul muzeului, unde vom găsi alte lucruri la fel de interesante. Aici este realizată o expoziție etnografică unde putem vedea diverse obiecte utilizate în trecut la muncile agricole, dar și câteva costume populare specifice acestei zone geografice. În prima încăpere remarcăm obiecte care nu lipseau din gospodăria țăranilor, ei utilizându-le atât la muncile câmpului, dar și prin gospodăria proprie: furci, secere, topoare, câteva putineie, un tăvălug cu dinți de fier utilizat la munca ogorului, un coș împletit din nuiele de salcie pentru strângerea cerealelor, un jgheab în care se zdrobeau strugurii și prin care curgea apoi mustul, dar și câteva borcane pentru miere (vase de ceramică așezate lângă două buduroaie – stupi rudimentari scobiți în trunchiuri groase de copaci).

În partea opusă a încăperii este amenajată o mică prăvălie (sfârșit de secol al XIX-lea), pentru că – nu-i așa?! – comerțul există din vremuri străvechi, îmbrăcând în decursul timpului diverse forme. Ne-a atras atenția un fel de râșniță veche, dar și un cântar asemănător celui pe care îl dețineau bunicii mei la țară în urmă cu peste 25 de ani.

Următoarea încăpere de la etaj ne poartă pașii spre locuința tradițională. Găsim bucătăria de vară, unde pe o măsuță scundă se află linguri de lemn, un găvan, dar și o sărăriță (solniță veche). Alături remarcăm o piuă, o ploscă, o copaie din lemn, dar și o râșniță alcătuită din două pietre aspre plate, cea de dedesubt fiind puțin scobită și mai mare decât cea de sus. Piatra de sus se învârtea, măcinându-se produsele puse dedesubt.

Din bucătăria de vară trecem către încăperea tradițională, unde patul este acoperit cu o cergă lucrată la război; pe jos sunt așezate preșuri colorate, iar alături se află o ladă de zestre, dar și un scaun de lemn cu spătar, ambele obiecte fiind sculptate meșteșugit.

Nu departe remarcăm o tarabă dedicată meșterilor olari. Observăm atât vasele de lut, cât și câteva măști pentru olărit. Întrucât eram curioși cu privire la utilizarea lor, am întrebat-o apoi pe muzeografă la ce foloseau, iar dumneaei ne-a răspuns că erau purtate de olarii veniți în târg pentru a-și promova cât mai convingător produsele.

Următoarea încăpere este dedicată portului tradițional. Am admirat câteva frumoase costume populare specifice zonei Râmnicului (final de secol XIX – început de secol XX). Nuanțele de roșu și albastru se împletesc armonios cu albul și negrul, iar brâurile care încing mijlocul manechinelor sunt împodobite cu motive tradiționale. Câteva lăzi de zestre, un ștergar, o cruce de bronz din secolul al XVIII-lea și niște icoane pe sticlă completează inventarul acestei expoziții etnografice.

Am coborât apoi scara și am plecat de la muzeul din oraș, încântați de faptul că am încheiat o zi frumoasă cu vizitarea unui obiectiv interesant, pe care l-am prezentat cu plăcere aici pe AFA, împins poate și de un mic patriotism local.

Și ca să vă stârnesc și mai mult curiozitatea și să vă conving de faptul că obiectivul merită vizitat, voi mai spune că acest muzeu este amenajat în fosta stăreție din cadrul Complexului Brâncovenesc de la Râmnicu Sărat. În afară de clădirea stăreției, Complexul Brâncovenesc mai cuprinde Casa Domnească, corpuri de chilii, biserica având hramul ”Adormirea Maicii Domnului” (parte componentă a fostei Mănăstiri Râmnicu Sărat), clopotnița și zidul de incintă. La edificarea Complexului Brâncovenesc s-a lucrat în perioada 1690-1697, din porunca spătarului Mihail Cantacuzino și a nepotului său, domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată pe locul unde anterior fusese o biserică din lemn datând de prin secolul al XVI-lea. Biserica este o construcție cu o singură turlă pe naos, prevăzută cu pridvor deschis, susținut de coloane din piatră sculptate la capete. Am intrat în această biserică de mai multe ori și am putut admira pictura interioară executată în foiță de aur de cunoscutul zugrav Pârvu Mutu (am și câteva fotografii din interiorul bisericii făcute pe finalul anului trecut; le voi atașa prezentului articol).

În decursul anilor am vizitat de mai multe ori Complexul Brâncovenesc de la Râmnicu Sărat și pot spune că, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare, merită să intrați în oraș pentru câteva zeci de minute și să vizitați complexul (poate și muzeul) dacă vă aflați în trecere pe DN 2/E85.

Am făcut în mai multe rânduri fotografii ale Complexului Brâncovenesc (ultima dată chiar azi), așa că voi atașa nu doar poze din muzeu, ci și câteva fotografii cu întreaga incintă brâncovenească.

La final de review, mai adaug faptul că programul muzeului din municipiul Râmnicu Sărat este de marți până vineri, între orele 09.00–16.00, sâmbătă și duminică între orele 09.00-13.30, iar luni este închis.

Vă recomand să vizitați aceste interesante obiective din Râmnicu Sărat!

Călătorii plăcute tuturor!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 26.05.16 19:48:46
Validat / Publicat: 26.05.16 22:33:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RM SĂRAT [BZ].

VIZUALIZĂRI: 3079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 În imagine este căpitanul Pavel Zăgănescu, născut la Râmnicu Sărat. El a rămas în istorie după ce a condus Compania de pompieri români în bătălia din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848 împotriva trupelor otomane, mult mai numeroase față de bravii luptători români.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.05.16 22:33:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzee, case memoriale în Buzău și împrejurimi, BUZĂU" (deja existentă pe sait)

nikki arb*
[27.05.16 10:20:31]
»

Interesante informatii si frumoasa realizare a locuitorilor ramniceni care au amenajat un asemenea muzeu dedicat traditiilor romanesti. Multe exponate similare, originale si cu valoare de patrimoniu, se pot gasi si la Foisorul de foc din Bucuresti, unde functioneaza Muzeul National al Pompierilor din Romania. Merita vizitat si pentru exponate, dar si pentru cladirea interesanta in care se afla. Multumim si pentru pozele interesante atasate.

calatorul
[27.05.16 10:24:01]
»

Foisorul de foc din Bucuresti si Muzeul din Ramnic gazduiesc obiecte si documente semnificative pentru istoria moderna a Romaniei, comemorate si de Monumentul Eroilor Pompieri din Capitala, din Bulevardul 13 Septembrie. Si monumentul si bulevardul de langa Palatul Parlamentului au denumiri dedicate celor care la 13 septembrie 1848 s/au opus armatei otomane venite sa inabuse revolutia romana pasoptista, dar asta e deja istorie si nu doar geografie turistica.

Zoazore
[27.05.16 11:02:38]
»

@Crazy_Mouse - Si... SB! Asta ca m-ai tinut treaza toata noaptea (a muzeelor, ce credeati?)

tata123 🔱
[27.05.16 11:06:16]
»

@Crazy_Mouse - Frumos prezentat! După cum am observat în acest articol (și în cel dedicat Muzeului Vrancei din Focșani) evenimentul intitulat Noaptea Muzeelor a antrenat un număr mult mai mic de participanți în cele două orașe (bineînțeles trebuie să ținem cont și de numărul locuitorilor orașelor respective). Acest fapt a fost un avantaj - exponatele se puteau admira în tihnă.

Interesantă expoziția închinată pompierilor râmniceni - de fapt căpitanul Pavel Zăgănescu poate fi considerat un erou al românilor. Pompierii îmi sunt dragi, reprezintă un simbol - de aceea le-am și dedicat un articol special anul trecut (vezi impresii). O lanternă ca cele prezentate în P07 avea și bunicul meu, funcționa cu o baterie pătrată (fabricate la Elba-Timișoara) dacă nu mă înșel.

Complexul brâncovenesc din Râmnicu Sărat arată atât de bine - în Casa Domnească se va organiza vreun muzeu?

Floryn81AUTOR REVIEW
[27.05.16 14:41:55]
»

@Zoazore; @nikki arb; @calatorul; @tata123 - Mulțumesc pentru aprecieri, voturi și pentru completările interesante din ecourile voastre!

@tata123 - Și eu mai am într-un sertar la țară o lanternă asemănătoare cu cele din P07. Este de culoare roșie și se mai joacă cel mic cu ea atunci când mergem acolo.

În ceea ce privește Casa Domnească, din păcate în prezent nu este afișat vreun program de vizitare și nu am văzut ca obiectivul să fie deschis vizitatorilor în ultimul timp. În urmă cu vreo doi-trei ani însă, atunci când la clădirea muzeului se lucra, în Casa Domnească am mers cu prilejul Nopții Muzeelor, aici fiind așezate exponatele. Dacă vor interveni modificări și se va amenaja o expoziție care să permită și vizitarea Casei Domnești, voi reveni cu amănunte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[14.01.18 18:56:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Râmnicu Sărat» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, nikki arb*, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Râmnicu Sărat:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068993091583252 sec
    ecranul dvs: 1 x 1