ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

O vizită în cetatea medievală Mediaș

TIPĂREȘTE URM de aici

La întoarcerea de la minisejurul făcut în Târgu Mureș am ținut neapărat să revizitez Mediașul și în mod deosebit cetatea medievală. Am gândit, am zis și am făcut și iată-ne la porțile cetății Mediaș.

Unde se află

Mediașul este al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu și se poate accesa pe DN14 dinspre Sibiu sau Sighișoara și pe DN14A dinspre Târgu Mureș. Calitatea drumului este excelentă pe DN14 dar pe DN14A nu prea strălucit. Orașul Mediaș de când mă știu avea și o centură de ocolire spre DN14A.

Distanța din Sibiu este de 56 km, din Sighișoara 38 km, din Târgu Mureș 61 km.

Dacă se dorește vizitarea cetății parcări amenajate se pot găsi în jurul acesteia, pe strada Cloșca, strada Unirii, strada Pompierilor, strada Mihai Eminescu, strada Brâncoveanu, strada După Zid. Noi am parcat la Turnul Forkesch dinspre strada Cloșca în parcarea amenajată din Piața Andrei Șaguna. În Mediaș există diferite zone de parcare, orarul în care se plătește este 8.00-20.00 în zile de lucru, și 8.00-14.00 în weekend. Noi ajungând după ora 13.00 acolo n-am mai plătit. Pentru plată se poate folosi aplicația Tpark.

Din punct de vedere transport în comun se mai poate veni cu autobuzul sau cu trenul la Mediaș. Există și un transport local de autobuze și troleibuze.

Despre Mediaș

Mediaș este al doilea oraș ca mărime și populație din județul Sibiu. În urma recesământului din 2021 (realistic făcut în 2022 amânat din motive de pandemie) s-a constatat că mai locuiesc 39505 suflete față de 44000 din 2011 și 65000 din 1977.

46°9′50″N 24°21′3″E sînt coordonatele geografice ale acestui oraș, care se află la 330 m deasupra mării. Orașul este situat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, râu care și străbate localitatea. Relieful este dealuros iar de pe drumul DN14A spre Târnăveni urcând deasupra orașului se poate admira panorama acestuia de la o înălțime considerabilă.

Din punct de vedere demografic locuiesc români 74%, maghiari 6%, romi 2.6%, restul altă etnie sau necunoscută. Confesional populația este majoritar ortodoxă 67%, în rest mai sînt 3.5% reformați, 2.6% greco-catolic, 2.5% romano-catolici, restul altă religie sau fără.

Din punct de vedere economic cea mai importantă ramură este exploatarea gazului metan. În rest există atât de multe firme cât să poată să atragă și locuitorii din localitățile din împrejurimi.

Mediașul fiind un oraș medieval găsim multe obiective turistice de vizitat. Astfel o vizită turistică cum am făcut eu este întotdeauna bine venită aici.

Istoric

Asemenea altor localități din Transilvania și aici există multe descoperiri arheologice, atât dinaintea erei noastre cât și după. Multor popoare le-a plăcut aceste meleaguri, le-a plăcut romanilor și a existat și un castru roman, le-a plăcut secuilor în secolul XI, le-a plăcut coloniștilor sași stabiliți aici în secolele XII-XIII, le place și celor care locuiesc în prezent aici. În 1267 a scris /notat prima dată cineva despre existența Mediașului, de atunci ar exista locul sub denumirea de Mediesy.

Citez aici din surse externe (Wikipedia) ordinea cronologigă a desfășurării diferitelor evenimente de remarcat din istoria orașului :

, 3 iun1267ie - prima mențiune documentară a localității.

1289 - Pomenită documentar „terra Medies” (până la 1308).

1315 - Regele Carol Robert de Anjou conferă locuitorilor din Mediaș, Șeica și Biertan, toate drepturile provinciei Sibiu.

1359 - Mediașul este numit pentru prima dată oraș (civitas).

1402 - Regele Sigismund de Luxemburg eliberează scaunele Mediaș și Șeica de sub jurisdicția comitelui secuilor. Prima mențiune a judelui local (villicus).

1414 - Prima referire documentară privind Biserica „Sf. Margareta” .

1438 - O invazie otomană afectează localitatea și împrejurimile. Sunt menționate distrugeri și la biserica parohială. [7]

1452 - Menționarea primei incinte de apărare în jurul Bisericii „Sf. Margareta” (castrum).

1457 - Prima mențiune a breslei croitorilor și a celei vânzătorilor de postav din Mediaș.

1487 - Prima mențiune a unui spital la Mediaș.

1490-1534 - Se construiește incinta fortificată, la lucrări contribuind și locuitorii satelor din cele două scaune, Mediaș și Șeica.

1501 - Existau deja 6 bresle.

1545 - Are loc în biserica parohială din oraș, primul sinod al Bisericii Sașilor Lutherani din Transilvania.

1551 - Este finalizată construcția Turnului Trompeților

1552 - Mediașul devine sediul judelui regal al celor două scaune.

1576 - Ștefan Báthory este ales la Mediaș ca rege al Poloniei.

1586 - Menționată documentar “Schola civitatis” (Școala orașului).

1599 - Dieta întrunită la Mediaș l-a ales ca principe al Transilvaniei pe cardinalul Andrei Báthory.

1639 - Construirea unui pod peste râul Târnava Mare.

1816-1824 - Construirea Școlii de fete.

1826 - Edificarea Bisericii „Înălțarea Domnului” și a școlii greco-catolice de către episcopul Ioan Bob.

1863 - Introducerea iluminatului public stradal.

1871 – Deschiderea școlii agricole din Mediaș. Își începe activitatea tipografia G. A. Reisenberger.

1872 - Inaugurarea gării din Mediaș.

1873 - Deschiderea Școlii orășenești de meserii.

1879 - Construirea unei săli de gimnastică.

1881 - Se pun bazele fabricii de pielărie Karres din Medias.

1888 - Deschiderea unei fabrici de postav și textile la Mediaș.

1893 - Înființarea Cooperativei de economii și credit. Primele legături telefonice la Mediaș. Începe să apară “Mediascher Wochenblatt” (Foaie săptămânală medieșană).

1895 - Se pun bazele fabricii de salamuri si conserve.

1902 - Se construiește un spital orășenesc cu 32 de paturi.

1908 - Transformarea spitalului și mărirea capacității la 160 de paturi. Construirea unei școli catolice elementare și a unei școli românești unite.

1910-1912 - Construirea noii clădiri a Liceului Stephan Ludwig Roth, după planurile arhitectului Fritz Balthes⁠ (de).

1911 - Construirea Școlii ortodoxe românești. Începutul exploatării gazului metan la Mediaș.

1919,8 ianuarie: Adunarea Națională Săsească de la Mediaș hotărăște aderarea la Marea Unire, pe baza Declarației de la Alba Iulia, care garanta drepturi pentru minorități.

1921 - Deschiderea fabricii de geamuri. Realizarea fabricii de vase emailate.

1922 - Se pun bazele fabricii de sticlărie Vitrometan.

1935,28 iulie - Sfințirea bisericii ortodoxe cu hramul „Sf. Mihail și Gavril” („catedrala” ).

1962 - Se construiește noul pod peste calea ferată.

1963-1965 - Se construiește noua gară.

1970 - Mai: mare inundație. La fel și în iulie 1975.

Din ultimele evenimente de remarcat îmi aduc și eu aminte de inundația din 1975. Încercam pe atunci să tranzităm orașul cu un autobuz și îmi aduc aminte copil fiind de inundații și că autobuzul a ocolit foarte mult. De atunci s-au construit diguri de-alungul râului de 12 km, altfel în zilele noastre nu se mai poate întâmpla așa ceva.

Alte aminitri personale vechi despre oraș ar fi vizite școlare în principiu mai mult la fabrici, îmi aduc aminte de fabrica de sticlă, și alte vizite turistice dar cu mult timp în urmă. În rest am tranzitat de foarte mult orașul circulând spre alte locuri de exemplu doar în acest an de 4 ori.

Cetatea medievală Mediaș

La începuturi și aici discutăm despre perioada din secolele XI-XII localitatea nu era fortificată deloc. În 1477 s-au construit primele fortificații în jurul orașului dar acestea au fost valuri de pământ și șanțuri de apă. Observând vulnerabilitatea a acestui tip de fortificație edilii orașului au hotărât construirea unei incinte fortificate din zidărie. Astea se întîmplau în 1490 și cetatea era finalizată în 1534. Rezultatul trudei constructorilor și locuitorilor deoarece aceștia au participat activ la zidire a fost o incintă de 2360 m cu o grosime de aproape 1 m și o înălțime de cca. 7m, 3 porți principale, și câteva porți secundare. De-a lungul timpului cetatea a trebuit să reziste la câteva asedii, pe urmă a mai fost și cucerită. În decursul timpului zidurile au mai fost renovate, pe alocuri modificate sau refăcute acolo unde porțiuni s-au prăbușit.

Anumite turnuri și bastioane s-au demolat total pentru a face loc altor clădiri sau pentru infrastructură. În prezent am observat o cetate bine întreținută, cu clădiri fotogenice frumos renovate și numai bună de vizitat.

Vizita noastră

Așa cum am povestit mai sus vizita noastră începe la Turnul Forkesch acolo unde am parcat mașina. Aici era odinioară una din porțile principale ale cetății. În prezent poarta este înlocuită cu o barieră cu senzor și indicatorul rutier pentru riverani. În cetate am observat numeroase locuri de parcare libere de fapt toată cetatea este eliberată de circulație și circulă foarte-foarte puține mașini. Iar pentru vizitator acest fapt nu trebuie să fie o problemă, toată cetatea se poate face lejer la pas.

Primul lucru făcut o dată pătruns în cetate fotografierea unui panou cu harta, iar pe urmă ne-am ghidat după această poză.

Pe sub Turnul Forkesch sau turnul aurarilor era una din intrările principale în cetate. Turnul are 3 etaje și o galerie de strajă pe sub acoperiș.

De la turnul Forkesch și până în Piața Regele Ferdinand I , zona centrală din cetate se poate merge pe strada Nicolae Iorga. Strada este mărginită de clădiri vechi unele medievale altele mai puțin dar imobile istorice toate. Înainte să ajungem în piața centrală am dorit să parcurgem o stradă de-alungul zidurilor de fortificație astfel ne-am deplasat pe strada Gheții până la Bastionul Blănarilor. Pornind pe această stradă în apropierea turnului Forkesch am întâlnit o cafenea inedită Biblioteca Mediensis Bar. Cafeneaua are un spațiu interior amenajat într-o clădire istorică și câteva mese afară. Sub galeria de strajă a fortificației față în față cu cafeneaua am observat alte mese și cărțile înșirate pe rafturi montate pe zid, astfel vizitatorul care bea o cafea va putea să aleagă o carte și să o citească la masă. Cum o și termină e treaba lui :)

Am ajuns și la Bastionul Blănarilor frumos renovat. La parterul acestuia am găsit un local cochet se numește Art Caffe, are un mic spațiu interior și un mic spațiu exterior. De la acest bastion am mai urcat o porțiune pe strada Simion Bărnuțiu până într-o zonă unde se termină zidul de incintă și urmează o zonă verde în afara zidului. Se pare că există mici porțiuni unde zidul de odinioară nu mai există dar s-a construit simbolic o bordură de cărămidă care marchează porțiunea unde a fost.

Din acest moment ne-am îndreptat spre centrul cetății, folosind strada I. G Duca și ajungând în Piața Regele Ferdinand I. La colț cu strada Nicolae Iorga am găsit Trattoria Roma unde mai târziu după vizita cetății am mâncat precum soldații romani după luptă atât de înfometați am fost. Despre Trattoria Roma voi povesti mai încolo.

Piața Regele Ferdinand I este centrul cetății. Piața este de fapt un parc cu multă zonă verde, decor floristic, arbuști și copaci, multe locuri de odihnă dar străzile din jurul parcului sînt foarte largi și nu prea circulate. Pe trei laturi ale pieței putem admira doar clădiri istorice iar pe a patra latură observăm ansamblul fortificat cu Biserica evanghelică Sfânta Margareta.

Dinspre Piața Ferdinand pleacă toate străzile spre marginea cetății, am descris cele două pe care ne-am deplasat pe aici, în afară de acestea ar mai fi strada Petőfi Sándor și strada Ștephan Ludwig Roth, pe ambele putem ajunge la Primăria Mediaș, Casa de Cultură, Hotelul Central și Piața Corneliu Coposu. Alte două străzi pe care putem ieși din cetate sînt strada Turnului (pleacă din dreptul ansamblului fortificat și se poate ajunge până la piața agroalimentară din Mediaș)) și strada Johannes Honterius pe care ajungem până la Turnul Porții Străzii Pietruite.

Ansamblul fortificat cu biserica și turnul bisericii înclinate (păi da a existat un dorel sas și pe atunci care poate că nu prea a calculat rezistența fundației :).) se poate accesa prin două porți una principală dinspre strada Johannes Honterus și alta dinspre Piața regele Ferdinand și Piața Castelului. Vizita bisericii este contra cost 10 lei/persoană și este ghidată de o angajată de acolo. Pentru vizita acestui ansamblu care am găsit-o foarte interesantă aș dedica un alt articol, s-ar încărca prea mult articolul din prezent.

Din strada Turnului se poate accesa o zonă verde și o parcare dinspre strada Constantin Brâncoveanu. Aici se poate admira o altă porțiune de zid de incintă și Bastionul Rotund.

Venind înapoi pe strada Turnului la Piața George Enescu am început deplasarea pe strada Johannes Honterus. Lângă ansamblul fortificat se află Școala Stephan Ludwig Roth. Școala s-a înființat în 1586. Citez câteva date din surse externe:

"În 1586, într-un proces verbal consular se nominalizează pe scurt şcoala „Regestum prodentis et circumspecti domini Joanis Schuler, magistri civicum civitatea Medyes” . Într-un alt registru, al primăriilor este nominalizat „scholasticus” Georgius Czehe- primul nume cunoscut al unui invăţător pentru urbe. Cea mai veche matricolă gimnazială datează din 1604 şi anunţă numirea ca rector al şcolii pe Matheas Schullerus, plătit cu60 de florini din casa orăşenească. Anul 1604 este recunoscut ca fiind anul de atestare documentară a liceului. "

Clădirea actuală s-a construit între anii 1909-1912 proiectat de arhitectul din Sighișoara Fritz Baltes. Mergând pe stradă am putut admira mai multe case monument istoric și marcate/inscripționate corespunzător. Pe unele din clădiri am observat plăci memorial făcând referire la diferite personalități a Mediașului, una din acestea am aflat despre Herzmann Kirchner dirijor de cor și Carl Martin Römer profesor de liceu. Puțin mai departe observăm o altă casă o fostă lăcătușerie unde au lucrat și învățat William și Fred Folberth iar apoi emigrând în SUA au brevetat primul ștergător de parbriz. Din păcate pe această stradă observăm și clădiri neîngrijite în paragină dar foarte puține.

Am ajuns și la o altă poartă principală pe sub Turnul Porții Străzii Pietruite.

Pe turn pe o placă scrie: Construit între 1494-1534 pentru apărarea uneia din cele trei porți principale ale orașului denumit după ulița pietruită-Steingasse, restaurat în 1745 în urma evenimentelor provocate la asediul curuților în 1705.

De aici am luat-o la dreapta tot în cetate pe strada Azilului și am ajuns pe strada Mihai Viteazul. Aici găsim un obiectiv important Muzeul Municipal Mediaș. Din păcate la orarul de iarnă când am fost noi (septembrie-mai) programul de vizitare este doar în zile de lucru de luni până vineri 9.00-17.00.

Orarul de vară (iunie-august) este puțin mai generos se adaugă zilele de sâmbătă și duminică (10.00-14.00) Altfel taxele de vizitare sînt mici adulți 4 lei, copii, studenți, pensionari 2 lei, taxă foto 7 lei, taxă filmare 12 lei. Are secție de arheologie /istorie, secție de etnografie și secție de științele naturii.

După ce am lăsat în urmă clădirea muzeului am admirat din nou complexul mânăstirea franciscanilor cu biserică. Construcția a început în 1444. Călugării au fost alungați din oraș în 1556 dar reprimiți înapoi în 1721. Biserica cu stil arhitectural gotic a fost refăcută între anii 1726-1733 în stil baroc. Am putut intra înăuntru și mi-am adus aminte că în 2014 am participat aici în această biserică activ în chor la un concert.

Puțin mai încolo se află Școala Mihai Eminescu. Între școală și biserica greco-catolică se află un parc și bustul lui Mihai Eminescu. Biserica Bob de confesiune greco-catolică din Mediaș s-a ridicat în anul 1826. Se numește biserica Bob deoarece factura de după construcție a fost plătită de către episcopul Ioan Bob. Biserica era închisă la momentul vizitei. În apropierea bisericii se află o casă memorială pe care scrie: în această casă a locuit Ion Moldovan protopop al Mediașului.

Din acest punct ne-a întors pe strada Carol I Hossu până în Piața Ferdinand după care pe strada Nicolae Iorga și strada Mihail Kogălniceanu ne-am deplasat până la clădirea sinagogii.

Sinagoga din Mediaș a fost construită în anul 1896 în stil arhitectural ecletic. Sinagoga era închisă la momentul vizitei. După vizitarea fațadei ne-am întors pe strada Armurierilor și strada Badea Cârțan la locul de parcare de lângă Turnul Forkesch.

Acesta a fost vizita noastră în Mediaș, vizită care recomand și altor turiști.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 28.11.23 22:13:06
Validat / Publicat: 29.11.23 06:53:44

VIZUALIZĂRI: 1461 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Mediaș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil
[29.11.23 23:45:46]
»

Îmi place tare mult cetatea medievală a Mediașului! Este un oraș patriarhal, iar tu - prin descrierea în amănunt a cetății, cu bastioanele și turnurile ei bine conservate - ai reușit să ne introduci într-o lume de mult apusă, care - din fericire - se armonizează cu prezentul!

Felicitări pentru informațiile pe care ni le-ai adus! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[30.11.23 11:39:20]
»

@doinafil: La începutul secolului XX s-au demolat 13 turnuri și bastioane din componența cetății Mediașului. În locul lor s-au construit clădiri sau drumuri, căi de acces. În moment ce pericolul turcesc, tătar sau ale altor invadatori a trecut nu mai era nevoie de o așa fortificație iar din punct de vedere turistic sau din punct de vedere de faptul că cetatea este un monument nu era așa de important.

Într-un fel cetatea Mediașului seamănă un pic cu cetatea Sibiului cela puțin orașul de sus. Nu este atât de complex ca fortificația de Sibiu (cetatea Sibiu avea 4 ziduri complete de apărare) dar mi-a plăcut cum a fost construit. Și având în vedere că prin 1300 fortificația a constat în valuri de pământ și șanțuri de apă eu zic că au evoluat destul de mult.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot, o zi faină

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Mediaș și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075124979019165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1