ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Leeuwarden, capitală europeană a culturii în 2018 … curiozități turistice în orașul celebrei Mata Hari

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Leeuwarden, capitală europeană a culturii în 2018 … curiozităti turistice în orașul celebrei Mata Hari

Leeuwarden, capitala provinciei nordice Friesland, poartă în 2018 o coroană europeană specială, alături de capitala Maltei, La Valetta.

Orasul olandez nordic mai puțin cunoscut este din ianuarie 2018, capitală europeană a culturii, tema programului e, iepen mienskip ‘’, comunitate deschisă’’ prin artă și cultură.

Deschid o nouă poartă turistică și vă aduc în reflector curiozitătile turistice ascunse în cufărul de pirat al orasului așezat pe ape, aflat la 63 km de minunatul Groningen și 2 ore si jumătate cu trenul din Amsterdam…. o eternitate, nu și pentru mine, care iubesc nespus glasul roților de tren.

Am revăzut capitala frizonă în 2016 și în 2017 … a fost un voiaj solo, mai profund, mult mai documentat ultima oară, ceva s-a întâmplat în cutele adânci ale perceptiei mele, de când scriu pe Afa … am bătut la pas aproape toată harta pietonală.

Leeuwarden e un oraș superb, autentic, cu circa 108 000 de locuitori aflat în Friesland, regiune nordică, cu un dialect propriu, renumită pentru văcutele și calul negru elegant, dar și pentru celebra cursă de patinaj pe canale de 200 km care leagă 11 orase frizone … numai că iarna nu mai e ca iarna, s-a topit demult gheața.

Redescopăr lejer orasul plin de viață ca într-un joc de cărti fără de sfârsit, aș vrea acum să fiu acolo, pe stradă în miezul nebuniei culturale.

Leeuwarden, oraș cu o vârstă memorabilă e construit în jurul unui vechi centru medieval, presărat cu canale, poduri, cafenele, terase, magazine specializate cu duiumul … arhitectura modernă coboară în jurul gării ca dintr-o odisee spatială, niște zgârâie nori te salută de cum pui piciorul în oraș, acolo e si VVV într-un turn negru numit Achmea pe Sophialaan 4, imediat ce depășesti gara și o iei la pas.

Curiozități turistice

Blokuispoort – fosta închisoare e inima culturală din Leeeuwarden

Bine ați venit la închisoare, dormiti, mâncati, vă relaxati, faceți shopping artistic-intrarea gratuită.

Am plecat din gara renovată, cu mozaicuri moderne pe interior, spre o locație trăznită, la capătul sud -estic al orasului … unde credeti? la închisoare, dar în premieră pentru mine, la Blokuispoort … niște schele pregăteau terenul pe o latură a clădirii fortăreață pentru Hostel Alibi, construit pe aripa de vest... o explozie s-a produs în capul meu, ce ar fi să dorm pe viitor o noapte într-o celulă modernizată sau măcar în dormitorul comun, aș fi desigur torturată de fantomele bieților prizonieri și criminali … dacă aveți drum vara aceasta pe acolo, căutati pe booking.com –hostel Alibi, cu 4 stele, veti deschide pe bune ușa unei celule, pentru o noapte cu strigoi.:(

Vechea închisoare cu aer de fortăreață și cu ziduri înalte îmi înfioară epiderma, ea a fost timp de cinci secole izolată de oraș, a fost folosită de germani în timpul celui de al doilea război mondial și a functionat până în 1995, când devine centru de detentie, activitatea ei înceteaza în 2007.

Intortocheate sunt doamne drumurile istoriei, saxonii au ridicat-o ca un fort în 1499, au venit apoi spaniolii să controleze orasul frizon și în 1580 Blokuispoort devine o închisoare sumbră, loc de tortură și execuții.

Mă uit la poarta strașnică a închisorii marginită de două turnulețe, e chiar monumentală, nu e greu de cucerit, nu are paznici, intrarea e liberă… nu mă cuprinde încântarea în curtea interioară, atmosfera e cam sinistră, nu am chef să deschid zăvoarele celulelor, poate pe viitor, am furnici în tălpi și valea, la plimbare prin minunatul oraș, de-a lungul canalelor … există șansa de a servi prânzul în restaurant sau să servesti joia la Café de Bak meniul celulei …... sâmbăta, între orele 14-16 am aflat că există tururi ghidate ale fostei închisori conduse de fosti paznici pentru 10 euro, am notat-o pe listă pentru viitorul turistic.

Leeuwarden, orașul legendarei Mata Hari … expozitie permanentă la muzeul Fries.

Mata Hari, legendara dansatoare si curtezană născută în Leeuwarden, a fermecat publicul, sfidând rigorile vremurilor, a fost poate cea mai faimoasă spioană, i-a subjugat pe puternicii zilei, cam asta spunea Coehlo.

Inalta societate a adulat-o și a detestat-o, ziarele au elogiat-o și au condamnat-o ‘’.

Viața acestei femei curajoase și enigmatice e ca un puzzle … casa unde ea s-a născut am descoperit-o pe strada Kelders, ea a ars în 2013, dar a fost restaurată după cum mi-a spus un localnic, pe baza unui desen din atelierul de pălării al tatălui ei, Adam Zelle... o statuie modestă e amplasată peste drum, chiar pe un pod.

Casa e ușor de recunoscut dar nu e nimic scris pe ea, are o fațadă muștar, Mata Hari sau Grietje cum i se spunea, s-a născut chiar aici în 7 august 1876, apoi familia ei cumpără altă casă mai mare pe Grote Kerkstraat, pe unde mă plimb solitar, cu ochii la arhitectura locală.

O scurta pauză pe portretul Margarethei Zelle din muzeul Fries, recapitulez pentru mine date biografice, dansatoarea a avut o viată grea, la 14 ani tatăl ei dă faliment, părinții divortează și mama ei moare de tuberculoză.

Tânăra părăseste orașul și merge la Leiden să predea într-o grădiniță, e dată afară după o relație scandaloasă cu directorul. La 20 de ani se căsătoreste cu un ofițer care o duce în Indonezia, unde învață să danseze, căsătoria e un eșec, divortează și revine în Europa în 1902.

Ajunge să-si încerce norocul la Paris și câstigă bani ca dansatoare exotică, fiind numită Mata Hari, adică ochiul zilei și al soarelui, devine celebră și în timpul primului război mondial cunoaște persoane de rang înalt, se presupune că și germanii și francezii i-au cerut să fie spioană... povestea e arhicunoscută, în final ea este acuzată de trădare și executată într-o închisoare franceză în 1917.

Viața ei a fost dramatizată în mai multe filme și un functionar american Sam Wagenaar a luat un interviu unei doamne din Limburg, fostă asistentă a dansatoarei. Aceasta i-a dăruit două carti legate în piele cu tăieturi, albumele o însoteau pe Mata Hari prin Europa, domnul respectiv le-a dus la Banca Americii în siguranță în timpul celui de al doilea război mondial... în 2017 jurnalele au fost dăruite sau vândute muzeului Fries din Leeuwarden.

Muzeul Fries din Wilhelmina Plein oferă o expozitie temporară extinsă în acest an pentru a ridica vălul asupra personajului, ea se cheamă, Mitul și tânăra fată. ’’

Eu am trecut în revistă expoziția permanentă cu tiara dansatoarei, scrisori, un jurnal și cu costumul de dans din colecția muzeului expus într-o vitrină întunecată, pe un fundal muzical, cu proiectii video ale dansatoarei.

Alt fiu celebru al orașului e marele artist grafic Maurits. C. Escher , născut în Leeeuwarden la Princessehoff acum 120 de ani pe Grote Kerkstraat, într-un palat care astăzi este muzeul de ceramică al orașului. El uimește publicul în 2018 cu o călătorie artistică grafică la minunatul muzeu Fries.

Leeuwarden –oraș regal interior, leagănul dinastiei regale, peste 600 de monumente naționale

Leeuwarden este leagănul dinastiei de Orania –Nassau, timp de secole el a fost reședinta guvernatorilor din casa Nassau.

Palatul Princessehof este reședința princiară a prințesei Maria –Louise de Hesse –Cassel, mama fondatoare a casei de Orania –Nassau.

Ea a adunat o superbă colectie de ceramică internațională, la moartea ei palatul e divizat în trei case, M. C Escher s-a născut în casa din mijloc, în 1917 casele se reunesc pentru a forma excepționalul muzeu al ceramicii, cu cea mai mare colectie de porțelan chinezesc din Olanda.

Pe peretele exterior al unui restaurant Brasserie descopăr un tablou mural uriaș cu prințesa Maria Luiza, studiez pe pereți arborele de familie al acesteia, ea este, mama’’ viitorilor regi și regine olandeze... soțul ei, fost guvernator în Friesland moare la 24 de ani, Maria devine regentă pentru fiul ei, Willem IV.

Parcul Prinsentuin e chiar în spatele muzeului de ceramică, aici venea să se joace în copilărie și Mata Hari... de unde stiu, un grup de 15 turiști erau însotiti de un ghid local, voluntar, vorbitor de limbă engleză.

In apropiere pe marginea vestică răsare ca Turnul din Pisa simbolul orașului, Oldehove, un turn vechi, înalt de 39 de metri, cu o înclinare de aproape 2 m. Arhitectul lui Jacob van Aakn a murit de supărare prin 1531, datorită eșecului construcției sale, astăzi e posibil să urci 183 de trepte, pentru o mică taxă, pentru a admira panorama... în rest, nimic special.

In Hofplein redescopăr cu plăcere palatul Stadhouderlijk, actual hotel de lux, achizitionat în 1587 de statele frizone pentru primul guvernator Willem Louis de Nassau, numit Us Huit, tatăl nostru, el a fost soțul Anei de Orania. In 1971 palatul e vândut orașului pe vremea reginei Iuliana, cu dorința ca parterul să rămână intact.

In Hofplein e și Primăria veche a cărei piatră de constructie a fost pusă în 1715 de fiul prințesei Maria Louise, Willem Carel Heindrick Friso, care avea 3 ani... vizita e posibilă doar vara miercurea, între orele 14-16, ghinion, poate data viitoare... rămân cu ochii la soare și la ușa pe care scrie în latină pace și justitie.

Obiective unice care nu trebuie ratate

Biserica iacobină sau Grote Kerk ridicată în 1245, e una din cele trei biserici ale Olandei, unde dorm în eternitate strămoșii familiei regale în zona corului... din păcate în timpul revolutiei franceze multe morminte au fost distruse.

16 pietre funerare acoperă podeaua, aici se află și piatra de mormânt a părintilor Saskiei, sotia marelui Rembrandt, fiică a orasului Leeeuwarden, care s-a născut aici acum 400 de ani... O orgă barocă renumită din secolul 18 a lui Christian Muller atrage evident atenția prin frumusetea unică... intrare gratuită.

Biserica Bonifaciu din Bonifaciusplein... e a patra oară când găsesc ușile închise, e deschisă vara doar la prânz, orele 14-16... biserica romano catolică realizată în secolul 19 de arhitectul gării centrale din Amsterdam, P. J. Cuypers se închină desigur sfântului Bonifaciu, turnul ei a fost lovit de un avion și apoi de un uragan, eu am rămas tot cu ochii în soare, mă întorc pe un pasaj Voorstreek si descopăr o versiune modernă a sfântului Gheorghe, un mural cu un luptător japonez de karate, care se luptă cu un dragon... întortocheate sunt căile domnului.

Cancelaria (Kauselarij) din 1566 a fost odată reședința curtii din Friesland, singura autoritate regală între 1515 -1811. Pe vărful clădirii istorice descopăr un fronton cu trepte și o bucată de statuie a lui Carol V, care ține în mâna dreaptă un sceptru, alte 8 statui cu 8 femei, întruchipează virtutile umane... adresa Tufmarkt 11.

In apropiere e Hotel Plaza, care a fost prima poștă a orașului, nu am bani de aruncat pe un lunch scump la Grand Cafe... mă atrage doar fațada exterioară monumentală.

Un pic de Art Nouveau în două clădiri de exceptie

Centraal Apotheek - Cea mai frumoasă clădire în stilul Art Nouveau pe care o revăd cu mare bucurie e farmacia din 1905, proiectată de un arhitect olandez pe Vorstreek... ea este încă functională... e o clădire pe un colț de stradă cu forme rotunjite, asimetrică, din cărămidă galbenă... un panou ceramic pe fațada principală o reprezintă pe Hygenia, zeița greacă a sănătății, ea tine în brațul ridicat deasupra capului o cupă medicinală, șarpele Asclepius, simbol al medicinii, se unduiește în jurul mâinii stângi și bea din cupă... farmacia este absolut fermecătoare.

Azile secrete în Leeuwarden - case de oaspeți de ieri și de azi

Am avut în cap descoperirea unui azil secret, ascuns în marginea de sud est a orasului, dincolo de vechea închisoare, am tot întrebat niste localnici, am trecut un pod peste un canal și pe o stradă super linistită am găsit fericită obiectivul istoric secret, cu o casă interesantă numită Gabbengasthuis , fondată în 1634 de Abbe Gabbena și reproiectată de un alt arhitect.

Azilul a fost initial construit pentru 12 femei în vârstă, pe terenul unei grădini de legume a unei mânăstiri iacobine. Complexul de clădiri din cărămidă roșie /portocalie are drept carte de vizită un panou în stilul Art –Nouveau, un vultur oferă un iepure drept hrană bufnițelor și ciorilor pe care le protejează cu aripile.

Vulturul e azilul, ciorile și bufnitele sunt locatarele:((, panoul simbolic a fost realizat într-o fabrică de ceramică olandeză.

In 1983 clădirea era pe punctul de a fi demolată, dar vocea puternică a localnicilor a împiedicat distrugerea ei, casa a devenit monument istoric... mă plimb fără probleme solitar, prin grădină, cu mare discretie, admirând casa sub forma de U, cu forme în Art Nouveau... sunt cu ochii si pe ceasul din turnuletul de lemn din mijlocul edificiului. Adresa –Wijbrand de Geerstraat 42.

Boischuisen Gasthuis pe Jacobijnekerkof 7 aproape de Grote Kerk mă invită printr-o poartă discretă să redescopăr o grădină dragă, pe o placă scrie, Liniște, vă rog’’... e aici o oază de pace interoară, casele din 1652 sunt dispuse tot sub formă de U, acest azil a fost initial construit de o doamnă văduvă, sotia unui primar din Leeeuwarden.

Cea mai veche institutie socială din oras e Sint Anthony Gasthuis din secolul 15, complexul are o locatie veche pe Grote Kerkstraat, eu am defilat doar prin fața clădirii noi din secolul 19, din aripa Iuliana, am săpat pe net să văd ce se ascunde în spatele clădirii neo –renascentiste monumentale de pe strada Perkswaltje, față în față cu muzeul stiintelor naturii. Astăzi complexul e casă de oaspeti pentru 60 de persoane... am tatonat zona și am mai descoperit pe acolo și alte resedințe cu grădini superbe, unde locuiesc bătrânii

Muzeele capitalei frizone

Muzeul Fries aflat chiar în centrul orașului are o istorie de 190 de ani, dar clădirea are haine noi din 2013 sub semnătura arhitectului Bonnema, el nu e desigur muzeul cartofilor prăjiti... am intrat în el în premieră... site: www.museumfries. nl.

Clădirea nouă cu un acoperiș ciudat se ridică la 25 de m de sol, ea ascunde o călătorie în timp despre istoria regiunii Friesland și a locuitorilor ei mândri, am vorbit tête à tête cu fațada de sticlă uriasă și am intrat buimacă înăuntru, urcând cu liftul din etaj în etaj... expozitiile temporare sunt la mare preț și ele, un bilet costă 18 euro în acest an... piperat desigur și datorită expozitiei temporare a lui M. Escher... anul trecut pretul era de 15 euro, gratuit cu cardul meu anual, anul acesta dai 5 euro supliment.

Am vizionat săli cu obiecte inedite, costume traditionale frizone, un film documentar cu istoria locurilor și a oamenilor. M-a încântat camera Hindeloopen, expozitie 2 iulie 2016-2 iulie 2019... această cameră olandeză simbol al identitătii europene, este un model de locuință din orasul Hindeloopen, unde căpitanii pe mare au adus în sec 17 si 18 bunuri materiale din toată lumea, decorându-și casele într-un stil olandez unic, dar și exotic.

Am vorbit deja despre sala permanentă dedicată fiicei orașului Mata Hari, desigur expozitia temporară este mult îmbogătită... în pretul biletului intră și vizita muzeului rezistentei, aflat în aceeasi clădire, la etajul 2.

Muzeul de Rezistență-Fries Verzetmuseum este povestea tragică a rezistentei olandeze în timpul ocupatiei germane din cel de –al doilea război mondial.

Am călătorit trist prin expozitia olandeză care aminteste de șocul invaziei germane, e un muzeu puternic cu impact emotional datorită obiectelor originale afișate... puști, fotografii, încăltaminte purtata în război, echipamente, documente, ziare, povesti despre evreii persecutati... m-a impresionat o poezie scrisă de un tip Tiny Mulder, am fotografia-o cu telefonul... traducerea mea în limba română este aproximativă... am pus poezia în lada de amintiri.

, Ceva pe scurt’’

, Un copil din trei e ucis cu mama lui /și vine întrebarea –de ce? /copilul era evreu, de aceea’’.

, Ceva pe lung’’

, Cineva fără nume încearcă și avertizează-o putere crudă, o comandă, o împușcătură /nume, șiruri de nume, fiecare cu al lui și cu povestea lui. ’’

, Fiecare lucru are o poveste’’.

, Ceva mic –un card de identitate uitat al unei persoane forțate să se ascundă. ’’

, Cine a fost și de ce? /un spirit rău din străinătate devora oamenii. ’’

, Ceva mai mare – e o exclamatie de eliberare’’.

, Never again /să nu se mai întample niciodată. ’’

Acest muzeu e un loc de reflecție si aduceri aminte, cu numele a 290 de persoane care au pierit în lupta de rezistență frizonă si cu 600 de nume de evrei expulzati și uciși.

Muzeul de ceramică internațională se află în palatul de secol 18 care a apartinut printesei Maria –Luiza.

Princesshof Keramieksmuseum –Grote Kerkstraat 9

princesshof.nl - intrarea 12.50 euro

Muzeul ceramicii din Leeuwarden deține o colectie de 35 ooo de obiecte cu accent pe ceramica asiaticăși europeană, am admirat cu uimire cea mai mare colectie de ceramică chineză din Olanda și de Art Deco din 1880-1930.

Capodopera muzeului e porțelanul chinezesc imperial de pe vremea dinastiei Ming, nu avea gusturi rele printesa Maria Luiza. Eu am finalizat vizita în salonul de ceai al palatului muzeu... poate cu altă ocazie voi descrie separat muzeul, absolut superb.

Am bifat doar pe exterior Natuurmuseum Fryslan, adică Muzeul Știintelor naturii, aflat într-o clădire monument cu 4 etaje, fost orfelinat... e un muzeu despre natură, plante, ... un loc exceptional de vizită si instructie pentru copii, situat pe un colt de stradă Schoenmakersperk 2, site –www.natuurmuseumfryslan. nl -9 euro intrarea.

Boomsma Distillery e o veche distilerie Beerenburger, care produce lichior traditional din secolul 19, intrarea gratuită, o degustare de lichior costă 1.50 euro... am agățat magazinul muzeu pe o stradută, Bagijnestraat 42.

Museum de Grutterswinkel e de fapt o veche băcănie din secolul 17 cu mult vino încoace pe Nieuwesteeg 5, declarată monument istoric, am servit aici o prăjitură traditională frizonă cu portocale și o ceașcă cu ceai. Sub sala de ceai e o pivniță veche cu vinuri de acum 400 de ani.

Am sărit cu gratie peste Muzeul Portului, fiindcă... era gratuit... bărcile și vaporașele de pe canale, pline de turisti ofereau un spectacol viu și colorat, mult mai plin de viață.

Friesland Free Tour - vineri la ora 3 sau sâmbata la ora 12, există posibilitatea verificată de mine de a face un tur pietonal gratuit prin orasul istoric, ghidul vă asteaptă în față la biserica cu turn înclinat, unde e o mică piațetă... un mic bacșis este apreciat.

Terasele din centrul capitalei frizone sunt mereu pline de oaspeti... mănânci, bei, admiri lumea care face shopping pe Nieuwestad, te uiti la canale și bărci, la Casa Cântarului din Evul Mediu, e o atmosferă provincială relaxantă, mergeți acolo dacă va aflați vara aceasta în Olanda.

In luna august va avea loc o mare paradă cu păpusi gigant pe străzile din oraș, care vor reînvia istoria locurilor...

Surse: Leeuwarden Travel Guide City.

Vă rog atasati un video clip –Leeuwarden –Friesland –European capital of Culture, 1.02.2018

https://www.youtube.com/watch?v=nEIHD6Qnk5g


[fb]
---
Trimis de mireille in 13.08.18 12:57:44
Validat / Publicat: 13.08.18 14:29:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 965 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Leeuwarden, oras superb, un fel de mini Amsterdam, te invită să îl descoperi și pe canale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 73500 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[13.08.18 13:43:21]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster26
[13.08.18 14:26:05]
»

Mutat în rubrica "O zi în Leeuwarden, HEERENVEEN / GIETHOORN" (nou-creată pe sait)

mireilleAUTOR REVIEW
[13.08.18 14:39:45]
»

@webmaster87: multumesc mult.

mireilleAUTOR REVIEW
[13.08.18 14:50:57]
»

@mireille: multumesc pentru rubrica.

webmaster
[13.08.18 18:45:18]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[14.08.18 20:09:35]
»

Un mic Amsterdam.

Povestești nespus de frumos, aproape că iei omul de braț, cu tine la plimbare. Îl bagi în locuri numai de tine știute. Și ăsta e un merit!

Scobești, controlezi, cauți și scoți la lumină frumosul, pe care apoi, cu generozitate îl oferi și altora. Și ăsta e alt merit!

Eu ți-am dat un vot. Dar sigur le meriți pe toate. Cu bine!

glcitizen
[15.08.18 13:02:29]
»

Foarte interesante descrierile tale detaliate și unice, scrise cu talentul omului care iubeste lectura.

Postezi mai rar dar cu impact. Meriti sa devii Augusta inainte de termen.

mireilleAUTOR REVIEW
[15.08.18 13:33:14]
»

@webmaster: multumesc mult.

mireilleAUTOR REVIEW
[15.08.18 13:43:04]
»

@mihaelavoicu: multumesc pentru ecou și aprecieri... eu sunt un călător frecvent al Olandei din motive personale.

Leeuwarden e o mică bijuterie istorică, medievală, unde trecutul se împleteste armonios cu viața contemporană... am fost acolo cam de 10 ori, iubesc orașul frizon, extrem de viu și colorat... el e și un paradis al shopping-ului unde mă scutur prin buzunare... dar nu uit, să-l răscolesc și să caut locuri noi... vara aceasta el străluceste din punct de vedere turistic și mă bucur că e în vizorul european.

mireilleAUTOR REVIEW
[16.08.18 10:22:44]
»

@glcitizen: ce spirit de observatie ai... scriu rar și greu pe calculator, deocamdată de o lună de zile îmi recuperez o mână la spital.

Cdia
[27.08.18 08:19:31]
»

@mireille: O, ce frumos!!!... si interesant. Nu am fost in Olanda, sper sa ajung in maxim doi ani, e prima mea vizita si m-am bucurat de un ghid virtual priceput. Multumesc.

Si pozele... frumuseţe şi curăţenie. Normalitate.

Aşa ar trebui să fie normalitatea.

Am votat cu plăcere şi trebuie să mai dau o ocheadă... cred ca ma voi alatura virtual intr-o noua vizita...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[27.08.18 11:31:28]
»

@Cdia: multumesc mult pentru vizita si ecou... sper sa ajungi intr-o zi în țara morilor de vânt.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, glcitizen, mihaelavoicu, mireille

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092925071716309 sec
    ecranul dvs: 1 x 1