GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Padova - frumoasa!
In 2007 am fost pentru prima data in acest superb oras. Intamplarea a facut sa-l cunosc mai indeaproape si ulterior sa-l indragesc foarte mult. Acum, an de an incerc sa nu-l ocolesc, sa-l vizitez putin cate putin, pentru a-i descoperii toate secretele, si credeti-ma are foarte multe pastrate in lunga sa istorie.
Majoritatea celor care intra in Italia prin Trieste si aleg sa mearga catre sud, trec prin regiunea Veneto, de care apartine si orasul. Noi in 2007 intamplator am intrat in oras, trebuia sa ramanem peste noapte, pentru a ajunge a doua zi la pranz in Livorno. Am telefonat unui prieten bun care locuieste acolo si care ne-a invitat sa stam la el sa ne mai aducem aminte de copilarie, de cum jucam somata, lapte gros, sau alergam dupa pustoaice prin oras.
Am intrat in Padova prin Zona industriala, de fapt sunt 3 intrari in acest oras, venind de pe A13, dar ce-a mai convenabila, unde traficul era cat de cat redus, este Zona Industriala. Nu va ganditi ca Zona Industriala inseamna combinate, fabrici, santiere. Este de fapt o foarte importanta zona comerciala cu foarte multe supermarketuri, hipermarketuri, grupate, primul dintre ele fiind IKEA, unde foarte multe produse mai ales de mobilier sunt produse in Romania si vandute cu success acolo. (Nu fac reclama). In scurt timp m-am intalnit cu cel mai bun si mai vechi prieten al meu si dupa pupaturi si masuratori de burti mi-a pus in vedere sa tin aproape de el, circulatia la ora aceea de seara este imposibila, iar semafoarele isi schimba repede culoare. Practic, am fost surprins sa constat aglomeratia aceea de masini, Padova nu este un oras foarte mare, insa este foarte animat, iar la acea ora lumea se intoarce de la serviciu.
In scurt timp am parasit bulevardele animate si am luat-o printr-un cartier foarte select, cu vile de-o parte si de alta, stradute despartite de squar cu multa vegetatie, cu piste de biciclisti pavate, dar si cu foarte multe damburi pentru reducerea vitezei. Practic din 50 in 50 de metrii trebuia sa reducem viteza, insa nici nu puteai merge cu viteza foarte mare pe acele strazi inguste. Asa sunt cartierele rezidentiale, foarte linistite, fara prea multe magazine, fara circulatie de masini grele, cu foarte multi copaci, parcuri, piste pentru biciclisti.
In scurt timp am ajuns intr-un complex de vile, cu terase foarte mari structurate pe cate doua trei nivele. N-am vazut nici o vila sau bloc cu 4 etaje, toate erau de 2 sau 3 etaje.
Dupa un dus revigorant, am fost invitati la una dintre pizzeriile traditionale din oras, unde nu poti gasi o masa libera daca n-ai o rezervare facuta cu 24 de ore inainte. Uneori se sta la coada la intrare, iar masa noastra a fost astfel amplasata, ca dintr-un anumit unghi se vedea geamul de la intrare, unde cei care asteptau sa intre ne priveau cum ne consumam pizza si ne bem berile fara sa ne grabim de loc. Si nu aveam de ce sa ne grabim, nu mai ma intalnisem cu prietenul meu de ani buni, si parca as fi vrut ca timpul sa stea in loc. Chiar nu mai retin cum se numea pizzeria, insa stiu ca am mancat cea mai diavoliceasca pizza dintre cele “Diavole”, foarte gustoasa, si foarte condimentata cu salam fff. picant dar si cu foarte mult parmigiano.
In fine intr-un tarziu, am plecat sa ne plimbam, prieteneul meu s-a oferit sa ne fie ghid in centru orasului.
Asa cum am mai spus Padova nu este un oras foarte mare, are o populatie de aproximativ 220000 locuitori, este strabatut de Bacchiglione, un rau care se varsa in Golful Venetia. Orasul situat la 40 de km de Venetia, este renumit in primul rand pentru basilica Sf. Anton de Padova, care de altfel este si patronul spiritual al orasului, dar si pentru Observatorul (Specola), unde mult timp Galileo Galilei, a studiat teoriile referitoare la planeta Venus, la satelitii planetei Jupiter, si in general si-a adus o contributie inovatoare la stiintele pure, dar si la cele aplicate.
Pentru mai multe informatii despre Galileo, accesati link-ul: http: //ro. wikipedia. org/wiki/Galileo_Galilei
Un alt obiectiv turistic, unde fiecare turist poposeste pentru ore bune, este Prato della Valle, un important simbol al orasului, de fapt un parc imens, al doilea ca marime din Europa. Personal mie nu mi s-a parut asa mare, dar plimbandu-ma pe acolo, admirand cele 78 de personalitati care au adus cinste orasului, am constatat ca aveam nevoie de putina odihna la un moment dat. Foarte multi comercianti de culoare incercau sa ne convinga sa cumparam posete sau umbrele chinezesti, acest lucru aduce un minus in frumusetea locului, desi chiar la intrarea dinspre basilica Sf. Anton, exista vreo zece tarabe unde ei si-au amenajta pentru comercializare marfa. Dar in fine...
Ceea ce mi-a atras atentia in mod placut in Prato dell Valle, aranjamntele florale grupate in jurul micutelor fantani arteziene. Magnifice, iti incanta privirea, iar bancutele, strategic amplasate acolo sunt in permanenta ocupate, culmea, nu de turisti, ci de batranii din zona. Statuile sunt superbe, pentru cine are timp sa citeasca despre fiecare personalitate, va descoperi ca istoria orasului se poate mandri cu personalitati importante care in trecut au dus faima orasului dincolo de granitele statului.
Un alt obiectiv foarte vizibil, aproape de Prato, este basilica Santa Giustina, de fapt o manastire cu foarte multe curti interioare, de fapt cu foarte multe gradini florale interioare. Pentru ca totul acolo miroase a natura, a flori, cred ca si pe Adi Minune acel loc l-ar face sa compuna poezii sau sonete de dragoste. Este un loc incantator, iar in interior descoperim foarte multe picturi ale unor pictori celebri, dar si cele doua altare amplasate diametral opus, altarul San Luca si altarul San Prosdomino, unul dintre cele mai vechi minumente crestine din Italia. In permanenta multa lume, autocare stationate in fata Manastirii si la acele ore de seara. Intrarea libera, dar ca de obicei, foarte multi comercianti care ma exasperau.
De asemenea Padova adaposteste cea mai veche gradina botanica din Europa, infiintata in anul 1545 de catre Francesco Bonafede, de altfel una dintre cele 78 de statui il infatiseaza si pe acesta, protejata UNESCO in prezent. Nu am mai avut timp sa o vizitam, de fapt era inchis, insa ne-am propus ca la urmatoarea vizita sa avem timp sa admiram miile de plante care se dezvolta acolo si incanta privirea vizitatorilor.
Padova, mai ales in centru istoric al orasului, ne dezvaluie foarte multe cladiri foarte vechi, protejate Unesco, la parterul carora se gasesc magazine de souveniruri, de confectii, dar si pizzerii si gelaterii, care sunt deschise pana la ore tarzii in noapte.
Noi ne-am retras catre apartamentul prietenului meu tarziu dupa miezul noptii, insa foarte multe magazine erau deschise. In schimb mi-a trebuit foarte mult timp sa caut un pachet de tigari pentru sotia mea. Pur si simplu n-am gasit, insa la un moment dat am gasit un automat de tigari care mi-a furat 5 euro. Mi-a luat banii si nu mi-a dat nimic. (Italienii spuneau ca noi suntem hoti) Pana la urma am cumparat de la o benzinarie.
Padova este un oras care mi-a placut in mod deosebit. Sunt convins ca nu l-am descris asa cum merita el, frumusetea lui trece de orice fraza, de orice poezie scrisa in Prato della Valle, dar daca ajungeti acolo, inchideti ochii, inspirati adanc si veti descoperi ca prin voi trece toata istoria orasului, toata frumusetea lui care paleste in fata oricarui cuvant. Credeti-ma, este un vis!
Pentru mai multe informatii puteti accesa si:
Trimis de pepsi70ro in 12.02.10 20:55:46
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
felicitari pepsi70ro, am citit dintr-o suflare, sper sa-ti placa melodie propusa!
Daca doriti sa ajungeti in Padova, in vacanta sau in trecere catre sud, si daca va prinde noaptea acolo, incercati sa nu ratati hotelul Ibis, de langa directia vamala. Este un Ibis mult mai select decat alte hoteluri din acelasi lant, confortul este sporit, iar conditiile de cazare sunt minunate in comparatie cu pretul afisat, in jur de 45 de euro.
Parcare gratuita, mic dejun inclus, un bar generos unde cred ca am baut cea mai tare cafea din Italia.
Ne-am intalnit cu niste prieteni buni acolo, la intoarcerea din Sardinia si mie personal mi-a placut foarte mult hotelul, desi camerele lantului hotelier se aseamana foarte mult, aceste sunt mai mari si mult mai incapatoare.
Iar poate ceea ce este cel mai important, personalul hotelului nu a strambat din nas afland ca noi suntem romani, ne-a zambit placut si ne-a invitat sa urcam in camera prietenilor nostrii.
Voi ajunge in luna iunie in Padova, multumesc pentru ghidul oferit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Padova – calm și eleganță — scris în 31.07.18 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Capela Scrovegni din Padova — scris în 25.07.18 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Padova — scris în 21.02.18 de dawnsash din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- May.2017 Padova - un amestec de civilizatii — scris în 11.04.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Un oras frumos — scris în 26.01.13 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Basilica di Sant Antonio — scris în 13.10.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Frumusetea milenara a unui oras — scris în 11.10.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ