ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Kilkenny și al său castel

TIPĂREȘTE URM de aici

N-a fost deloc o misiune ușoară să stabilim un traseu de vizitare pentru Irlanda. N-o fi o țară mare, dar cu siguranță 4 zile reprezintă o perioadă infimă pentru ce are ea de oferit. Știți cum se-ntâmplă când te-apuci și cercetezi: hai și acolo, ba și dincolo, dar și aia ar merita, dar și ailaltă... Până realizezi că ți-ar trebui nu 4 zile, ci măcar 4 săptămâni! Ca în orice criză, după etapa de deznădejde și panică urmează aceea de acceptare: „mai taie din ele!” ... Și tai, ce să faci, cu speranța că, poate, altădată...  

Până la urmă ne-am fixat, în mare, pe zona sud-vestică a insulei și, pentru a o acoperi cât mai bine, am luat 3 cazări de câte o noapte, prima fiind la mică distanță de orașul Cork. Și cum suntem dintre cei ce consideră și drumul ca făcând parte din vacanță, am decis să ne mai oprim pe parcurs, poate chiar să ne abatem un pic de la drumul drept.  

Primul popas l-am făcut după aproximativ o oră și jumătate, în orășelul Kilkenny. Până acolo am rulat în majoritatea timpului pe autostradă; adunat cu vremea închisă, chiar ploioasă în reprize, acesta este motivul pentru care constat că n-am absolut nicio fotografie cu acest segment de deplasare. Păi ce să pozezi? Parapeții autostrăzii blurați de picăturile de ploaie de pe parbriz?!

Așa cum facem de obicei, am căutat o parcare centrală și am găsit-o ușor cu ajutorul aplicației de orientare. Ea se numește Ormonde Street, este acoperită, dispusă pe mai multe niveluri și aveam să plătim 4,6 euro pentru cele aproximativ 2,5 ore cât am lăsat mașina acolo. Pe urmă am luat-o la pas în direcția profilului impunător al Kilkenny Castle, ce se zărea promițător la orizont. Adevărul e că nu venisem neapărat cu gândul să-l vizităm, dar pe măsură ce ne apropiam ni se părea tot mai demn de atenția noastră turistică.  

Așa că am cumpărat bilete, 8 euro de căciulă și-am purces. Ne-am bucurat că înăuntru era cald; mă rog, cât de cald poate fi într-un castel medieval, dar, în tot cazul, mai cald ca afară. Am primit și câte o broșură cu explicații succinte și cu 2 QR-uri pe spate: unul de scanat dacă vrei informații mai elaborate, celălalt – audioghid (care o fi diferența?!). În fine, s-a dovedit că n-am avut nevoie să scanăm nimic, oricum sunt destule panouri explicative în fiecare încăpere.

Castelul este o construcție masivă în formă de U, cu cele 3 laturi unite între ele prin câte un turn. A fost ridicat curând după cucerirea anglo-saxonă, în primii ani ai sec. 13, de către William Marshal, al 4-lea Conte de Pembroke. În 1391 avea să fie cumpărat de James Butler, al 3-lea Conte de Ormonde și să rămână în stăpânirea acestei puternice familii nobiliare timp de aproape 6 secole, mai precis până în 1967, când Arthur, al 6-lea Marchiz de Ormonde, îl va oferi municipalității din Kilkenny pentru suma simbolică de 50 lire. Ce-i drept, a oferit doar pereții goi, căci familia vânduse deja toate bunurile conținute în castel într-o licitație fulger de numai 10 zile. Ulterior a urmat o minuțioasă muncă de restaurare din partea noului proprietar (Oficiul Lucrărilor Publice), inclusiv de re-creare a ambientului fiecărei încăperi, pe baza documentelor de arhivă. Datorită lungii evoluții în timp, Castelul Kilkenny se prezintă azi ca un ansamblu complex de variate stiluri arhitectonice.

Prima pe traseul de vizitare este Camera Chinezească de Retragere, numită astfel după tapetul pictat cu delicate modele chinezești (se păstrează încă porțiuni originale) și după eticheta sec. 19, care cerea ca după cină doamnele să se retragă într-o cameră separată, departe de fumul de țigară și mirosul de brandy pe care îl generau dezgustătoarele obiceiuri masculine.

Mergem mai departe în Sufragerie, locul unde se servea cina până în anii 1860, mai apoi devenită sală de biliard. Aflăm cu această ocazie că marile case nobiliare aveau de fapt 2 locuri pentru cină, unul de toată ziua și altul pentru festivități. Camera are un aer intim și cald, conferit de contrastul plăcut între pereții gri-turcoaz și perdelele roșu-corai ce încadrează ferestrele vitrate. Pe pereți atârnă portrete ale foștilor stăpâni, masa lungă e decorată cu câteva sfeșnice, iar din tavanul casetat atârnă candelabre de cristal.  

Următoarea încăpere (Holul de Intrare) era până în sec. 17, prima prin care se pătrundea în locuință, ulterior intrarea a fost astupată și traseul remodelat. Niște coarne uriașe de cerb împodobesc peretele principal, chiar deasupra șemineului, dar elementul cel mai valoros îl constituie podeaua „în tablă de șah” , alternând dale de marmură neagră locală cu calcar alb.

Urmăm apoi scara principală, sculptată minuțios în mahon după modelul inițial, care ne conduce la etaj, în Camera Tapițeriilor. Panoul informativ ne lămurește în legătură cu forma sa ciudată, de gaură de cheie; ne aflăm de fapt în turnul nordic, inițial de formă pătrată, care la înc. sec. 15 avea să fie „completat” cu încă unul rotund în secțiune. Cât despre uriașele tapițerii ce acoperă bună parte din ziduri, ele sunt inspirate de o serie de tablouri semnate de Peter Paul Rubens și înfățișează povestea consulului roman Decius Mus ce s-a sacrificat în luptă în folosul armatei pe care o conducea. De o mare finețe sunt lambriurile inferioare și șemineul cu ancadrament de marmură dantelată.

Urmează o săliță îmbrăcată integral în mătase galbenă – e numită Antecamera, deoarece aici ajungea cândva prima scară a castelului. În prezent putem admira un alt șemineu frumos și un vechi calorifer de fontă ștanțată cu un model floral.  

Întrăm mai apoi în Bibliotecă, o încăpere lungă, cu mobilier și decorațiuni ce reproduc ambientul de mijloc de sec. 19. Precum Antecamera, pereții sunt acoperiți integral cu aceeași mătase galbenă, al cărui model a putut fi reprodus fidel după cel original datorită unor resturi găsite întâmplător. De asemenea, splendidele covoare au fost copiate identic, grație unor fotografii din arhiva familiei Butler.  

Partea ce urmează e un pic mai aridă, dar din fericire nu ține mult. 2 sau 3 încăperi ai căror pereți sunt acoperiți cu desene, scheme, reproduceri după vechi documente, arbori genealogici, hărți și alte asemenea. Toate reunite într-o mică expoziție care se numește Kilkenny Networks și care scoate în evidență locul central pe care orașul și castelul l-au ocupat de-a lungul istoriei. Eu, una găsesc mult mai interesantă priveliștea grădinilor proprietății, ce se desfășoară dincolo de fereastră.

Urmăm apoi Coridorul Albastru (care chiar e acoperit de o superbă nuanță albastru-electric) și despre care aflăm că în sec. 16-17 avea rol de galerie de artă, expunând o colecție de aproximativ 500 de tablouri, cea mai mare din Irlanda la vremea respectivă.  

El ne depune în Camera Copiilor, mobilată și decorată în stil victorian (sec. 19), cu pătuț cu baldachin, leagăn, căluți de lemn, păpuși zulufate și... multă dantelă! Delicios! În sfârșit – Dormitorul Albastru & Dormitorul Chinezesc (numite după culoarea, respectiv desenul delicat al tapetului), despre care se știe că alcătuiau o mică suită destinată găzduirii celor mai de seamă oaspeți (de exemplu, în 1904, regele Edward VII și regina Alexandra).  

A venit vremea să coborâm, de data asta pe niște minunate scări cu pilaștri laterali – Scările Maure, care ne conduc în... zona cea mai frumoasă a castelului (mda, cireașa de pe tort): Galeria de Artă. O aripă întreagă plină cu picturi, sculpturi, tapițerii, mobilier de epocă etc. Deși pereții și zonele laterale sunt încărcate până la refuz, restul spațiului e foarte aerisit (doar niște băncuțe pe mijloc, de stat și admirat), lucru care evidențiază podeaua acoperită cu parchet lucios, aranjat după un model de efect.  

Ce frapează însă cu adevărat este plafonul într-un V pronunțat, jumătatea inferioară alcătuită din grinzi de lemn frumos pictate, iar partea de sus din sticlă. Ceva unic și absolut minunat! Inițial construit clasic, plat, tavanul a început  să prezinte în scurt timp infiltrații, de aceea a fost angajată o celebră casă de arhitectură (anii 1860) pentru a corecta problema. Suma cheltuită nu s-a dovedit a fi deloc mică, dar se pare că efortul a meritat fiecare bănuț!... O mențiune specială și pentru superbul șemineu din marmură de Carrara, în stil medieval.  

... Când am ieșit din nou afară, ploaia încetase, însă aerul era saturat de umezeală și destul de rece. Ar fi fost interesant altfel să ne fi plimbat și prin grădinile castelului, dar ne-am mulțumit doar cu o scurtă incursiune pe pajiștea unde erau expuse câteva mașini de epocă. În plus, ne cam pălise foamea... (Dar despre asta în episodul următor.)

Kilkenny înseamnă un pic mai mult decât castelul și minunatul său parc (englezesc, cum altfel?!). Înseamnă un centru vechi micuț, dar cochet, cu clădiri de piatră frumos conservate, unele cu uși colorate precum cele pe care le admiraserăm recent în cartierul georgian din Dublin, mai sunt și vreo două biserici, dar pe astea le-am bifat doar din mersul mașinii. A, și mai e râul Nore, ce taie orașul în două; cu consecințele turistice de rigoare: peisaje frumoase, plimbări cu barca etc. Merită un popas în Kilkenny!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 29.10.24 09:09:08
Validat / Publicat: 29.10.24 09:39:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în IRLANDA

VIZUALIZĂRI: 372 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Castelul Kilkenny
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[29.10.24 13:11:02]
»

Frumos! Si noi "am fost acolo", dar nu am vazut si interiorul. Nu imi

amintesc motivul, a fost acum vreo 12 ani, dar parca se lucra

ceva. Oricum si plimbarea in parcul ce il inconjoara a fost minunanta.

La vremea respectiva nu ma asteptam sa imi placa atat de mult Irlanda,

chiar daca nu am avut zi in care sa nu ne ploua.

Multumesc frumos pentru aducere aminte si ma straduiesc sa citesc ce

urmeaza!

tata123 🔱
[29.10.24 13:47:58]
»

@crismis: Un obiectiv deosebit, cu un exterior impresionant și interioare refăcute superb.

Un castel care a găzduit în trecut capete încoronate, ca de exemplu cunoscuta împărăteasă Sisi, soția împăratului Franz Joseph. Iată notița apărută în Familia din noiembrie 1880:

Maj. Sa regina Elisabeta iarăși va merge la vânătoare în Irlanda. Din Londra se scrie, că frumosul castel Ormonde în Kilkenny, locuința de țară a marquisului de Ormonde, s-a închiriat pentru împărăteasa-regină a Austro-Ungariei pe șase săptămâni. Maj. Sa se așteaptă acolo pe finea lui februarie următorii.

Poveștile continuă... așteptăm.

doinafil
[29.10.24 15:14:33]
»

Castelul medieval este fermecător! Bine a făcut ultimul proprietar că - efectiv - l-a donat statului! Este un loc care-ți bucură ochiul și sufletul!

E bine și că tu ai putut vizita și fotografia interioarele! De ce spun asta? pentru că a mai scris un coleg de pe AFA despre el (a. sr*), în septembrie 2011, dar atunci nu se putea intra în castel, probabil că se lucra la refacerea interioarelor!

Mă bucur că ați ajuns ȘI acolo, așa mai aflu și eu despre ce locuri minunate, pe care nu cred că voi ajunge să le văd „pe viu” !

Felicitări!... și... mulți

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[31.10.24 19:15:30]
»

@DOINITA: Da, cu siguranță a fost o idee bună să vizităm acest castel. Ne-a plăcut tuturor. Și între timp s-a mai domolit și ploaia...

Eram fascinată de Irlanda încă înainte de a o vizita, nu mi-am explicat niciodată exact de ce, pur și simplu simțeam o atracție magnetică. În realitate, a fost mult mai mult decât mi-am imaginat! O magie pe care n-am mai întâlnit-o până acum, total diferită de magia cu care mă cheamă spațiul mediteranean! După ce vacanța s-a terminat și am revenit acasă, făceam ce făceam și în mintea mea eram tot acolo, pe pajiștile alea de un verde ireal, printre ochiuri de apă, pe plajele nisipoase scăldate de valuri lungi... Minunată Irlanda; mai ales partea rurală!...

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[31.10.24 19:17:00]
»

@tata123 🔱: Era de așteptat ca și Sisi să fi trecut pe-acolo...

Da, un obiectiv turistic excelent pus în valoare castelul Kilkenny!

Ca de obicei, mulțumesc pentru vizită și completările foarte pertinente!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[31.10.24 19:20:50]
»

@doinafil: După ce am încărcat articolul am remarcat review-uri mai vechi al colegului și, desigur, l-am citit. Înțeleg că a vizitat și el castelul, doar că la momentul respectiv nu se permitea fotografiatul interioarelor. Pentru mine, asta e nașpa rău; nu rămân cu mai nimic din vizita aia și, în plus, plec de acolo enervată și frustrată. Bine că n-a fost cazul de data asta!

Mulțumesc pentru vizită! 😘😘😘

DOINITA
[01.11.24 08:56:48]
»

@crismis: Exact ca si tine sunt fascinata si iubesc mult zonele mediteraniene, zonele mai calde, mai prietenoase din punct de vedere climatologic, dar am fost si eu surprinsa de cat de mult mi-au placut si zonele mai reci si ploioase. Si datorita lui Razvan putem sa ne mandrim ca am vazut locuri in care nu cred ca am fi ajuns noi din proprie initiativa. Mi-a placut Irlanda, mi-a placut Norvegia si Danemarca si nu mai spun de Islanda. Tari minunate cu oameni minunati!

Marius 72PHONE
[01.11.24 08:59:42]
»

Pentru mine Kilkenny înseamnă acasă în Irlanda. De trei ori am fost în țara asta și cel puțin o noapte am dormit aici (date fiind și încrengăturile neamului...).

Ca o făcătură, acum vreo 4 ore am descoperit Barul Kilkenny taman în Queenstown, Noua Zeelandă!

Arată ca unul sadea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, Marius 72, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi in Kilkeny:
  • Jun.2010 Kilkenny — scris în 21.09.11 de a.sr* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
  • [Selectat ca MG AFA ptr această destinaţie]

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071516036987305 sec
    ecranul dvs: 1 x 1