GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu știu cum se face, dar foarte puțin am scris despre Ploiești, orașul în care locuiesc de aproape 50 ani. De fapt, numai despre Bulevardul Castanilor, am amintit - vezi impresii. Să nu creadă cineva că este om oraș sterp, fără viață, anost și... poluat. Este într-adevăr poluat, nu numai cu noxe, ci și cu muzee, monumente, biserici, case memoriale și alte obiective, demne de vizitat.
Dintre bisericile sale, aș aminti în fuga condeiului, doar două: Biserica Domnească cu hramul Sf. Ap. Petru și Pavel, ctitorită de Matei Basarab la 1639 (mai nou, interzis fotografiatul, care e la modă!) și Biserica Sf. Vineri, ridicată la 1880, pictată parțial de Gh. Tattarescu (aflată în renovare cu fonduri europene și care va fi ”țuț! ”, peste 2 ani).
Ce să mai vorbim de nenea Iancu... hazosul urbei, al societății contemporane lui și atât de actual în vremurile noastre!!
Suntem în An Centenar și trebuie cinstiți eroii. Nu numai cei căzuți în primul război, în urma căruia s-a realizat reîntregirea, ci toți!
Nu de puține ori, am plecat în oraș cu aparatul foto la mine, cu intenția de a mai lua ceva cadre din urbea caragielească și antidinastică, numită simplu, Ploiești. Căci da, de la Moș Ploaie i se trage numele. Wow... și ce ploaie a tras ieri, cu tunete și fulgere!!
Amplasat în centrul orașului, cu un mare sens giratoriu în față, monumentul a fost ridicat între 1923 și 1937 de arhitectul, ing. Toma Socolescu, în memoria eroilor prahoveni. Pentru construcția sa, au fost aduse materiale din locurile unde prahovenii și-au vărsat sângele: Piatră de la Oituz, cărămizi de la Mărășești, piatră pentru betoane de la Doaga etc.
Monumentul este încorporat Catedralei orașului, are un turn înalt de 60m prevăzut cu ceas și foișor. Fațada este ornată cu dungi orizontale din piatră și cărămidă aparentă, iar ferestrele sunt înalte și înguste. Intrarea monumentală este susținută de un arc din blocurile de piatră de la Oituz și coloane bogat ornamentate. Ușile- adevărate modele de feronerie, poartă deasupra lor un vitraliu cu Sf. Ioan. O placă comemorativă montată în exterior, este dedicată eroilor prahoveni. În față tronează statuile Sf. Petru și Pavel. Este impunător, emblematic și merită admirat!
Este dedicat eroilor prahoveni care au luptat la Grivița, în Batalionul II Vânători, în timpul Războiul de Independență.
A fost ridicat înainte de 1900 de Georgio Vasilescu, fost elev al Școlii de Arte și Meserii Craiova (unde a învățat și marele Brâncuși), apoi cu studii de Belle-Arte la București și Veneția.
Monumentul, un obelisc de granit așezat pe un soclu, cu un vultur din bronz în vârful său, vultur cu aripile deschise care poartă în cioc stindardul batalionului, este punctul de pornire a Bulevardului, numit al Castanilor și care ajunge până în centrul orașului.
Pe latura spre oraș o inscripție, ”Eroilor de la Grivița”, iar pe alte două laterale, două compoziții în relief cu o scenă de luptă și o alegorie cu zeița Victoria întâmpinată de mulțimea din oraș. Astea sunt, o frumusețe!
La baza monumentului se află statuile în bronz a patru vânători, amplasați în cele partu colțuri și în diverse poziții.
Grav avariat la bombardament, a fost refăcut de sculptorul ploieștean Th. Vidali. În fața Gării de Sud, unde se găsește acum, este al treilea loc de amplasare, din istoria sa.
Nu are nicio cale de acces și a trebuit să încalc regulile circulației, pentru a ajunge și a-l fotografia.
Un obelisc din granit, cu inscripția ”Cinste eroilor căzuți pentru patrie” și un basorelief din bronz ce înfățișează un ostaș cu casca în brațe, într-un moment de reculegere, l-am găsit în Cimitirul Eroilor Militari, dedicat ostașilor români și germani, căzuți în ambele războaie.
Am fotografiat soldatul cu cască și am văzut autorul: P. Zipser, turnat la Fondul Plastic București, în 1957.
Aici povestea e mai lungă. Deși frumoasă, nu vreau să vă plictisesc. Atât doar, este o zeiță Minerva turnată în bronz, la Paris și înaltă de 3,5m. Pe o latură a soclului din marmoră de Provița (în Prahova) scrie, ”Cetățenilor ploieșteni, apărătorii libertăților publice, România recunoscătoare”. Este rezultatul ”Republicii de la Ploiești”, acțiunea antimonarhică din august 1870, despre care puteți citi, aici. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/republica-de-la-ploiesti-revolta-contra-modernitatii
Aflat în centrul orașului, acesta este placat cu marmoră albă și travertin. Poartă inscripția manifestațiilor din decembrie 1989. Pe latura opusă, sunt numele prahovenilor căzuți atunci, printre care și tinerii de la Unitatea Militară din Câmpina, secerați la Aeroportul Otopeni.
Fie-le țărâna ușoară!
Trimis de mihaelavoicu in 27.07.18 19:25:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: Ploiești
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Ploiești, PLOIEȘTI" (deja existentă pe sait)
Este frumos orașul tău, Mihaela! N-am ajuns să-l văd, încă!
Când am să ajung acolo (pentru că trebuie să merg și la Ploiești, nu s-o „întorc ca la Ploiești”), am să văd și eu monumentele despre care ai scris foarte frumos!
Mi-a plăcut în mod deosebit „Monumentul Vânătorilor”, cu statuile lui și superbele basoreliefuri!
Păcat că „Satuia Libertății este așa de departe de ochiul privitorului care vrea s-o vadă mai în detaliu!
Mulțumesc pentru efortul făcut, încălcând regulile de circulație, de-a o fi fotografiat, ca s-o putem vedea și noi!
Felicitări și pentru text și pentru fotografii!
Am votat cu drag!
@doinafil: Mulțumesc, Doina. Ești o picătură dulce în amarul de dimineață.
Buna dimineata! Eu am deschis-o cu aceasta descriere minunata. Multumesc!
@mihaelavoicu: Ce este așa de amar acolo, așa de dimineață?! Mă îngrijorezi! Putem să te ajutăm cu ceva?!
”Nu știu cum se face, dar foarte puțin am scris despre Ploiești, orașul în care locuiesc de aproape 50 ani.
Eu locuiesc de... 52 de ani în Ploieşti şi nu am scris (încă) nimic despre Ploieşti şi împrejurimi.
Am considerat că review-urile mele pot fi catalogate ca subiective şi am lăsat la latitudinea celorlalţi colegi de site să se exprime. Şi oricum, Ploieştiul de acum mie nu-mi mai place!
@traian. leuca:
Şi oricum, Ploieştiul de acum mie nu-mi mai place!
Ce să vă placă la Ploiești! Este urât și murdar, învechit, prăfuit și poluat. Plin de romi și lume necivilizată. Nici nu aveți ce scrie.
Mulțumesc! Cu ajutorul d-vs și al colegilor din AFA, Ploieștiul, deși nu mi-a purtat noroc în viață, mi-a adus totuși statutul de Senator.
Mihaela Voicu:Mulțumesc, Doina. Ești o picătură dulce în amarul de dimineața
Mihaela, ai toata admiratia mea pentru modul cum ai navigat pe o mare potrivnica
@Michi: Și eu nu știu nici ”să înot! ”, la figurat vorbind.
Vorbind însă, la obiect, frumosul e ”hrană sufletească, hrană pentru neuroni”. Asta mi-a fost timona, valorile culturale!
Mulțumesc pentru ecou și iată că, cu ajutorul colegilor AFA, la nici un an de la intrarea pe sait, am căpătat statutul de Senator. Mulțumesc tuturor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Monumente și biserici ploieștene — scris în 31.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O scurtă „cercetare” a orașului Ploiești — scris în 17.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Plimbări prahovene — scris în 28.05.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 O incursiune prahoveană cu miros de lavandă — scris în 22.06.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Trei ore în Ploiești — scris în 29.07.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2018 ”Ard lumânările-n castani” — scris în 04.05.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Prima plimbare in Parcul Municipal Vest din Ploiesti — scris în 04.06.17 de papalito din PLOIEşTI - RECOMANDĂ